Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2

Aiheet - SiKari

Vapaa sana / Life is beautiful
: 23.02.09 - klo:19:03
VAROITUS!

Ole kiltti, ja lähetä tämä kaikille tutuillesi, joilla on Internet-yhteys.
Saatat vastaanottaa näennäisesti harmittoman sähköpostin, jossa on
Power Point esitys nimeltä 'Life is beautiful', elämä on kaunista. Jos
vastaanotat sen ÄLÄ AVAA SITÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA ja poista se heti.

Jos avaat tämän tiedoston, ruudullesi ilmestyy teksti 'It is too
late now, your life is no longer beautiful.' ; on liian myöhäistä, elämäsi
ei
ole enää kaunista.
Menetät kaiken tietokoneesi sisällön ja se, joka lähetti viestin
sinulle saa käyttöönsä sinun e-mailosoitteesi, nimesi ja salasanasi.
Tämä on uusi virus, joka alkoi kiertää lauantai-iltapäivänä.
AOL on jo vahvistanut asian vakavuuden, ja antivirus software ei
ole pystynyt tuhoamaan sitä.
Viruksen on luonut hakkeri, joka kutsuu itseään nimellä 'life owner',
elämän omistaja.

OLE HYVÄ, LÄHETÄ KOPIO TÄSTÄ SÄHKÖPOSTISTA KAIKILLE YSTÄVILLESI JA
PYYDÄ HEITÄ VÄLITTÄMÄÄN SE ETEENPÄIN
Vapaa sana / STT(K):n uutisia
: 28.01.09 - klo:23:34
Ville Itälä on päättänyt AB-alueen kokoomuslaisten, niiden kummankin, pyynnostä alkaa AB-alueen kuninkaaksi. Kun on vaadittu maataloustukien lopettamista, Ville on päättänyt lopettaa kaikki maataloustuet AB-alueelta. C- alueen tukien jatkuessa Villeltä on kysytty, vääristääkö tämä tuottajien välistä epäarvoistuutta.

Ville: Kummottos mää siitä mittää tiätäsin, ei kait siäll kettää asukkaa. Oota kun mää katon, onks mulkukkaa soittanu. Ei kai mittää tärkeetä, joku Vesilahelta

Kymysys: Miksi tuet pitää lopettaa Etelä-Suomesta.

Ville: Mää oon lukenu akronettii ja AB-alueen viljelijät on ammattilaisii, ne ei tukia tarvitse. C-alueetta ei asu edes ihmisii, jotain Naturaa koko alue. Oota kun mää katon, onks mulkukkaa soittanu. Ei kai mittää tärkeetä, joku Vesilahelta

Kymysys: Eikö ruokaa pitäisi tuottaa koko maassa vähintään omiin tarpeisiin?

Ville: Kyl määki oon sitä miält, että mitä sitä luantoo pilaamaan, saadanhan me ruokaa kaupast. Ei tarte maalla joka paikka paskall haista. Oota kun mää katon, onks mulkukkaa soittanu. Ei kai mittää tärkeetä, joku Vesilahelta

Ville: Oota, nyt se vesilahelt on nyt linjoll: Ei helkuta, nyt tuli ehdotus, ettei mitään tukia kellekkää makseta, kun ei hänkää saa. No tämähän on helppoo, lopetetaan asumistuki, opintotuki, työttömyyspäiväraha, lapsilisä ja mitä niitä nyt onkaan. Jää meille AB-alueelle rahaa niin etei paskalle taivu.

Kysyjä: Mites nyt heikompiosaiset pärjää?

Ville: Helppo homma. Lääkelaitos Kuopioon, Merenkulkulaitos Ähtäriin. Laitokset pois Helsingistä. Pärjätköön siellä myymällä naturaa. Muttä Tepsille paremmat pelaajat.  Oota kun mää katon, onks mulkukkaa soittanu. Ei kai mittää tärkeetä. Eiku Aulis Anttila STTK:sta.

Aulis: Helevetin hieno homma sulla. Näin säästyy meidän oikeitten ihmisen-meidän veronmaksajien rahat. Kaikki siipeilijät C-alueellle. Täysi STTK tuki.

