Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 11

Viestit - Larppa

Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 01.11.20 - klo:15:29
Nähtävästi joku muukin on havainnut tuon veden vaikutuksen:

KM:N VEHNÄKISAN VOITTO 8 719 KILON HEHTAARISADOLLA KUIVASTA KESÄSTÄ HUOLIMATTA

"Rönnqvist halusi osoittaa, että veden puute on myös Suomessa tärkein satoja rajoittava kasvutekijä."

Hear, hear!  , sanoisin minä, jos olisin jossakin brittien parlamentissa.

-SS-

Ja ihan minimipanostuksella tuli voitto, ei typpi ole rajoittava tekijä, vaan vesi. Onhan toki maan  kasvukunnollakin merkitystä, paljonkin, ja voittajalla se maa oli hyvää.
Satokisan tuloksien taustatiedoista löytyy hauskoja yksityiskohtia. Tuntuu siltä ovatko kaikki ihan vakavalla mielellä liikkeellä, toisilla yritys näyttää menevän vähän yli ja yritetään kalliisti tehdä tulosta.

Kylvösiemen, sertiä on reilusti yli puolella, mutta mukaan mahtuu myös peittamattomalla TOSsilla kylvetty.

Kasvinsuojeluun on panostettu, ruiskutuskertoja oli monella 6-7, voittaja oli silti pärjännyt yhdellä ruiskutuskerralla. Aineita ja niiden hintoja pitäisi analysoida tarkemmin, muttei näyttäisi takaavan merkittävää sadonlisää tai ainakaan hyvää kannattavuutta?

Hehtopainoissa on isoja eroja, oikein korkeita ei ole ole ollenkaan, mutta muutama matala 71-72kg mahtuu joukkoon. Sibeliuksen keskiarvo oli 73.8 kg, korkeinkin vain 75,7kg, tästäkö joku odottaa Mistraalin seuraajaa?

Satokilpailun ravinneluettelossa on mielenkiintoista se, että kakkostilalle pääsi pH:lla 5,6, Ca 990. Voittajallakin vain 6,5 , kalsium kuitenkin runsas.

Olen ollut havaitsevinani, että vedellä on kyllä melkoinen taika, se korjaa perusravinteidenkin puutetta melkoisesti. Kuivilla keleillä ongelmaksi voikin tulla hurjaa voimaperäisyyttä yrittävälle maanesteen suolojen väkevöityminen liikaa. Niin, se vielä, kuinkahan monella voittajalla oli kylvöpäivät 15.5. jälkeen  tai peräti kesäkuulla ? Aika pitkälti siellä kärjessä oltiin aikaisimmassa mahdollisessa vaiheessa liikkeellä.

Youtube-viljelijä Mike Mitchelliä seuratessa on myös havaittavissa, että kun kylvettävää pinta-alaa on parikymmentätuhatta hehtaaria, silloin sellainen viljelijä enää hymähtää satokartoille ja yarasensoreille, että bullshit, pienviljeljöiden ja puutarhaviljelijöiden hommaa sellainen.

Sekin pisti ihailemaan, että lannoitteen puhallinlevittimellä Mike levitteli suursäkkikaupalla edge-nimistä jauhemaista maavaikutusrikka-ainetta, herneitä varten. Sitten myös glyfosaattia näkyy siellä laitettavan keväällä, kesällä, puintiaikana tuleennuttamiseen ja loppusyksyllä. Melko puhtaat olivatkin pellot. Tuossa on tekemisen meininki,  Prentissä muuten oli tuuletin ollut väärin päin , ja keitti koko ajan, iso 1050 ei jaksanut vetää heidän kylvökonetta,  Ja Fendt Ideal puimuri paloi tyystin, olipa lisäksi riskipaikka, josta oli savunnut akaisemminkin.

-SS-

Toivottavasti sarkasmia  ???
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 30.06.20 - klo:17:46
Hinnat verollisia ja sis rahti. Hankkijalta

Y3 390€
Y5 410€
Salttu 290€

Huomenna tulee jo kuorma, perjantaina tilasin.

Cemagrolta saatan ottaa vielä rekallisen oman maun mukaan tehtyä seosta, mut katotaan nyt.
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 24.06.20 - klo:14:56
Joko ootte tarjouksia kysellyt?

Tein soittokierroksen äsken, vielä en oo hintoja saanut.
Kyllä mulla se 5ha on vehnää kylvettynä, tulee kunnon juuret jyvään kun on viileää.

Näillä näkymin ensi viikolla jatkuu. Voi sitten vertailla syksyllä että paljonko se reilu viikko tekee kasvustossa eroa.

