Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3

Viestit - teeri

Maaseutuasiamieheni kertoi, että ovat saaneet Ruokavirastolta uuden tulkinnan rehunurmen niittovelvollisuudesta noin päivä-kaksi sitten.

Eli jos lohkolta EI korjata satoa, niitto 31.8 mennessä. Mikäli aikeissa on korjata sato, niittoa ei tarvitse tehdä 31.8 mennessä, MUTTA pelkkä niitto ei enää 1.9 lähtien riitä vaan sato on myös oikeasti korjattava pois. Todennäköisesti Vipu-mobiili kuva hyvä ottaa sadonkorjuun jälkeen.
Empä tiedä mut ihan pirusti niitä sellaisia peltoja on joita ei ole niitetty pitkiin aikoihin. Ja nyt kun ne voi toista tukikautta ilmoittaa rehunurmena, ilman sadonkorjuuvelvoitetta niin onhan se ollut kohtuu hullunkurista et sille lohkolle on saanut saman tuen kuin viljapelloille.

Eikä nyt kenenkään tarvitse käsittää väärin. Tuotannon (viljan) rajoittaminen on ihan ok et edes joskus voisi viljelyllä tehdä tiliä hintojen noustessa, mut en myöskään oikein ymmärrä lohkoja jotka ovat hoitamatta vuodesta toiseen ja nostavat vain tukieuroja. Ja kokonaispotti kun laskee niin meiltä kaikilta sit lasketaan tukia.

Vaikeita asioita nämä tietysti on mut musta toi niiton vahtiminen on ihan hyvä juttu...

Samaa mieltä. Omalla kohdalla kävi niin, että sain ainoastaan yhdestä 0,2 ha:n laidunalasta kyselyn Vipu-mobiiliin kun ei havaittu muokkausta, laidunnusta tai niittoa. Eihän tuossa mitään, niitin sen sitten ja vastasin kuvalla. MUTTA kun samalla hetkellä minulla oli n. 12 ha rehunurmena ilmoitettua alaa (vanhoja edellisvuosien aikana perustettuja) joita ei oltu niitetty kertaakaan tämän vuoden aikana. Ei mitään pieniä, jotakuinkin +-2-3 ha lohkoja. Eikä tähänpäivään mennessä ole tullut selvityspyyntöä.

Toki ne vähintään niitän jos tuleekin tarkastus paikanpäälle. Vielä muutamia päiviä aikaa hoitaa loput ...  :-X
Mitä seuraa, jos ei vastaa kyselyyn?

Hallinnon tulkitsema havainto.

Ruokavirasto:

Mitä seuraamuksia viljelijälle tulee, jos hänellä ei ole älypuhelinta eikä sellaista myöskään hanki? Entä jos viljelijä ei reagoi selvityspyyntöön?

Selvityspyyntöön ei ole pakko reagoida. Tällöin voimaan jää hallinnon tulkinta siitä, onko tukiehtoja noudatettu.
Juu, niitä voi muuttaa 2.10 asti. Parempi muutella hakemusta jos tarve joskus tulee. Tälle vuodelle en enää muutoksia tee, saa mennä näin kuin ajattelin keväällä.
Kun minulla on vihantaviljana ilmoitettua alaa (vihantavilja, kaura), voiko sen nykyisillä tukiehdoilla antaakin tuleentua ja puida myöhemmin ? Vastaavasti toisinpäin; viljana (kaura) ilmoitettu ala korjataankin vihantarehuna ennen tuleentumista ? Satelliittivalvonnan näkökulmasta olen jo maataloustoiminnan täyttänyt keväällä perustaessani kasvustot joten lohkot ovat tukioikeutettuja, mutta onko se näin yksinkertaista ilman tukihakemuksen muuttamista ?

Lähinnä mietin, että olisin voinut laittaa kaikki kylvöt kaurana tukihakemukselle ja katsoa myöhemmin miten sadon korjaan. Nyt olen sitten tehnyt rehuksi paaliin vihantaviljaa joka olisi ollut melko hyvää puitunakin. Tätä kun ei voinut aiemmin tietää enkä nyt lähtenyt tukihakemustani muuttamaan kasvien osalta.
Kyllä vain. Ainakin android puhelimien sovelluskaupassa se on päivittynyt viimeksi 11.8.2023 . Tämä ei vielä sisällä jo otettujen kuvien lähetystä vastauksena. Oma sovellusversioni on 1.1.2.1796
Tässä tullaankin siihen, että pitäiskö ne kaikki työvaiheet sittenkin kuvata heti. Löytääkö se äly ne arkistosta? Ja miten tuohon pyyntöön vastataan aiemmin otetulla kuvalla ? Ei ainakaan ehdottanut sellaista vaihtoehtoa, tosin ei tuolla lohkolla sellaisia olisi ollutkaan.

