Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2

Aiheet - 4viljanpuuro

Vuokrasin tuossa taannoin sellaista rämeikköä  ettei sinne uskalla kuin hytittömällä traktorilla ja niittokoneen kanssa. No nyt hallinto päätti toisin ja LHP peltoja saa olla enään 15% 2020.  Laskuri näyttää nyt LHP pelloiksi 19.1 %.  Nyt on piru merrassa ja hyvät neuvot tarpeen.  Jos muutan isoimman LHP pellon joksikin muuksi niin pääsen alle 15% ja karkaan kuin koira veräjästä kun vuokrasopimus loppuu 2020.  Nyt tuolla pellolla on hyvä kasvusto eikä rikkaruohoja näy.

Niin ja sinne pellolle on vielä ihan järkyttävän pitkä matka.
LSO:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Jari Mäkilä vieraili torstaina MT:n studiossa Okra-maatalousnäyttelyssä päätoimittaja Jouni Kemppaisen haastattelussa.

Mäkilä arvioi, että Varsinais-Suomen alueella voidaan menettää jopa puolet viime vuoden sadosta. Hän huomautti, että viime vuosi oli Varsinais-Suomessa ennätyksellisen hyvä.

"Toivottavasti on vielä viime vuoden satoa laarissa, mikä helpottaa tätä kurjuutta, joka tästä vuodesta tulee. Jos rehuviljaa joudutaan tuomaan Suomeen, se on hirvittävän kallista", Mäkilä sanoi.

Rehuviljan hinta on Mäkilän arvion mukaan lähes 200 euroa tonnilta. Jos kallista rehuviljaa todella joudutaan kuljettamaan Suomeen, Mäkilä arvioi siitä aiheutuvan ongelmia tiloille.

"Silloin olemme oikeasti pulassa", hän sanoi.

Mäkilä uskoo kuitenkin, että sikatalous kestää rehuviljan kuljettamisen jopa ulkomailta.

"Uskon varmasti, että kestää. Tärkeintä on, että koko ketju uskoo tähän hommaan", hän totesi Jouni Kemppaisen haastattelussa.


https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.265811

No niin arvoisat kasvinviljelijä toverit.  Kauden pohjahinta on määritelty. Nyt ei saa alkaa ahneeksi vaan tyydytään 200€ hintatasoon ettei ulkomailta tarvitse tuoda.
Tänään viisaat miehet laittavat viljelijäin asiat ja pankkitilin kuntoon. Kuunnelkaa ja toteltaa!

10.00 Seminaarin avaus
           Uuden CAP:in linjaukset Ahti Hirvonen, MMM
           Miten Suomen maatalous pärjää kilpailussa? Kyösti Arovuori, PTT
           Kasvinviljelytilan riskienhallinta Janne Mäkikalli, OP
           Katsaus vilja- ja öljykasvimarkkinoihin Sam Tallberg, Avena Nordic Grain
12.40 – 13.55 Lounas ja näyttelyosastoihin tutustuminen
           Miten kannattavuutta kasvinviljelytilalle? Viljelijäpuheenvuoro
           Kotimaisen valkuaistuotannon näkymät Tarmo Kajander, Hankkija
           Viljan laatu käyttäjän näkökulmasta Heikki Saarinen, Helsingin Mylly
           Rakennekalkki – ratkaisu savimaiden rakenneongelmiin Kjell Weppling, Nordkalk
15.30 Yhteenveto ja tilaisuuden päätös

https://www.youtube.com/watch?v=odlODkqfi68
https://areena.yle.fi/1-3750144

(1939) Kun ensimmäiset traktorit ilmestyivät 1900-luvun alussa Suomen pelloille, käytiin näitä tekniikan ihmeitä päivittelemässä satojen ihmisten voimin naapuripitäjiä myöten.

Kerrassaan hienoa materiaalia meille jotka kasvoivat nelivetotraktorin penkin takana...

"Rukiin leikkuu on pelkkää huvitusta traktorin ja itsesitojan avulla. Näillä vehkeillä voi helposti korjata 8-10 ha päivässä"!!!
Kasvintuotanto / ViljaTavastia
: 06.11.17 - klo:21:00
Notta kyllä tuli stoppi meikäläisen k-kauppa ostoille. Jää ketjulta se 1000€ saamatta minkä olen sinne vuosittain kantanut. Tulosvaroitusta pukkaa pian Ruotsin pojille...

