Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2

Aiheet - Katila

Joka jouluinen traditio, paskakoneen hajoaminen ei ole vielä tapahtunut ja toivottavasti se jäis tänä jouluna vaikka tapahtumatta. Pienenä toiveena olis myös että mikään muu ei leviäis käsiin ja sais viettää rauhallisen joulun. Yhtäkään lehmääkään ei joululle pitäis poikia :)

Hyvää joulua kaikille!
Sain vihdoin ilmoitettua itseni toimilupakurssille. Nyt vain olen alkanut pohtimaan sitten että entäs jos en opikkaan sitä touhua? Lehmät jää kaikki tyhjiksi ja talous menee kuralle :)
Siementämisen tekniikasta eikä välineurheilusta oo vielä sen kummempaa tietoa, mitä nyt pari päivää nettiä olen selaillut asian tiimoilta.

Kuinka vaikeaksi olette alkuun siementämisen kokeneet? Tippuiko siem/poik, kuinka paljon vai tippuiko ollenkaan, jos tippui niin kauanko meni että tilanne korjaantui? Entäs tiineystarkastukset, teettekö itse vai siementäjä/ell?

Sonnipuolta olen katsellut kans. Semexillä todella paljon hyviä sonneja, menee vain hetki että käy jokaisen lehmän sukua läpi ettei tule sukurutsausta..Samoin Huitin pojilla oli muutama mielenkiintoinen sonni.

Tilaatteko usemmalta firmalta siemenet? Teettekö jalostussuunnitelman itse jos käytätte useamman firman sonneja?

Linkantaa jos tiedätte jonkun hyvän teoriasivuston siementämisestä. Ja muutenkin kertokaa omia kokemuksianne asiasta.
Otettiin kairalla siilosta näyte, kairalla mittaa 1,5m ja siilon korkeus 3m, joten ihan koko kerroksesta ei näyte ole..

Ekasta sadosta, tehty juhannusviikolla eli ennen 22.päivää e-p:llä. Kasvustoanalyysit otettu 7.6 jolloin d-arvot 75-77. Artturin mukaan olis n. 73 (ennusteen)

D-arvo 614 !! Mitä ihmettä tässä on tapahtunut?!?
Valkuainen 140
Kuitu 565
ME 9,8
OIV 75
PVT 29
Syönti-indeksi 95

Ja tän piti olla hyvää ja lypsättävää, ajoissa tehtyä rehua..
Pitää kyllä ottaa uus näyte, ihan ei purematta tätä kyllä niele.

Jos tämä pitää paikkansa niin väkirehulasku ei ainakaan laske...Ja sitten vielä ihan eriasia että mitä väkirehua tähän alkaa tukkimaan että se kannattaakin tälläisillä hinnoilla..

Oletteko ottaneet vielä näytteitä?


Nyt pitää kysyä, että verotetaanko muita maatilan tuotantorakennuksista ja jos verotetaan niin millä summalla?

Meillä ei koskaan aikaisemmin ole navettaa verotettu ja nyt tuli siitäkin aika mojovat maksulaput, niin kiinnostaa että kuinkahan oikein tämä nyt menee..Ei ollut meinaan ihan pieni vero "ei mistään", yli 2000e pitäis maksaa siitä että siinä se sama navetta seisoo, mikä on seissyt jo iät ja ajat ilman kiinteistöveroa..
Maidontuotanto ja lihanaudat / Lähiruoka
: 14.07.12 - klo:12:30
Näitä ideoita tulee ja menee, osa ei varmasti ole edes toteuttamiskelpoisia, osa olis varmasti hyvääkin bisnestä kun olis aikaa tosissaan laittaa ideat käytäntöön.

Kuinkahan toimis sellainen yhteistyökuvio että perustais lähiruoka-kaupan?

Osakeyhtiönä varmaan toimis parhaiten. Hommattais toimitilat läheltä tuottajia, tuotteista pitäis saada myyntiin maitoa maitokaappi-myyntinä (sais kierrettyä elintarviketila-pykälän ja myydä enemmän kuin sen 2500kg), juustoa, naudanlihaa, sianlihaa, kananmunia, kenties broiskua, porkkanaa, perunaa, sesonkituotteita esim. mansikkaa, marjaa, omenaa, salaatit jne.

Jokainen sais varmasti paremman katteen kun myymällä vain meijeriin/teurastamoon. Töitä se kyllä lisäisi jonkin verran tai sitten siihen voisi palkata esim. yhden ringistä hoitamaan kaupan/kuljetukset yms.
Isot tilat ei varmaan olis kovin kiinnostuneita, mutta hieman pienemmille tuottajille olis varmasti niin iso tulonlisäys että vois vaikka pärjätä hieman pienemmälläkin elukkamäärällä, eikä tarttis sen laajentamisen/lopettamisen olla ainoa vaihtoehto.

