Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 157

Viestit - Pasi

Liian suuret ajonopeudet eli ylinopeudet onnettomuuden syinä. Nykyautot ovat liian tehokkaita ja hiljaisia melutasoltaan. Auton pitäisi olla  niin meluisa, ettei sillä tahdo ajaa yli 80 km/h. Joku vanha Land Rover olisi varmaan hyvä siinä suhteessa.

Totta tuokin. Iltiksen jutua lukiessa kyllä ihmetti miten auton on saanut poikittain ellei ole todella leikkinyt tai ellei paikalle ole sattunut jokin sortin paikallinen lumikuuro tms jotain ihmellistä liukastetta.
Nämä kiemurat on kyllä ovelia,mutta nykyään ihmiset tekee edunvalvontasopimuksia,joka auttaa.Että kipinkapin Sepekin moista tekemään,jää pian omaisilta liiterin tuontilihat ostamatta.

Oikein hyvä neuvo mikä kannattaa toteuttaa niin että edunvalvojaksi tulee joku luotettava tuttu niin asioiden pitäisi hoitua suht helposti. Virallisten edunvalvojien kanssa asioiminen on hieman byrokraattista ja ennen kaikkea hemmetin hidasta. Jos tällä hetkellä omistaa metsää yksin tai jonkun kanssa niin kannattaa ottaa selvää miten se vaikuttaa hoitotaksaan yms. Eli onko siellä vielä pinta-alaverotuksen aikuisia haamuja laskennallisista tuloista vai suhtaudutaanko metsään kuten muihinkin tuloihin ja tukiin eli metsätulot vaikukttavat vasta sitten kun euroja tulee tilille.
Sitten täällä on jo alueita joissa elämää on yksinkertasesti jo nyt niin vähän,varsinkin pelloilla,hömppäheinä on se suurin,lähes ainoa viljelymuoto,omassa kunnassa mm.En tiedä todellakaan ,mitä järkeä on tukea viljelyä,joka ei koskaan tule tuottamaan muuta kuin korkeintaan energianurmea,jos sitäkään.

Kolmisen vuotta sitten eräs MTK-aktiivi oli vakaasti sitä mieltä kaikki pellot on pidettävä viljelykelpoisessa kunnossa. Oli kyllä tyystin eri alueelta kuin Magia. Tuollaisten alueiden metsittäminen olisi järkevintä jos tai kun mitään tällä hetkellä maataloustoiminnaksi laskettavaa ei edes ole tulossa. Jos jonkin sortin korjuuvelvoite tulisi niin todennäköisesti jotain tapahtuisi varsinkin jos vielä vaaditaan että korjattu heinä käytetään rehuksi tai esim. samaan tapaan kuin suojavyöhykkeiden heinä.

Minun mielestäni MTK:n vaahtoaminen aktiiviviljelijän määritelmästä on täysin MTK:n itsensä keksimää pätemisen tarvetta ja metelöimään on alettu loppujen lopuksi aika pienestä ja typerästä asiasta joka saadaan näyttämään suurelta ongelmalta. Saattaa olla ihan tietoisesti valittu taktiikka että kärpäsistä tehtään härkäsiä jotta näyttää siltä että ajetaan tomerasti ja ahkerasti viljelijöiden etua. Saman tapainen "suuri ongelma" ilmeni tukikoulutuksen lopulla oli puhetta minkä sortin maa ei ole tukikelpoista. Listalla oli mm. puistot. MTK-aktiivi alkoi tiukkaamaan kouluttajilta missä on vilejelijän oikeusturva jos vuokraa kaupungilta tai kunnalta maata jota ei olekaan tukikelpoinen siksi että se on jo käytännössä puistomaisessa käytössä. Ikävä kyllä kouluttajat eivät suoraan sanoneet että asialla on kokonaisuuden kannalta olematon merkitys ja ihan oma moka jos vuokraa jotain tutustumatta kohteeseen ja maksaa siitä vielä paljon.   