150km pohjoiseen 9-tietä Skänsän huudeilta ei mitään asiaa pellolle mönkijää painavammalla vehkeellä ja silläkin meinasin jäädä kiinni ;D

Isot on erot vaikkei välimatkaa tuon enempää olekaan!
Annetaas kunnan vuokra-asuntojen olla ja palataan aiheeseen.

Niinkuin tepperi kirjoitti niin voimaa, painoa ja hydrauliikan tuottoa on oltava. Jos mäkisempää maastoa niin noita kahta ensin mainittua vähintään 10t ja 250hp. Kaveri on useamman vuoden urakoinut levitystä ja ite ollut siinä touhussa kuskina. Muutamaakin eri merkkistä traktoria ollut vaunun edessä ja tullut todettua että portaattomat vehkeet ei meidän kummankaan mielestä ole niin hyviä kuin powershift laatikot. Tällä hetkellä ajossa JDn 7R kaksoiskytkinlaatikolla ja on hyvä! Multaimen valinta kannattaa miettiä niin että samalla haravalla onnistuu levitys niin nurmiin kuin mulloksiin, ellei sitten ole massikeisari ja on varaa ostaa keväälle ja kesälle omat härpäkkeet. :D

Tuo ja101sen mainitsema 10 000 mottia ei riitä mihinkään jos urakoida meinaa. Maltillisempaankin kalustoon uppoaa yli 100k€. Mitä enemmän saat levitettävää alaa/kuutioita kesälle, sen parempi. Kevät on hektisempää aikaa tiloilla ja tuppaa olemaan että kaikki haluaa melkolailla samaan aikaan jyvät piiloon ja sitä myöden siis lietteet leväälleen. Kesällä rehunteossa on porrastusta eri tilojen välillä ja täten siis myös enemmän aikaa levittää kun kaikki ei halua samalle päivälle kakkipurkkia pihaan.

 
Kasvintuotanto / Vs: Benny kaura
: 08.03.20 - klo:20:30
Pari säkkiä otettiin viime kevääksi lisäysviljelyyn. Jyväkoko ja hlp oli hyvällä tasolla ja pienten jyvien määrä melko pieni mitä niitä nyt on muutama tonni lajiteltu.

 Valmistua ei meinannut millään ja hiukan raakana puitiin pois sateiden alta. Toki tuo tuleentumisen hidastuminen vaivasi täällä pohjoisella pirkanmaalla ihan joka viljalajia ja lajiketta viime kesänä.

Aikaisemmin viljeltiin Steinaria ja kyllä tuo benny sen ainakin voittaa ihan 100-0.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 07.03.20 - klo:12:55
Vai alkaa täällä sivutoimiviljelijät kukkoilemaan.
 Tuet vaan pois sivutoimiviljelijöiltä, ei muitakaan harrastuksia valtion ja eun varoista tueta, miksi siis sivutoimista viljanviljelyä pitäisi tukea. Ei ole mitään syytä.

Sinä ja sun töpselikärsäkaveris ja101 ootte kyllä kepun ja MTK:n tupailloissa aivopestyjä. Näytä mulle yksikin päätoiminen viljanviljelijä. Ahlqvistillakin on muuta, merkittävää liiketoimintaa ohessa. Ja hän sentään viljelee ihan eri mittakaavassa kuin kukaan toinen tässä valtakunnassa. Enkä halua esimerkkejä niistä peräkammarin pojista, joiden yksityismenoihin riittää päivässä 12-pakki Karhua ja Saarioisten maksalaatikko.

Onko se sallittua, että auraa teitä tai myy klapeja sivuhommana? Vai närästääkö teitä, jos tekee hommia verokortilla? Kravatti jos roikkuu vielä päivätöissä kaulassa, niin se on tietty teille punainen vaate.

Luojan kiitos kaikenmaailman Rakkineet ja jayksnollaykköset ei saa päättää mikä on sallittua ja mikä ei! Käytännössä kaikki kasvinviljely on sivutoimista eli aika turhaa vinkumista on vaatia tukien poistamista sivutoimisilta. Se miten kukakin rahansa käyttää (peltovuokriin, hankkijan tiskille tai vaikka niihin mersuihin) on jokaisen oma asia.

