Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2

Viestit - PäiviP

Ei tarvitse trapettaa lainkaan, se on vaan tommonen ameriikkalaisten tai aussien keksimä apukeino jollei muuten pysy aloillaan :) ja tarvitsee tehdä alpakalle jotakin vaikkapa kerintää. Meillä on yleensä riittävästi porukkaa jotta kerintä hoituu nopeasti ja helposti eikä käy kenenkään hermoille, ei alpakan eikä keritsijän. Villan lajittelijat lajittelevat villat samalla ja toiset hakevat seuraavia alpakoita kerintäpaikalle. Yhden alpakan kerintä, mahdollinen hampaiden lyhennys, kynsien leikkuu ja villan lajittelu vie semmoisen 15 - 20 minuuttia. Sitten illalla kerinnän jälkeen on aina kerintäjuhlat, grillataan syödään hyvin ja juodaan hyvin ja höpötellään yö myöhään koko porukalla. Aivan mahtavaa!

Hitaasti lisääntyy alpakat. Kantoaika on noin 11,5 kuukautta ja tekeevät yhden vasan kerrallaan. Tosin sitten alpakan myyntihintaan verrattuna saa jo pistää aika monta kania pataan saadakseen saman rahamäärän kasaan. Markkinatilanteet on hyvä ennakoida todella ajoissa ihan niinkun kaikessa muussakin yritystoiminnassa, mitä paremmin ne arvaa, sen parempi on lopputulos.
Emme ole täyspäiväisiä alpakkafarmareita joiden leipä tulee pelkästä alpakkakasvatuksesta, tosin siihen voisi olla pyrkimys ;)

"Laamapaita on puuvillainen vaalea, ihoa vasten melko mukavalta ja lämpimältä tuntuva joustinneuleinen aluspaita. Paidan suomenkielinen nimitys tulee neuleen kehittäjästä, saksalaisesta Dr. Lahmannista. Saksaksi nimitys oli Dr. Lahmann' s Reform-Baumwollkleidung. Joidenkin tietojen mukaan laamapaidan neulos keksittiin sotilaita lämmittämään ensimmäiseen maailmansotaan."



Hei, eikös foorumilta löydy muita alpakallisia kertomaan kokemuksistaan?
Kuulemma hyvää on alpakan lihakin tosin ovat sen verran kuivikkaita eläimiä että lihaa niissä ei kyllä paljon mitään ole. Villan arvo on kuitenkin suurempi ja eläimen hinta on sen verran korkea ettei kannata varmasti lihaksi laittaa. Joku kuvaili että maku on hiukan kun peurassa, mutta oikeasti tuota en tiedä. En ole päässyt maistamaan mutta maistan kyllä jos on tilaisuus. Me lähetämme "oudosti" kuolleet alpakat Eviraan avattavaksi ja sen jälkeen niistä ei ole syötäväksi. Toisekseen meillä on kuollut vain yksi alpakka. Hieno talja on toki tallessa.

Kyllä alpakatkin sylkevät, ei vain laamat. Alpakat sylkevät lähinnä toisiaan kinastellessaan esimerkiksi ruuasta. Tiineet emä alpakat sylkevät oria merkiksi että "mene pois olen jo tiineenä". Tätä käytetään myöskin ihan tiineyden testaamisessa ja kutsutaan syletykseksi ("spit off test").
Toki monet ottavat myöskin progeja emiltä varmistaakseen tiineyden ettei menetetä kallista vuotta siksi että emä jäi tyhjäksi.
Joku alpakka saattaa hyvinkin sylkäistä ihmistä kun se otetaan kiinni ja se ei siitä pidä. Mielestäni se että alpakka sylkee ihmistä on hyvin yksilöllistä. Joku sylkee helpommin ja toinen ei koskaan.