Toki vaatis varmaan aikalailla paperisotkua, mutta ainahan sitä pitää tehdä hetken kovempaa että voi jatkossa löysäillä :D

Kukaan ei kehtaa lähteä hakemaan pelkästään esim. maitoa aina suoraan tilalta, mutta kun samasta paikasta saisi paljon muutakin niin asia olisi aivan eri.
Uskoisin että asiakaskuntaa riittäisi, sillä lähiruoka on aivan varmasti lähitulevaisuuden isoimpia hittejä..
Ei tietty millään pikkukylällä, mutta hieman isompien paikkakuntien kupeessa.

Vai?
Tuntuu että pitoeläinkauppa on aika tahmeaa. Eläimiä jokapaikassa hurjasti myynnissä, ja tuntuu olevan lehmävasikat lähinnä ongelmajätettä ja ylipäänsä kaikki lehmäset poislukien heti pian poikivat hiehot.

Vai onko mulla vaan sen sukuisia tai hintaisia ettei oo kiinnostusta..
Ilmaasekskaan ei kehtaa antaa, joten pitää vissiin alkaa laajentaa :D Tai sitten alkaa käyttää seksattua niille, joista ehdottomasti jälkeläisen haluaa ja kaikille keskivertolehmille y-lihistä.

Mites muilla, vai tuleeko edes ylimääräisiä? Mihin hintaan ootte ostanu tai myyny?
Tuli eteen probleema, jota ei nyt osaa korjata eikä ennen huomista huoltomiestäkään jaksa hälyyttää..Eli Pellon 600-kiskoruokkija kyseessä.

Kaks viikkoa sitten tippui ureat 29 - 17, kun kaikki oli päässeet laitumelle. Maitomäärä säilyi samana..Yritin etsiä "syyllistä" mutta mistään ei muka löytynyt. Toki oli ruokkijalta vähennetty myös rypsi 0,5kg/35kg maitoa..No nostin sitä sitten 0,2kg..Ureat nousi 21. Mikä on vieläkin naurettavan vähän laitumelle.

Siinähän olis ureat ollu mitä lystää, mutta maitomäärät alkoi tippua, kahdessa viikossa 32kg - 28,5kg. Ajattelin että noi helkkarin ensikot ei vaan osaa laiduntaa..

Syy löytyi, mutta ongelman ratkaisusta ei tietokaan:
Ruokkija jakaa viljaleikettä ihan moitteettomasti, samoin kivennäiset ja energiarehut, MUTTA rypsiä ei anna kuin niille jotka saavat tätä energiaakin??!! Ja sitähän saa väki vain 1-2kk poikimisesta.
Ruuvi pyörii hyvin, tavaraa on ruokkijassa ja siilossa, täyttyykin ruokkijaan ja ruokintamäärät on siis nyt 350g/kerta eli ei mitenkään niin vähää ettei sen takia antaisi rypsiä..

Eli jos joku osaapi sanoa että mikä helkkari tuota masiinaa vaivaa niin tiedosta olis kyllä hyötyä.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Tilasonniksi
: 20.04.12 - klo:15:07

Tarjoan tilasonniksi, ennen kun välitykseen ilmoitan holstein kaksospojat Jing ja Jang.
 
i. Jordan Jul ei. Fänriksgård eei. Jaakkolan Kanuuna eeei. Aspilan Humppa
 
Emä 208 Ylander, poiki juuri neljännen kerran ja on tehnyt 7 vasikkaa, eikä yhtiäkään sekakaksosia!
 Emä todella kaunis, siro, hyväjalkainen lehmä, utare täydellinen vielä neljännen poikimisen jälkeen, kävisi täysin robotille. Luonne myös täys 10.
 Viimeinen 12kk tuotos 9558kg, paras 12kk 9724kg. Viim 305pv 9123kg.
 
Emän emä 168 Siru, jouduttiin valitettavasti poistamaan pian tarkkailuun liittymiseen jälkeen tyhjäksi jäämisen vuoksi. Ee myös rakenteeltaan todella kaunis ja toimiva paketti. 241pv tuotos 8039kg.
 
Eee. Orvokki. Loistava lehmä, poiki meillä 9 kertaa, poistettiin lopulta utareterveydellisistä syistä. Paras 305pv tuotos 9817kg. Poistettaessa maavaraa oli vielä reilusti, ei ottanut lypsykone maahan.
 
Emän ensimmäinen jälkeläinen poiki kuukausi sitten ja ensimmäinen mitta 33,5kg. Siro eläin, kuivat jalat ja sievä, pieni hyvin kiinnittynyt utare.
 
Pojat asustelevat Seinäjoen kupeessa, salmonellan otan jos kaupat tulee.
 Hp. 300e+alv/kpl.
 Toinen pojista sai vielä kaupantekijäisiksi hienon, hieman erikoisen värityksen :).