Ville: Oota kun mää katon, onks mulkukkaa soittanu. Ei helvata, nyt on muutamalla juuttunu kepu perseeseen. Ons siäll Sepe, Eemeli, Pystypiikki ja Talojussi. Sojottaaks se ihan, ettei pysty olee ku mahaallaan. Oota kun mää katon, onks mulkukkaa soittanu. Menkkää ny joku, siäll alkaa valua jo MTK:kin persreikää

Ville: ny mää tiän, tähän pitää saada jotain laksatiivista ainetta. Akronetissa on yksi, joka osaa laskea mitä vaan, vaikka housuihinsa. Jospa sillä on jotain, mitä auttais.

Jake Jäynä, the lonely rider. Asiallisuus on aseeni. Pystyn laskemaan.
 
Jake aloitttaa laskemisen ja muutaman taulukon jälkeen uhrilta tulee kepu perseestä. Jake sanoo "vale-emäväle-tilasto" ja kepu ottaa jalat alleeen.

Ville: Oota kun mää katon, onks mulkukkaa soittanu. No on! No tere, talojussi!

Talojussi: Sinä perkele veit meiltä asumistuen, lapsilisät, opintotuet, eläkkeet.

Ville: Itehän halusit!

Talojussi. Kokoomus ja Ville Itälä on perseestä ja syvältä!Täältä se kaikki viisaus löytyy viljelijälle. Elikot kannattaa pitää C-alueella, pellot AB-alueella ja kepu pitää työntää perseeseen ja syvälle ja MTK vielä syvemmälle. DynaVT ei ainakaan kannata ostaa vaan kallein ventti heti kerralla, Saksan mallit kulkee kuuttakymppiä ja sekin on rajoitinta vasten. Ainut viisaus löytyy kokoomuksesta ja Ville Itälä on maajussin paras ystävä ainakin seuraaviin vaaleihin asti. AB-alueella lupaa leikata C-alueen tuet ja C-alueella nostaa AB-tuet samalle tasolle. Huittisissa ei kannata käydä kokoustamassa ja Vesilahti kierrettävä kaukaa. Jos mahdollista, liity STTK:hon. Osta pellot kehäkolmosen sisäpuolelta, niin voit elättää meidän muut.
Jaakkolan kelkkaan kannattaa lähteä, että saa meidät pois EU:sta ja markan takas jotta vois devalvoida ja Arlan juusto ei olis halvempaa kuin Valion. Jormalla on X-files, mistä selviää salaliittoteoria ja Mulder ja Scully on samaa mieltä kanssa ja ovat huomanneet, että EU:n perusti alienit ulkoavaruudesta ja sieltä meiltä johdetaan kohti suurta Valoa. Muutama mulkosilmä-alien on sijoitettu joka EU-maahan vahtimaan kansalaisia, ne on puettu vihollisen kamppeisiin ja aatteisiin, Keminmaalle on laitettu yksi kunhan ei jois ite kaikkia viinejään. Tupakkamies on syväkurkku ja myöhemmin huomattiin että sehän se tappo Kennedyn ja Bobrikoffin, onneksi ei kuitenkaan Sinerbykoffia. Ja on Mulderin ja Jorman isä. Että tämmöstä on maatalous.
Koneet, laitteet ja tekniikka / MF 5465
: 23.01.09 - klo:18:47
Olisiko tästä traktoriksi, tarjoushinta alkaisi olla jo lähes kohdillaan, (vai onko?)
Tässäpä lukemista viikonlopuksi, 360 sivua. Kaikki, mitä ikinä olet halunnut tietää maaseudusta ja myös se, mitä et olisi halunnut tietää.


http://www.mmm.fi/attachments/5guynGgYN/5o8EMV39Y/Files/CurrentFile/Manner-Suomen_maaseudun_kehittamisohjelma_20072013_painoversiota_vastaava.pdf
Ruotsi tähtää Euroopan johtavaksi ruokamaaksi
Norja panostaa matkailuun Berliinin Vihreälle viikolla
21.1.2009
Ruotsin tavoitteena on tulla Euroopan parhaaksi ruokamaaksi jopa ohi Ranskan ja Italian. Myös norjalaiset tavoittelevat Berliinin Vihreä viikko -elintarvikemessuilla ruokamaan mainetta.

Euroopan suurimmilta ruokamessuilta löytyvät myös tanskalaiset ja virolaiset. Suomalaisista kertoo vain Karjalan pieni kulmaus Venäjän jättiosastolla.
Ruotsi on osallistunut Vihreään viikkoon vaihtelevasti. Viime vuonna se oli pois, tänä vuonna mukana. Johtaja Mats Persson Ruotsin maatalousministeriöstä kertoo, että nytkin osallistumispäätös tehtiin vain yhdeksi vuodeksi.

