Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - alanmies

Myin pari viikkoa sitten tilatukioikeuksia 5ha B-C1 aluueella. Hinta oli 500 euro/ha +ALV. Kysyntää oli jonkin verran. Pari ostajaa oli oikeinkin innokkaita. Olisi voinut ehkä saada paremmankin hinnan.

Tilatukioikeudet ovat yksiselitteisesti erillään maanomistuksesta. Pitäisi lopultakin uskoa!

Mutta niiden hyödyntämiseen tarvitaan maata, joko omaa tai vuokrattua. Eikä niitä voi varastoida kai kovin pitkään? Eikä tässä siitä ollut kyse vaan siitä onko oikein että vuokralainen pitää tukioikeudet vuokra-ajan päätyttyä. Jos ne vuokrauksen yhteydessä on tulleet niin myös siirtyvät takaisin kun vuokra-aika päättyy. :-X

Vastasin vain siihen aivan ensimmäiseen kysymykseen, jossa tiedusteltiin tilatukioikeuden hintaa. Ostajalla oli tarve saada oikeuksia, koska peltoa oli enemmän kuin oikeuksia. Syytä en siihen asian tilaan tiedä. "Ylimääräiset" oikeudet olivat tulleet minulle pellon metsityksen vuoksi. Kyllä niitä voi varastoida, koska viranomainen kierrättää niitä. Edellisvuoden käyttämättömät tulee aina seuraavana vuonna käyttöön ja edellisvuonna käytössä olleet asetataan käyttämättömiksi. Puolet voi olla jatkuvasti käyttämättöminä. Aikaisemmin sai olla 2/3 käyttämättöminä

Maa- ja metsätalousministerö on ilmoittanut, että tukioikeudet eivät liity mitenkään maanomistukseen. Eu-tuomioistuin on myös ilmoittanut, että tilatukiuoikeudet eivät mitenkään liity maanomistukseen. EU on tilatukioikeudet viljelijöille antanut ja hallinnoi niitä ministerön kautta. Muilla tahoilla, ei edes Suomen tuomioistuimilla ole määräysvaltaa EU:n tilatukioikeuksien suhteen.

EU on antanut tilatukioikeudet niille viljelijöille joille on oikeaksi katsonut. Ne ovat omistajiensa aivan ikiomia. Asiaa ei muuta se, että jako on monien mielestä aivan perustellustikin tapahtunut epäoikeudenmukaisesti. Suomen hallitus ja eduskunta on siirtymisen tähän järjestelmään päätöksillään jo vuoden 2005 tienoilla vahvistanut. Näiden päätösten jälkeen on suomalaisten virkamiesten noudatettava sitä lainsäädäntöä mitä EU:ssa on velvoitettu soveltamaan. Minkäänlainen kansallinen sooloilu ei tule kysymykseen.  
Myin pari viikkoa sitten tilatukioikeuksia 5ha B-C1 aluueella. Hinta oli 500 euro/ha +ALV. Kysyntää oli jonkin verran. Pari ostajaa oli oikeinkin innokkaita. Olisi voinut ehkä saada paremmankin hinnan.

Tilatukioikeudet ovat yksiselitteisesti erillään maanomistuksesta. Pitäisi lopultakin uskoa!
Tuntuu menevän kuitenkin maitotiloilla (A,B) ihan hyvin kun on mahdollista tarjota ja maksaa vuokrapelloista kaksinkertaista hintaa verrattuna viljanviljelijöihin. Maitotilalliset puhuu yhtä ja tekee toista.
ONKO todellakin niin,että jos pellonvuokraajalle on vahvistettu tukioikeudet-ja jostain syystä pitkäaikaisen vuokrauksen jälkeen ei uutta sopimusta synny,pellonvuokraaja voi siirtää tukioikeudet( kaikki) vaikka omiin raivioihinsa,kunhan ovat viljelykunnossa.Taikka kierrättää tukioikeuksia sen kolmevuotta eri pelloilla,kunnes saa raivionsa tehtyä??Ja tosiaankin jättää maanomistajan pellot tuiottomiksi????Onko näin??

Luepa nyt aiemmat vastaukset. Tilatukioikeuksia ei ole sidottu mihinkään peltoon tai peltolohkoon tai peruslohkoon. Siis tietyllä peruslohkolla EI OLE MITÄÄN NIMIKKO TILATUKIOIKEUKSIA. Niitä ei siis tarvitse siirtää mihinkään. Tilatukioikeuksien omistajalla on oikeuksia tietty määrä. Määrä ilmoitetaan hehtaarien lukumääränä. Oikeudet ovat viljelijäkohtaisia siis henkilökohtaisia. Viljelijä voi vaihdella omia peltoja ja eri vuokranantajien peltoja aivan vapaasti. Tilatuen saamiseen pitää vain olla sitä vastaava määrä tilatukioikeuksia ja sen lisäksi pitää olla vastaava määrä tukioikeuskelpoista peltoa viljelyksessä.

Kolmen vuoden kierrätys on olemassa ja toteutetaan viranomaisen toimesta automaattisesti tietyllä tavalla ellei omistaja muuta tapaa halua.
Nyt kun on tullut uutta tietoa niin voin kuitenkin esittää melkein samaa kuin edellisellä kerralla:

Teksti on erheellinen.
 
Tilatukioikeudet eivät ole mitenkään sidoksissa mihinkään maatilaan, kiinteistöön, peltolohkoon tai peruslohkoon. Tilatukioikeudet ovat omistajansa irtainta, yksityistä omaisuutta.
 
