Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2

Aiheet - Elias N

Alla uutinen lyhentämättömänä (MT 25.11.2015), josta ei löydy mainintaa Maaseudun nettisivuilta! Asia on ilmeisen arka, mutta täysin looginen tässä tilanteessa.


Siemennyslama voi
ennustaa maitotilojen lakkautusaaltoa

Nautojen siemennysten väheneminen saattaa ennakoida ensi kesän korvalle maitotilojen luopumisaaltoa, Valion alkutuotantojohtaja Juha Nousiainen arvioi. Tarkempien ennusteiden teko on hänen mielestään kuitenkin ennenaikaista.
Siemennyspalveluihin erikoistunut osuuskunta Faba käy parhaillaan yt-neuvotteluja. Syynä on töiden väheneminen.
Kun siemennysten määrä normaalisti on vähentynyt 5–7 prosentin vuosivauhtia, syys–lokakuussa vähennys oli Faban mukaan 20 prosenttia.
Ilmiö on havaittu Valiollakin, Nousiainen kertoo.
”Siemennysmääriä seurataan meillä tarkkaan kuukausittain.”
Koko vuoden siemennysmäärien ennakoidaan laskevan viime vuodesta kymmenisen prosenttia.
”Kymmenen prosentin lasku lehmämäärässä olisi hurja”, Nousiainen toteaa. ”Suomessa on 280 000 lehmää, joten se merkitsisi kymmeniä tuhansia eläimiä, jos lasku toteutuisi sellaisenaan.”
Näin suoraviivaiseen ennusteluun hän ei lähde.


Talous- ja
jaksamisongelmia


Syyt tilanteeseen ovat Nousiaisen mielestä selvät: Venäjän viennin loppuminen, Kiinan hidastunut talouskasvu ja EU:n maitokiintiöiden vapautuminen huhtikuussa.
Näistä tekijöistä johtuva ylitarjonta veti hinnat laskuun. Lisänä tulivat vielä tukikausien ja maksatusaikataulujen muutokset.
”Kaikki nämä tuntuvat tilatasolla ja vaikuttavat yrittäjien päätöksiin”, Nousiainen sanoo.
Hänen mukaansa tiloilta tulee viestiä, että taloudelliset ja jaksamispaineet ovat kovat.
Toki myös positiivisia viestejä tulee, hän muistuttaa. ”Ei voi sanoa, että kaikki on huonosti.”
Jos lehmämäärä lähtee laskuun, lopettajien kärjessä lienevät pienet tilat.
”Lopettavat ovat yleensä pienempää kaliiperia, tiloja, joilla ei ole pitkään aikaan investoitu eikä ole tiedossa uutta yrittäjää.”


Notkahtavatko
pitkät suorat?

Valion tuotantotilastoissa kuusi viime vuotta ovat olleet hyvin tasaisia. Tilojen määrä on vähentynyt suoraviivaisesti.
Maitomäärä taas on piirtänyt lähes vaakasuoraa viivaa, jos kausivaihtelu jätetään laskuista.
”Viime vuosina lehmämäärä ei ole juurikaan muuttunut, ja keskituotoksen nousu on korvannut eläinmäärän laskun”, Nousiainen kertoo.
Tänä vuonna Suomessa tuotetaan lähes kaksi prosenttia enemmän maitoa kuin viime vuonna.
Monessa Euroopan maassa kasvu on selvästi nopeampaa, useita prosentteja.
”Euroopasta tulleet viestit kertovat, että kasvu jatkuu myös ensi vuoden aikana, vaikkei ehkä niin voimakkaana kuin tämän vuoden aikana.”

Kannattaa kuunnella kuinka hampaatton on meidän etujärjestö MTK ja kuinka innokkaasti uusi maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on viljelijöiden asialla. Säästää pitää, mutta (täysin kannattamattomaan) Talvivaaraan valtio pystyy sijoittamaan 200 milj. turvatakseen 600 työpaikkaa!!! Maatalouteen ei löydy 100 miljoonaa?

http://areena.yle.fi/1-2871835

Ainoa joka todella tuntuu olevan keskustelussa huolissaan suomalaisesta maatalousväestöstä on juontaja Tuukka Pasanen!!! Hän jopa ymmärtää, mitä tarkoittaa 600 maitotilan lopettaminen vuosittain.

MTK:n Sahi puhuu vain ympäri pyöreitä, "kyllä uskoa tulevaan pitää olla..." Ja jos rahaa saadaan maataloudelle, pitää se kohdentaa nuorille ja vasta investoinneille viljelijöille. Mielenkiintoinen "jyvitys" MTK:lta, jäsenmaksu kyllä kelpaa vanhemmilta ja vuosia sitten investoinneilta viljelijöiltäkin...
Näin tässä taas kävi.

http://www.hs.fi/talous/a1431316231155

Vuosia on jauhettu valiolaisissa piireissä kuinka kiintiömaito poistuu. Tämä on taas kerran hyvä osoitus kuinka hyvin osataan lukea/ajatella toimintaympäristöä jossa ollaan. Uhotaan, melutaan jne. ja käytännössä poltetaan voimavaroja aivan turhiin asioihin. Pitäisi vihdoin keskittyä siihen maidonhinnan maksimoimiseen ja tajuta miten omistajilla eli tuottajilla menee!!!