”Meillä on visio tulla Euroopan parhaaksi ruokamaaksi. Saimme tänne mukaan pieniä yrityksiä, mutta isoista vain kahvifirma Löfbergs Lilan. Rahoitus tulee useasta lähteestä ja yritykset maksavat itse pienen osan.”

Vuohitilallinen Annika Schrewelius Öölannista on yksi mukaan lähteneistä. Hän maistattaa ja myy juustoja ja salamia. Myyntituloilla hän rahoittaa matkan ja majoituksen, sillä Öölanti kustantaa messuille osallistumisen.

Schreweliuksen tavoite ei ole aikaansaada vientiä, vaan houkutella saksalaisia matkustamaan Öölantiin, koska siellä saa hyvää ruokaa.

Vihreä viikko osoittautunut hyödylliseksi panostukseksi

Norja on messuilla kahdeksatta kertaa isolla maaosastolla. Vanhempi neuvoja Finn Børre Stokholm Norjan maatalousministeriöstä loistaa tyytyväisyyttään, sillä osallistuminen Vihreälle viikolle on osoittautunut ehdottomasti kannattavaksi.

”Meillä on kaksi tavoitetta: saada saksalaisilta kuluttajilta palautetta tuotteistamme ja ennen kaikkea myydä Norjaa matkailukohteena, jonne kannattaa tulla ruuan takia.

Emme ole viemässä norjalaisia tuotteita, vaan näyttämässä saksalaisille, mitä me teemme Norjassa. Kun he tulevat Norjaan, he haluavat saada meidän ruokaamme.”
Norjalaisten messubudjetti on 450 000 euroa. Valtio maksaa osan yrittäjien kuluista, mutta isot, kuten meijeriyhtiö Tine, maksavat kaiken itse.

Suomi jättäytyi pois Vihreältä viikolta, vaikka viime vuonna Berliinissä esiteltiin innokkaasti suomalaista ruokakulttuuria ja tuotteita.


Jokainen lie lukenutkin tämän, mutta huomioi punaisella kirjoitettu. Back in USSR.
Ruotsi yritti valloittaa Euroopan viimeksi 1700-luvulla, kummottos nyt käy

Sikatalous / Pohjoisin sikala
: 20.01.09 - klo:14:22
Mistä löytyy Suomen pohjoisin sikala. Tässä tarkoitan ihan tilatunnuksella varustettua maatilaa, jonka päätuotantosuunta on sikatalous.
Tässä pskanjauhannan ja veljellisen/toverillisen/porvarillisen kinastelun ohessa, muistaako enää kukaan, mikä EU-maataloustukipolitiikan perimmäinen tarkoitus on? Tähän voisi antaa eri vaihtoehtoja, mutta essee-tyyppinen vastaus hyväksytään.

19.01.2009 23:34 


 Lihanjalostaja Järvi-Suomen Portin toiminta jatkuu. Mikkelin kaupunginhallitus päätti myöhään maanantaina taata Portin 2,7 miljoonan lainan valtuuston esityksen mukaisesti.

Rahapaketti mahdollistaa tervehdyttämistoimien loppuunsaattamisen.

Portin toimitusjohtaja Markku Rönkkö kertoi joulukuussa, että keskeiset päärahoittajat ovat myöntäneet takauksensa työeläkelainajärjestelylle.

Verottaja jätti alkukuussa Mikkelin käräjäoikeudelle konkurssihakemuksen, jonka mukaan Portilla on verovelkaa lähes miljoona euroa. Edellisen kerran verottaja haki osuuskuntaa konkurssiin lokakuussa, mutta silloinkin asia raukesi.