Vuokranantajalla ei ole eikä ole ollutkaan mitään tilatukioikeuksia. Hän ei voi siten saada palautuksena sellaista mitä ei ole koskaan omistanutkaan.

Edellinen viljelijä on myynyt ja siirtänyt hänen ikiomat tukioikeudet sinulle uudelle viljelijälle. Kauppa on aivan teidän kahden välinen asia. Vuokranantaja ei ole minkäänlainen osapuoli tässä tilatukioikeuskaupassa. Voi olla, että tämä kyseinen vuokranantaja ei tee uutta vuokrasopimusta ellet siirrä silloin hänelle oikeuksia tai sovi niistä. Asia pitää sitten silloin harkita ja päättää miten kannattaa toimia.

Jotta sopimus olisi velvoittava niin vuokrasopimukseen olisi pitänyt kirjoittaa:
Vuokramies sitoutuu siirtämään x (=vuokratun pellon pinta-ala)) hehtaaria vastaavan määrän tilatukioikeuksia (siis vuokramiehen omistamia) vuokranantajalle.

Maanomistajien päätäntävaltaan kuuluu vain maan vuokraaminen maanvuokralain mukaisesti. Tilatukioikeuksien myynti ja vuokrausmahdollisuus kuuluu tilatukioikeuksien omistajille olivat he sitten maanomistajia tai ei. Tilatukioikeuksien omistajia ovat ne, jotka ovat oikeudet saaneet vuoden 2006 vahvistuksessa tai myöhemmin ne kaupan tai muun luovutuksen jälkeen siirrolla saaneet. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että tukioikeuksien siirrosta voidaan tehdä ennakkosopimus vuokrasopimuksessa.
Teksti on erheellinen.
 
Tilatukioikeudet eivät ole mitenkään sidoksissa mihinkään maatilaan, kiinteistöön, peltolohkoon tai peruslohkoon. Tilatukioikeudet ovat omistajansa irtainta, yksityistä omaisuutta.
 
Vuokranantajalla ei ole eikä ole ollutkaan mitään tilatukioikeuksia. Hän ei voi siten saada palautuksena sellaista mitä ei ole koskaan omistanutkaan.

Sinulla ei ole mitään tekemistä niiden tilatukioikeuksien kanssa, jotka on saanut edellinen viljelijä sillä perusteella, että hän on viljellyt niitä ja hakenut niistä tukia. Siten et voi palauttaa vuokranantajalle takaisin sellaisia oikeuksia mitä et ole koskaan saanutkaan.

Edellinen viljelijä ei voi niin halutessaan enää siirtää vuokranantajalle tilatukioikeuksia koska vuokranantaja ei ole viljelijä eli hänellä ei ole hallinnassaan siis viljelyksessä peltoa. Pellothan on tällä hetkellä vuokrattu pois.

Vuokrasopimukseen olisi pitänyt kirjoittaa:
Vuokramies sitoutuu siirtämään x (=vuokratun pellon pinta-ala)) hehtaaria vastaavan määrän tilatukioikeuksia (siis vuokramiehen omistamia) vuokranantajalle.
http://www.klauspentti.fi/

Kirjoituksia

Tilatuki yhä keskusteluissa 5.11.2007

Julkaistu myös: Hämeenkyrön Sanomat 8.11.2007


Lainaus
Ei ole pakkolunastusta jos jotain on annettu lainaksi  ilmaiseksi ja siirretään seuraavalle, sidottuna pellon viljelyyn.  EU-komission kanta on se, että tilatuki kuuluu AINA aktiiviviljelijälle, ei tuotantonsa lopettaneelle vuokrattavaksi tai myytäväksi.



Tilatukioikeuksia ei ole vahvistettu kenellekään lainaksi. Oikeudet on annettu aivan ikiomiksi. Jokainen tilatukioikeuden omistaja on saanut vahvistuksesta ilmoituksen maaseutuelinkeinoviranomaisen toimesta. Ilmoituksessa ei ole mitään mainintaa mistään "lainasta" tai väliaikaisuudesta. Tilatukioikeudet eivät ole mitenkään sidottu mihinkään peltokappaleeseen, maakiinteistöön tai peruslohkoon. Pellon omistus, vuokraus ja tilatukioikeudet ovat kaikki omia erillisiä asioitaan.

Jos viljelijä on lopettanut aktiiviviljelyn ja hänellä on tilatukioikeuksia, voi hän kyllä tilatukilain mukaan vuokrata oikeutensa pois tai myydä ne. Tilatukea ei voi sen sijaan saada, jos ei viljele itse vastaavaa alaa peltoa.
Niinpä! Tilatukioikeus on sen viljelijän yksityistä irtainta omaisuutta, jolle oikeus on vahvistettu vuoden 2006 tukihakemuksen ja viljelyn pohjalta. Jos nyt sellaiselle maanomistajalle, jolla ei siis ole oikeuksia eikä kuulukaan olla,  jätetään siirtämättä tai "palauttamatta" sellaista omaisuutta mitä hänellä ei ole koskaan ollutkaan, niin ei siinä ole mitään perustuslain vastaista. Sasin, Tiuran, Kivirannan ja muidenkin pitäisi kyllä näin yksinkertainen asia ymmärtää.

Jos sen sijaan henkilöltä, jolle on vahvistettu tilatukioikeuksia siirrettäisiin oikeuksia pois viranomaisen toimesta ja tämän henkilön suostumuksetta, olisi se pakkolunastusta. Siten se toimi olisikin perustuslain vastaista.   
Sivuja: [1]