Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10

Viestit - T.Rollaattori

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 28.05.22 - klo:19:08
Saisi tosiaan loppua jo, sotketut savet ei kaipaa enää yhtään enempää sadetta.
Kasvintuotanto / Vs: Kevätkylvöt 2022
: 28.04.22 - klo:17:47
Ei ole minkäänlaista kiirettä. Kesäkuun alun kylvötkin ehti valmistua aivan hyvin viime vuonna.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 17.10.21 - klo:11:44
Kyntö nyt menee melkein kelissä kuin kelissä. Pudottaa auroista viimeisen siiven pois jos pitovaikeuksia.
Kyntämisen järkevyys kelissä kuin kelissä on eri juttu.

Järkevyyden nyt päättää jokainen itse. Jos jälki on hyvää, en näe suurta ongelmaa. Jollain se maa on mustattava, jollei ole koneita millä keväällä aukoa sänkiä. Tietty voi odotella sopivia pakkasia jos kovettaisivat pintaa, mutta tuuripeliähän se on.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 17.10.21 - klo:10:04
Kyntö nyt menee melkein kelissä kuin kelissä. Pudottaa auroista viimeisen siiven pois jos pitovaikeuksia.
Vapaa sana / Vs: Sähkö loppuu
: 19.09.21 - klo:19:10
Tulikohan kerrankin tehtyä sopivaan aikaan 2 vuoden sähkösopimus.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 21
: 19.09.21 - klo:19:07
Viimeiset puidaan murskalla, kaura paikoin täysin vihreää.
3m jäykkä siipiterä vaatii savella sen 200 vähintään jos yhtään aikoo syvyyttä ottaa. Ilman siipiä menee toki vähemmällä.  Putkipakkeri taas ei toimi märässä ollenkaan, on hetkessä täynnä maata ja painaa niin ettei sitä konetta enää nosta mikään.

Joku potila kk mallinen härpäke on kevyempi vetää, mutta syvyyttä ei oikein saa kun piikki joustaa aina jäykässä paikassa.
Kvernellä 28 siipi tekee avaramman vaon, onko överumilla vastaavaa vaihtoehtoa?

Ei 650 rengas tuonnekaan kunnolla sovi. 580 varmaan olisi passeli.
Aletaan vaan kaikki hiiliviljelijöiksi. Joka hehtaari nurmelle ja murskataan sinne kerran kesässä. Johan alkaa hiiltä sitoutua. Niillä elintarviketeollisuuden muutamalla sadalla tuhannella työpaikalla tai huoltovarmuudella ei niin väliä kunhan se kallion  punavihreä unelma käy toteen. Ruokaa saa kaupasta ja sähkö tulee töpselistä. Pelastuu itämerikin samalla.
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 13.07.21 - klo:20:03
Luomu on erittäin hyvä vaihtoehto ilmastonmuutoksen kourissa kärvistelevälle maataloudelle. Viljanviljelyyn sopii ainakin todella hyvin, että pääosa tuloista tulee varmoina tukina ja varsinainen viljely hoidetaan olemattomin tuotantokustannuksin. Kollega tiivisti koko asian lauseeseen "luomussa on pelkkää plussaa jos joutuu syksyllä käynnistämään puimurin". Tähän ei ole paljon lisättävää.

Oletko itse luomuviljelijä ja jos et, niin miksi et? Jos se kerran on noin tuottoisaa ja helppoa rahantuloa, miksi et ole älynnyt sellaiseksi jo kauan sitten alkaa?

 Niin, ja itse en ole luomussa.
Kurssi on käytynä, mutta luomusopimusta ei ole tehty.

Suurin syy lienee siinä, etten ole pystynyt tekemään päätöstä, miten tätä viljelyä veisi jatkossa eteenpäin. Nykyisestä elämäntilanteesta johtuen, nyt on ollut aikaa hoitaa tilaa pedantisti, jos siirtyisin luomuun, pitäisi päättää, yritetäänkö sitä tosissaan vai vedetäänkö hommat läskiksi. Lisää pinta-alaakin olisi sitten hyvä olla tai siitä ei ainakaan olisi haittaa. Moni kollega on laittanut pellot luomuun ja työmäärän romahdettua, lähtenyt muihin hommiin. Samalla on kyllä pelkän maataloudenkin tulos kohentunut paremmaksi, kuin koskaan vanhalla mallilla sählätessä.

