Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 150

Viestit - antti-x

U-aura ei ole teitä varten. Edes pyöräteitä. Pihoilla loistava mutta ei tien päällä.
Iso Fendtti on niin tehokas ettei tarvitse montaa päivää vuodessa tehdä peltotöitä... (onhan näitä tosi vähällä käytöllä olleita nähty mutta harvemmin ihan tässä kokoluokassa)

https://www.mascus.fi/maatalous/kaytetyt-traktorit/fendt-930-profi/9kkmdcen.html
siis, ummessa on mulla ainakii vähillä rwehuilla  ja sit ku poikiminen lähenee, alan nostaa annoksia jotta osaa taas syötä tarpeeks kun maito irtoaa..       miten ihmeellä siä saat sen syömään mitä tarvii?     puutoksia?       

Kyllä sillä pitää olla lehmällä läpi elämänsä saatavilla niin paljon rehua kuin vain jaksaa syödä. Sen rehun energiamäärää yms. sitten muutetaan tarpeen mukaan. Umppareiden apeessa meillä on tällä hetkellä vähän lypsyapetta pohjalla ja siihen lisänä olkea tai heinän olkea, vähän rypsiä ja umpikivennäisiä. Kyllä ne sitä laihaa mujua aika hyvin syövät läpi umpikauden. Vajaaseen 50 kiloon keskimäärin ovat 2 tai useamman kerran poikineet ehtineet herua kun ovat 30 päivää lypsäneet. 9 päivää maidossa ollut 2. kauden lehmä lypsi eilen 39kg, 12pvä maidossa ollut 44kg.
Ei tunnuteta yhtään, ei ole viimeiseen 5 vuoteen. Ihan hyvin sujunut niin.
Etelässä saa tinkimaitoa omaan kannuun 1 €/litra. Myykö joku alle ? Miksi parsimaitoa pitäisi myydä halvemmalla ? Ekoa ja lähiä on se, kun joutuu kumartumaan navettaan tai maitohuoneeseen mennessään, hirsiseinät, eteinen vuosimallia 1950 tai vanhempi. Mielikuvan rakentamista kehiin.
Onha se yhensortin paratoksi, että maitotehtaan maito katotaan eettisemmäksi ku pikkutilan maito. O tempora o mores
Jos olet yhtään lehtiä lukenut on ehkä tullut esiin että valtaosa tuotantoeläinten eläinsuojelurikoksista tapahtuu pikkutiloilla. "Maitotehdas" tarkoittaa suomen olosuhteissa pihattoa jossa eläimet hoidetaan hyvin ja eläinlääkäri käy vähintään kerran kuussa ihan vain rutiinisti katsomassa eläimet läpi. Pikkutilalla voi olla ettei maitokuskikaan kehtaa mitään sanoa vaikka maidon pitäisi kaikella logiikalla olla jo 2. luokkaa...

Fiolosofia on monilta osin aika turhaa sanahelinää, mutta ns. Humen giljotiini on hyvä ohje, joka hyvä pitää mielessä:

"Siitä miten asiat ovat, ei voida päätellä sitä miten asioiden pitäisi olla."

Eli se että on orjia, ei tarkoita että pitäisi olla orjia. Se että homous on rikos, ei tarkoita että sen pitäisi olla rikos. Se että eläimiä pidetään (9kk) kytkettynä, ei tarkoita että niitä pitäisi pitää kytkettynä...

 Toki tässä voidaan tulla siihen että kaikki kotieläintalous on sellaista ettei sitä pitäisí olla, mutta palataan sihen sitten sinä kohtaa kun se on ajankohtaista.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Hmmmm
: 09.09.19 - klo:11:28
Se on vähän saama juttu kuin tämä -SS-:n vääristelevä huijaaminen siitä että viljanviljely olisi jotenkin epäkannattavaa tai sorsittua verrattuna kotieläintalouteen, vaikka alan suosio viljelijöiden keskuudessa kertoo ihan muusta. :)

Mielikuvia suoltaa jostain vääristellyistä tilastoista.
Facesta kattelin Juustoportti on jo älähtänyt Valion vapaalehmän maidosta .

Eipä ole yllätys. Valio kun on nyt matkimassa Juustoportin ideaa ja vähinään vesittämässä sitä. Kupittaan citymarketissa Valion ja Juustoportin lähes vastaavien purkkien kuluttajahinnoissa on noin 40 sentin ero. Rasvattomaan ja kevytmaito Pirkkaan verrattuna Juustoportin vastaavien hinta on noin kaksinkertainen.

Muita havaintoja.... Tavallista ja luomukevytmaitoa saa käytännössä samalla hinnalla jos meijerillä ei ole väliä. Hintakärkeen terävästi lennähtänyt Tikkamaito on yhäti kunnolla muiden edellä kuluttajan kukkaron keventämisessä, 1.95 €/l. Jos vertaisi sitä väärin halvimpaan tuotteeseen, eli rasvattomaan Pirkka-maitoon, niin hinta on yli kolminkertainen. Ovat kyllä eri tuotteetkin ja maidon erillään pitäminen purkkiin asti maksaa jotain kuten myös pienet pakkausmäärät samaa tuotetta.

