Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 393

Viestit - bouli

Mulla on semmonen mielikuva että havupuun puru happamoittaa maata.   Noin muuten lehtien osalta voisi ajatella että ne on varmaan aikalailla olkeen verrattavissa olevaa materiaalia.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 23.04.24 - klo:15:20
Nyt ihan viime vuosien kokemuksia on se, että vehnää, kun menee kylvämään liian kylmään ja märkään, niin se ottaa aika rajusti nokkiinsa. Itu kellastuu ja kasvu nyykähtää. Tulee aukkoista kasvustoa. Sen päälle, tulee heinäkuussa jälkiversontaa ja tulee todella pitkä puintiaika, kun kärvistelee, eikä oikein tiedä, mitä tekisi. Silloin pelasti aikainen lajike, kun loputkin ehti valmistua. Puin vielä kahdessa osassa siten, että puolikas silloin, kun oli nippa nappa valmista. Vihree ja raaka osuus lähti kuivurissa käsittämättömän hyvin pois. Loput puin, kun kasvusto oli täysin valmis. Toisin sanoen, vehnää en enää kovin agressiivisesti koita kylvää "heti, kun käy"- asenteella vaan maan pitää olla hyvä ja mielellään sääennuste jotain muuta kuin takatalvea.
Ihan sama kokemus. Vehnällä hyvä alkuunlähtö on tosi tärkeä, ohra korjaa versomisella selvästi paremmin heikkoakin lähtötilannetta, lähdössä huono kevätvehnä on sitä yleensä koko kesän. Ja jos ihan myöhäisimpiä vehniä ei ota lukuun on tässä meidän korkeudella viikko 21 vielä ihan  normaali vehnän kylvöaika.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 23.04.24 - klo:12:13
8.5. on uusikuu. Vanhan kansan mukaan silloin muuttuu suursäätila. Voi toki olla muuttumattakin..  ;D
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 21.04.24 - klo:09:49
Kevääthän on aikaistunut ihan älyttömästi tässä viimeisten vuosikymmenten aikana. vielä -80-luvulla oli normaalia että jäät lähti toukokuussa, nyt on pikemminkin poikkeus jos jäät pysyy toukokuulle. Mitään lannoituksia ei normaalisti tehty huhtikuulla eikä varsinkaan kylvöjä,normaali ajankohta oli reilusti toukokuun puolen välin jälkeen.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 20.04.24 - klo:08:07
Lienee turha murehtia tässä vaiheessa vuotta että milloin kylvöille pääsee, sitten kun sen pään ottaa että alkaa tekemään kevättä muutos on ihan hämmästyttävän nopeaa varsinkin kun routaa ei ole hidastamassa.
Ymmärränkö nyt oikein, että ehdollisuuden selvityspyyntöön voi vastata 15.3. alkaen otetulla kuvalla tai 31.10. jälkeen otetulla kuvalla, mutta ekojärjestelmätuen selvityspyyntöön vain 15.4. jälkeen otetulla kuvalla? Eli ekojärjestelmään ei kelpaa viime syksyinen kuva? Kasvipeitteisyydestä siis kyse.

Juu tuossa näkyy olevan hieman päällekkäisyyttä. Syynä on se, että kasvipeitteisyydet ovat kahta järjestelmää syöttäviä: yleiset ehdot ja ekojärjestelmäehdot.  Itselle tuli joka selvityslohkosta kaksi selvityspyyntöä, määräpäivät ensimmäinen 15.03 jälkeen ja toinen 15.04 jälkeen. Joillakin kuuluu jälkimmäinen pyyntö hävinneen sen ensimmäisen kuvanoton jälkeen, mutta kävin sitten sulkemassa nyt uusilla kuvilla ne pyynnöt, jotka sitä punaista siellä Vipuappissa vielä näyttivät. Vipussa oli kyllä otettu syksylläkin kuvat sinne sisään, mutta se ei estänyt näitä keväisiä selvityspyyntöjä tulemasta.

Syksyn kuva ei riitä, ja se on oikeastaan turha, koska muokkauskieltoa pitää  noudattaa ja valvoa kevään määräpäivään asti.

