Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 28

Viestit - mustaviiksi

Vasikoista hirveä pula. Nyt pienet loppukasvattamot joilla ei ole omaa tai osuutta terni/välikasvattamoissa tahtovat jäädä ilman vasikoita. Lehmä vasikatkin kelpaavat nykyään välikasvattamoiden kautta näille isoille kasvattamoille. Eli emolehmä tuotannolla halutaa lihaketjua turvata omavaraiseksi teuraista. Keskituotoksen nousu 8000kg/lehmä->12000kg/lehmä aiheuttaa että tarvitaan 50% vähemmän lehmiä ja se tarkoittaa myös 50% vähemman vasikoita.
Viherpunakepuli hallitus lyö hakepuulle veroa niin paljon kuin icefarmerin puddit kestää! Kyllä Venäjältä voidaan aatteen mukaista viherpunakepuli haketta tuoda mielin määrin sitten verovapaasti!
Koronakin on näyttänyt, kuinka sekaisin kaikki systeemit ovat, kun asiat eivät menekään niinkuin elokuvissa. Byrokraattinen hallituskoneisto ei pysy vaudissa mukana, kun korona elää omaa elämää.

Siellä vain Pekonen pyörittelee peukaloita, kun Kiuru lentelee ympäri valtioneuvostoa ja sirkuttelee ihan pehmeitä. Saarikko vain puhelee mukavia joulukuusen ympärillä, vaikka loppiainenkin meni jo.
Kun meitä johtaa kassaneiti ja bussikuski, niin onko Suomesta tulossa uusi venezuela? Silloin on Kreikankin kohtalo kadehtittava. Kepu se vain jatkaa Bussin työntämistä rinteeltä alas.
Vapaa sana / Vs: Maidontuotanto.
: 08.01.21 - klo:12:02
Ennen muinoin oli nyrkkisääntö et velkaa ei sais olla yli liikevaihdon.

No tuo pitää kohtuu hyvin paikkansa. Velka pitäisi olla myös 5 vuoteen tarvittaessa nykyään taputeltu liikevoitolla.

 Ongelma on se että on Fabaa, ProAgriaa, osk., valiota ja ynm. instanssia. Eikä kukaan oikein tiedä mitä yksi ketjussa tekee tai olisi tarve. Tilakohtaisesti neuvotaan lisäämään tuotantoa, nostamaan keskituotosta. Sitten tähän löytyy ne jotka neuvoo miten se tehdään. Ketjun viimeinen lenkki sitten huutaa "jarrua s****tana! Me hukutaan maitoon!" Tukijärjestelmä tekee vielä osansa, kun tukea maksetaan litroista, ei kuiva-aineesta.
Oikeastaanhan tässä ei voi kun hävitä. Sopeuttaa tuotannon huipun aikaan kiintiön kokoiseksi ja tuottaa muulloin reilusti vähemmän. Tai antaa mennä ilman turhia sopeutuksia ja lahjoittaa hyvinä tuotos aikoina maidon meijerille.
Oma vuosi alkaa reilulla alituksella, mutta helmikuussa tilanteen pitäisi pomsahtaa ylitykseen. Tosin tulevaisuus ei tokikaan ole koskaan varmaa.

Käytännössä näin. Eli parhaimman tuloksen saa ajamalla 100% +-5% koko ajan. Sopeuttamalla tuotannon A-hintaan, niin todennäköisesti jossain vaiheessa ajaa reilusti alle 95% ja jos yrittää ajaa 100%, niin jossain vaiheessa ajaa todennäköisesti yli 100%, kun kuitenkin käy myös välillä alle 100%
Sopimustuotannossa pitää muistaa myös se että miten käy seuraavalla ja sitä seuraavalla neljänneksellä, jos tällä neljänneksellä vähentää tuotantoa. Eli jos nyt tammi-maaliskuun neljänneksellä leikkaa esim. sen 5%, niin leikautuuko huhti-kesäkuun neljänneksellä sitten myös 5% tai jopa enemmän sen seurauksena. Lehmä kun lypsää 9kk poikimisen jälkeen.
mutta onko tieto aina luotettavaa ja osaako jokainen soveltaa sen omiin tarpeisiin.     osaahan nuo jopa yli-investoitakin.       