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/maito-juusto-munat-ja-rasvat/maidot-ja-piimat/maidot

Tikan tilalla käyneenä uskon että Valion luomumaito on tuotettu keskimäärin vähintään yhtä hyvissä olosuhteissa... (eläinten kannalta, toki Tikan tilalla isäntä tienaa paljon paremmin kuin keskimääräinen Valion luomutuottaja)
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 26.08.19 - klo:17:34
Mitä te vinkutte? Lopettakaa viljely, jos se kerran on niin kannattamatonta...

Jos tekopyhyydelle pitää kehittää uusi sana, se olisi ja101. 

-SS-
Etkö mitään muuta keksinyt? Heitä nyt muuta kaavio ja jotain linkkejä historiaan..  ;D
Tosiaankin . Elukkapuoli vähenee ja viljalle tulee tarjontaa entistä enemmän . Silti peltojen hinnat ovat pilvissä .
Kaikki karjatilathan vain lisäävät elukoita kiihtyvään tahtiin ja raivaavat lisää maata ettei vain tarvitsisi tehdä yhteistyötä Kaikkien oikeitten viljelijöiden kanssa .Itse pitää viljelllä Kaikki rehunsa ja itse pitää saada Kaikille lannoilleen levitys alat...Itseitseitseminäminäminä... Miksi maidon hintaan ei vaikuta markkinatalous,hinta on aina korkea vaikka maitoa tuotetaan liikaa.Sitten vielä Kaikki kriisituet kinuvat joka vuosi...

Viljan tuotanto on ollut aika samaa luokkaa 1980-luvun alusta tähän päivään. 3,5 miljardia kiloa yhteensä kohtuullisena vuonna, vähemmän katovuonna ja enemmän hyvänä vuonna. Maidontuotanto on samassa ajassa pudonnut 3 miljardista litrasta 2,3 miljardiin, eli aika merkittävästi. Toki maidontuotantokin on ollut aika tasaisella tasolla viimeiset 10-15 vuotta.

Niin ja lypylehmiä oli vuonna 1990 vajaa puoli miljoonaa, tänä vuonna 262000 eli melkein puolittunut 30 vuodessa.
Kyseessä on oikea ongelma, mutta toisaalta sellainen joka on vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Volvon ja Toyotan plug in hybridejä joissa on suuret akkujärjestelmät, ei ole akkujen takia palanut nopean googlettamiwsen perusteella yhtään. Ja Priuksia on sentään myyty tosi paljon.
Reilu viikko sitten launtaina (pahimpien helteiden aikaan) tuli täällä kakkonen pakettiin. 90-luvun alun masinisti-ajosilppurilla korjattiin 50ha vihantaa seoskasvustoa ja reilu 70ha keskimäärin aika heikkoa nurmea,  4 päivää meni kun 1 vuorossa tehtiin ja urakoitsijana oli vain 1 naapurin kärry pari päivää. (naapurin traktori taisi olla ainut yli 40 000€ kone työmaalla)
Tuohon pitää siis syöttää 36-140 kuutiota kuumaa (yli 70 astetta, ei ole haaleaa se) vettää tunnissa. Yhdessä kuutiossa 90 asteista vettä on reilu 80 kW lämpöenergiaa jos ympäröivä lämpötila on 20 astetta. Esim 50 kuutiossa 90 asteista on siis lämpöenergiaa 4000 kW.  Ja tuo sitten saisis siitä sähköä sen 150kW...
Eikös tuo peltoala (reilu 100 ha) ole aika vähän tohon eläinmäärään nähden?

Peltoa voi myös vuokrata, harvemmalla isoa lehmämäärää pitävällä on ainakaan enempää kuin hehtaari per lehmä omaa peltoa.
Ja taas uusi!
https://www.lainvoima.com/kohde.php?id=8362

7500 kg keskituotos 2010 rakennetusta navetasta on vähän hankala yhtälö.
Farms on the Margins

Maitoa on hiukan liikaa pohjoisten osavaltioiden alueella. Viljan hinta ei ole paras mahdollinen, ja kylvöt ovat jossain paikoin jäämässä myöhäiseksi, tulvien takia. Suuret tilat ottavat suuria lainoja ja tekevät lopulta suuren konkurssin, jos kaikki ei toimi suunnitellusti. Vuokraisännät voivat amerikoissa hastaa maksukyvyttömän vuokralaisen oikeuteen, jos uudet vuokralaiset eivät maksa enää yhtä paljon.

-SS-

https://www.ers.usda.gov/topics/farm-economy/farm-sector-income-finances/assets-debt-and-wealth/

Jenkeissä maataloussektorilla on velkaa yli 400 miljardia dollaria, mutta vastaavasti varallisuutta yli 3000 miljardia, eli keskiarvona tilanne ei ole kovin huolestuttava. Tanskassa tiloilla alkaa olla velkaa ja varallisuutta about saman verran (reilu 40 miljardia euroa) , mikä sekään ei jostain syystä huolestuta tanskalaisia...

Toki jenkkien luvuissa on huolestuttavaa se, että velka kasvaa mutta varallisuus ei, koska maan arvo on kääntynyt laskuun.
Jos on iso lauma harrastehevosia ja kaksi kierrosta pirttiviljelyä niin käyhän se paksummankin lompakon päälle...
Kokemusko nuorella iällä puhuu...
Itsellä on yksi kierros muksuja ja ihan riittävästi käyvät lompakolle vaikka äitinsä on muualla töissä.. Hevosista ei ole omaa kokemusta mutta naapureitten kokeiluja on voinut seurata.
Sivuja: [1] 2 3 ... 150