Liittykää ViljaTavastia osuuskuntaan ja myykää sen kautta. ViljaTavastia ei ole yksinään Hämeen alueen viljelijöiden tarpeisiin perustettu osuuskunta. Osuuskuntaan voi ja saa liittyä mistäpäin Suomea tahansa.

https://www.viljatavastia.fi/    https://www.facebook.com/ViljaTavastia/

"Tänä aamuna lastattiin eka kuorma Harbinger ohraa Latvian suuntaan ja maanantaina jatketaan kuuden auton verran." 5.8.2017

"ViljaTavastian ensimmäinen suora viljan vientikauppa on toteutunut. Kuvassa sopimuksen ensimmäinen kuorma lähdössä kohti Tarttoa" 18.7.2017

"ViljaTavastian toiminta kehittyy hyvää vauhtia. Ensimmäisen kevään ja kesän aikana jäsenten viljaa on välitetty noin 8 miljoonaa kiloa. Jäseniä on tällä hetkellä jo lähes 300. Jäsenetuja on rakennettu yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Uusin jäsenetu on Nesteen kanssa neuvoteltu polttoöljy- ja dieselsopimus, jonka uskomme olevan hyvin kilpailukykyinen. Tästä kerromme jäsenille lisätietoa piakkoin, pysy kuulolla!" Jäsentiedote 3.7.2017

"Tänään on historiallinen päivä ViljaTavastialle. 21.9.2016 perustetun viljaosuuskunnan eteen tehdyt toimet ovat konkretisoituneet ensimmäiseen lastattuun viljaerään. Neuvottelut HKScanin kanssa johtivat yhteistyön aloittamiseen pikavauhtia. Vilja kulkee nyt kohti pohjoista ilman välikäsiä. " 12.12.2016

"ViljaTavastian syksy on jatkunut aktiivisen toiminnan merkeissä. Jäseniä on tällä hetkellä yli 190. Jäsenkyselyn perusteella tilojen keskipinta-ala satokasvien osalta on 125 ha, joka tarkoittaa jo lähes 24 000 hehtaarin kokonaisalaa. Tämä on antanut meille hyvän selkänojan neuvotteluissa viljanostajien kanssa. Neuvotteluja on käyty viimeisen viikon aikana jo päivittäin sekä kotimaan käyttökohteista että viennistä." Jäsentiedote 23.11.2016

Viljaosuuskunta perustetaan 21.9.2016.
Ai että pännii pestä ja rasvata äestä ja kylvökonetta +2 lämpötilassa näpit jäässä. Koko saamarin piha oli pitkän aikaa täynnä kalustoa kun ei ehtinyt tai jaksanut puintien takia hoitaa hommia ajoissa. Ja sitten pitäisi vielä lähteä läträämään vesien ja ruiskun kanssa lumihome aineita maahan. Ja kaikki tämä vain sen takia että saa sitten 159€ tonni rukiista.

Takana on nyt 4 hybridiruis kylvöä ja joka vuosi satotaso on tippunut. Ensimmäisenä vuotena tuli kuustonnari 218€ hintakiinnityksellä ja sain käsityksen että rahaa tulee kuin suokuokalla. Tänä vuonna tuli sitten hikinen 4-tonnari josta puolet on vielä siilossa kun käännyttivät torajyvien takia vastaanotolla.

Sitten taas kylvöaikaan ruiskutukset keskeyttävät kylvön jos haluaa pitää saunakukat kurissa. Kauhea sähläys tänä vuonna 15ha takia.

Ei tullut tälle pojalle syyskasveista oikotietä hyvään kannattavuuteen tai työhuippujen tasaamiseen. Parhaan tuloksen saa lopettamalla ylimääräisen sähläämisen ettei tarvitse ottaa palkatonta vapaata töistä.  3 kevätkasvin puuro houkuttaa jatkossa. Pohja se on munkin säkissä ja takki on ihan tyhjä.
Kävi tosiaan niin että ruiskuormasta arvottiin 0.07% kun raja on 0.05%.  Ensin tuli mieleen käsillä nyppiminen mutta karkea laskutoimitus kertoo torajyviä olevan 20 000 kpl tonnissa viljaa.

Mahtaisiko lajittelu onnistua niin että saisi edes nuo isoimmat pois?

Tai sitten odotan ensi vuoteen jolloin saan toivottavasti torajyvätöntä tavaraa ja jolla laimennan torajyväistä tavaraa.

Mahtaisiko edes eläintilat kelpuuttaa?

