Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10

Aiheet - jooseppi

Vapaa sana / Oodi sukupuolieroille
: 13.02.20 - klo:13:46
Uusvanhanaikaisen miehen epämuodikas/epäkorrekti kirjoitus ;):

https://ilmarischepel.livejournal.com/3926.html

Vapaa sana / Retromusaa
: 29.01.20 - klo:21:14
Kun radiosta tulee melko huonoa soittolista-musaa ja koska ennen vanhaan yksinkertaisesti tehtiin parempaa, niin meillä kuin muualla, niin tässä muutama lempivenäläislaulu, ihan muina miehinä. Saa tykätä tai olla tykkäämättä:

https://ilmarischepel.livejournal.com/3401.html
Aikaisemmat palautteet eivät ole vaikuttaneet ohjelmapäälliköihin. Kokeillaan vielä kerran:

https://ilmarischepel.livejournal.com/2460.html
Luomun lähihistoriaa (sarjassa: muistoja elämäni taipaleelta)

https://ilmarischepel.livejournal.com/1926.html
Vapaa sana / Talvisodan sotilaiden haavat
: 27.11.19 - klo:18:26
Kohta siitä on kulunut 80 vuotta ja sen kunniaksi/muistoksi tämä blogikirjoitus oikeasta, eletystä elämästä:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilmari/kouriintuntuva-hoitoapu-talvisodan-haavoihin/
"Miekat auroiksi" on komea lause! Venäläisfermeri Ivan Ivanov, Krasnojarskin läänistä (Karatuzskin piiristä), ryhtyi tuumasta toimeen ja valjasti T54-panssarivaunun muokkaustyöhön. Vaikka perässä on leveä ja järeä lautasäes niin muokkausvauhtia on 22 km/h ja polttoainekulutus "kohtuullinen" eli 70 litraa löpöä tunnissa. Kohtuullinen siksi, että T54 tekee noin 1,5 tunnissa saman työn kuin DT-75 koko päivän aikana. Miehellä on peltoa noin 400 ha (josta puolet viljanviljelyssä):

https://www.youtube.com/watch?v=f3d_moSmMME

Vapaa sana / Eläintuotevero
: 18.09.18 - klo:07:56
Vihreiden puoluevaltuuskunta hyväksyi 9.9.2018 uuden maatalousohjelman, joka tähtää Suomen maatalouden kehittämiseen ja eläintuotteiden kulutuksen vähentämiseen. Julkilausumassa todetaan että "Suomen maatalouspolitiikan tavoitteena tulee olla tehdä suomalaisesta maataloudesta maailman eettisintä ja kestävintä". Maatalousohjelmasta käy selkeästi ilmi, että vihreiden eettisyys tarkoittaa tässä tapauksessa etenkin kasvisruokaa. "Maatalous tuottaa noin 20 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Yksi keino vähentää maatalouden päästöjä on vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta. Siihen ohjelmassa esitetty keino on eläinperäisten tuotteiden hintaohjaus".

Mainittu "hintaohjaus" tarkoittaisi oikeassa elämässä eläintuoteveroa. Toisaalta, maatalousohjelman valmistelua johtanut Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen toteaa Kainuun Sanomissa (15.9.2018), että vihreät haluavat eläintuoteveroon myös hyvinvointi-kytkyn: mitä paremmat olot eläimillä on ollut, sen pienempi olisi vero. "Eläintuoteverolla olisi myös globaalisti merkitystä. Sellaista ei ole käytössä missään. Se herättäisi varmasti mielenkiintoa ja sillä voi olla globaaliakin ohjausvaikutusta"...hohhoijaa.

