Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - kottarainen

Eihän tässä ole  mitään ihmeellistä, markkinataloudessa muut sektorit ovat olleet jo kauan.

Niin, no. Ymmärrän toki pointtisi tässä ja mitä haluat sanoa. Tiedän (ja maidontuottajat tietää) että muut tuotantoalat ovat olleet markkinatalouden armoilla ja maitopuoli on ikään kuin saanut tehdä mitä huvittaa. Mutta moni maitopuolen ihminen on kuitenkin nyt vähän kuin "uuden edessä" Valion päätöksen vuoksi, eikä siitä nyt vaan oikein pääse mihinkään että narinaa tulee kuulumaan, eli tuo "siitäs saitte" asenne ei hirveästi keskutelua rikasta. Tässä on oma tottumisensa kun vanhasta mallista pitää luopua, joillakin meni kuitenkin suunnitelmat uusiksi ja siinä on varmasti henkistä työstämistä. Maitoa on toki euroopassa liikaa ja kyllä se oli koko ajan itselläkin tiedossa että seinä tulee joskus vastaan. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se, että asiaan regoitiin ehkä vähän liian myöhään ja tuotantoa olisi pitänyt suitsia muilla keinoilla jo aikaisemmin (oliko esim. järkeä vuosi vuoden perään panna pystyyn monen sadan lehmän navetoita ja parin vuoden päästä taas laajentaa? Ja vielä jahdata niitä 15 000 tuotoksia?). Rakentamiseen jopa kannustettiin.

Omalla kohdalla sopimustuotanto ei onneksi vaikuta muuten kuin että päätös lopettamisesta varmistui, ala oli vaihtumassa joka tapauksessa (kädet, polvet ja pääkoppakin alkaa olla finaalissa). Ajatuksissa on nämä pienemmät ja keskikokoiset tilat joilla oli tarkoituksena jonkin aikaa jatkaa ja maksella lainoja pois, ehkä parannella navetan olosuhteita (kenties rakentaa uutta sen vanhan ja ahtaan tilalle), siksi kyselin ihmisten tunnelmia tämän asian tiimoilta.

Jos maidonjuonti vähenee Suomessa samalla tahdilla kuin viime vuosina niin tuotantoa on vähennettävä (tai saatava ylimääräinen vietyä ulos mikä ei, kuten on sanottu, ole itsestäänselvyys), eihän siitä pääse mihinkään. Itseäni on mietityttänyt että mahtaako isoja tiloja kaatua jos Valio ei ole myöntänyt lisäsopimusmääriä, vai onko pois tippujat kaikki pieniä ja keskikokoisia tiloja. Toki on niitäkin joilla tilanne ei muutu miksikään sopimustuotannon myötä vaan pärjäävät samalla tavalla kuin ennenkin.

Kiitoksia tähänastisista vastauksista, toivottavasti keskustelu vielä jatkuu  :).
Milläs mielellä navettaihmiset lähtevät talvea kohti, onko ajatukset optimistisia vaiko pessimistisiä? Haitteko oikaisua Valion sopimusmääriin, jos haitte niin tuliko mieleinen päätös? Meinaatteko hyvillä (tai huonolla) mielin vielä jatkaa lehmienpitoa, onko jatkosuunnitelmia vai tekeekö mieli hiljalleen lopetella?
Sivuja: [1]