Tuosta syömisasiasta vielä että toki alpakan alkuperäismaissa kasvattajat käyttävät kaiken hyväksi mitä alpakasta saa eli villa tietystikkin, sitten kuolleet eläimet syödään ja lanta käytetään lämmitykseen polttoaineena. Vasakuolleisuus Andeilla on todella suuri. Jos oikein muistan niin jopa 80%.
Ei, tuottoja ei ajatella pitkälti tulevan villasta vaan täällä Suomessa ainakin se tuotto tulee alpakoiden myynnistä ja kaikesta sen ympärille kerätystä tuotosta ihan niinkun HeikkiS tuolla hiukan ylempänä kommentoi ja minä olen jo moneen kertaan kirjoittanut. Villa on mukava lisä, mutta sitä pitäisi olla todella paljon että se olisi se päätuotto.
Joku kyseli että tuleeko paljon jalostukseen kelpaamattomia alpakoita? No aina niitä syntyy. Jokainen kasvattaja toki itse määrittelee mikä on kenenkin kasvattajan jalostuseläin. Minulla on mukavia oripoikia, mutta niillä on sama isä ja niistä se paras on minun jalostusorini, jollekkin toiselle niistä joku toinenkin voisi olla jalostuseläin. Toki se paraskin ori täytyy olla terveydeltään ja villaltaan hyvä. Sen purenta on täydellinen, rakenne on riittävän hyvä, villa-arvot ovat hyvät, villan peittävyys on hyvä, luonne on hyvä, löytyy kaksi kivestä, astuu ja tuottaa jälkeläisiä. Näin tiivistettynä oma näkökantani. Kompromisseja on joskus tehtävä jos joku osa-alue on sen arvoinen. Terveys ja periytyvät sairaudet on auttamatta asia joka diskaa minulla jalostusorin.

Joku kyseli paljonko villaa saa alpakasta. Kerintä kerran vuoteen ja noin 5 kiloa per eläin.
Ruokinnasta joku kyseli myöskin. Heinä (kuivaheinä tai säilöheinä ilman säilöntäaineita) on alpakan perusruoka ja meillä se on täysin vapaasti saatavilla. Sen lisäksi syötämme alpakoille rehutehtaalla valmistettua pellettiä ja kivennäisiä ja vitamiineja. Suolakivi on aina tallissa. Puhdas vesi juomana ja talvella lämmintä vettä. Herkkuina kerppuja, voikukanlehtiä, porkkanaa ja omenaa hyvin suikaloituna (ohut ruokatorvi = suuri tukkeuman vaara), vähän viljaa, puiden lehtiä, kaikkea kivaa luonnosta. Piparjuurikin maistuu ja kaivelevat sitä maan alta jos sitä sieltä löytyy :). Apilaa ei suurempina määrinä anneta alpakoille vaikka maistuu kyllä. Apiloista pahin on puna-apila.
Toiset syöttävät porojen ylimenokauden ruokaa poropellettiä.

Yksi superbonus alpakoista kasvattajalle on! Niistä tulee hyvälle mielelle. Alpakat ovat mukavan näköisiä ja ne saavat lähes poikkeuksetta  hymyn huulille, sille ei mahda mitään. Ne tutustuvat uteliaina vieraisiin ihmisiin ja ovat kiinnostuneita melkein kaikesta uudesta.
On uskomatonta katsella alpakoiden iltaraveja kun ne tuulen kevyesti hypähdellen juoksevat laumassa. Vasat leikkivät keskenään ja kirmaavat niityllä väistellen laumatovereitaan ja välillä epäonnistuvat väistössä  tussahtaen kaverin kylkeen. Alpakat tulevat portille vastaan kun menet niitä katsomaan ja ruokkimaan ja vaikka ovat kaukana takaniityllä niin kutsuhuudon kuultuaan "Syömään, knappisar" lauma laukkaa katsomaan mitä herkkua sillä nyt on meille. Syödään kiireellä ja kinastellen ja ilta saapuu ja alpakat astelevat rauhallisina sisälle ja pihatosta kuuluu heinien rouskutus ja satunnainen hiljainen hyminä... päivä on mennyt ja kaikki on taas hyvin yötä vasten. Vasat nukkuvat kylki kyljessä emiensä kanssa ja vahdit pysyttelevät hereillä kun muut nukkuvat odottaen vuoron vaihtumista...
Ei ehkä tuotantoala, mutta tuottava ala niinkun otsikossa lukkee  :D
Se onkin hauskaa että ovat harraste-eläimiä ja karanteeni on vähintään yhtä tiukka ellei tiukempi kun tuotantoeläimillä. Olisikohan yhtenä hyvänä syynä erheellisesti maahantuotuihin alpakoihin ja laamoihin se että koska ne ovat harraste-eläimiä ne helposti ja erheellisesti rinnastetaan esim koiraan jonka maahantuonti on hyvinkin helppoa. Jos alpakka olisi tuotantoeläin niin maahantuojan korvaan se takuulla kalskahtaisi karanteenille ja hän etsisi enemmän tietoa. Jonkinlainen paradoksi tässä alpakan harraste-eläin versus tuotantoeläin aspektissa on. Alpakka on kuitenkin ikiaikainen villantuottaja ja jopa vanhempi lajiaan kun lammas. Alpakka on tiettävästi maailman vanhin kotieläin noin 5000 - 7000 vuoden takaa ennen mm lehmää ja lammasta että ei se mikään nykypäivän uusvillitys ole, ainakaan alkuperäisseudullaan.

