Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 162

Viestit - antti-x

Nautapuolella on aika kaukaa haettua että tilakoon kasvu haittaisi toimitusvarmuutta. Suomen suurin tila tuottaa 0,2-0,3% Suomen maidosta. Ja naudoilla ei ole vielä tullut vastaan mitään sikaruton kaltaista. Sikapuoli on sitten asia erikseen, Suomen suurin emakkosikala on naapurissa, ja siella on kapasiteettia tuottaa yli 5% suomen porsastarpeesta (yli 100 000 porsasta vuodessa) . Siis oma 3 robotin maitomäärä on vain pisara meressä, enemmänkin auttaisi Länsi-Maitoa jos ei tuotettasi, mutta jos Atrialta tippuu yhden emakkosikalan myötä pois 10% firman porsaista niin se on aika eri juttu.
Eka kerta kun Jeepin kommentista oli jotain iloakin. Kaksi ekaa jaksoa jäi väliin ja kolmannen katsoin nyt viime minuuteilla. Ei nyt mikään tajunnan räjäyttäjä, mutta hienoja juttuja ja hiukan uutta tietoa, paljon ylpeyttä ruuasta ja ruuantuotannosta, ja samalla rento meininki. Takuulla katson myös kolme viimeistä ennen kuin katoavat Areenasta.

Ja ennen kaikkea ylpeyttä siitä että osataan tuottaa jotain erityistä. Suomalainen tuottaja keskimäärin uskoo että maailman tarkin valvonta hoitaa sen laadun, ja itse kuuluu keskittyä määrään. Mutta nimenomaan laadulle on kysyntää, ei kotieläintuotanto voi keskittyä vain tuotetun rasvan ja proteiinin määrään, siinä hävittiin jo ennen kuin aloitettiin. Kyse on siitä että parannetaan ihmisten elämää tuomalla sinne nautintoa ja iloa. Jos ruuantuottaja uskoo että ruoka on vain polttoainetta, hän on jo hävinnyt paitsi jos keskittyy mahdollisiman tehokkaaseen peltoviljelyyn.
3-vuotisella sopimuksella kahden pullon vuokrasta viime vuonna Lindellä jäi veroton 59,37€/ pullo / vuosi pelkkä pullovuokra.
Pullon täyttö aja sisään, vaihda täysi ja aja ulos. Ei oman pullon odotusta, uutta hakua tai katsastusta. Huono homma, jos hinnat (MTK-alennus) ovat nousseet.

Siis Woikosken 8v MTK hinta on 261 eli tarkalleen 32,63€ vuosi alv0 pullon vuokra, ja voi käydä koska vaan vaihtamassa ja voi vaikka eri kokoisen täyden pullon tuoda kotiin vuokran pysyessä samana.

10l 100% argon näkyy olevan Puuilolla 249€ sis alv ja vaihto täyteen maksaa 89 sis alv, sen haen varmaan sieltä jos argonille tulee tarvetta. Myös pienelle mustan raudan suojakaasun tarpeelle 229€ Puuilon 10l SK-25 pullo jonka täyteen vaihto maksaa 59€ voisi olla edullisin vaihtoehto. Paljon halvempaa ja helpompaa kuin se että olisi pieni oma pullo joka täytyy katsastaa jne.

https://www.puuilo.fi/hitsaussuojakaasupullon-taytto-sk-25-seoskaasu-10l-200bar
Muuten hyvä, mut 20 l pullo on sikapieni hapelle  :(

Itekkiin miettinyt jos siirtyis woikosken 8v sopparista ja ar/co2 pullosta hiilidioksidi omistuspulloon tms. Senverran vähän tulee hitsattua ja varsinkin rosteria. (em hitsaus onnistuu kohtuudella suurimman osan argonia sisältävällä suojakaasulla)

Muistaakseni ainakin Woikoskella sopimus koskee pulloa koosta riippumatta. Eli sama, jos vaihtaa helposti liikuteltavaa pikkupulloa vaikka viikoittain tai raskasta 50 l pulloa kerran vuodessa. Tai vaikka tuota isoakin kerran  viikossa.  Pullovuokra on sama, kaasu maksetaan pulloa vaihdettaessa.

Joo noin se menee että saa eri koon pullon ottaa vaihtaessa, ja vaikka olis kaikki ollut isompia, olisi ollut sama hinta.
AGA:n hinnat on kyllä niin suolaiset jos ei joka vuosi viitsi niistä riidellä että ei jaksa. Hetken oli välissä siedettävät, viimeksi taas 3 puollon vuokra 480€ vuodessa alv 0. 160€ per pullo vuodessa.

Nyt Woikoskelta MTK hinnalla 8 vuodeksi 20 litran pullot SK-25 suojakaasua, happea ja asetyleeniä, vuokrista tulee 785€ alv 0 eli reilu 30€ per vuosi per pullo, ja täytötkin hiukan halvemmat kuin Agalla viimeksi, yhteensä noin 150€ alv0 niistä hintaa.
:-[Toissa iltana laitettiin kohtu yhdelle hieholle takasin ja viime yönä kaivettiin sekasin ollut vasikka toisesta hiehosta. Onko eläinlääkäreiden taksat laskenut? Mielestäni oli kummatkin aika halpoja, noin 350 kumpainenkin. Siis kallista toikin on, mutta pelkäsin molemmista yli 500 laskuja. En meinaan ole hetkeen käyttänyt päivystävää lääkäriä, taisi 10 vuotta sitten jo maksaa saman verran ja tuntuu että päivä hinnat olisi jo olleet tuollaisia

