Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3

Viestit - skuutteri

Kasvintuotanto / Vs: Puinnit
: 15.09.23 - klo:08:45
Sain reilu viikko sitten puinnit loppuun, onneksi suurin osa ns hyvän sään aikaan. Sato suunnilleen seuraava:

Syysvehnä (ceylon) 4,2t/ha valkuainen reilu 10 - >rehua

Ohra (rgt planet) 3,8t/ha, vihreitä seassa, muuten tyytyväinen määrään. Pieni toivo maltaaksi jos ei jää vihreistä kiinni.

Kaura (Avenue) n 3,2t/ha, jonkun verran itänyttä lakoa, vihreetä vaaksanmittaista, tyhjää jyvää jne. Esiputsarin putken alla melkoinen karhe kuivatuksen jälkeen, varmaan neljäsosa pölisi pihalle mutta nyt kauraa ilkeää edes katsella, puidessa näytti ihan hirveältä. Pahinta lakoa ei saanu edes puitua, olis pitänyt perunannostokoneella ajaa.

Länsi-Uudellamaalla näin. Sitten vaan odotellaan että hinnat laskee.

Kasvintuotanto / Vs: Puinnit
: 08.08.23 - klo:08:44
Maanantaiaamuna mun Ceyloni oli kattavan yhden otoksen perusteella 19% =>puimaan, ja tuulen ansiosta viimeinen kärry oli varmasti jotain 17 tai alle.

Perinteisesti ekana päivänä enemmän aikaa pellin alla kun ohjaamossa. Heti kärkeen 8030:n roskaelevaattori tukkoon yläpäästä, oli vissiin jääny jätkiltä putsaamatta viime syksynä. On muuten harvinaisen hankala paikka putsata, tuossa sais olla luukku etupuolella. Ja heti kun laakeriliike sulki ovensa niin leikkasi silppurin remminkiristimen laakeri kiinni. Moponetistä onneksi löytyi.

Tieltä kasvusto näyttää ihan hyvältä mutta paikoin harvaa on ja tähkät lyhyitä, jos tuosta saa yli 4t/ha niin hyvä. Kesäkuulla kun olis tullut yksikin sade niin olis varmasti parempi.

Ceylon tässä illansuussa 15,0% Wilellä mitattuna. Tuli kyllä semmoisen ruskeana suhinana torvesta, että paikkansa pitänee. Hermot petti, kun olisi pitänyt lähteä aukealle pitemmälle jatkamaan, puin vain talon ympäriltä mäenrinnettä ja vein puimurin suojaan ja kärryn vajaan. Eivät muutkaan syysvehnää olleet ottaneet.

Ruista puivat kaikki, jotka vaan ehtivät. Pari Sampoa ehtivät päivän aikana hyvinkin 40 - 50 ha puimaan, ja puivat vieläkin, lähistön luomutila otti pikku-jontikalla luomurukiit pois, ja semmoinen muutaman sadan hehtaarin ruisaukea oli työn alla rumpupuimurilla, ykköstien seutuvilla, hitaasti kulki sentään, ehkä lakovilja vähän hidastaa. kun on kymmenen metrin pöytä. Satotasosta en osaa sanoa, pölisee kovasti, ehkäpä ei ihan kahdeksaa tonnia tule, kärryjen täyttymisestä päätellen.

-SS-
Tarttis kylvölannotinta päivittää, joko tulen nova compi,  tai
Wädestaedin rapidi,  käytettyä hakusessa, uusien hinnat kun on
Pompsahtanut poskettomiksi.
Joka koneessa heikot kohdat, mitä tumen nova combissa kannattaa
Tarkistaa ensimmäisenä (piilevät viat!)  yleiskunnon näkee kyllä
Päällepäin.
Pääsääntöisesti muokatulle maalle kylvö,  perinteinen kyntö ja äestys.
Vantaisto kohtuullisen toimivan oloinen.
Ite hankin muutama vuosi sitten alkupään 3 metrin Rapidin ja ainakin Junkkarin sivupyöräkoneen jälkeen tuo kone on kyllä huomattavan paljon parempi ja painavampi.
Plussia:
- kunnon rautaa
- vantaat ja kiekot kestää ikuisuuden ja on semihalpoja orkkiksena
- saa painaa 12kmh jos ei ole ihan tyhjä kone ja jäykkä maa