Mä en taida osata kirjottaa koskaan lyhyesti...  :-\
Tätä on vaikia sanoa lyhyesti  :D
Ensinnäkin painotan tässä kertaalleen että alpakka ei ole Suomessa tuotantoeläin vaikka laitoinkin aiheen sellaisen topikin alle. Alpakka on harraste-eläin vaikka maahantuontimääräykset ovat jopa tiukemmat kun tuotantoeläimillä.

Monissa tapauksissa alpakat myydään esim. Englannissa kantavina eli emiä ei myydä vieroitusikäisinä vaan vasta kun ne on todettu kantaviksi 2 - 3 vuoden iässä ja niiden villa-arvot on testattu ja rakenne hyväksi havaittu. Tällöin myöskin pystytään osoittamaan että emä tiinehtyy.
Silloin hinta on jo korkeampi eli useamman tuhatta puntaa riippuen eläimestä toki ja millä jalostusaineksella se on astutettu. Suomessa toiset ottavat jopa varauksia syntymättömistä alpakoista. En sano että se on huono mutta ei niistä kovin paljon siinä vaiheessa tiedä ja ostaja varaa  melkoisen possun säkissä, mutta tuskin kukaan pakottaa vasaa ostamaan jollei se kuitenkaan miellytä. Tästä minulla ei ole tarkempaa tietoa eli käytäntö on minulle vieras ja sopimukset saattavat toki olla varsin ok.
Tämän tiedon olen vain bongannut kasvattajien sivuilta.
Oripojat eivät kaikki toki kelpaa jalostukseen ja se riski kasvattajalla on että hän ottaa takkiinsa siinä että syntyy jalostukseen kelpaamaton oripoika jonka hän sitten myy esim ruunattuna. Tuotto kontra astutus ei liene parhaassa suhteessa, tosin hämmästyksekseni
Brittikasvattajilta kuuluu että jalostukseen sopimattomat ruunapojat menevät tälläerää kaikki lemmikeiksi kaupaksi.

Suomen alpakoiden hintatasoon sanoisin vielä kommentin. Se että Suomen karanteeni on 12 kk ja alpakat ovat siis pidettävä saapumispaikassaan sen ajan ja testattava mm tuberkuloosin varalta ei mitenkään voi laskea alpakoiden hintatasoa Suomessa.
Suomalainen maahantuoja kantaa melkoista riskiä tuodessaan alpakoita Suomeen myöskin sen osalta että on vastuussa jos tarttuvia tauteja ilmenee. Maahantuojan riskinottokyky siis maksaa ostajalle ilman muuta. Maahantuoja myöskin järjestää viranomaisten ennalta tarkastamat ja valvotut tilat karanteenille ja huolehtii testauksista ja eläintenhoidosta tuon koko ajan. Se ei ole ihan halpaa lystiä kun pohjahintana on vielä jalostustarkastetut alpakat joiden villa on testattu ja rakenne hyväksi havaittu, hyvä sukuisia ja emät astutettu huippuoreilla. Näillä eväillä syntyy helposti melko arvokas jalostuseläin ja sitä ei varmasti saa ostettua tonnilla tai kahdella.
Jalostukseen soveltumattomia ruunapoikia saa Suomestakin lemmikiksi tai villantuotantoon  reilun tuhannen euron hintaan ja jos niitä hankkii sen kaksi tai enemmän (alpakka tarvitsee AINA kaverikseen toisen alpakan tai laaman) kasvattaja varmasti tarjoaa niihin hyvinkin kohtuullista pakettihintaa.
Vielä lisään kun piti oikeen laskea että pelkästään minun lähipiirissäni yhteensä ainakin kymmenkunta alpakkaa on vaihtanut kättä viime kuukausina. Toki hintahaitari on olemassa ja lemmikkiruunan hinta on ihan muuta kuin huippujalostusorin.