Hinnastohinnat voi olla aika kohtuulliset jos osuu vielä eläinlääkärin sijainti lähelle. Tähän mennessä ainoa, ja onnistunut juoksutusmahakierreleikkaus taisi maksaa kokonaisuudessaan jotain 250€ pari vuotta sitten, mutta toisaalta jostain kaukaa kun päivystyseläinlääkäri tulee sopivaan aikaan lähinnä käymään mutta (turhaan) piikittää pari kallista lääkettä niin helposti ollaan 500 eurossa.
27 lehmää on postettu tähän mennessä tänä vuonna (eli 2021 aikana), joista 2 raatoautolla. Vähän mennään varmaan yli kiintiöstä ainakin ekalla 4 kk jaksolla. Lietettä alkaa olla joka paikassa riittävästi, muuten kaikki ok. :)
Uusi sahapintainen työhuoneen lattia 2021, ei paha :D :D :D

Seuraavaksi voidaan pohtia sitä miten toimia jos patjan oljet jatkuvasti homehtuvat ;)
^ juuri noinhan se on ja noin sen pitääkin olla !

Itte ajattelin kumminkin jo liiankin pitkälle ja mieleeni tuli koko tilan siirrot ... sukupolvelta toiselle tai uudelle yrittäjälle joka jatkaa siinä samassa navetassa tuotantoa. No jälkimmäiset kait melko harvinaisia, mutta eivät tokikaan mahdottomia.
Tuo aloituksen lainaus oli ilmeisesti Vieremän myytävän tilan tiedoista. Alle 10 v. parin robotin tila myynnissä. Aika olennaista tuon myynnissä varmaan on, saako ostaja maitoa kaupaksi.

No niin ... jotain tuollaista pelkäsinkin  >:(

Niin siis missään ei ole sanottu etteikö se sopimus kuitenkin järjestyisi, nykyinen sopimus ei vain suoraan siirry.
Sopimus on sopimus, eikä sitä saa yksipuolisesti siirtää kolmannelle osapuolelle ellei niin erikseen ole sopimuksessa mainittu. Ei Valiolainen osuuskunta voi siirtää sitä sopimusta vaikkapa Juustoportille tuottajalta kysymättä, eikä tuottaja omalta osaalta voi sitä siirtää naapurille tai muulle navetan ostajalle Valiolta/Osuuskunnalta kysymättä.

Luultavasti ongelma on kuitenkin lähes aina teoreettinen, silloin jos joku ostaa pienen navetan peltoineen ja ajattelee saavansa samalla lisää tuotantosopimusta vaikka se pieni navetta jää tyhjilleen, ei ehkä olekaan kohtuullista siirtää sitä sopimusta? Tavoitteena ei ole että ne sopimukset olisivat ostettavissa olevaa omaisuutta. Ne ovat sopimuksia.
Mikään ei oo mukavampaa kuin lämmin lattia.
Varsinkin jos tilassa tekee huolto ja korjaus hommia.

Joo mutta jos lattian purkaa niin töineen purkuun ja hyvään uuteen lattiaan menee 30-50 tonnia ilman että on vielä lämpölähdettä. Jos ei pura, menee luultavasti vähintään 15-20 tonnia ilman lämpölähdettä ja oviaukot lisäksi vituiksi. Siis kannatta miettiä se mikä se lisäarvo on ja varsinkin mille alueelle se oikeasti tarvitaan (millä alueella on jatkuvasti konetta rempontissa yms.)

Se jos uutta tekee niin siinähän ei ne putket asennettuna maksa kuin muutaman euron per neliö, ei tietysti ne silloin kannattaa laittaa.

Itse asiassa joitakin sähkölämmitysratkaisuja (verkkoja yms) saa tosi ohueen pintavaluun, vaihtoehto voisi olla parin sentin korotus sähköllä tärkeimmälle huotoalueelle ja ilmalämpöpumput muualle.
Selvästi halvin olisi pistää vaan 2-3 isomman pään ilmalämpöpumppua jotka hoitaa lämmittämisen 98% vuodesta (nykyiset säteilijät/osa niistä edelleen varalla), tosi harvoin sitä luultavasti hyötyy siitä lattialämmöstä, ja jos hyvän lattialämmön haluaa niin sille tulee  parikymmentä tonnia hintaa tuossa vaiheessa. Varsinkin jos lattia nyt muuten on hyvässä kunnossa eikä kaipaa uudistamista.

Esim Midea Mission PRO 24 lämmittää vajaa 5kW verran vielä -25, kolme sellaista irtoaa noin 4 tonnilla alv 0. Toki hyötysuhde on kunnon pakkasilla kehno, mutta sitä aikaa on nykyään aika vähän.
Onnisella on kaiken sortin laadukkaampaa lediä, varsinkin hyviä led loisteputkia tarjouksessa onnimarkkinoilla. Kannattaa tarkastaa netissä tarkastaa jos tunnukset löytyy.

Markkinoiden parhaan pään 1500mm led putket esim on 10-11€ alv 0.
Jos ei oo kiviä, niin sillä avantin maaporalla korraa vähä pikkasen pitkälti aitatolppia maahan päivässä, se on hyvä kone. Hae vuokralle, ei maksa juur mitään. pari kolme satkua.

Kannattaa tehä vähän väljä reikä ja tilkitä se tolppa sitten sillä poran nostamalla maalla suoraan, suunnillee suoran reiän tekeminen avantilla vaatii vähän ajatusta, mutta onnistuu kyllä. Täysin suoria reikiä on jo vaikea tehdä.

Jämäkämpään oikomiseen, siis niin että tolppa ei heilu asennuksen jälkeen, toimii kohtuullisesti isot 32mm tai pattingista ajetut kiilat jotka lyödään asennuksen jälkeen lekalla reikään tolpan kylkeen sopivalta suunnalta. Ei toki maksa vaivaa kuin silloin kun suoruudella on merkitystä.
Sivuja: [1] 2 3 ... 162