Jotta voi vastata aiemmin otetulla kuvalla pitää odottaa syyskuuhun jotta Vipu-mobiili ohjelma on päivittynyt. Nyt hyväksyy vain reaaliaikaisesti otetut kuvat selvityspyynnön vastauksena.

https://vipu-mobiili.fi/
Aioin kyl tehdä 3. Niiton vielä tässä elokuun lopulla et sen puoleen saan niitetystä pellosta kuvan 31.8. Mennessä lähetettyä, mut mikäli en niittäisi niin olisiko tässä nyt pitänyt sitten kesällä ottaa niitä kuvia niinkuin jotkut ovat kaiketi tehneet vai kuinkahan tää nyt on.. selviää ehkä tässä tulevaisuudessa kun näitä alkaa muillekin tippua.

Kuvia on voinut ottaa ennakkoon lohkoilla tehtävistä toimenpiteistä . Näitä kuvia voi sitten käyttää vastauksessa kuvauspyyntöön. Huomattavaa on, että aiemmin otettuja kuvia voi lähettää vasta syyskuussa vastauksena kuvauspyyntöön.
Toistaiseksi vain 0,30 ha laidunlohko jota 4 pässiä ei ilmeisesti syönyt riittävän mallikkasti satelliitin mukaan. Pitänee siis niittää ja kuvata.

Uskoisin, että minulle tulee vielä myöhemmin useampi selvityspyyntö kun äkkiseltään laskien on 12 ha (ainakin 7 eri lohkoa) ihan nurmeakin pystyssä joille ei ole tehty ensimmäistäkään niittoa  :P
Edelleen väitän, että rehunurmi pitää niittää 31.8 mennessä, jos sieltä ei ole korjattu satoa sitä ennen. Eiköhän edellisinä vuosina perustetut rehunurmet ole satokasveja, jolloin jolloin kohta "3. Maataloustoiminta muilla kuin satokasveilla" ei päde niihin ?

Latasinpa myös 173 sivuisen peltovalvontaohjeen 2023 joka on voimassa 16.6.2023 alkaen ja siellä sivut 44-45 käsittelevät rehunurmien niittovelvollisuutta myös:

sivu 45: 8.1 Maataloustuotteiden tuottaminen
...
...
(valvontakysymys) 6.3 Nurmesta on korjattu sato tai se on niitetty viimeistään 31.8.

Rehunurmena, laidunnurmena, muuna kuin ekojärjestelmätuen viherlannoitusnurmena, viherkesantona tai luonnonlaitumena ja -niittynä ilmoitetut alat on niitettävä vuosittain viimeistään 31.8, jos sieltä ei ole korjattu satoa. Myös laidunnus on sadonkorjuuta. Laidunnuksen katsotaan olevan riittävää, kun laiduntavia eläimiä on sen verran, että kasvustosta selkeästi näkee, että se on laidunnettu. Jos laidunpaine on selkeästi liian alhainen, täytyy kasvusto niittää viimeistään 31.8.

Jos lohko on valvontahetkellä muokattu, ei tarvitse selvittää erikseen sitä, onko kasvusto niitetty. Tällöin on kuitenkin varmistettava esimerkiksi ESSI-sovelluksesta, että lohkolla on ollut kasvusto ja mahdollisuus korjata sato kuluvana kasvukautena.

Jos lohkolle on perustettu kasvusto valvontavuonna, niittäminen tai laiduntaminen sinä vuonna ole välttä-mätöntä. Maataloustoiminnan vaatimus täyttyy, kun kasvusto on perustettu.

Jos valvontakäynti tehdään aikaisemmin kuin 31.8., eikä mitään näistä toimenpiteistä ole tehty, täytyy asiasta laittaa viljelijälle valvonnan selvityspyyntö. Viljelijän on vastattava siihen paikkaan sidotulla valokuvalla, joka on otettava viimeistään 31.8. Jos viljelijä ei vastaa selvityspyyntöön tai kuva on otettu määräpäivän jälkeen, tallennetaan valvontakysymykseen laiminlyönti.
...
...

Nähdäkseni kohta "... niitettävä vuosittain viimeistään 31.8, jos sieltä ei ole korjattu satoa. ..." tarkoittaa, että sadonkorjuu pitäisi olla tehtynä ennen 31.8 . Jos ei, sitten niitto viimeistään 31.8 . Miksi muuten satelliitilla tarkkailtaisiin edellisvuosina perustettuja rehunurmia jos niittovelvollisuudesta voisi laistaa sanomalla, että korjuu on tulossa myöhemmin ...

Tämä peltovalvontaohje löytyy täältä pdf-muodossa:

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/valvonta/peltovalvontaohje_2023.pdf

Itse hain perustulotuen, uudelleenjakotulotuen, ekojärjestelmätuen, luonnonhaittakorvauksen, ympäristösitoumuksen sekä olen luomutuotannon piirissä kotieläintilana niin jotenkin uskon, että rehunurmet on vain yritettävä vähintään niittää ennen 31.8 jottei tarvitse muutella tukihakemusta tai perua niittämättömien alojen alalta tukia. Satelliittivalvonta tarkastuspyynnöt muistaakseni alkavat ilmestymään Vipu mobiiliin tässä elokuun puolivälistä lähtien.
Lainaus
Minulla sama juttu. Tarkoitus on korjata satoa apilasta, joten:

"Niitä vuosittain viimeistään 31.8. rehunurmet, viherkesannot ja luonnonlaidunta tai -niittyä olevat alat, jos niitä ei laidunneta tai niiltä ei korjata satoa."