Asiaan uskovat kasvattajat ovat juuri parhaillaankin tuomassa kymmenien tuhansien arvosta uusia huippusukuisia oreja maahan, Eviran mahdottomista tuontivaatimuksia huolimatta  ;) mutta luvallisesti ja kaikkia määräyksiä ja suosituksia noudattaen.
Nooh, Jos katsoo Alpakkakasvattajien myyntipalstaa niin siellä ei ole yhtään samaa eläintä kun esim tänä keväänä, tai on siellä yksi sama eläin myynnissä, minun yksi emäni koska olen hirveän tarkka mihin sen myyn jos myynkään. Tämä on faktaa. Yksittäiset kasvattajat eivät tunnu kauhian innokkaasti ja ahkerasti päivittävän sivujaan mikä on kovin harmillista. Esim kaksi alpakkaa jotka ostin, komeilevat edelleen myyjän sivulla vielä myytävissä vaikka ovat asuneet meillä jo hmm... kesäkuusta asti ja jopa kauniin vasankin on toinen tehnyt.
Tunnen suurimman osan kasvattajista ja heidän myydyt eläimensä, jotenka tuo ei ihan pidä paikkaansa. Ei tarvitse erikseen soitella kysyäkseni myytävistä alpakoista koska olen heidän kanssaan yhteyksissä muutenkin hyvin paljon ja tiedän suurimman osan  heidän alpakoistaankin erittäin hyvin.  ;)
oijoi, muutetaan se sitten paikalla "mie kans".
Juu siksi sanoinkin että Englannissa eläinmäärä on suuri niin tienaa hyvin astutuksilla. Ei se eläinmäärä märehtimällä Suomessakaan kasva jollei kasvateta sitä eläinmäärää. Suomi on toki aina Suomi ja epäilijöitä ja realisteja on paljon, ehkä liian paljon :) onko se sitten hyvä vai ei saapi jokainen päättää iha itte. Naapurissa Ruotsissa on jo paaaljon alpakoita. Alpakkaemä voi vasoa joka vuosi, se voi tehdä esim. 10 vasaa elämänsä aikana, jokaisen vasan/aikuisen eläimen hinta keskimäärin on 3000 - 7000 euroa. Jos olet hyvä myymään niin ainakaan ei voi väittää että emä ei maksaisi hintaansa takaisin vuosien saatossa. Kaikki eläinkasvatus on melko hidasta, se on toki hyväksyttävä. Alpakka kannattaa toki myöskin vakuuttaa, kallis eläin kun on. Lemmikkinä niitä voi myöskin toki pitää ja mennä niiden kanssa vaikka sienimetsään jos huvittaa ja opettaa ne siihen. Kyllähän ihmiset tekee kaikenlaista muutakin hassua, kannattaa vaan varoa ettei ohiajavat autot aja ojaan jos tienreunassa kävelee...
Edelleen suosittelen: Laukaan Leppävedellä Alpakoiden myyntinäyttely 20.8. klo 11 - 17
Lisätietoja www.alpakkakasvattajat.fi
Paikalla myös minä itte ;D
Juu Wejjo on aivan oikeassa, kyllä se niin on kun monilla muillakin aloilla että palasista se elanto on kerättävä ja ei pelkällä villan myynnillä toimeentuloa hankita missään tapauksessa.