Se että joku sivutoimiansionsa käyttää peltovuokriin tai ostoihin taitaa kuitenkin olla aika pienen porukan (todella hölmöä!) puuhaa, eikä mielestäni tällä perusteella ole mitenkään järkevää vaatia tukien poistoa ja viljelijöiden eriarvoistamista.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 04.03.20 - klo:10:34
Kasvitilalla on yleensä kaksi tulolähdettä, myyntitulot ja tuet. Tuet tiedetään ja markkinahinnat ovat kiinteät aina myyntihetken mukaan. Tilan talouden kannalta merkittävin talousluku on kassavirta, jos pärjääminen vaatii tasaista positiivista kassavirtaa, niin myyntien jaksottamisella ei saada parasta hintaa koskaan. Miksi tarvitaan tasaista kassavirtaa, yleensä lainojen hoitamiseen ja elämiseen.

Jos tulopuolella ei voi tehdä juuri mitään, niin menopuolellahan ne muutokset on tehtävä, jos jotain yleensä pitää tehdä. Nyt viljan hinta on ihan hyvä, joten kuluvana kesänä on mahdollisuus tehdä hyvää tiliä. Kylmiksen mainitsema sää- tai satoriski on kyllä viljelijöille niin tuttu, ettei pari huonoa vuotta pitäisi keikuttaa kenenkään taloutta. Matkailu, lento ja etelän laskettelukeskukset tarvitsevat nyt kriisitukia :)
Mitäs se viljelijä tekee 11 kk vuodesta? Eikö elämiseen tule sieltä rahaa? Mihin ne rahat oikein menee?


Vaihda nyt jo levyä. Pistät ne töpselinenät teuras-auton kyytiin niin pääset sinäkin nauttimaan tästä sivutoimisen helposta elämästä.
Metsityspalkkio ei tulisi kuin lisäämään kilpailua pellosta. Mikäli viljelijä määrä pysyy lähellekkään samana. Nykyisellä hehtaari määrällä joka on kai n. 2,5 milj hehtaaria niin 10000 viljelijän tilakoko olisi vasta 250ha, ei kovin iso edes. Tuollaisen hehtaarimäärän sivutoiminen jussikin hoitaa vielä kevyesti, jos kalusto kunnossa ja viljelykierto kohdallaan.

Kannattavuutta ei löydetä peltoja metsittämällä ainakaan isossa mittakaavassa vaan viljelijöitä vähentämällä.

Sivutoiminen jussi sitä ja sivutoiminen jussi tätä. Kaiken pahan alku! ;D Kukaan ei varmaankaan pakota sinuakaan olemaan täyspäiväinen viljelijä, varmasti löytyy sivutoimivirkoja sinullekin! Ja suurena yllätyksenä saattaa huomata että niistä hommista jää rahaa vähän tilillekin.

Se että joku sivutoiminen upottaa rahansa kannattamattomaan viljelyyn on vaan tyhmää ja siitä kannattaa ottaa ilo irti ja naureskella partaansa!

Tuohon hiiliviljelyyn, niin minun mielestäni ihan potaskaa eikä mitään merkitystä isossa mittakaavassa tai edes pienessä. Metsillä Suomen pitää hiilen sidontaa tehdä!
Metsätalous / Vs: Metsurin kengät
: 21.01.20 - klo:18:18
Miksiköhän kengät olisi paremmat kuin metsäkäyttöön tarkoitetut turvasaappaat?  joskus vertailin metsurinsaappaiden ja metsurinkenkien ilmoitettuja painoja, niin ei ne kengät yhtään kevyempiä ole, jos sitä keveyttä hakee. Ja kun nykyään on talvet tälläisiä vesisateisia ja loskaisia, niin ei ole kumisaappaiden voittanutta metsäjalkineissa, varsinkin kun on vielä metsäojia, joissa joutuu rypemään, jos kaatuu puu ojan päälle.
Voihan tietysti kuiville keleille ne turvakengät olla olemassa.

Muutaman viikon raivuulla kulkenut Oregonin metsurikengissä  enkä enää ikinä laita metsurinsaappaita jalkaani jos ei ole pakko! Saapas ei istu ja tue jalkaa vaikka kuinka monta jalkarättiä ja vaikka olkia tunkisi täyteen. Kengän saa kiristettyä napakasti/sopivasti! Lisäksi kenkä on sirompi lestiltään kuin saapas ja helpottaa raivuurisukossa kulkemista huomattavasti.

Ainakin nuo Oregonin kengät on myös lämpimät, ohuella sukalla on pärjännyt hienosti. Toki missään paukkupakkasissa en ole vielä kokeillutkaan. Vaan kyllä ne saappaatkin kylmät on kovilla pakkasilla vaikka olis villasukkaakin välissä.