Ja olis siellä taas pari ylimääräistä lehmävasikkaakin.
Miten kannattais tälläinen ilmoittaa, kun syntyi epämuodostunut vasu, millä jalat on aivan kierossa eikä pääse itse ylöskään.

Ajattelin sen pistää pakkaseen, joten kannattaako siis ilmoittaa kuolleena syntyneeksi vai merkittä kuolleeksi ja teurastettu ennen 7vrk ikää?
Tuleeko joku tarkastamaan että kuinka on teurastettu yms..?
Maidontuotanto ja lihanaudat / Ilmankosteus
: 05.02.12 - klo:19:47
Paljonkos teillä on navetan puolella ilmankosteus ja lämpötila, ja mikäs on lämpitila silloin pihalla?
Entäs millainen ilmastointi käyttössä?

Täällä parsinavetta, itkupinta (joka ei näillä pakkasilla oikein pelitä) ja poistoimurit. Pihalla nyt -13, navetas +4 ja ilmankosteus oli 74%. Ilma ainakin tuntuu hyvältä, että onko tuo paljon vai vähän?
Eilen syntyi sonnipoika, ja puolen tuntia yritin saada sille jonkinlaista imurefleksiä aikaan, mutta ei. Vasikka vaan pisti vastaan aina kun sormen tai tutin löi suuhun. Ei ime, niin ei ime. Letkutin sen sitten ja ajattelin että no, kyllä se aamulla varmasti sitten jo imee.
Mitä vielä, ei tosiaankaan, ei halua mitään suuhun ja huusi kun hullu. Taas oli pakko väkisin letkuttaa.

Mitä tuollaiselle voi tehdä, laittaa pakkaseen? En mä nyt kehtaa aina sitä letkuttaa tai ainakaan pistää kasvamoon.
Vapaa sana / Kasvimaa kaupunkilaisille
: 04.05.11 - klo:16:14
Tuli sellainen hullu ajatus että, mitä jos ottaisi pellosta hehtaarin palan ja jakais sen 20 palaseen. Sitten markkinois kaupunkilaisille kasvimaata vuokralle kesäkaudelle. Palan vuokra vois olla vaikka 100e ja kaupunkilaiset ois innoissaan istuttamassa perunaa ja porkkanaa :D.
Hehtaarista sais jo 2000e eikä siihen menis penniäkään omaa rahaa..
Aloin tässä miettimään että kuinkahan palkan maksu pitää laillisesti suorittaa.
Työ tehdään urakkapalkkana ja se kestää n. kolme työpäivää. Tekijä on luonnollinen henkilö, ei toiminimeä.

Eli siis, jos ei ole toiminimeä (y-tunnusta), niin ei oikein voi laskuttaakkaan?
Kuinkas sitten tuo palkka pitää maksaa? Entäs vakuutusmaksut, sun muut vakuutuset, kun ei tee töitä meillä vaan kotonaan tietokoneella..

Perkules, auttakaa, jos ootte yhtään viisampia.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Kirjanpito
: 03.01.11 - klo:22:18
Alkaa taas olla se aika vuodesta käsillä kun pitää kirjanpito laittaa kuntoon.
Toistaiseksi oon teettäny kirjanpidon, siksi kun on niin "halpaa". Ohjelmisto päivityksineen maksais melkein saman verran kun teettäminen, kunhan itte järkkää kuitit valmiiks.

Koulutus olis kyllä tehdä itte. Oonkin ajatellu että kun saa kaikki rakennusprojektit valmiiks, niin alkais tehdä kirjanpidon itte ja ottais muutamia asiakkaita.

Mites itte kukin on kirjanpidon hoitanu, ja jos ootte ulkoistanu niin minkä hintaista on? Entäs teillä jotka teette itse, niin mikä ohjelma käytössä?
Oottekos miettineet keskipoikimakerran vaikutusta kannattavuuteen?
Jos vaikka oletusarvona on, että lehmästä ei oteta kaikkea irti, vaan keskituotos pidetään 8000-9000kg välillä, ja samalla saadaan nostettua keskipoikimaa, niin että keskipoikima olis n.3.
Kun jos se elukka lypsää sen 10.000 tai yli ja keskipoikima on esim sen 2,3.

En ole laskenut asiaa, kunhan nyt tuli vain mieleen. Meillä keskipoikima on nyt 3,3 ja keskituotos liikkuu siinä 8500kg tienoilla. Vaikka ne ehkä lypsää vähemmän, mutta poistoja tehdään vain pakottavista syistä (paha utaretulehdus, hedelmättömyys jne). Tänäkin vuonna hiehoja on myyty 10 ja vasikkoja saman verran.
Lisätuloa tulee uskoakseni näin enemmän kuin lisämaidosta..

Vai millä syyllä se elukka sitten yleensä teuraaksi lähtee, kun tuo suomen ka on niin alhaaneen?
Sivuja: [1] 2