Lisänä kuitenkin voisin ajatella vaikkapa /heinätilalliselle jolla on jo melkeen kaikki ruokakin niille omasta pellosta valmiina. On keksittävä kaikenlaista kuten vasojen ja aikuisten eläinten myynti, astutuspalvelut (yksi astutus noin 500 - 900 euroa Suomessa). Tuttavani kiertää Englannissa astuttamassa alpakkaemiä koko kesän ja kerää noin 100 astutusta. Yksi astutus on noin 1000 puntaa jotta siitä vaan laskemaan kannattaako se siellä kun eläinmäärä on suuri. Siihen vielä päälle langat ja omien eläinten myynti niin kyllä sillä pärjää.
Vuokratalli, raakavillan myynti, lankojen myynti, koulutuspalvelut, tapahtumissa alpakoiden kanssa käyminen eli ei se villanjalostamiseen ihan pelkästään tyssää.
Samoin lampaiden ja vuohien kanssa täytyy varmaan myöskin keksiä jotakin muuta kun pelkästään villa ja maito. Lampaissa toki etenkin liha lienee se käytetympi vaihtoehto ja villa lähinnä mahdollisesti käytettävä sivutuote. Jos oilisi paljon alpakoita niin toki tulisi paljon villaa :)
Tässä vielä linkki maahantuontiasioihin Eviraan. Aina täytyy selvittää maahantuontiasiat kun meinaa tuoda eläimiä ulkomailta. Se on vaan pari klikkausta netissä ja tieto löytyy kyllä. Myös alpakoiden maahantuontiasiat. Laitetaan se linkki nyt tähän niin ei jää kelleen epäselväksi :)
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti_ja_vienti/eu-jasenmaat__norja_ja_sveitsi/luonnonvaraisten_marehtijoiden_tuonti/
Kyllä Ruotsia koskee myöskin tuo 12 kuukautta.
Kehrättynä lankana 50gramman kerä on 15 - 20 euroa.
Raakavilla alkaen 50 euroa kilo, hyvänlaatuisesta jopa 100 - 120 euroa kilo. Suomessa on sen verran vähän vielä alpakoita ettei niillä ihan vaateteollisuutta saada käyntiin. Kaikki langat on yleensä varattu jo ennakkoon ja enemmänkin menisi kaupaksi. Harrastelijat laadukasta kotimaista alpakkalankaa. Sellainen lanka johon on sotkettu sekaan esimerkiksi alpakan karkeat jalkakarvat, ei ole tuskin koskaan laadukasta vaan se kutittaa. Langaksi käytetään lähinnä alpakan paras osa eli planketti joka on pääosin satulavilla, selkä, mahdollisesti kaulan ja kankkujen villat. Jos kyseessä on alpakan ensimmäinen kerintä, soveltuu usein sen kaikki karva langaksi. Jalkakarvoista voidaan tehdä mattoja.
Toki enimmät kasvatuksen kulut katetaan toistaiseksi Suomessa  eläinten myynnillä, astutusmaksuilla, vuokratallilla, tapahtumissa esiintymisillä, alpakkaterapoinnilla jne mitä kukin keksii. Meidän eläimet ovat riimukoulutettuja villantuottajia parhaasta päästä :)

