Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - Arska81

Kyllä saat vähentää rakennuksen hinnasta poistoina 10%/ vuodessa menojäännöksestä, jos hinta on alle 1000€, niin saat vähentää kerralla.
Tontin hintaa ei saa vähentää.

Kiitos! Entäs kun on tasausvarausta käyttämättä, niin voisinko hyödyntää sen tällaisessa tapauksessa?
Minulla saattaisi olla mahdollisuus ostaa naapurilta (ei elinkeinonharjoittaja) maatalouden varastorakennus, toisin sanoen vanha lato. Jos ostan tämän omaan peltooni rajoittuvan n. 800 neliön "tontin", jolla rakennus sijaitsee, niin saanko vähentää  rakennuksen arvon verotuksessani?
Vapaa sana / Vs: Kaapelointiongelma
: 19.08.20 - klo:11:03
Muotoilin ilmeisesti ajatukseni väärin. En vastusta maakaapelin asennusta, mutta koska tämä on niin minulle kuin Elenialle liiketoimintaa, katson aiheelliseksi sekä asianmukaisen maakorvauksen saamisen että minulle aiheutuvien kulujen korvaamisen. Olen tottunut siihen, että maillani tapahtuvia rakennus-, metsä-,  pelto- ja maankaivuutöitä valvotaan. Luotan kyllä esim. naapurikylän isäntään, kun hän tulee pellolleni niittämään ja ruiskuttamaan, mutta en todellakaan tunne olevani vainoharhainen, vaikken anna Elenian tuntemattomalle aliurakoitsijalle vapaita valtuuksia kaapelointiin. Naapuripitäjässä kaapelit kaivettiin vuoden päästä uudelleen maahan, kun Elenian valvonta ei ollut toiminut ja kaapelit olivat liian lähellä pintaa.
Vapaa sana / Vs: Kaapelointiongelma
: 18.08.20 - klo:20:49
Olen kyllä naapurin kanssa ihan väleissä ja suon, että hänelle sähköt menee. Tälläkin hetkellä maillani on kolme pelkästään naapurini sähkönsyöttöä yksin palvelevaa pylvästä. Olisiko minulle tässä tilanteessa taloudellisesti kannattavampaa olla laittamatta nimeäni paperiin ja antaa kaapeloinnin mennä lunastusmenettelyn kautta?
Vapaa sana / Kaapelointiongelma
: 18.08.20 - klo:19:32
Elenia asentaisi mailleni peltotien varteen naapurille menevän maakaapelin ja ilmeisesti samaan kaivantoon myös valokuidun. Korvaus ikuisesta sopimuksesta ei olisi täyttä sataa euroa. En pysty sillä summalla järjestämään edes valvontaa maillani tapahtuvalle kaivuutyölle. Miten kannattaa toimia?
Ja tuo 7K -lomake on kyllä harmillinen. Mutta jos tappio ei aivan älytön ole, niin kyllä sen pitäisi mennä läpi. Ongelmasi on, että vuokraat vain kesäkaudeksi? Itse vuokrasin ylimääräisen rakennuksen vakituiseen asuinkäyttöön toistaseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella eli tilanne oli vähän eri. Tilanne oli muutenkin vähän toinen.
Itse asiassa tässä on ajatuksena juuri se, että majoitusluonteinen toiminta mahdollistaa helpommin vähennysten tekemisen. Mökillä ei juuri ole kesäkauden ulkopuolella kysyntää, mutta esim. peruslämmön pitäminen talviaikana täytyisi myös saada vähennyksiin. Toisaalta kaverini saattaisi tulla joulun aikoihinkin sinne päiväksi pariksi, jos ei ihan paukkupakkasia ole. Pelkään nimenonmaan sitä, että verottaja ei hyväksy kulujani, jos mökin vuokraus ajoittuu vain osalle vuotta. Mutta jos markkinoin sen majoitustoimintana, niin silloinhan valinta on asiakkaiden, että onko siellä ketään ympäri vuoden.
Eiköhän majoitustoiminta tarkoita semmoista vähän niinku hotellin tyyppistä maatilamajoitusta. Tuollaisesta pitempiaikaseta saadaan muuta vuokratuloa.
Tämä voidaan kai todeta kummaksi tahansa. Verottajan ohjeissa aika ei ole niinkään merkityksellinen, vaan se minkä tyyppistä vuokraustoiminta on. Jos laitamme sopimukseen, että liinavaatteet ja siivous kuuluvat vuokraan, on toiminta majoitusluonteista. Mutta tietysti tärkein pointti tässä on, että miten minun itseni kannalta kannattaisi asia hoitaa. Verosuunnittelusta on kysymys.
Kiitos hyvästä vastauksesta JäyhäJököttäjä. Tuo alv-puoli saattaa todella koitua onnettomuudeksi "pitkässä juoksussa", vaikka sinänsä verovapaiden hankintojen tekeminen tässä vaiheessa tuntuukin houkuttelevalta. Tarkoitus ei ole missään nimessä tehdä mökkiin tuhansien eurojen korjauksia, mutta on todennäköistä, että parin ensimmäisen vuoden vuokrat menevät pakollisiin hankintoihin (jääkaappi ja hella 70-luvun alusta, samoin tapetoinnit...). Kaveri myös haluaisi vuokrata paikan kalustettuna, joten jotain sinne täytyisi vähintään Ikeasta hakea. Ulkohuussikin pitäisi hankkia.
Mutta olenko ymmärtänyt oikein, että majoitustoiminnan piiriin katsottavan vuokramökin kulut saa ilmoittaa veroilmoituksessa kaikkien maatilan tulonhankkimismenojen yhteydessä, eikä niitä tarvitse erotella? Nimittäin jos vuokraan pirtin kiinteistönä, pitää täyttää veroilmoituksen liitteeksi lomake 7K, josta käy suoraan ilmi vuokraustoiminnan reilu tappiollisuus ainakin ensimmäisenä vuonna. Maatilani sentään kokonaisuutena tuottaa vuosittain (onneksi sentään) verotettavaa tuloa.


Tilallani sijaitsee tyhjänä seisova, mutta asumiskuntoinen vaarinpirtti. Kaverini haluaisi vuokrata sen kesämökikseen eli ei vakituiseksi asunnokseen. Onko kyseessä silloin maatalouteen kuuluva liitännäistoiminta, jonka tulo kuuluu ilmoittaa maatalouden veroilmoituksessa kohdassa "Majoituspalveluiden yms myyntitulot" ?  Toiminta on arvonlisäverollista (alv% 10).
Seuraako tästä, että saan perustellusti hakea kyseiseen pirttiin tekemistäni kaluste- ja kodinkonehankinnoista arvonlisäveropalautuksen ja voin kaiken kaikkiaan vähentää nämä menot maatilani tuloverotuksessa?
Sähkökiukaan kello laitettiin meillä ja se toimii ihan hyvin, mutta asteikko on alkuperäiseen verrattuna melko tiheä.
Sivuja: [1]