Eli täältä ääni kengille jos nyt ei missään polveen asti upottavassa suossa sahaa ulkoiluta. Ja toki nämä minun kokemukset vain raivuutyöstä kun ei hankintahakkuuta tule harrastettua.
Kasvintuotanto / Vs: Alle 2 mm jyvät
: 18.09.19 - klo:21:31
Käsi pystyyn kuka muu osaa säätää puimurin niin että alle 2mm jyvät lentää peltoon 🙄

Liekkö itellä ammattitaidon puutetta sit kun ihan turha omalla koneella/säädöillä tommoseen pyrkiä. Kone merkiltään kin kuitenkin ihan "oikea" puimuri, ei mikään porilainen peltihäkkyrä 😁
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 24.08.19 - klo:06:57
Arild on aikaisempi kuin Kaarle ja Elmeri esimerkiksi. Jos on kalkitut maat, niin suosittelen kokeiltavaksi; keskolaista  eturivin perinnettä jatkavat, hyviä lajikkeita yleensä ovat, paitsi poikkeuksena SW Mitja, jonka metkut ovat varmaan jo selvinneet hitaammillekin. SW Mitja on nimenomaan paperilla täydellinen, mutta talousviljelyssä ei kasva täyteen  "potenttiaaliinsa".

Pitänee kokeilla tuota Arildia, koska myöhäisemmän Kaarlen piti olla oikea kunkku, ja häviää 100 - 0 Elmerille ja 50 - 0 Vertillekin. Kolme kertaa riittää takoa otsikkoa petäjään, sitten lajike vaihtoon. Voi olla, että palaan vielä Elmeriin, sehän vasta on heikomman viljavuuden vuokrapeltojen perintöprinssi.

-SS-

Samat huomiot tehtiin Elmerin ja Kaarlen välillä. Piti olla Kaarlen oikea tykkien tykki mutta surkeaa se oli vanhaan kunnon Elmeriin verrattuna!

Nyt on toista vuotta juurikin tuo Arild ja vaikuttaa tosi hyvältä lajikkeelta! Viime vuoden kuivuudessa yli 4,5t/ha ja tänä vuonna tulee heittämällä yli 5 tonnia 90 typpikilolla ilman jarruja ja tautiaineita.

Kuinka paljon olisikaan tullut jos oltaisiin ajettu pönkät ja lisätypet  ???
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2019
: 02.05.19 - klo:20:53
Täällä viimeiset kylvöt itivät sekä heti että juhannuksena, olivat mukavan kirjavia, en tiedä mitä niistä sitten tuli...

Nyt tosin tuli tämä sade sitten heti puolenpäivän jälkeen eikä vasta yöksi kuten ennustettiin, en vielä muistanut mittariakaan viedä ulos mutta reippaasti tuota tainnut tulla jo, kovin märältä näyttää. Hiesu kyllä oli paikoin jo vähän turhankin kuiva, ehkä tuo on vain hyvästä vaikka pari päivää kylvö nyt siirtyykin.

Tosin ennusteessa ovat nyt sitten kuivattaneet huomisen ja siitä eteenpäin, katsotaan...

Eipä tässä kiirettä taida olla, vasta toukokuun alussa kuitenkin vasta ollaan. Antaa meidän kylän hätähousujen ja täpinäreiskojen sinkoilla vielä viikon ajan ja kattellaan sitten me muut kuolevaiset  ;)

Lieteurakatkin vasta alkutekijöissä vielä, rontti 3000m3 levitettynä.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2019
: 21.04.19 - klo:13:35
Aika vaikeaa on turhempaa hommaa keksiä kuin tasausäestys.On vähän kuin moottorikelkkailu.
Tekemisestä vaan pulaa koneuunoilla

Pohjoisen Pirkanmaan penkoissa ihan pakollinen laite tasuri. Ei riitä että äkeellä yrittää kapillaaria katkaista.

Kylvöille toivottavasti aikaisintaan parin viikon päästä! Kylmiä on maat eikä kyllä vielä juurikaan kuivunutkaan. Vettä sais sataa niin rauhoittais täpinäreiskoja  ;D
Kasvintuotanto / Vs: Peittaus
: 11.04.19 - klo:15:42
Onko kuinka moni lantrannut peittausaineita vedellä? Viime vuonna oli ekaa kertaa käytössä Jussi 2000 peittain ja huomasin että Baytanin ja Celest Trion välillä ainakin oli eroa peittaustasaisuudessa. Baytan huonompi Celest parempi. Ei mikään shokkiylläri kun Baytan aika taikinaa Celestiin verrattuna.

Ajattelinkin että laittaisi 50/50 suhteella vettä ja peittausainetta. Kokemuksia?
Sivuja: [1] 2 3 ... 11