KWS Livado - Torajyvien uusi tuleminen
Kiuruveden Kalliokylässä kiehuu. Kylän suurimman maitotilan entinen omistaja syyttää MTK:n paikallisyhdistyksen puheenjohtajaa omaisuutensa ja elämäntyönsä viemisestä pilkkahinnalla. Puheenjohtaja kuulutti paikallislehdessä, että vaikeina aikoina meidän maatalousyrittäjien pitää puhaltaa yhteen hiileen ja tarvittaessa MTK rientää rinnalle. Taisi tarkoittaa oman tilakokonsa kasvattamista toisten ahdinkoa hyödyntäen.

Syöksykierre alkoi, kun liiketoiminnan kehittämiseen otettu korkojohdannainen laina laukesi isännän käsiin. Pankki suositteli tätä korkomallia. Riskeistä ei puhuttu, ei ainakaan niin, että olisin kaiken sen kiireen keskellä ymmärtänyt, mihin paperiin nimeni pistän. Nordean hövelisti myöntämän yli kahden miljoonan euron investointilainan korko oli lopulta yli seitsemän prosenttia. 435 000 euroa meni pelkkiin johdannaisiin, eikä velkapääoma lyhentynyt senttiäkään.
- Lisäpaukkuna tuli vielä 272 281,50 euron loppulasku pankilta korkojohdannaisten purkamisesta.

Marjopuron tilakokonaisuus realisoitiin nopealla aikataululla reilun kuukauden kuluttua konkurssiin asettamisesta heinäkuussa 2016. Mittava kiinteistömassa, metsät, pellot, koneet ja laitteet sekä eläimet myytiin 400 000 eurolla ja liiketoiminta 151 000 eurolla. Vilokin mukaan kiinteistökokonaisuuden yksikköhinnat ovat pöyristyttäviä. Asuinkiinteistön osuus kokonaisuudessa on 8 000 euroa ja 300 naudalle rakennetun nykyaikaisen navetan 170 000 euroa.
- Navetta on uudenveroinen, moderni tuotantolaitos. Sen oikea arvo on 1,6 miljoonaa euroa

Kärkkyivät tilaani pitkään. Ajelivat ohi ja kyselivät perään. Heti kun tilaisuus tuli, otettiin parasta päältä puoli-ilmaiseksi. Haettiin tuet ja pistettiin bisnes pyörimään.

Vilokki arvostelee kovin sanoin myös pesänhoitajana toimineen asianajaja Mikko Hakolan toimintaa. Pesänhoitaja ei Vilokin mukaan huomioinut tilakokonaisuudesta jätettyjä muita tarjouksia. Hän ohitti yli miljoonan euron tarjouksen. Tarjousta ei huomioitu, koska pesänhoitajan mukaan tarjoajat eivät olisi saaneet hankkeelleen rahoitusta. Rahoitusmahdollisuuksia ei kuitenkaan selvitelty millään tavoin tarjouksen jättäneen tahon kanssa.
Vilokki arvostelee myös myynnin ajankohtaa ja kiirettä kauppojen toteutuksessa.

Myynti-ilmoitus julkaistiin Savon Sanomissa ja Maaseudun Tulevaisuudessa kaksi kertaa 5. ja 9. heinäkuuta. Tilan esittely oli 12.7. ja tarjoukset piti jättää jo 14.7. Tarkoitushakuiselta kuulostaa. Olen vakuuttunut, että ostaja oli tuossa vaiheessa jo tiedossa. Näinhän se hyvä veli -verkosto toimii.

Ostajat ja lukkoseppä marssivat ennalta ilmoittamatta Marjapuroon elokuun 22. päivä illansuussa. He vaihdattivat lukot ja ajoivat minut työvaatteissa syyssateiseen yönselkään. Lähdin kotoa navettakamppeissa tietämättä, mihin pääni kallistan, muistelee Vilokki ankeita tunnelmia vajaa vuosi sitten.
Vilokin mukaan vallanvaihto tapahtui kylmiltään, ilman minkäänlaista raportointia eläinten terveydentilasta, ruokinnasta tai muista tilanhoidon yksityiskohdista.

Vilokilla on Marjopuron tilan realisoinnista huolimatta yhä kannettavanaan merkittävä ulosottovelka. Velkaa on kaiken kaikkiaan noin 4,8 miljoonaa euroa

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705232200159139_u0.shtml

http://www.savonsanomat.fi/savo/IL-Kiuruvetisen-Eeron-tila-myytiin-pilkkahinnalla-Nelj%C3%A4n-miljoonan-tila-400-000-eurolla/990891?pwbi=2c7f831e2da805e3d46bda825d2a91fb
Julkistaloutemme on rakenteellisesti syvästi alijäämäinen, ja varsinainen väestön ikääntyminen on vasta edessä.