Järvi-Suomen Portilla on vajaat 500 työntekijää ja tuotantolaitokset Mikkelissä ja Kouvolassa.

http://www.iltasanomat.fi/urheilu/uutinen.asp?id=1634533

Vieläkö tekee mieli laulella Harri Ollille pilkkalauluja?
Mielipide: Myös Atria-ryhmässä keskusteltava

Tiivistelmä:
Lihantuottaja Seppo Mäkinen toteaa uutisen HK Scanin toimitusjohtajan Kai Seikun erottamisesta olleen suomalaisen lihantuottajan kannalta hyvä. "Kaksi suurinta lihanjalostajaa, Atria ja HK määrittelevät täysin suomalaisen lihan tuottajahinnan. Mitä huonompi on niiden taloudellinen tulos, sen huonompaa hintaa voidaan lihasta Suomessa maksaa tiloille, eikä kenenkään muun tarvitse maksaa yhtään enempää", Mäkinen toteaa. Hänen mukaansa HK:n talouden tasapainottamiseksi on myytävä esimerkiksi Sokolov tai entinen Swedish Meat, "jos nyt joku jotain tässä suhdanteessa niistä mitään maksaa". Mäkisen mukaan Atria ei voi sen kummemmin. "Voitto on tosin edellisinä tilikausina ollut suurempi kuin HK:n, mutta tyrät onkin tehty vuonna 2008". Mäkinen viittaa Pietarin lihanjalostustehtaaseen, joka seisoo edelleen, vaikka se oli tarkoitus ottaa käyttöön 30.9.2008. "Kulut suurimmat ja tuottoja ei ollenkaan. Että silleen". Pit Produktin suhteen Mäkinen toteaa, että noin 70 miljoonan euron ruplavelka pankkiin syö lähes koko sen tuloksen. Atria on velkaantunut kolmena viime vuoden aikana runsaasti myös suomalaisiin pankkeihin. Venäjälle tuotavan lihan osalta 30 prosentin devalvaatio vappuun mennessä aiheuttaa 15 prosentin hinnannousun koko raaka-aineen osalta. "On ennenkuulumatonta, ettei Atria-ryhmässä keskustella vastuunottajista noiden mokien johdosta. Tuottajat ovat maksumiehinä hyviä koska he vain omistavat ja hallitsevat eivätkä vaadi voittoa tai lihan hintaa. HK:n ja Atrian toimiva johto ja johtavat luottamushenkilöt eivät pysty vastuuta kantamaan, koska ajoivat yrityksensä taantumaan velkaantuvina, ja tarkoitus on maksattaa pohjoisesta kotieläintuesta vielä kerran omat mokat", Mäkinen kritisoi.

Media:  Maaseudun Tulevaisuus
Päivämäärä: 9.1.2009
Kirjoittaja: lihantuottaja Seppo Mäkinen
Päälähde: -

Vapaa sana / Veronmaksaja
: 07.01.09 - klo:11:59
Me maksetaan valtiolle vuodessa arvonlisäveroja, palkkaveroja, tuloveroja, polttoaineveroja, sähköveroja ynnä muita veroja ja veroluonteisia maksuja about palttia rallaa kahden virkamiehen vuosipalkan edestä. Ollaanko me siitä huolimatta tälläkin palstalla mainostettuja loisia vai olisiko ne loiset tuolla virkamiespuolella???
Keidenkäs palkka se tulee kokonaan yhteiskunnan maksama? Löytyykö ehdotuksia?
Vapaa sana / HK:n koootut seikkuilut
: 07.01.09 - klo:11:40
Elintarviketeollisuus menettää nokkamiehensä

Tiivistelmä:
Kauppalehti kirjoittaa HKScanin johdosta lähtevän Kai Seikun joutuvan jättämään myös Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtajan tehtävän, johon hänet valittiin viime marraskuussa. Seikku joutuu syrjään myös Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksesta sekä Euroopan elintarviketeollisuusliiton hallituksesta. "Seikku on myös Suomibrändi-ryhmän jäsen ja muun muassa Alma Median hallituksen jäsen", KL kirjoittaa.

