Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 40

Viestit - luomuviljelijä

Maatilan pellervon lopetin vuosia sitten, ei se huono ollu mut ei kerenny kaikkea lukemaan. Meidän tilasta oli pari vuotta sitten juttukin siellä.

Ainahan noita lukemalla jotain uutta oppii, halvempaakin se on kun reissata ympäri maata tilavierailuilla ja kaikenmaailman pelto- ja konepäivillä
korjaus: marjoja, kalaa, riistaa ja vaikka hyönteisiä voi vapaasti syödä.

Kastraatiota parempi vaihtoehto on koulutus, erityisesti tytöille.

Keskiverto(perus)suomalainen taitaa kuitenkin tuottaa päästöjä n. 100-kertaisesti tähän "savimajakansaan" verrattuna
.. on se että lihantuotanto ja maidontuotanto olisivat merkittäviä  syyllisiä ilmastonlämpenemiseen.

Tämä ei pidä paikkaansa, se on suuri valhe. Ihmisten ruoka ja sen tuotanto ei ilmastoa pilaa. Eläimiähän on aina ollut.
Olet oikeassa . Teollisuus , laivat ja liikenne(autoilla) on suurin päästöjen synnyttäjä .
Väärin. Ihminen on suurin päästöjen aiheuttaja. Teollisuus ei tuota hyödykkeitä teollisuutta varten vaan ihmistä. Eikä autot, laivat tai lentokoneet liiku ilman kyydissä istuvaa ihmistä. 

Ja jos joku kehtaa moittia maataloutta päästöistä voi mun mielestä lopettaa syömisen.
100 000 on aika maksimi. Kaikki laitteet ja kalusteet menee vaihtoon kuitenkin ton ikäsessä. Todennäkösesti myös suuri osa vesijohdoista ja sähköistäkin jos on päässy jäätymään ja rotat hoitanu loput
Miten tollanen yhteen lypsyyn siirtyminen mahtais onnistua ihan perus ay-karjalla? Tarkotus on varmaan maksimoida pitoisuudet maitomäärän kustannuksella. Väkirehut vaan pois ja sulavaa säilistä eteen? Miten utareterveyden käy?Yx tuttu kysyi, miten iso maatilan pitää olla, että se kannattaisi. Vastasin näin:
Tilakoko ja kannattavuus eivät välttämättä korreloi kovin vahvasti. Nää on tuotantosuunta-  ja paikoin elintapakysymyksiä. Tuottaako teollisuudelle halpaa raaka-ainetta vaiko haluaako (osaako) satsata jatkojalostukseen ja (suora)myyntiin.
Esimerkki: Saksalaisukko siirtyi 2x päivässä lypsystä 1x lypsyyn. Ostettavien väkirehujen määrä väheni niin paljon, että kannattavuus pysyi entisellä tasolla.

No kannattavuus voi pysyäkkin jos pudottaa työtunnit vaikka kolmannekseen, mut samaan aikaan rahaa tietty tulee 40% vähemmän kuin ennen 😂😂

Kannattaa ottaa emolehmiä, niillä on 0 lypsykertaa päivässä ja ihan sama määrä vuodessa
En edelleenkään ymmärrä miksi on niin helvetin vaikea vähentää eläinmäärää??!

Maitoa on euroopassa liikaa, tuotanto on lähes joka maassa kannattamatonta ja silti vaaditaan yhteiskunnan tukea, ettei tuotanto laske.
Tarkoitatko vähennettäväksi lehmiä tilalta vai maitotilojen lukumäärää?

Vähennettäväksi tilalta. Ennemmin syötetään mailaspellettiä tappiolla.
En edelleenkään ymmärrä miksi on niin helvetin vaikea vähentää eläinmäärää??!

Maitoa on euroopassa liikaa, tuotanto on lähes joka maassa kannattamatonta ja silti vaaditaan yhteiskunnan tukea, ettei tuotanto laske.


Unohtakaa nyt se helpoin vaihtoehto eli maidon purkittaminen. Jalostamalla sille saa lisäarvoa. Se vaatii paljon työtä ja investointeja, mutta voi olla hyvinkin kannattavaa. Aluks markkinointiin pitää panostaa ihan tosissaan. Käytännössä kerran viikossa pitää olla jossain kaupassa konsulenttina. Investointina tollanen pienmeijeri on siinä 200 000-300 000. Työmäärä riippuu tietenkin tuotannon suuruudesta. Yks henkilö pystyy jalostamaan ehkä max 100 000 litraa. Valmistus voi olla hyvinkin tehokasta mut pakkaus työllistää yllättävän paljon.