-SS-
Hallinto ei näe mobiililla varastoon otettuja kuvia ennnekuin sen on lähettänyt sinne vastauksena selvityspyyntöön. Näin kerrottiin koulutuksessa.
Sovellustahan voi myös hyödyntää omaan käyttöön lohkokohtaisena kuvapankkina.
ei vaan antannu ottaa kuvaa.   sit kun laatta käännetty luvan tasolle ni kuva tuo.        miusta yhtä pelleilyä.

Tässä on tänään otettu kuva. Polvella suojassa, kuva noin metrin korkeudesta, vaakakuvaus;  käännetty puhelinta kasvustosta ylös päin, kunnes Vipun huomautus poistui kuvaruudusta. Ei tuo sentään ihan kokonaan taivasta näytä.


Kuva: Ceylon syysvehnä, pintaanlevitys, pahnasotkuun  18.04.2024

Kyllä Oksan kannattaa kokeilla itsekin, ja jollakin halvemmalla Sampalla, vaikka runsaan satasen maksavalla A14 - mallilla. Olen muutenkin sitä mieltä, että se Vipu voisikin olla muussa puhelimessa kuin käyttöpuhelimessa. Siihen piironkipuhelimeen voisi laittaa pre-paidin ja vaikka pankkitunnistusohjelman.

-SS-
Tuon prepeidinkin joutuu uusimaan välillä.

Ei tarvi prepaidia eikä pankkitunnuksia.
 VipuMobi toimii myös wifin läpi eli kännystä mobiilitukiasema päälle ja Vipulle pyhitetystä laitteesta (känny/tabi) wifi päälle ja mobiilivarmenteella kirjautuminen8)
Siellä on biometrinen tunnistuskin nykyään mahdollinen.
Mun käsittääkseni niihin harjakoneen harjoihin jää kyllä aina pesun jälkeen hiekkaa, ne pitäisi pestä erikseen joka pesun välissä jos haluaisi että ne on täysin puhtaat.
Ja kyllä sen perusteella mitä itse olen käynyt useammassa harjakoneessa ei pesutulosta voi yleensä kehua erinomaiseksi vaan se jättää hieman huomautettavaa.
Toki tässä tulee sitten se puoli että mikä on kellekin riittävä taso ja haittaako pienet naarmut maalipinnassa oikeastaan yhtään mitään, toisia haittaa jollekin toiselle asia on ihan sama.
Mutta kyllä jos mulla olisi esim. jokin harrasteauto minkä maalipintaa haluaisi varjella en ajattelisi muuta kuin huolellista käsinpesua.
Kasvintuotanto / Vs: Syyskylvöt 2022
: 12.04.24 - klo:19:12
Hakuopaassa sanotaan näin.
5. Mitä teen, jos kasvusto on tuhoutunut?
Jos sateet, kuivuus tai muu vastaava syy ovat tuhonneet kasvuston, sinun ei tarvitse kylvää lohkoa uudelleen, jos kylvö on tehty asianmukaisesti. Halutessasi voit kuitenkin perustaa kasvuston uudelleen.

Ota kuva tuhoutuneesta kasvustosta Vipu-mobiililla ja dokumentoi kasvuston tuhoutumiseen johtaneet tapahtumat. Vaikka kasvusto olisi tuhoutunut, huolehdi alan kasvinsuojelusta ja estä rikkakasvien leviäminen. Kasvuston tuhoutumisesta ei tarvitse ilmoittaa kuntaan.

Syyskasvin talvituhoalat voidaan hyväksyä kylvetyn kasvin mukaan. Estä rikkojen kasvu talvituhoalalle mekaanisesti niittämällä, muokkaamalla tai torjumalla kemiallisesti. Jos perustat kasvuston uudelleen, ilmoita ala uuden kylvetyn kasvin mukaan. Jos täydennyskylvät alan saman kasvin kevätkylvöisellä lajikkeella, ilmoita se kasvi, jota on kasvustossa enemmän.