Ja neuvojien opeilla ei yli investoida ?
Aika lähellä on tila joka eli kuten neuvojat esitti. Kyllä neuvojien naamat oli niin kauan lehdissä samassa kuvassa kuin isänänkin, kun laajennus oli menossa. Alku takkuilujen ja tilan kaatumisen jälkeen oli sitten jo paljon hiljaisempaa. Aika pieneen lehden kulmaan se sopii suurenkin tilan huutokauppailmoitus. Ja kukako kantoi vastuun ? Neuvojien asema kohoaa organisaatiossa pikkuhiljaa, isäntä loppuun palaneena ja rahattomana elelee sitten kait jossain yhteiskunnan avun varassa. Pois omasta tutusta kotipitäjästään, pois toisten silmistä, yksin.

Ongelma on se että tilatasolla laskennalisesti tuotantoa kasvattamalla ja kuluja pienentämällä jää viivan alle enemmän. Homma vain on suurinpiirtein luokkaa kuin omaan saapaaseen kuseminen pakkasella. Hetken lämmittää ja sitten on enemmän kylmä. Nyt vedetään kylmästi tiloja nurin vapaaehtoisesti tai pankin toimesta. Laskekaa itse. 1,5 miljoonan pihatto saattaa kustantaa 10 vuodessa 10000 litralla hyvinin 15-20 senttiä litra, elle lehmä kerroin kasva kunnolla. esim. 200 lehmään 1,5 miljoonalla. sitten se läävä myydään maineen 500k€. Koko tilan kustannus ei ole silloin taas 10 senttiä litra.
Liikevaihto ei juurikaan kerro kaikkea. Hämmästyttävää on tuo emo buumi mikä on tuloillaan. Jos vanhaan jo poistettuun rakennukseen saa saneerattua suojan lehmille niin saattaa olla menestymisen edellytykset. Tietenkin pellot ja eläiment luomuun ja hurskas toive ,ettei luomutuki euromääräisesti laske. Jos kuitenkin rakentaa hiekkapetipihaton asfaltoituine pihoineen mikä kuulumma maksaa jopa 3000e/emopaikka on kannattavuus vähintäänkin uskon asia.

Jos vanhat saa halvalla saneerattua niin että käytettävyys on hyvin suunitellun uuden tasoa (kaikki ruokinta ja kuivitus ainakin mahdollista hoitaa nopeasti koneellisesti) tai edes sinne päin niin fiksu veto. Samoin edellytyksenä että poikivat saa kaikki lukkoaitaan ja hoitopukki samassa yhteydessä... Jos taas saa itsensä työllistämiseksi luotua ihme kokonaisuuden missä eläintä on kymmenen siellä ja viisi täällä niin toki jos ei mitään työvoimakuluja laske mukaan (kun ei muutaakan tekemistä ole) , sekin voi olla kannattavaa.

Onko pihvivasikan hinta noussut vai mikä ennustaa jotain emobuumia?

No valion kiintiö päätös, mahdollinen emo soppari teurastamon kanssa. Taitaa emo hallit olla nyt ainoita joita tuetaan. Kohta nousee Robo pihaton viereen "emo" halli poikkineen jossa voi sitten kasvattaa "omat liha naudat teuraaksi."
https://www.suomenmaa.fi/paakirjoitus/maakuntien-riitely-eu-tukirahoista-on-lyhytnakoista-ja-turhaa-jakoperusteita-ei-ratkaista-huutokaupassa/

 ::) ::) ::) ::) ::)

Silti nelostien itä-puoli tyhjenee hirveää kyytiä. Joensuuhun on sama matka junalla kuin jyväskylään, ja silti ei oppilaat tahdo riittää yliopiston pitämiseen kaupungissa, vaan siirtyy ajan oloon kuopioon.
Vapaa sana / Vs: maaseutu elättää hesaa
: 27.12.20 - klo:13:06
maalla asutaan vanhoissa rintamiestaloissa tai vanhemmissakin, mummot kolaa pihaa ja kantaa viimeisillä voimillaan polttopuukoria ja lämmittää ulkosaunaa. kauppaan mennään rollaattorilla tai potkukelkalla, julkista liikennettä ei ole. naapuriapua sitäkin enemmän. :'( :'( :'( :'(

sorkkislandian suurissa kaupungeissa palvelu pelaa, veden paine jos vähän heikko saunailtana niin ankara parku alkaa. lämpöä tulee termostaatista, sauna syttyy napista ja bussi tulee ovelle. maksaaan tämä mutta maalaiset tarjoaa  :o :o :o :o

https://www.kela.fi/ajankohtaista-tilastot/-/asset_publisher/S7FocUefTr02/content/asumistukia-maksetaan-eniten-maakuntakeskuksiin

7 ratikkka menee pasilan aseman vierestä soksos hotelli pasilan ohi satamaan.
Vapaa sana / Vs: Tukioikeudet.
: 27.12.20 - klo:12:15
Voiko  olla asia niin että raivaan   esim  5 ha peltoa siinä ei ole tukioikeutta,  mutta vuokraan jostain 5 ha   5  vuodeksi  peltoa jossa on tukioikeudet , käytän ne  siihen
 raivattuun peltoon.   Vuokra aika päättyy, voiko käydä niin   tukioikeudet  ei enää palaudu pellon omistajalle.  Silloin vuokrattu maa on ollut 2 vuotta  pois tuen piiristä.   

