Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Aiheet - Don Essex

Kasvintuotanto / Satokisa 2016
: 28.12.16 - klo:23:39
Yllättävän vähän on ehditty aihetta täällä sivuta. Täytyy sanoa, että kyllä varsinkin rapsiosaajille pitää hattua nostaa. Tosi komeita satoja. Tietysti kyseessä on yleensä tilan parhaat lohkot, mutta kuitenkin. Meilläkin eräällä isän lohkolla saatiin joskus liki 3tn sato, kun kaikki olosuhteet osuivat kohdalleen. Mutta toisella lohkolla iski sitten möhöjuuri, ja viljelyt jäivät pitkälle tauolle. Nyt viime vuonna kokeiltiin ja petyttiin. Tänä vuonna ei sopinut viljelykiertoon tietenkään, kun olosuhteet sitten suosivat. Itselleni luomuna laitoin kyllä vähän syysrypsiä. Siis isä viljelee edelleen kemiallisesti. Taitaa kuitenkin jo pohtia...

Rypsi on kyllä viljelykiertoon hyvä kasvi, mutta sitä voi laittaa vähän turhan harvoin. Siksi olisikin hyvä löytää myös muita ei-vilja- kasveja kiertoon (nurmi, härkäpapu?).

Mutta luomuun, siis tässä tapauksessa kauraan. Keskimääräisellä luomukaurasadolla saatiin talouskisan voitto siitä huolimatta, että kauran satoennätyskin rikottiin. Jos luomukauran viljelijä olisi onnistunut suhteessa yhtä hyvin kuin parhaat kemiallisesti viljelevät onnistuivat, olisi talouskisan voitosta tullut tiukka. Tekstissä mainittiin, että 4500 kg hehtaarisato olisi riittänyt kokonaiskisassa palkintopallille, eikä se olisi mikään mahdottomuus. Omallakin parhaalla lohkolla tuli suunnilleen 3tn hehtaarisato, jolla olisi saattanut jo päästä parin rapsinviljelijän ohitse. Ja kun se vielä oli puhdaskauraa, jonka hinta on jonkin verran elintarvikekauraa parempi.

Lisäksi huomionarvoista on myös se, että luomukaura ei kisassa tällä kertaa onnistunut erityisesti, vaan jäi aika alas. Silti kannattavuus oli paras. Jos homma olisi mennyt ihan pommiin, eli tonnin pienemmäksi, se olisi silti vastannut kannattavuudessa yli 7500 kg kemiallisen viljelyn satotasoa. Kaura on toki miltei paras kasvi luomussa tällä hetkellä, mutta mallasohra kilpailee tilanteesta kovasti. Lisäksi kun luomussato epäonnistuu, kannattavuus jää heikohkoksi. Lähelle kemiallisen viljelyn keskisatoja. Kun kemiallisesti viljelty sato epäonnistuu, kannattavuus menee helposti pitkälle miinukselle.
Enemmän karjankasvatusta, enemmän nurmiviljelyä. Kerääjäkasvit, ravinnekierrätys ja hiiltä sitovat nurmikasvit kunniaan!

http://yle.fi/uutiset/tutkimus_kolmannes_maapallon_viljelysmaasta_on_tuhottu__kiireisia_toimia_tarvitaan/8509630

Maailman peltojen sadontuottokyky heikkenee. Täälläkin on hyvä tehdä oma osuutemme maailman pelastamiseksi.

Hienoa karjankasvattajat. Olette eturivissä pelastamassa tätä palloa. Me viljaluomutkin yritämme pyristellä mukana.
Suunnilleen tästä yritin kertoa kerääjäkasvikeskustelussa keväällä. Kerääjät eivät juuri maata paranna, mutta voivat pysäyttää maan kulumisen.
Sivuja: [1]