Tänään kompastui Kai Seikku

Tiivistelmä:
Talouselämän toimittaja Seija Holtari toteaa HKScanin hallituksen olleen erotetun toimitusjohtaja Kai Seikun suhteen pitkäjänteinen ja -mielinen. "Seikku tuli HK-Ruokataloon uudistajana, jonka oli tarkoitus myllätä yhtiö tuotantovetoisesta ruokatehtailijasta kuluttajan tarpeiden ja makuhermojen palvelijaksi. Kokeilu epäonnistui". Jutussa muistutetaan, että Seikun suuri kädenjälki oli fuusio ruotsalaisen Scanin kanssa, jota myös Atria oli tutkinut, pitäen sen kannattavuutta heikkona. Holtari toteaa, että HKScanin markkina-aseman laajennus maksoi liikaa ja suisti sen velkakierteeseen. Toinen Seikun ja HKScanin muun toimivan johdon munaus olivat logistiikan ongelmat. "Suurin ongelma on kuitenkin koko konsernin heikko kannattavuus. Talouselämä ennusti viime keväänä , että Kai Seikun etsikkoaika kestää vuoteen 2010. Hallitukselta loppui usko jo vuotta aiemmin". Holtarin mukaan Seikun poikkeuksellisen äkkinäinen lähtö saattaa viitata siihen, että HKScanin joulumyynti sujui surkeasti. "Toinen mahdollinen riidanaihe saattavat olla Ruotsin lihantuotantoon ja teurastukseen liittyvät yritysjärjestelyt". Holtarin mukaan yksi hyvä vaihtoehto uudeksi toimitusjohtajaksi on hallituksessa istuva Lännen Tehtaiden toimitusjohtaja Matti Karppinen. "Karppinen on laajentanut Lännen Tehtaiden kalabisneksiä Ruotsiin ja Norjaan. Ennen Lännen Tehtaita hän pani kuntoon Atrian ruotsalaisen tytäryhtiön Lithellsin".

Seikun lähtöä seuraa jakkaraleikki

Tiivistelmä:
Kauppalehdessä ennakoidaan HKScanin toimitusjohtajan Kai Seikun lähdön pyöräyttävän käyntiin jakkaraleikin elinkeinoelämän luottamusjärjestöissä. "Seikku on virkansa puolesta johtanut puhetta Elintarviketeollisuusliitossa. Hän on myös Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n ja HK:n Ruotsista ostaman Scan AB: hallituksen jäsen. On enemmän kuin todennäköistä, että näitä luottamustehtäviä tarjotaan seuraavalla valintakierroksella Seikun seuraajalle. Tätä henkilöä on HKScan aloittanut itse vasta etsimään". Sen sijaan Seikun yllätyspotkut eivät välttämättä johda muutoksiin Seikun hallitusjäsenyyteen Trainers' House Oyj:ssä ja Alma Media Oyj:ssä.

Kommentti: Takaisin maan pinnalle

Tiivistelmä:
Helsingin Sanomien toimittaja Jari Aaltonen toteaa, että toimitusjohtaja Kai Seikun potkut taisivat tulla suurimpana yllätyksenä hänelle itselleen. Aaltosen mukaan miehen menoa seuranneille uutinen ei ollut suuri; mainostoimisto Hasan & Partnersin ex-toimitusjohtajan vauhti on ollut kova. "Väkkärämäinen Seikku alkoi myllätä konsernia mielin määrin siirtelemällä tuotantoa paikasta toiseen, lakkauttamalla yksiköitä, potkimalla väkeä ulos ja uusimalla valikoimia. Hän palkkasi myös tv-julkkiskokki Jyrki Sukulan Via-tuoteperheen tekijäksi ja mannekiiniksi sekä istui itse Trainers' Housen ja Alma Median kaltaisten yhtiöiden hallituksissa". Aaltonen toteaa, että mainosmiehen "kaikesta veivaamisesta" seurasi velkataakan kasvua, kannattavuuden laskua ja logistiikkaongelmia alalla, jossa toimitusvarmuus on avainasioita. "Muun muassa rehujen ja energian hinnannousun sekä sikasyklin vuoksi HKScanin avainbisnes lihaliiketoiminta painui tappiolle sekä Suomessa että Baltiassa". Aaltonen muistuttaa myös, että HKScanin ydintoiminta on "raakaa makkarabisnestä, jossa brändejä ja muita henkimaailman asioita tärkeämpää ovat kuitenkin lihan hankinnan, tuotantoprosessin, asiakashallinnan ja toimitusvarmuuden kaltaiset yksinkertaiset perusasiat".

Potkuista kunnon korvaus

Tiivistelmä:
Elintarvikeyhtiö HKScan Oyj antoi pikapotkut toimitusjohtajalleen Kai Seikulle, mutta ei selvitä maanantaiaamuna julkaisemassaan tiedotteessa potkujen syitä sen tarkemmin. "HKScanilla ei ole viime aikoina mennyt taloudellisesti erityisen hyvin. Yhtiö esimerkiksi antoi kesällä tulosvaroituksen ja sen liikevoitto laski huomattavasti. Elintarvikeyhtiöllä on ollut myös ongelmia raaka-aineiden ja logistiikan kanssa", jutussa todetaan ja tuodaan esille myös Swedish Meats -kauppa, joka tuplasi HK:n liikevaihdon, mutta kasvatti huomattavasti velkaa. "Yhtiön taloudelliset ongelmat eivät kuitenkaan ole näkyneet toimitusjohtaja Seikun palkassa. Vuonna 2007 Seikulle maksettiin kokonaispalkkaa yli 1,1 miljoonaa euroa. Summasta hieman vajaa puolet kertyi tulospalkkiosta ja muista kannustelisistä.--Seikun työsopimuksen mukaan hän on irtisanomistilanteessa oikeutettu 18 kuukauden kokonaispalkkaan ilman kannustepalkkioita. Seikku siis tienaa potkuistaan lähes 900 000 euroa".