Siksi koko julkistaloutemme on käytävä armottoman kriittisesti läpi ja karsittava epätarkoituksenmukaisia menoja. Tämä koskee myös ja ehkä aivan erityisesti maatalouspolitiikkaa, jossa kunnostaudumme tällä hetkellä Euroopan avokätisimpänä tukien maksajana. Maatalouspolitiikkamme on selvästikin nukkunut samanlaista Ruususen unta kuin työmarkkinamme. Heikot hallituksemme eivät ole uskaltaneet toteuttaa sellaisia reformeja, joilla saamme itsellemme kestävän ja kannattavan maatalouden. Veronmaksajien rahallinen tuki yhtä maatalouden työllistä kohden on uskomattomat 30-40 tuhatta euroa per vuosi.

Olen saanut myös muutamia tukiviestejä ja puheluja suurten tilojen omistajilta, suurtuottajilta, jotka ovat suorastaan kehuneet artikkeliani. Tukijärjestelmässämme on mitä ilmeisimmin ominaisuuksia, jotka estävät tilojen ja sitä kautta tuottavuuden kasvua. Ilmeisesti ainakin luonnonhaittakorvaus toimii juuri näin, koska se laskee portaittain tilakoon kasvaessa. Tämä on tietysti aivan epätarkoituksenmukaista.

Olemme auttamatta jäljessä muita pohjoismaita tilakoon kasvattamisessa ja että tukipolitiikkamme on tähän syypää. Aluepoliittisista syistä on haluttu tuottavuudenkin kustannuksella ylläpitää suurta määrää pieniä ja elinkelvottomia tiloja Pohjois-Suomessa.  Kannattamatonta tuotantoa pitää uskaltaa ajaa alas, ilmeisesti erityisesti Pohjois-Suomesta.

Hömppäperustelu on usein se, että maatalous ”työllistää”. Sehän siinä onkin vikana. Se työllistää aivan liikaa työkykyisiä ihmisiä kannattamattomaan tuotantoon, joka vaatii veronmaksajain tukea. Meillä on ylipäänsä aivan liian vähän aktiivisiä työikäisiä työllisiä, jotta julkistaloutemme voitaisiin rahoittaa.

Maataloustukikeskustelussa näyttää monille olevan myös aivan uutta sellainen ajatus, että maataloustuki on jostain muualta pois. Meillä on huutava pula julkisista resursseista ja se tulee pahenemaan edelleen. Onko todella niin, että sokerijuurikkaan kuljetustuki ja maatalouden lomitustuki ovat tärkeämpiä kuin Helsingin Yliopiston resurssit? Kuin lastensuojelu? Kuin takuueläkeläisen elintaso? Kuin poliisin resurssit? Kuin päihdeäitien hoito? Kuin ammattikoulujen opettajien määrä? Kuin puolustusvoimien hankinnat? Kuin työnvälityksen resurssit? Kuin päiväkotien opettajien määrä? Kuin vanhainkotien hoitajien määrä? Kuin työnteon kannustimet?

-Juhana Vartiainen

https://juhanavartiainen.fi/2017/maatalouspolitiikka-tarvitsee-aimo-ravistelun/


Oulun poliisilaitoksen eteläisessä osassa tapahtui sikalan yössä erikoinen tapaus. Mies oli tunkeutunut sikalaan ja aiheuttanut hälytinlaiteilmoituksen. Ilmoitus tapahtuneesta tuli poliisille 20.1 noin kello 23.10.

Sikalanhoitajat löysivät paikalle saavuttuaan alastoman miehen, joka oli karsinassa antautunut noin 250 kg painavan karjun astuttavaksi. Miestä oli kehotettu lopettamaan touhut, jolloin tämä oli housujaan nostellen kompuroinut sian lantaan ja poistunut ulos. Hän pakeni paikalta autolla.

Tuntia myöhemmin neljänkymmenen kilometrin päässä miehen epäillään ajaneen autolla humalassa ojaan ja hänet otettiin kiinni. Miestä epäillään alustavasti julkisrauhan rikkomisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.


Kenelläkään mitään tunnustettavaa? Lähtikö baari-ilta lapasesta?
Kasvintuotanto / Kauraa keväälle 2017
: 03.11.16 - klo:22:16
Tämän hetken viljelysuunnitelmassa laittaa Ivory kauraa noin 20 ha. Kirjanpidon mukaan isäni hankki sertiä 2005 ja hyvin on kelvannut elintarvikkeeksi 4 vuotta lukuunottamatta. Usko on kova ja lähden taas tavoittelemaan kovaa 4 tonnin keskisadon rajapyykkiä.

