Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - Nautaeläin

Tästä aiheesta ollaan oltu aika hiljaa viime aikoina, mutta nyt se taas alkoi;-)
Emolehmätuotanto perustuu tukikelpoisiin peltohehtaareihin...oli rotu mikä hyvänsä. Niin se vain on ja sille kukaan ei voi mitään. Ylämaankarja tarvitsee paljon hehtaareita, rehuntuotantoon ja laidunnukseen. Ilman omaa/vuokrattua TUKIKELPOISTA peltoa hommasta ei tule yhtään mitään. Ja tämä koskee kaikkia rotuja, ei vain ylämaalaista. Karjankasvatus ostopaaleilla on tuhoon tuomittu ajatus.

Tämänkin rodun kasvattajissa on monenlaista hiihtäjää, niistä ei pidä ottaa esimerkkiä. Ylämaankarja tarvitsee paljon tilaa. Niiden talvehtimisalue ei ole sama, missä ne on kesällä. Talvilaitumelle/tarhaan eläimet ruokitaan säilörehulla. Katoksia on syytä olla sääsuojina ja ne kuivitetaan oljella. Katoksiin kertynyt oljensekainen lanta tietenkin levitetään pellolle hyötykäyttöön! Automaattivesi pitopaikolla on erittäin suositeltavaa. Ota huomioon, että jokainen eläinryhmä tarvitsee oman erillisen pitokaipan niin talveksi kuin kesäajallekin. Emot, vieroitetut hiehovasikat, vieroitetut sonnivasikat, isommat hiehot ja lihasonnit. Siitossonnillekin pitäisi löytyä joku paikka ainakin selibaatin ajaksi.

Vaikka Highlandin rehunkäyttökyky on erinomainen niin nämäkin tarvitsevat hyvät laitumet kesäksi. Muuksi ajaksi tarvitaan kullekin eläinryhmälle sopivaa säilörehua. Kasvavat naudat ja lypsävät emot tarvitsevat sulavaa säilörehua. Lähellä astutusikää olevat hiehot ja ummessa olevat emot pärjäävät myöhemmin korjatulla rehulla.

Mikään rotu ei sovellu näennäisviljelyn harrastamiseen. On turha odottaa kovia teuraspainoja sonneilta ja emoilta runsasta maidontuotantoa, mikäli rehut/laitumet ovat kehnoja. Siispä nurmet on pidettävä hyvässä ja tuottavassa kunnossa. Kivennäisiä ja vitamiineja tarvitsee jokainen eläin, jatkuvasti.
Väkirehuja tämä rotu tarvitsee vain vasikoiden vieroitusvaiheessa. Määrä on pieni, noin 1-1,5 kg per vasikka noin 4 kuukauden ajan.

Paljonko Highland sitten syö? No tarkasti paha sanoa, mutta vähemmän kuin esim Hereford. Ylämaalaisen pötsi on 10% suurempi kuin muilla roduilla ja sen vuoksi se pystyy syömään kokoonsa nähden suuriakin määriä ja pystyy siten hyödyntämään myös heikkolaatuisemman rehun, esim heikompituottoiset luonnonlaitumet ja metsälaitumet.

Jos tähän rotuun päätyy niin lihan suoramyynnin on syytä kiinnostaa, sillä isot teurastamot eivät huoli tätä rotua. Teurastus tapahtuu pienteurastamoissa eri puolilla Suomea. Teurastushintaa on mahdoton sanoa, koska jokaisella teurastamolla on eri hinnat. Osaan kertoa vain käyttämistämme teurastamoista. Muita investointeja on traktori etukuormaimella ja paalipihdeillä varustettuna. Maanmuokkaushärpäkkeet....kylvön voi halutessaan teettää urakoitsijalla, samoin paalauksen. Katoksia pystyy rakentamaan melko edullisesti...paalihäkkejä tarvitaan useita, aitapaneelit on ihan pakollisia, vesisysteemit, hyvät sähköaidat. Hyvät sähköaidat lähinnä petojen vuoksi, ei niinkään sen vuoski, että eläimet karkaisivat vaan tarkoitus pitää hukat aidan ulkopuolella. Karjankuljetuskärry on plussaa, sillä on kätevä viedä eläimiä teurastamolle ja kuskata eläimiä kauempana oleville kesälaitumille.

Korostan vielä, että tämäkin rotu vaatii hoitoa ja sitoutumista. Highland-kasvattajalla on aivan sama vuodenkierto kuin muillakin emoroduilla. Askareet tehdään pihaton sijaan taivasalla! Joka päivä! Poikimiskauden stressi, peltohommat ja sadonkorjuu, vasikoiden vieroitukset jne jne. Ulkokasvatus asettaa omat haasteensa. Hoitajalla olisi mukavammat oltavat pihatossa/navetassa kuin ulkona -30 asteen pakkasessa tai marraskuun kaatosateessa. Poikimisajankohta ei voi olla niin aikainen kuin pihattoeläimillä. Ei talvipakkasiin voi antaa vasikan syntyä.
Sivuja: [1]