Jos kysely tulisi sanon vaan, että niiltä on tarkoitus vielä korjata satoa.

Tuon minäkin lukenut, mutta eikös se ole kirjattu ohjeiden kohtaan "Maataloustoiminta muilla kuin satokasveilla" ?  Ennen tuota on taulukko maataloustoiminnan vaatimuksista lohkon käyttötavan mukaan ja siellä taasen rehunurmella on yksiselitteisesti niitto tai laidunnus 31.8 mennessä.

Mielestäni nuo kohdat on hieman epäselvät ohjeissa ja kyseessä siis tämä:

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/oppaat/hakuoppaat/hakuoppaat/maataloustoiminta/maataloustoiminta-2023/
Rehunurmilla on niittovelvollisuus 31.8 mennessä jota satelliittien kautta valvotaan. Eli mikäli en jotain niistä ilmoittamistani rehunurmialoista ehdikään niittämään elokuun loppuun mennessä, ainoa vaihtoehto lienee perua tuet kyseisiltä lohkoilta / aloilta joita jää niittämättä tai vaihtoehtoisesti muutan ne 2:ksi vuodeksi luonnonhoitonurmiksi ja vältyn tämän vuoden niittovelvollisuudesta ?  Kolmas vaihtoehto on niittää sitten urakalla kaikki loput säistä piittaamatta ja paalata joskus kun ehtii..

Siinä ja siinä että taas ehtisi kaikki omat menemään läpi edes kerran, kun toisillekin tekee samaa hommaa...
Ahaa, nyt kalibroidessani puhelimen *) kompassin Google Maps sovelluksessa, kuvaussuunta alkoikin nyt näkymään otetuissa kuvissa. En tiedä miksi kalibrointi oli itsestään "hävinnyt" kesäkuun ja heinäkuun välissä. Vipu mobiili tai mikään muukaan sovellus ei ole kalibrointia vaatinut uudestaan tehtäväksi.

Mutta mutta... kuinka tärkeä tieto on tuo kuvaussuunta Vipussa? Täytyykö nyt käydä kuvaamassa lohkot uudestaan joista se kuvaussuunta puuttuu... Ruokaviraston Vipu mobiili sivusto kertoo vain paikkatiedoista kuvissa, kuvaussuunnista ei mitään.

*) Puhelimena Sony Xperia 10 II
Minulla paikannukset onnistuu riittävällä tarkkuudella ja ohjelmakin toiminut suht hyvin. Joitain satunnaisia kirjautumisongelmia.

Mutta... kesäkuussa aloitin kuvaamaan niitettyjä lohkoja ja kuviin tallentui GPS sijainnin lisäksi kuvaussuunta eli mihin suuntaan kamera osoitti. Heinäkuussa tämä suuntatieto kuviin ei sitten ole enää tallentunut kertaakaan. Jos selvityspyyntö tulee, eikös se ole ulkopuolisen kuvan katselijan hieman vaikea hahmottaa kuvaa mikäli kuvaussuunta ei ole tiedossa? Miksi kuvaussuunta ei enää tallennu vaikka Vipu mobiili ei ole saanut päivityksiä sitten toukokuun lopun (android järjestelmä) ? Kuvathan tallentuu ja pysyy puhelimessa jahka maataloushallinto niitä kyselee selvityspyynnössä.

Ohjelman ja puhelimen asetukset paikannuksen yms. ohelta ennallaan kuten oli kesäkuussakin.

Tälle lohkolle kuvaussuunta tallentui kesäkuussa (kuvat ulkopuolissa palvelussa, sijainti ym. tiedot piilotettu):

https://aijaa.com/YvfsaO

... ja kun heinäkuussa taas kuvasin, niin eipä kuvaussuunta enää karttapohjalle tullut näkyviin:

https://aijaa.com/USHSEZ
Tämä on ehdottomasti varmin konsti tilata korvamerkkitarkastus.. Vai onko muka joku ilmoittanut kadonneeksi ja ei ole tarkastusta saanut??

Muistaakseni olen itse joskus näin tehnyt eikä mielestäni mitään tarkastusta tullut. Tämä ollut siis ihan todellinen katoamistapaus laitumelta kesällä kun vasikat seuraavat emojaan (emolehmiä). Kadonneeksi ilmoitin ja jossain vaiheessa sitten kuolleeksi. Yksi Eviran ohje, joskin vanha jo, menee näin:

Kadonneiksi  ilmoitetut  naudat. Mikäli  nautaeläin  on  ilmoitettu  kadonneeksi,  suositellaan  sen  katoamisilmoitus vaihtamaan  poistoilmoitukseksi  siinä  vaiheessa,  kun  eläimen  uudelleen  löytyminen on epätodennäköistä.

Linkki pdf dokumenttiin

Uudempaa en äkkiseltään löytänyt ja saattaa olla ettei tällaista ohjetta enää ole. Korjatkoon joku joka paremmin tietää
Sivuja: [1] 2 3