Potkujen isä sai maistaa omaa tuotettaan

Tiivistelmä:
"Potkut saaneet HKScanin toimitusjohtajan Kai Seikun kannalta kohtalon ivaa on se, että hänen kautenaan yhtiön tunnetuimmaksi uudeksi brändiksi ovat nousseet Potku-tuotteet", kirjoittaa toimittaja Jukka Vehmanen TS:ssa. Hänen mukaansa yhtiötä läheltä seuranneita tieto Seikun irtisanomisesta tuskin yllätti. "Mainostoimisto Hasan & Partnersin toimitusjohtajan tehtävästä HK:n johtoon löydetty Seikku ehti vetää yhtiötä kolme ja puoli vuotta. Niiden aikana Simo Palokankaan iskuun trimmaaman yhtiön taloudellinen tilanne on taas valahtanut heikoksi. Noin kahden miljardin euron liikevaihtoa pyörittävän HKScanin markkina-arvo on romahtanut laskusuhdanteen siivittämänä vain 165 miljoonaan euroon". Vehmanen muistuttaa, ettei HKScan ole suomalaisella, sikasyklin vaivaamalla liha-alalla kutienkaan poikkeus ja viittaa Järvi-Suomen Portin ongelmiin. "Seikkua ei voi moittia saamattomaksi, sillä Turussa yhä pääkonttoriaan pitävässä yhtiössä tehtiin hänen aikanaan monia näkyviä toimenpiteitä. Seikku alkoi ensi töikseen saneerata lihataloa kovalla kädellä. --Huomiota herätti myös se, että Seikku palkkasi yhtiön johtoon tuttujaan, kuten TV-kokki Jyrki Sukulan. Se, ja uudenlaisiin brändeihin panostaminen oli rohkea veto perinteikkäässä lihayhtiössä, jonka pääomistus on LSO:n kautta isäntien taskussa. Sukulan nimittäminen saikin HK:n ”suurisäntiin” kuuluneen Markku Helanderin myymään omistuksena". Vehmasen mukaan mainostoimistomiehen palkkaaminen lihatalon johtoon oli yhtiön hallitukselta riskipäätös, mutta myös Seikku lähti riskinoton tielle. Swedish Meatsin myötä HKScanista tuli pohjoismaiden viidenneksi suurin elintarvikeyhtiö, mutta samalla omavaraisuusaste on romahtanut 44:stä 30:een ja konsernin velkataakka on kasvanut vahvasti, kun kassavirta on ollut riittämätöntä