TM tuottajatiedotteessa (toukokuu) paheksuttiin puheita, että Valiosta ei saada tarpeeksi tietoa. Tiedoteessa kehuttiin että on Maito ja Me-lehteä, Valmaa, tuottajatiedotetta jne. Tietoa kuulema tulee ja tuleehan sitä, mutta hyvin "seulottuna". Tämä on TAAS kerran hyvä osoitus tuosta. Ei ole Valmassa sanaakaan tästä, vaan asian kertoo omistajille ensimmäisenä puoleeton lehdistö, johon ei kuulu Maaseudun Tulevaisuus!
Nyt on järeät konstit otettu Valiolla käyttöön, eikä tarvita jalostaa valiolaisten tilojen maitoa tippaakaan! Tämäkö on sitä osuustoimintaa?

http://www.ruokala.net/uutiset/salainen-valmistuspaikka-tassa-ovat-oikeat-putin-juustot/1423192291694
Lisää korvausvaatimuksia

http://www.hs.fi/talous/a1420438348301

Koska tulee valiolaisten maidontuottajien korvausvaatimukset yhtiön ex-johdolta ja hallinnolta? Eikö me ollakaan hävitty mitään?
Onnea ja menestystä Valion uudelle hallitukselle

Maanviljelijä Jarmo Juutinen, Vieremä
Maanviljelijä Vesa Kaunisto, Veteli
Maanviljelijä Sauli Lähteenmäki, Rusko
Maanviljelijä Pentti Suokannas, Askola

ja varsinkin sen puheenjohtajalle Vesa Kaunistolle.

Minusta olemme onnistuneet surkeasti kertomaan suurelle yleisölle, mitä Venäjän rajan sulkeutuminen tarkoittaa. Nyt tätä tukiasiaa on jauhettu päiväkausia, MTK on loistanut poissaolollaan, ainoastaan viljelijöitä on haastateltu. Iso kuva on jäänyt aivan paitsioon (valiolaisten menetykset 100-120 milj + muut meijerit päälle), tämä taakka on laitettu n. 8000 tilan kannettavaksi. Mahdollinen 20 milj. on pieni korvaus tästä, ottaen huomioon että tämän on isojen poikien leikin tulosta, johon me maidontuottajat ollaan aivan syyttömiä.

Nyt pilipali ministerit ovat selitelleet näkemyksiään julkisuuteen (näitä ei siis ole oikaistu) ja yleistä mielipidettä aletaan kääntämään tähän suuntaan.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1416547574068
Kyllä me valiolaiset tuottajat ollaan uskomaton lammaslauma!

Eilen viimeksi uutisissa kerrottiin kuinka Valio lisää venäläisen maidon hankintaa ja yrittää sillä tehdä bisnestä rajan takana. Ihmettelen edelleen kuinka osuustoiminnallinen yrityksen omistajat voivat suostua tähän. Eikö Valion tarkoitus ole jalostaa MEIDÄN tuottama maito ja yrittää saada siitä MEILLE mahdollisimman hyvä hinta? Olen ilmeisesti ymmärtänyt väärin.

Valion entinen johtokaksikko sai yrityksen ja meidät tuottajat tosi pinteeseen. Maito -6c/l ja vuoden vaihteessa tulee kuulemma lisää miinusta, on sakkoa 70 milj ja korvausvaatimusta 60 milj. Nämä veijarit palkitaan maanviljelysneuvoksen tittelillä (34 000 eur) ja nyt toinenkin sai tunnustuksen (tosin ilman meidän apua).

http://www.hs.fi/talous/a1416201062666

Ei tämä minusta ihan oikein mennyt...
Muutama kysymys/näkemys juolahti meidän Valiosta mieleen.

Onko meillä muka liikaa maitoa (ja sen kautta vienti tarvetta), kun meillä on resursseja hankkia sitä rajan takaa lisää.  Miten paljon ME tuottajat eli omistajat hyödytään korkeampana maidon hintana tällaisesta toiminnasta?

http://www.hs.fi/talous/a1414386765988#kommentit

Keskustelua täällä aiheutti myös viime perjantain Maaseudun kansi.  Minä ihmettelin lukuja näiden pikkumeijerien tiedoissa. Meille aina kehutaan Valion tehokkuutta, mutta onko suuri todella kaunista?
Valion liikevaihto on n. 1,1 euroa/litra ja Maitomaa n. 0,7 euroa/litra. Valio ei kuitenkaan maksa n. 70 c/l tuottajahintaa, joka näillä luvuilla pitäisi tapahtua! Eli uskooko joku todellakaan että "kaikki maksetaan mikä on mahdollista", vai onko tilanne todella niin että kaikki maksetaan mikä halutaan.
Yleiinen mielipide muokataan helposti karjataloutta vastaan. Kun luonnosta vieraantuneet vihervasurit pääsevät toteuttamaan itseään, on markkinahäiriöt pikkujuttu ja sitten eläintenpito on mahdotonta Suomessa!

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101018717872_uu.shtml
Ilmeisesti hyvin, koska noin 8c/l tuottajahinnasta investoidaan, koska Valiohan ei ota velkaa investointeihin.

http://www.hs.fi/talous/a1412392412474
Sivuja: [1] 2