Ja edellinen lainaus löytyy täältä https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/oppaat/hakuoppaat/hakuoppaat/maataloustoiminta/maataloustoiminta-2024/
Huomenna on tukikoulutus ja ärsyttää jo ennakkoon ajatus siitä minkälainen kitinä näistä selvityspyynnöistä siellä todennäköisesti on.. Ihan jokainen euro mikä tän avulla pystytään pitkässä jouksussa  säästämään maastovalvonnasta on kotiinpäin, vaikka se ei varsinaisesti suoraan omassa tukitilityksessä näykään.
aika hyä on jo hinta kun rouppi tarjos jopa 50+ alv tienposkessa roskikoossa olevasta rangasta..
Se on hyvin, kun minä kysyin ennen joulua niin oli 30e. Laania tarjosi hetki sitten 47e ja sen varmaan otan.
Jos laanialle myyt niin ole tarkkana että hakettaavat/vievät koko kasan ja maksaavat ne. Tuttavapiirissä ollut useampi tapaus kuluneen kahden vuoden aikana että käydään hakemassa karsitusta rangasta valtaosa kasasta tai hakettamassa lähes koko kasa ja loput saattaa jäädä mätänemään eikä rahoja tule koska kasa on kesken. Pahin tapaus minkä tiedän nii jäi kesän yli seisomaan muutaman kiinnon kökkö yli 200 kiinnon kasasta
Kyllähän noi pitäisi sopia niin että raha liikkuu samaan tahtiin kuin hakekontit.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 10.04.24 - klo:12:39
Nyt ennustaa vaihteeksi jopa normaalia lämpimämpää touko–heinäkuuta. Vielä on tosin pieni mahdollisuus siihen, että ennustuksesta huolimatta totuus on päinvastainen. Ei kyllä hyvältä näytä!
Lämmin ei ole huono asia, mutta jos se tarkoittaa, että taaskaan ei aio sataa kesä-heinäkuussa, niin ei ole kivaa. Erikoista jos samankaltainen säätyyppi alkaa seurata vuodesta toiseen. Toisaalta 2017 alkaa olla aikaa, kohta kymmenen vuotta, joku pilvinen, synkkä kesä tulee väkisin jossain vaiheessa eteen.

Lämmin ei tosiaankaan ole huono, mutta mikäli tavanomaista lämpimämpi ilmamassa oikeasti jumittuisi taas Suomen päälle kesäksi, tarkoittaisi se eittämättä piinaavan kuivia ja kuumia jaksoja. Ja luultavasti nämä osuisivat juuri sadonmuodostuksen kannalta kriittisimpiin vaiheisiin: orastumisvaiheeseen ja pensomisvaiheeseen/korrenkasvun alkuun.
Ei lämmin varsinaisesti huono ole, tosin täytyy muistaa että viljat ei sadonmuodostuksen kannalta tarvitse yli 20 asteen lämpötiloja yhtään mihinkään, pikemminkin päinvastoin.
Kasvintuotanto / Vs: Rehunurmi
: 10.04.24 - klo:12:37
Mä kyllä kanssa näkisin että miksi ei kylväisi monipuolisemman seoksen ja ottaisi sitä kautta muitakin hyötyjä.
Toki pelkällä timotei lienee tukioptimoinnin kannalta edullisin, sillä saa suht pienelläkin siemenmäärällä siltä kannalta katsoen riittävän nurmen.
Apilan ymppäystä ei kyllä tohon käyttöön kannata miettiä, sen bakteereita on kyllä maassa.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 10.04.24 - klo:12:28
Myllyvehnän Matif noteeraukset ovat 2025 joulukuuhun toistaiseksi pysyneet noin 215 eurossa, jos viljakauppa ei aio varautua vientiin, täkäläinen syksyn 2025 hinta voi olla mitä tahansa, 115- 180 euron välillä (basis -100€ ..  -35€)

-SS-
Niin tuleva kasvukausi näyttää suuntaa. Hyvällä sadolla basis kasvaa ja huonolla voi siirtyä vaikka plussalle. Vielä mielestäni melko arpapeliä arvioida puolentoista vuoden päästä maksettavia hintoja. Sanoisin jotta juhannuksen alla olisi oikea hetki ekoille arvioille..
Joo, toki kaikki mahdollisuudet pitää huomioida muuta tässä on kyllä vuosien varrella nähty niin monta täysin odottamatonta muutosta että ihan kauhean syvällisiä ennusteita on turha tehdä.
Sivuja: [1] 2 3 ... 393