Miinukset:
- painava, kulkee 120hv:llä sujuvasti
- kiekkokone jäykällä rungolla vaatii tasaisen pohjan
- vanhoissa jyräpyörästö yhdessä rivissä, lauttaa mutaa pehmeillä paikoilla
-uudemmissa myös koneiston käyttövoima isolla rautakiekolla, mulla  on kumipyörä etukiekkojen välissä mutta on toiminut hyvin sekin


Ite ostin tuon alle 10 tuhannella ja oon joutunut vaihtamaan ketjun ja laakeroinnin käyttövoiman puolelle ja hommasin vantaat kampanjasta ja oon ootellu milloin vaihtaisin. Niin ja kompuutterin virtakytkin hajos, motonetistä löytyi noin 5 eurolla.
Junkkariin (2,5m) ois maksanu siemenvantaat jotain 3 tonnia.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 12.12.22 - klo:19:51
Kyllä sen viljan hinnan tuosta vielä täytyy nousta🤔
Ukrainan tilanne näyttää pitkittyvän ja pitkittyvän ja lisäksi euroopassa oli ennätyskuivaa. Ja kun lannoitteistakin on pulaa niin pakostakin tulee pula myös viljasta.

Turha miettiä tommosia. Kaikki tieto minkä sinä tiedät on markkinalla. Ja markkina muodostaa sen futuurin hinnan tietojensa perusteella.