Tinkimaito on turhaa puuhastelua. Ehkä joku mökkiläinen voi hakea 5 litraa viikossa ja samalla kattellaan puol tuntia lehmiä. Automaatti maitohuoneen kyljes on kaunis ajatus, itsekin harkitsin joskus, mut ei toimi ellei navetta satu olemaan vähintään taajaman keskustassa. Jossain hollannis voi toimia.

En usko et suomessa kukaan osais arvostaa kuivalla heinällä tai laitumella tuotettua maitoa vaikka maussa varmast olis eroa. Suomalaisille riittää että se on valkosta, tai edes harmaata niinku rasvaton.
Mukulien kanssa ku on uimassa oltu ni olen koittanu opettaa ettei ikinä huudeta turhaan apua. Muuten kukaan ei usko sillon ku on oikeesti hätä.

Kairinenki on jo vuosia kirjotellu lehdissä heidän hädästä, miksei ole jo menny tila nurin?
Jep. Just tuli lantakoneen uus vetomoottori pihaan, ~2000€ +alv ja rahti. Vanhalla koneella ikää kohta 4 vuotta. Asemaan on palanu huoltojen lisäks lähes saman verran joka vuos. Onneks ei ole muuta tekniikkaa pihatos.
Olis kaikkien maidontuottajien etu jos jokainen vähentäis tuotantoa ylituotantotilanteessa. Silti sitä pitää tuottaa hinnalla millä hyvänsä.
Pitäis määritellä myös käsite hömppäheinä tarkemmin. Kaikki hömppä ei ole jäähdyttelyä, itselleni on erittäin tärkeää pitää hyvää, tiheää ja laadukasta viherlannoitusnurmea mikä puskee apilaa enemmän kuin laki sallii.

Mikäs se summa oli 640 euron vuokra? Jos sulla on lypsykarjatila jota oikeasti pidät tavoitteellisesti, niin rehun saatavuus on kriittistä. Jos on varaa laittaa elukoita autoon, on homma pelleilyä. AB aluella kun ostetaan peltoa, niin voidaan hyvin laskea sen vuosikustannukseksi yli 800 euroa.

Millä logiikalla elukoiden poistamiseen pitäis olla varaa? Jos navetassa on lehmiä, jotka syö enemmän kun lypsää, on homma pelleilyä.

Rehun tuotantokustannus toisten pelloilta "ilmaiseksi" on mun laskujen mukaan yhtä kallista kun vuokrais samalta etäisyydeltä peltoa hintaan 640€/ha. Nämä on siis laskettu meidän tilan satotasoilla, korjuukustannuksilla ja vuokratasolla. Niin kalliilla rehulla maidon tuotantokustannus ylittää huonoimmilla lehmillä maitotuoton, jolloin on taloudellisesti järkevämpää poistaa huonoimmat lehmät.
Mun mielestä olis järkevämpää metsittää huonoimmat lohkot. Parempi hiilensidonta, vähemmän päästöjä. Tukia kuitenkin leikataan niin mieluiten näistä.
Mun laskujen mukaan naapurin hömppäheinän korjaaminen vastaa 640€/ha vuokraa.
Tää analogia ei vain toimi, koska sulla ei ole niitä naapurin hömppäpeltoja. Rehua ei ole, niin milloin ajattelit niellä ylpeytesi ja soittaa naapurinhömppäviljelijälle? Jos tätä tarvetta ei sulle tule, olet etuoiketussa-asemassa pellon suhteen.

Täällä kuivat kesät on lähes jokavuotinen ongelma, siihen on sopeuduttu reilummalla nurmialalla. Itelläkin on hömppäheiniä jotka korjataan tarvittaessa. Väkirehuprosentti on pidetty alhaisena kun rehua on tullu riittävästi, sitä voidaan tällasena vuonna nostaa.


Fakta nyt vaan on, että toisten onnettomien heinien kerääminen pieniltä tilkuilta ympäri pitäjää on kaikkein kalleinta rehua, lisäks laatu on niin huonoa ettei se kelpaa muille kuin umpilehmille tai hiehoille.

Tällä maidon hinnalla soitan mieluummin teurastamoon ku naapuriin.

Ja noin niinku yleisesti nämä hömppäheinän kerääjät on yks syy miks peltoa ei tule riittävästi markkinoille ja hinnat nousee. Tunnen monta viljelijää, joita homma ei ole kiinnostanu enää vuosiin. Kolmannes pellosta on hömppää, mihinkään ei panosteta ja raha tulee palkkatöistä tai muusta yritystoiminnasta. Hommassa olis joku järki jos nurmea hyödynnettäis edes viljelykierrossa mutta yleensä viljaa viljellään parhailla lohkoilla vuodesta toiseen ja nurmet on huonoilla lohkoilla.
Mun laskujen mukaan naapurin hömppäheinän korjaaminen vastaa 640€/ha vuokraa.
Sivuja: [1] 2 3 ... 40