Vihreiden maatalousohjelman eräänä tavoitteena on luomutuotannon osuuden lisääminen 30 prosenttiin peltopinta-alasta vuoteen 2030 mennessä (nykyisin 12%). Tämä on kuitenkin melkoisessa ristiriidassa saman ohjelman eläintuotantovähentämistavoitteen kanssa, koska juuri luomutilat toimivat kaikkein parhaiten yhdistelmätiloina, joissa on sekä karjataloutta että kasvinviljelyä. Luomutila, jossa on pélkästään kasvinviljely, on paljon tehottomampaa (koska osa pelloista on aina viherkesannon "latausvaiheessa"). Kun tilan tuottama lanta käytetään tarkan ja johdonmukaisen viljelykierron raaka-aineena syntyy uskomattoman suuria säästöjä väkilannoitekäytössä. Tanskan maajussin pientila on hyvä ja mukava esimerkki, mutta oheinen kärsämäkeläinen suurtila, jossa on 250 lypsylehmää sekä 4 lypsyrobottia, toimii jo 1990-luvun alusta lähtien kuin sveitsiläinen kello, ilman minkälaista "apulantaa" (linkki). Itse ehdotin 1980-luvun loppupuolella, että Suomen maatalouden kannattaisi erikoistua luomuun, mutta eläintuoteverosta en edes silloinkaan osannut nähdä painajaisunia. Luomu-Suomen juna meni jo; nyt on lähinnä kyse siitä miten me lähitulevaisuudessa edes pystymme riittävästi säilyttämään kotimaista alkutuotantoa...

Juuri tällä hetkellä Suomen maatalouden ykkösongelma on siinä, että MMM:n ja MTK:n tietoisen linjavalinnan seurauksena meillä on syntynyt (vuoden 1995 jälkeen) rutkasti hollantilaistyyppisiä suursikaloita ja -navettoja, joissa velkaantunut isäntäväki taistelee yhä huonoimpien tuottajahintojen puristuksessa. Se on ollut hyvin traaginen kehitys, johon vihreiden eläintuotevero istuu kaikkea muuta kuin hyvin. Surkea esitys ja aika huono tilannetaju, sanoisin. 

Hollannin maatalousministerin tulevaisuusvisio 8.9.2018

Lähes samalla hetkellä kun Vihreät julkaisivat melko kevyen maatalousohjelmansa, Hollannin tuore maatalousministeri Carola Schouten julkaisi oman visionsa. Hollannin LTO-tuottajajärjestön puheenjohtaja Marc Calon oli nimittäin hyvinkin suoraan kysynyt tältä maatilalla kasvaneelta naiselta, mihin suuntaan hollantilaista maataloutta kannattaisi kehittyä. Sen seurauksena Carola Schouten julkaisi oman työryhmänsä tulokset 8.9.2018 ja koska ehdotus ei ole vielä kokonaan käännetty englanniksi niin tässä pääkohdat:

Hollannista tehdään kierrätysmaatalouden tai kiertomaatalouden johtava maa maailmassa (hollanniksi: kringlooplandbouw)
Matalat tuotantokustannukset ja suuret sadot/tuotokset eivät enää saa olla päätekijöitä
Tuontirehun sijasta siirrytään kokonaan omaan rehutuotantoon (ilman soijaa, tuontiviljaa ym.)
Maatilojen keskenäinen yhteistyö ja synergia tehostetaan, etenkin ravinteiden kierrätyksessä
Lainsäädännön avulla maataloustuotanto ohjataan yhä suurempaan ympäristöystävällisyyteen
Viljelijät ja puutarhurit saisivat tuotteistaan oikean markkinahinnan, joka on hyvitys korkeammasta laadusta, turvallisuudesta ja kestävästä tuotannosta
Lyhyt linkki englanniksi ("Farming needs to shift from low-cost, high production focus", says minister)

Linkki alkuperäiseen US-blogiin:
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261098-elaintuoteveroa-hohoijaa
Vapaa sana / Idän vilja
: 23.02.18 - klo:23:58
Juuri nyt moinen patsas olisi ihan oikeasti paikallaan, kun Venäjästä tuli maailman suurin viljan viejä... Melkoinen paradoksi, muuten: silloin kun käytettiin tällaista propagandaa sadot olivat heikot ja kaupan hyllyt tyhjät. Sama ajatusvirhe toistuu parhaillaan Venezuelassa...
http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/251292-traktorikuski-ja-kolhoosinainen-restauroinnin-lahikuvissa
Vapaa sana / Kaksi karvaista yhteen lyö
: 04.01.18 - klo:10:27


Kainuun ja Paltaniemen suuresta pojasta, valtakunnan ykkösrunoilija Eino Leinosta, kiertää tässä maakunnassa edelleen monenlaisia kertomuksia. Tässä eräs sellainen:

Viime vuosisadan alkuvaiheessa ei ollut tarjolla sellaisia ajanviettomahdollisuuksia kuin nykyisin ja siihen aikaan yhteiset arvoitusleikit olivat illanviettojen suositumpia seuratapahtumia. Paltaniemen seurakunnan pastori oli kuullut, että kylän suuri runoilija oli saapunut Helsingistä lyhyelle vierailulle lapsuuden kotiinsa ja rohkeni kysyä josko Eino Leino osallistuisi kylän yhteiseen illanviettoon ja arvoitusleikkiin. Eino suostui mielihyvin ja kun iltamat alkoivat pastori totesi: "Meillä on tänä iltana suuri kunnia, että kuuluisa runoilijamme osallistuu arvoitusleikkiimme ja pyydänkin, että arvoisa Eino Leino aloittaisi omalla arvoituksellaan".

Eino Leino nousi pystyyn, meni saliyleisön eteen ja lausui:

"Tuli ilta - Tuli yö - Kaksi karvaista yhteen lyö"

Syntyi piinallinen hiljaisuus ja seurakuntalaiset katselivat toisiaan tai tuijottivat vain kengänkärkiään.. Olisihan sen pitänyt aavistaa: mies on jo pitkään osallistunut Helsingin rientoihin eikä hänen moraalinsa ole siitä ainakaan kohonut...

Kun pitkän odotuksen jälkeen ei tullut minkälaista vastausta niin Eino Leino kertoi oikean vastauksen:

"Nehän ovat silmäripset!"

Saliyleisö oikein kohahti. Pastorikin tokeni ja hyppäsi reippaasti pystyyn, lausuen "Kiitos runoilijalle ja nyt seuraava!". Näin ilta jatkoi pitkään ja kaikilla oli hauskaa.

Ennen tilaisuuden loppumista pastori pyysi, että runoilija esittäisi vielä yhden arvoituksen. Eino Leino meni taas salin eteen ja lausui:

"Tuli ilta - Tuli yö - Kaksi karvaista yhteen lyö"

Syntyi edellistä piinallisempi hiljaisuus ja taas Paltaniemen seurakuntalaiset katsoivat toisiaan. Eikö miesparka todella muista, että hän esitti saman arvoituksen illanvieton alussa? Onko Kämpissä juotu niin paljon absinttia, että raukan aivotoiminta on jo rappeutunut? Monenlaisia kysymyksiä heräsivät seurakuntalaisten pikkupäihin, mutta vastausta ei salista kuultu. Odotuksen jälkeen Eino Leino lausui virnistyksen kera:

"Se on nyt sitä, mitä ensiksi luultiin!"
Lankomies (LVI-ammattilainen) antoi hyvän vinkin. Ehkä kelpaa teillekin. Toimii hyvin kun käyttää tarvittavaa maalaisjärkeä ja varovaisuutta:

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/248511-pitka-sahkokatkos-ja-siihen-liittyvat-konstit
Vapaa sana / Ternit...
: 25.12.17 - klo:19:42
Toimin aikoinani toistakymmentä vuotta päätoimisena maanviljelijänä Heinävedellä ja minulla oli leipäviljan, potun ja mansikan ohella noin 300 lampaan katras. Naapurissa sijaitsi Tapani Leskisen maitotila, jonka kanssa oli sopimus ternimaidosta. Noin isossa lammaskatraassa jää aina "tuttipullokaritsoita" ja siitä syystä ternimaito pakastimessa oli ja on pätevä ennakkotoimenpide.

Helsinkiläinen perhe kävi kylässä ja olimme juuri syömässä, kun Tapanin emäntä soitti kertoakseen, että lehmä oli poikinut ja ternimaitoa olisi haettavissa. Olivat kuulemma lähdössä jonnekin ja siksi se piti hakea samantien. Vaimo lähti hakemaan. Hesalaisperheen äiti jäi mietteliäänä istumaan ja kysyi hetken kuluttua:

"Hei, kuulepas, minkä näköisiä elukoita nuo ternit oikein ovat?"
Sivuja: [1] 2 3 ... 10