Omistajat hermostuivat HKScanin heikkoon tulokseen ja suureen velkaantumiseen

Tiivistelmä:
Kauppalehdessä toimittaja Ilkka Sinervä toteaa lihantuottajien eli HKScanin suuromistajien saaneen tarpeekseen toimitusjohtaja Kai Seikusta kolmessa vuodessa. Potkut muhivat Seikun itsevaltaisiin otteisiin kyllästyneessä tuottajaportaassa pitkään. Sinervä arvioi, ettei Seikku operatiivisissa liikkeissään ilmeisesti piitannut paljoakaan jämijärveläisen maanviljelijän Markku Aallon johtamasta hallituksesta. Omistajia hermostuttivat nopeat yritysostot ja "hienot gourmetit". Seikkua ei juurikaan näkynyt tuottajailloissa eikä tehtaissa ja johto jäi etäiseksi työntekijöille. Eniten levottomuutta nosti velkaantumisasteen kohoaminen 71 prosentista 145 prosenttiin liikevaihdosta alle neljässä vuodessa. "Seikun potkut voikin tulkita yhtiön pelastusoperaatioksi, joka laittaa yritysostot ja osakkuuksien hankinnat jäihin. Liikevoitto on jäänyt kehnoksi. Liiketulos on kolmessa vuodessa puolittunut". Sinervä muistuttaa, että Scanin hankinta pudotti yhtiön omavaraisuusasteen noin 30 prosenttiin. "Seikun virheeksi voi myös nostaa sen, että HK Ruokatalo antoi Atrian vedättää kauppahintaa. Scan ei ole palkinnut uusia omistajia. Kannattavuus on ollut vaatimatonta". Seikku nosti HKScanin johtoportaaseen myös omia luottomiehiään kuten kastikemestari Jyrki Sukulan luovaksi johtajaksi. Tämä äimistytti tuottajia. "Lenkkimakkaran luvatussa maassa eivät Seikun ja Sukulan hienot gourmet-annokset ole oikein löytäneet ostajia. Seikku oli nettotuloksen ja palkkatason perusteella Suomen yksi parhaiten palkattu toimitusjohtaja, joka hankki 1 138 000 euroa vuodessa. Se teki kolme prosenttia yhtiön nettotuloksesta. Seikun ei tarvitse lähteä toimitusjohtajan pallilta ilman suurta pihviä. "Kultaiseksi kädenpuristukseksi" voi laskea noin 900 000 euroa. Aika näyttää, oliko hän gourmeteissa edellä aikaansa", Sinervä kirjoittaa

Nelikymppiset johtajat syvällä kriisin syövereissä

Tiivistelmä:
Taloussanomien Syväkurkku pohtii kolumnissaan, "mikä kumma tätä nelikymppistä johtajasukupolvea oikein riivaa?". Syväkurkku viittaa mm. Marimekon ja HKScanin tilanteeseen. Kai "Makkaramies" Seikku, 43, vastasi alkuvuoden toisesta uutispommista. "HK Scanin hallitus oli joulukinkuilla mässäillessään keksinyt, että ruotsalaisen Scanin osto olikin huono idis, liittänyt sen Seikun syntilistaan liian kalliin häränfileen jatkoksi ja antoi Kaille potkut heti vuoden ekan työpäivän aamuna. Sinällään inhimillisempää kuin antaa lopputili ennen joulupyhiä – niinkuin sille possuparalle oli tehty. Kaille koittaa paluu lähtöruutuun, uusi työpaikka voisi löytyä vaikka Paakkasen uuden mainostoimiston johdosta. Kokemusta alalta on. Eikä Kaita haittaa, vaikka uuden toimiston aloittamisessa menisi puolitoista vuotta.Palkka juoksee HK:lta, eikä Kirstikään ole silloin kuin vasta 81-vuotias. On myös kiva että brändiryhmässäkin on yksi työtön työnhakija lukuisten pomojen ja yhden kätilön lisäksi".

Kommentti: Etsikkoaika hupeni

Tiivistelmä:
KL:n jutun yhteydessä on toimittaja Anneli Hertsin kommentti, jossa hän toteaa, että Seikku ja häntä sietänyt HKScanin hallitus hukkasivat etsikkoaikansa, sillä yritys ajatuu taantumaan entistä velkaisempana. Hertsi muistuttaa, että HKScan oli joukossa, kun Kauppalehti listasi viime syksynä velkaiset, heikkoa tulosta tekevät yritykset, jotka ovat ensimmäisenä vaarassa. Hertsin mukaan Seikun palli alkoi heilua jo viime keväänä, kun häntä tukenut hallituksen puheenjohtaja Marcus Borgström vaihtui satakuntalaiseen tuottajaan Markku Aaltoon. Vt.toimitusjohtajaksi nostettavalla Matti Perkonojalla on viljelijäomistuksen vahva tuki, sillä hänet nostettiin jo aiemmin HK:n emon LSO:n toimitusjohtajaksi ohi Seikun. "Perkonoja ja HKScanin hallituksessa istuva Lännen Tehtaiden toimitusjohtaja Matti Karppinen olisivat olleet mahdollisia Seikun seuraajia. Merkonomi Perkonoja ei ilmeisesti halunnut. Edessä on siis pitkä hakuprosessi. Hirveää hätää ei ole, koska Perkonoja pystyy välikauden johtajana aloittamaan välttämättömän perkauksen Ruotsissa. Se tulee olemaan Seikun seuraajan päätehtävä, vaikka silmukka kiristyy myös Baltiassa. Joidenkin elintarvikkeiden kulutus on siellä pudonnut 10 prosenttia."

Sivuja: [1] 2