Kotimaan sato oli reilusti kulutusta korkeampi eli itseasiassa Suomen hintataso on edelleen Eurooppaan verrattuna korkea. Selitys on nollavarastot kauden alussa. Nekun saadaan normitasolle niin..
No nythän tää viljelyn kannattavuus on noussut taas selvästi kun viljan hinnat juoksee alaspäin jo ainakin toista viikkoa. Pitänee neuvotella ohralle joku uusi koti, kaurat saa jäädä ens vuoden puolelle ellei tuo lasku jatku tuota vauhtia.
Kasvintuotanto / Vs: Muokkaus syysvehnälle
: 31.08.22 - klo:09:39
Eiks se syysvehnän kylvöaika ole vasta kuukauden päästä siellä Lounais Suomessa? Eiköhän se siihen mennessä ehdi vettäkin työntää, että maa pehmenee..
Tähtäilen kylvöä sinne 20.9. +-5 päivää eli aikaa on vielä hyvin mutta sääennuste näyttää vaan kuivaa seuraavat 10 päivää ja parin edellispäivän 5mm sade ei kyllä kastellut mitään. Toivottavasti vettä tulee vielä ennen kylvöjä. Pitäiskö ajaa 15.  päivä puimakone pellonlaitaan, se yleensä nostaa sadepilviä...
Kasvintuotanto / Muokkaus syysvehnälle
: 30.08.22 - klo:20:01
Mitäs arvon kolleegat on mieltä syysvehnän muokkauksesta savimaalla, ja varsin kuivalla. Täällä Lohjan nurkilla ei tuota vettä ole montaa milliä tullut viimeiseen kuukauteen joten ei hotsittais alkaa noita savilohkareita murjomaan kyntöauralla. Kultivointia olen kokeillut aiemmin joskin kosteampaan maahan ja se toimi kohtalaisesti, miten mahtaisi lautasäestys toimia jos sen saisi vaan puremaan maahan?
Itselläni on vähän skeptinen suhde tuohon saunakukkien multaimeen (lautasäkeeseen), joskin tuo lohko on melko siistissä kunnossa tiiviin ohrakasvuston jäljiltä. Ei siis huvittaisi myöskään mitään syysrikkatorjuntaa tehdä..
Kyntöhän olisi paras vesitilan tekijä mutta tuo maaperä on vaan kuivana melko mahdoton kynnettävä ja vielä mahdottomampi muokattava jos ei vettä tule reilusti. Joskus katkoin äkeen piikkejä kuivassa savilouhikossa aikani kunnes runnoin lautasäkeellä lohkareet pieniksi ja siten sain syysrapsin siemenet kylvettyä ainakin silmiltä piiloon. Eihän ne tietty itäneet ennen kunnon sateita..
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2022
: 12.08.22 - klo:16:16
Selvinneet Ceylonit alkaa hiljalleen valmistua, vähän on vielä vihreetä jossain varjopaikoissa, Planetti alkaa kääntyä alaspäin ja kaura vaalenee. Mukavasti kaikki tulee samaan aikaan ja ens viikolla sataa. Pitänee huomenna käydä mittailemassa kosteutta ja arpoa että oisko viikonloppuna vehnää vai ohraa vai kaljaa.. Ja aloitettava keskustelut herra Clayson-New Hollandin kanssa että millä ehdoilla tänä vuonna mennään.
Takaisin aiheeseen, eipä ollu Ceylonit kovettuneet vielä yhtään. Planetti näytti hyvältä paikalta 15.9%. Se on ohralla sitten aloteltava,  pari päivää vielä jos malttaisi...
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2022
: 11.08.22 - klo:21:51
Selvinneet Ceylonit alkaa hiljalleen valmistua, vähän on vielä vihreetä jossain varjopaikoissa, Planetti alkaa kääntyä alaspäin ja kaura vaalenee. Mukavasti kaikki tulee samaan aikaan ja ens viikolla sataa. Pitänee huomenna käydä mittailemassa kosteutta ja arpoa että oisko viikonloppuna vehnää vai ohraa vai kaljaa.. Ja aloitettava keskustelut herra Clayson-New Hollandin kanssa että millä ehdoilla tänä vuonna mennään.
Mutsos kratsias. Näinhän tuo juurikin oli, 9 ruuvia auki ja pönttö irtosi. On kyllä tuo viljasäiliössä työskentely ihan mahtavaa puuhaa, vielä kun olis 10 astetta enemmän lämpöä  :D
Jännä homma kyllä että kun vähän tarkemmin alkaa tuota konetta tutkimaan niin siinä on ihan juubi:n projektin ainekset, vaikka se viime syksynä oli ihan ehjä...
Kattelin että olisi säiliön yläruuvin "kuskin puoleinen" laakeri tiensä päässä, irrottelin tukia ja havahduin siihen tosiasiaan ettei sinne akselin päähän mahdu minkäänlaista ulosvetäjää ellei poraa rasiaporalla reikää säiliön kylkeen. Toisessa päässä akselia huomattavasti ahtaampaa ja samanlainen laakerointi ketjupyörän yhteydessä, siellä tosin laakeri paremmassa hapessa. Miten tuo pitäisi operoida vai onko tuo koko säiliö purettava?
Kasvintuotanto / Vs: Liukas peittausaine
: 08.06.22 - klo:22:26
Mulla on samaa ongelmaa alkupään Rapidin kanssa. Ei tullu kiertokokeesta mitään kun aina oli tukossa jostain. Tuossa ei ole sekoitinakselia ja peittasin celest triolla, joka vuosi ei ole noita ongelmia. Kun peittaa säkkiin muutama päivä ennen niin tukkii vähemmän, pellolla näytti olevan raitaa jonkin matkaa just täytön jälkeen tai ihan tyhjällä säiliöllä, en ole nyt ihan varma kummalla. Ehkä tuohon pitäs joku keppi pistää heilumaan, voi olla vaan työläs projekti kun luulen vähän ettei Görani tule ruotsista jeesaamaan, taitaa olla takuuaika jo ehtoopuolella tuossa.
Kasvintuotanto / Vs: Syyskylvöt 21
: 25.04.22 - klo:21:27
Seutukunnalla ei näy virkoamisen merkkejä, 80%, vähintään, talvituhot.
Kuulemma erittäin laajoja tuhoja. Voi olla täysi 100%:kin joillain tiloilla. Sitten on sellaista ilmiötä, että tulee jään alta vihreänä ja ehjänä esiin, mutta sitten alkaa pikku hiljaa kuoleentumaan. Huhtikuu on kuukausista julmin. Nyt ei ole mitenkään lämmin kevät vaan lumet on maassa ja yöpakkasia on joka yö. Syysviljat ei ilmeisesti tykkää. Luultavasti maa on niin kylmä ja osin jäinen, että juuristo ei lähde toimimaan ja lehdet luovuttavat kuitenkin kosteutta. Keli on melkoisen kuivattava.