En nyt sanoisi noinkaan. Alpakoilla on huikena kovat maahantuontimääräykset eli karanteeni on 12 kuukautta ja esim minä kasvattajan olin hyvin järkyttynyt sen kuullessani. Tiettävästi se on kovin heti Norjan 6 kk jälkeen. Mielestäni se on kohtuuttoman pitkä. Piste. Mutta se että maahantuonnissa tehdään muutamia testejä ja ne pitäisi ilmoittaa aina Eviraan, niinkun muidenkin eläinten maahantuonnit, on mielestäni ok. Muistamme kai taannoin muutama vuosi sitten Englannin tapahtumat. Eikös se ollut niin että yksi ajattelemattomasti laittomasti maahantuotu sirkuseläin aiheutti miljoonien tuotantoeläinten lopettamisen.
Eläimen maahantuojalla on aina velvollisuus selvittää ko lajin maahantuontimääräykset. Suomen eläintautitilanne on esimerkillisen hyvä ja jonain päivänä siitä on meille hyötyä, Suomesta saa terveitä eläimiä! Villi maahantuonti sitten saattaa romuttaa kaiken. En halua että minun kallis alpakkalaumani lopetetaan Blue tonguen tai tubin takia kun joku on sen vaikkapa Ruotsista tänne tuonut ajattelemattomuuttaan, tosin meillä alpakat ovat vakuutettuja.
Se että karanteeni on niiiin hirveän pitkä kyllä aiheuttaa sen että Suomen alpakkapopulaatio tulee olemaan suppea ja laillisesti maahantuojia on todella vähän. Tänne todellakin kaivattaisiin kiivaasti uutta alpakkageenistöä maailmalta.
Hintatasosta sen verran että eihän jokainen hevonenkaan maksa 1000 euroa? Niitä saa ilmaiseksi tai ne maksavat 500.000 tai jotain siltä väliltä. Suomesta saa ruunattuja alpakkapoikia 1000 euroa kappale mutta jalostuseläin maksaa siinä 5000 eurosta ylöspäin. Jos minulla on Chilestä tuotuja, jalostustarkastettuja eläimiä joiden villa-arvot ovat erittäin hyvät ja hieno jälkeläisnäyttö niin voin vakuuttaa etten myy niitä samalla hintaa kun huonovillaisen alpakan jolla hampaat sojottaa mihin sattuu, rakenne ei kestä vasan kantamista, villa on karkeaa kuin karhunkieli, ei löydy jälkeläisnäyttöä,  silmät ovat siniset ja kuurokin lienee. Niille on ihan oma hintansa.
No niin. alpakkahan ei ole laama ja ei ole sama eläin kun Tv-mainoksessa. TV-mainoksessa on laama.
Alpakka on villantuottaja ei kantojuhta. Alpakan villa on yksi hienoimmista luonnonkuiduista, se on silkin jälkeen kestävintä. Hyvälaatuisen alpakan villa ei kutita, on kevyttä ja lämpöteho on suuri. Taannoin Isoverin sivuilla kerrottiin että se olisi parasta eristettä taloihin, mutta liian kallista siihen.  Villan kutittamattomuus ja hienous perustuu ihan tutkittuun faktaan: Yhden kuidun paksuus on niin ohut :)
Ihmisen hius on noin 100 mikronia paksu (millin tuhannes osa jollei joku tiedä) ja villantuottaja alpakan yhden kuidun paksuus on noin 14 - 25 mikronia. Ihmisellä noin yli 30 mikroniset kuidut kutittavat ja niitä ei voi monet käyttää. Kestävyyttä kuituun tekee myöskin krimppi eli kuidussa olevat kreppimäiset kiharat.
Alpakan villassa ei myöskään koit ja pölypunkit viihdy eikä se haise. Alpakan villaa hienompaa löytyy sen villinä elävästä sukulaisesta vikunjasta tai lähinnä sen rintavilloista. Alpakka ei ole koskaan ollut villi ja vapaa vaan sen ovat Inkat jalostaneet.
Alpakan villasta ei tehdä vain vanttuita ja villasukkia vaan mm maailman hienoimmat miesten puvut, James Bond:in puvut ovat alpakkaa.. Laamaa ja alpakkaa ei siis pidä sotkea keskenään, toinen kantojuhta (poisluettuna villa laamat) ja toinen ikiaikainen villantuottaja. Harraste alpakat ja agility alpakat ovat nykyajan tuomaan hupia, mutta villantuottaja se on aina ollut ja sellaisena se tulee pääosin pysymäänkin. Kaikki lanka mitä kehräytettyä saan, menee kaupaksi eikä millään piisaakkaan. Se kuitenkin on syytä muistaa että automaattisesti jokaisen alpakan villa ei ole hienoa vaan villan laatu on testattava ja sitten villantuotantoon kelpaamattomat ovat automaattisesti harraste eläimiä. Meillä kriteeri on tiukka valitessa jalostuseläimiä.
Alpakka on tiettävästi maailman vanhin kotieläin noin 6000 - 7000 vuoden takaa jo ennen lehmiä ja lampaita.
Meillä alpakat ovat villantuottajia eikä niinkään lemmikeitä tosin mukava niitä on katsella ja niistä tulee takuulla hyvälle tuulelle ja moni niistä riimukoulutetaan jotta niitä on helpompi käsitellä ja kuljettaa.
Täällä lisää faktatietoa alpakasta jos jotakuta kiinnostaa :)
Alpakoita ei sitten koskaan saa pitää yksin, kaksi on ehdoton minimi mutta vasta kolme muodostaa lauman. Alpakka on ehkä maailman laumasidonnaisin eläin ja stressiherkkänä eläimenä se kärsii suuresti yksin olemisesta.
www.alpakkakasvattajat.fi
Sivuja: [1] 2