Toisekseen, ilmastonmuutos on ollut niin nopea ja sen vaikutukset niin suuria, että tavanomainen viljely on mennyt jonkinlaiseen umpikujaan. Ei ole oikein järkevää jatkaa korkean kustannuksen tuotantopanosten käyttöä, kun fiksumpaa olisi kylvää edullista luomutossia ja unohtaa jyvät peltoon. Syksyllä sitten katsottaisiin, pitääkö siellä vielä tehdä jotain. Jollakin tasolla sitä on jäänyt jumiin tähän vanhaan malliin ja kuvittelee, että niitäkin vuosia vielä tulee, että sataa oikeaan aikaan ja sopivasti, jolloin kasvustot ovat asiallisia ja viljan hintatasosta riippumatta, tällä tekee hyvää tulosta ja työ muutenkin tuntuu mielekkäältä.

Kolmannekseen olen pelännyt jonkinlaista järkiintymistä luomun osalta. Eli peltojen hoitoon aletaan hallinnon toimesta kiinnittää enemmän huomiota, että siellä oikeasti on jotain yritetty jotain järkevää, eikä siellä ole pelkkä paskaruohojen monimuotoisuuskokoelma viljelyksessä. Viljan hintojen lasku on myös ollut odotuksissa, kun luomuala lisääntyy koko ajan.

Nythän tulevalle tukikaudelle on linjattu, että Suomen peltoalasta olisi 2027 jo 20% luomussa. Eli nykyinen linja jatkuu edelleen, ehkä olisi todellakin oikea aika hypätä kelkkaan mukaan.

Jos luomua tosissaan yrittää saada kasvamaan, ei työmäärä mihinkään pienene. Ruiskutukset nyt jää pois ja puidessa menee vähän vähemmän aikaa, siinä se. Niitä latausnurmiakin täytyy niitellä monta kertaa kesässä jos puhdasta haluaa, eikä niitä tällöin edes ole kuin se 25% pinta-alasta.  Jos vielä ottaa vastaan lantaa ja tekee rikkaäestykset ym. työmäärä luultavasti lisääntyy. Motivaatio kunnolla tekemiseen vaan alkaa hukkua, kun luomuviljan hinnasta on lähtenyt lähes puolet nyt kun uutta luomualaa on tullut reilusti lisää.
Eri asia tietenkin jos laittaa nurmea maksimit ja niittää sen kerran kesässä, ainoa rajoittava tekijä taitaa olla se 30% myyntikasvivaatimus.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 19.06.21 - klo:11:41
On tämä uskomatonta. Ensin vettä riittää päivästä toiseen ja nyt sitten kuivuus kiduttaa tiivistyneitä peltoja. Erityisesti härkäpapu taitaa tehdä taas "pavut" ja ryhtyy kukkimaan vaaksan mitan kasvulla.

Noita lyhyitä kukkivia näkyy jo. Itselle ainakin viimeinen härkisvuosi jos taas menee vituiksi.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 06.06.21 - klo:12:48
Aiemmin liian märät maat kuivuvat nyt nopeammin kuin niitä ehtii kylvää ja ennustetut sateetkin ovat kuivahtaneet  :-X
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 25.05.21 - klo:14:13
On tämä saatana työmaa. Kävelylenkki savivellissä näytti, että ehkä parin päivän päästä vois jatkaa kylvöjä, jos siis poudat jatkuu.. Mutta eihän ne jatku, keskiviikon ja torstain väliselle yölle lupailee taas vettä.

Onhan tämä täysin hanurista,  kun kerran viikkoon pudottaa sen 15-20 milliä. Kyllä monella muuttuu kylvösuunnitelmat, kun kohta mennään jo kesäkuuta eikä toivoakaan päästä jatkamaan töitä.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 18.05.21 - klo:16:36
Alkaa näyttää toukokuu olevan taputeltu kylvöjen osalta. Jos sitten kesäkuussa paremmalla onnella.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 16.05.21 - klo:19:32
viljat maassa ja jyrättynäkin.   ja onneks;   eilen illalla tuli ukkoskuurossa se 20 milliä puoleen tuntiin.     kun multa oli aikas kuivaa muuten jo kylvettäessä.     eroosio oli aika iso riski.          nyt ei pelloille kiirettä kiveämään joten joutaa istutuksille...

Mulla sellaset hiesumaat, että jos jyrätyn päälle tulee kuurosade, niin kuorettuminen on varmaa.

Tämähän se on vaarana. Multasemmat maat joissa ei kuorettuman riskiä taas niin märkiä, ettei sinne vielä pääse.

Hankala tilanne.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10