Täällä Länsi Uudellamaalla just tuollasta. Jääkansi kun suli niin katoin että onpas hyvännäköistä vihreetä ja päivä kerrallaan se vihreys hävisi. Tuo kertonee siitä että ne taimet on olleet elossa silloin kun ne on pakastettu umpijäähän, mutta mitä ilmeisemmin se on sitten elämänhalua syönyt  :(
Ceylonia on mulla, syksyllä kosteat tasapaikat on mennyttä mutta tuolta rinteistä tuntuu pientä eloa nousevan. Täytyy käydä joku päivä tuossa arpomassa että miten monta kuollutta vs elävää tuolla on. Ei oikein hotsittais lähtee paikkaamaankaan.
Mulla oli mielenhäiriö (helmikuussa paljastui hyvänlaatuiseksi) että piti kiisselivolvosta päästä eroon ja ostin tuollasen puolisähköauton eli RAV4 plugarin. Siinä on vajaa 18kwh patteri ja bensaa menee 100€:lla ihan niinkun volvon tankkiin diiseliä, tojotaan tosin vajaa 45 litraa kun volvoon meni 75  :o
Tuolla pääsee kyllä mukavasti kelistä ja nopeudesta riippuen sellanen 50-65 kilsaa pelkällä sähköllä ja sitten bensalla loput. Ite ajelen turkuun ja helsinkiin lohjalta ja täytyy kyllä sanoa että  täyssähköllä mun kohteissa oltaisiin aika lailla kotilatauksen varassa nuo reissut, ei ole modernissa toimistotalossa latureita, no pari viikkoa sitten ilmestyi 4kpl mutta ovat vieläkin pimeinä ja voisin luulla että aika vaikea päästä noihin ruutuihin kun tuolla Kupittaalla on tuota autokalustoa melko paljon verrattuna latureihin.
Oikealla sähköautolla ei tietty olisi niin kova hinku laturille kuin tuolla puolisukeltajalla mutta jotenkin tässä kohtaa ei ollut kanttia vielä hankkia sähköautoa. Onhan tuo pöljää että on kaikki voimanlähteet alla ja hinnassakin näkyy mutta ainakin itsellä tuolla on ollut  (polttoaineen hintojen ohella) selvä taloudellisempaan ajoon kannustava vaikutus. Tuota "kallisarvoista" halpaa sähköä kun on patterissa  rajattu määrä niin sitä tulee jotenkin tosi skarppina napsauteltua perslämmitin pois päältä heti kun ahteri on lämmin. Ettei kuluisi tuo sähkö niin nopeasti, vaikka Volvolla jauhettiin sitä sähköä ilman mitään rajaa 0,35 hyötysuhteella... Vähän sama homma kun ostin Latvian reissulta halpoja lonkeroita ja sitten en raaskinut juoda niitä kun halusin että ne halvat juomat riittäis mahdollisimman pitkään  :D
Kulutuksesta, tuo möhköfantti näyttää 4.1-4.3L bensaa/100km joka sisältää sen sähköajon, jos mennään pelkällä bensalla niin kulutus on jotain 7L (pelkkää motaria kyyryssä) - 5L (kaupunkinopeuksia jossa hypriidi auttaa yllättävän paljon).
Helppoa? joo mutta latausnopeus saisi olla parempi ja tuossa helsinki turku välillä ei ole montaakaan pönttöä josta saisi ladattua.
Halpaa? No onhan tuo. Citymarketista tai Prismasta tuo "74km" sähkötankki täyteen noin 3€ (laskeskelin että sotahinnoilla sähköajon hinta on noin 20% bensa-ajon hinnasta vaikka lataisi kylillä)
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 21
: 30.07.21 - klo:17:32
Ceylonit on laarissa, hlp 80, valkuainen 11,2, sakoluku hyvä. Satoa tuli joku 5,2-5,4 tonnia/ha. Olen tyytyväinen tulokseen ottaen huomioon että laiskottelin syksyllä ja kultivoin kynnön sijaan plus että oli syksyllä märkää ja kesällä melkoisen kuivaa. Valkuainen vaan ihmetyttää kun ajoin keväälläkin kahteen otteeseen typpeä ja kasvustoa ei tuon enempää ollut syömässä sitä. Varmaan tuosta pintalevityksestä häipyy osa taivaan tuuliin ennen kun sulaa maahan.
Onko joku saanut syysvehnästä sekä satoa että valkuaisen yli 12%:n koskaan, niinkun samaan aikaan?


Tänään kuminat pois.
Ceylon on vielä jyvältään pehmeä ja vihreää paljon. Vielä viikko sitten epäilin kuminan ja syysvehnän valmistuvan samaan aikaan.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 21
: 25.07.21 - klo:19:54
Minkälaisella tyylillä mittaatte peltoviljan kosteutta? Olen perus-wileen puinut sormien välissä sen kahvikupillisen mutta kiusallisen hidasta ja työlästä.

Tilasin joku vuosi aikaa saksasta pfeufferin lite murskaavan mittarin (on muuten ollu tosi hyvä laite) , siihen riittää se kahvimitallinen, olisko joku 4-5 vehnäntähkää. Käsin puidaan perinteisesti lippikseen ja siitä jyvät mittariin. Kyllähän se hampaan välissä tuntee jos se pehmeää on, mutta insinööriluonne haluaa noita lukuja aina  :o
Sivuja: [1] 2 3