Ei se ihan noin mene. Aloitan tukioikeuksista: Ne koskevat vain tilatukea. Raiviolle ei ymmärtääkseni saa ympäristö - ja LFA tukia lainkaan. Vain tilatuet voi siirtää. Ympäristö-ja LFA- kelpoisuudet jäävät vanhoille lohkoille ja niitä saa nostaa, jos lohkoa hoidetaan määräysten mukaisesti. Eli tällöin tukioikeuksien siirrosta ei juuri olisi mitään hyötyä.

Pelto ei menetä tukikelpoisuutta jos sitä ei viljellä. Tukioikeudet menettää ellei niitä käytetä kahteen vuoteen.

Tukioikeudet mainitaan erikseen vuokrasopimuksissa ja ne palautuvat omistajalle sopimuksen päätyttyä. Jos tukioikeuksia ei sopimuksella vuokraa, niitä ei silloin saa hallintaan.

Korvauskelpoisuuden voi myös siirtää lohkolta toiselle. Eli niiltä hehtaarin metsä lämpäreiltä voi siirtää korvauskelpoisuuden sille raiviolle. Ainut ehto on että ovat omistuksessa. Tämä olisi jo fiksua siityä syystä että uudidtuksessa voi sitten luiskahtaa vahingossa ne lämpäreet takaisin tukien piiriin. Esim. pohjanmaalla edellisessä uudistuksessa kikkailivat raivioita tulien piiriin.
Kyllä nyt uskaltais olla eri mieltä että kasvinviljelytila yhtä kannattava tai kannattavampi kuin eläintila. Justiinsa oli joulun alla maastullissa galluppi paljonko rahaa liikkuu per tuotantosuunta; maito keikkui ykkösenä alinna olivat viljatilat. Toki kaikkien tuotantosuuntien kannattavuus on heikentynyt.

Maidolla on tulevaisuutensa kunhan siitä maltetaan tuottaa vähemmän ja lisätä kuiva-ainetta. Eli vettä pois kuleksimasta. Ollaan tuotettu tällaista maitoa jo jonkin aikaa. Keskituotos on 3000 kg vähemmän kuin parhailla tiloilla, kuitenkin päivälaskelmissa päästään parhaiden tilojen joukkoon koska pitoisuudet ovat hyvät, tuotanto on kustannustehokasta.

 Tuntuu hullulta että tuotospalkintoja jaetaan edelleen isojen tuotosten mukaan. Toisesta suunnasta tulee keppiä ja toisesta porkkanaa.

Tässä nyt pitää muistaa että liikevaihto ja liikevoitto on kaksi eri asiaa. Monella tilalla olisi järkevämpää ostaa kunnon kesanto murskain ja siihen traktori vetämään. Sadonkorjuu velvoitetta kun ei ole, niin kerran kaksi kesässä apilanurmet silpuksi.
Melko harva kasvinviljelytila vetää suoraan konkan. Sillä puolella on paljon enemmän mahdolisuuksia arvo tuotteeseen, kuin eläin puolella. Tuotteen varastointikin on helpompaa paremman hinnan kauteen ja voi säätää seuraavan satokauden varastoitavan tuotteen määrää. Myös ulko leivän ja sen päälisen hankinta on helpompaa, kuin pelkästä metsästä pystykaupalla. "se vain on tyhmää olla maanviljeliä."
Maastullissa 23.12 oli juttu kuinka emoista siirrytään lypsylehmiin. Emonavetat ovat jo sitä luokkaa varustukseltaan että, sinne voi piirtää robotin tai lypsymontun jo valmiiksi. Yrittäjiltä hieno oivallus, toivotan onnea matkaan. Lehmä pito ummessa talven yli  loppui suomessa 1860- luvun nälänhädän jälkeen.

Ei tuo ole ainut. Etelässä on eräs 300 lypsävän tila joka muutti lihakarjasta maitoon. Tosin sillä on luomusoppari.
Sivuja: [1] 2 3 ... 28