Hinnat "luvattoman huonot" ja kauralla lisäksi homemyrkkyongelma.

Suomessa suurin ongelma hinnan lisäksi ovat viljan, ennen kaikkea kauran hometoksiinit. Ennakkonäytteiden perusteella jopa yhdeksän prosenttia kaurasta saattaa sisältää niin paljon DON-toksiinia, ettei se kelpaa edes rehuksi. Ainoa osoite sille on poltto energiaksi. Kaurakuormia on jouduttu palauttamaan tiloille ja jo maksettuja elintarvikekaurakuormia ohjaamaan rehuksi. Analyysikustannukset nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

Muutenkin kovilla olevien viljelijöiden kanssa on käyty tiukkoja keskusteluja hylkäyksistä. "Yksittäisille tiloille tulee erittäin suuria tulojen menetyksiä", Kajander kertoo. Veikkaus on, että kauran viljelyala laskee homeongelman takia ensi vuonna.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/hankkija-k%C3%A4y-viljakauppaa-tappiolla-1.167059
Öljyauto kävi 3 kertaa 2016

Öljyä tuotu 125 litraa per hehtaari 2016

LHP peltojen keskikoko 2.05 ha

Viljapeltojen keskikoko 6.82 ha

Tehokkain traktori 4,44 kertaa tehokkaampi kuin vanhin ja heikkotehoisin.

4 kpl peräkärryjä joilla voi kuskata viljaa pellolta kuivurille.

ALV tilanne 10.10 maksettavaa 2915€
Täälläpäin tulvii ja kuivurinmonttu on täynnä vettä, mittasin että 140cm. Mitäköhän tuo elevaattorin alaosa tuosta tykkää?

Syysruis on pahasti veden alla, maa on jäässä ja jokainen paikka täynnä  vettä.
Kasvintuotanto / Viljatilojen tulos 2015
: 26.12.15 - klo:17:30
Taas se aika vuodesta kun isännät istuu tuntikaupalla päätteet edessä ja naputtavat viimeisiä kuitteja kirjanpitoon ja toivotaan että sieltä tulisi tulosta.

Tulos meidän, joka olet pohjamudissa.
Pyhitetty olkoon tulevan vuoden Yarasi.
Tulkoon Sipilän valtakunta.
Tapahtukoon keskustan tahto,
myös maan päällä niin kuin pelloissa.
Anna meille meidän jokavuotinen tukemme.
Ja anna meille meidän sanktiot anteeksi,
niin kuin mekin anteeksi annamme Mavin virkamiehille,
jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.
Äläkä saata meitä kone kiusaukseen,
vaan pidä meidät pois k-maataloudesta ja Agrimarketista
Sillä sinun on kunta ja euro ja sote muutos iankaikkisesti. Aamen.

Ja itse asiaan! Vuoden 2015 tulokseni on voitollinen! 139€/ha
Tuossa on siis mukana nuoren viljelijän tuki sekä aloitustuen osa II. Ilman näitä tulos olisi ollut -14€/ha

Öljyä meni 122€/ha 191 l/ha
Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua keskustavetoinen hallitus aikoo kohdistaa maataloustukiin 30 miljoonan euron lisäleikkaukset, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Lisäksi uusi hallitus ehti jo toteuttaa leikkauksen joka vie maataloustuista 30 miljoonaa euroa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan MTK pitää leikkauksia kohtuuttomina.

– Maatalous on oman yhteiskuntasopimuksensa jo tehnyt. Tänä vuonna on astunut voimaan EU:n uusi maatalouspoliittinen ohjelma, joka sisältää uudistuksia ja myös leikkauksia. Maataloutta ei saisi enää tuhota lisäleikkauksilla. Tuottajien työaikojakaan on paha mennä pidentämään, kun he muutenkin tekevät jo ympäripyöreää päivää.

Marttilan mukaan 60 miljoonan euron leikkaus tarkoittaa käytännössä noin kymmenen prosentin leikkausta maatalouden tulosta. Hän arvioi, että 500 miljoonan euron tuloon pääseminen tekee tänä vuonna tiukkaa. Vielä viime vuonna maatalous tuotti vajaat 600 miljoonaa euroa ja viisi vuotta sitten noin 800 miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi on hyvä muituttaa että turvapaikanhakijoiden kustannukset ovat tänä vuonna vähintään 500 miljoonaa euroa ja ensi vuonna. 1,5 miljardia. Taitaa todellakin olla niin että Allah on suurin. Allahu akbar Allahu akbar Allahu Akbar
Sivuja: [1] 2