Ilmastohämpän ja siihen läheisesti liittyvän tutkimuksen sekä keskustelun suurin vika on nimenomaan se että on poliitisesti liian värittynyttä ja liian mustavalkoista. Tällä hetkellä tuntuu siltä että varsinkin MTK ja muut eläintuoteuskovaiset eivät edes suostu kuuntelemaan mitään heidän mielipiteestään poikkeavaa. Järkevintä olisi vaikkapa eläintuotteiden kulutuksen vähentäminen muutamassa vuodessa sitä mukaan kuin viljelijöitä eläköityy ja ylimääräisen pellon metsittäminen varsinkin jos ollan turvemaalla. Se olisi samalla Suomen kannalta osa pienimmän riesan menetelmää ilmaston muutokseen liittyen. Eikä siitäkään mihinkään pääse että eläintuotteiden mukana tulee helposti paljon kovaa rasvaa ja useimmille järkevin tapa alentaa veren kolesterolia ja/tai pitää paino kurissa olisi syödä eri tavalla.  Ilmastokotkotus ei mihinkään katoa ellei Putin hyökkään Suomeen. Ja jos niin käy niin sitten erittäin todennäköisesti syömme paljon vähemmän eläintuotteita koska niiden tuottaminen on aika suurta resurssien ja ihmiseille kelpaavan ravinnon tuhlaamista sekä riippuu Suomessa paljon tuontirehusta. Aika huonosti ne ruohonpurijatkin pelkällä nurmirehulla tuottavat.

Kyllä MTK on samalla tasolla ammattiyhdistysliikkeiden kanssa monin tavoin. Muutama viikko sitten posti kiikutti taas MTK:n ja MHY:n jäsenmaksuja. Tänä vuonna ei enää päästetty paikaillisia MHY:ä sotkemaan maksujen laadintaa joten ainoastaan MHY:n jäseniä vaadittiin suoraan maksamaan myös maataloudesta. Tunnustan olleeni yksi tottelemattomista ja reklamoin maksusta sekä maksoin vain MHY:n osuuden. Toisaalta jos on ollut pelkästään MTK:n jäsen ei edes yritetä pakottaa MHY:n jäseneksi. Siitähän on tarpeeksi selvä päätös että MHY jäsenyyden on oltava täysin vapaehtoista. Mutta tietääkseni Suomessa on myös vapaus valita kuuluuko ammattiyhdistysliikkeeseen vai ei joten asian pitäisi toimia toisinkin päin. Varsinkin jos MTK:n hokema tasapuolisuudesta pitäisi edes vähän paikkaansa.
Jännä kun 200000 porolla kova hiilijalanjälki, mutta 120000 vieraslaji valkohäntäkauriin hiilijalanjäljestä ei puhu kukaan mitään.  :o

Kivääripuolueen aikaansaannoksia tuokin. Heidän mielestään mistään riistaeläimestä ei ole oikeastaan mitään haittaa ja niiden määrää voidaan lisätä. Mutta kaikki petoeläimet ovat pahasta ja ne pitää hävittää viimeistä yksilöä myöden. Varmaan luit SSSanomista muutama viikko sitten jutun villisioista jossa haastateltiin myös metsästäviä viljelijöitä jotka vissiin olivat kivääripuoleen aktiiveja. Rivien välistä minusta kuulosti siltä että kyseiset erikoisjoulukinkut toivotettiin melkeinpä tervetulleiksi kuin että niiden levitäminen ihan oikeasti estettäisiin tai edes vakavissaan yritettäisiin estää.
Kasvintuotanto / Vs: Ikuinenheinä ja LHP
: 25.03.25 - klo:10:11
Nurmivuosien kertymiseen on tullut muutoksia. Joten paras on mennä sinne koulutukseen ja olla siellä tarkkana tai lukea Filosofin tapaan riittävän huolellisesti ohjeita. Ja unohtaa kertymisvuoisen osalta suurin osa vanhoista opeista ja käytännöistä. Se jäi mieleen että todennäköisesti pysyvän nurmen ala nousee reippaasti muutosten vuoksi.
Kasvintuotanto / Vs: härkäpapu
: 25.02.25 - klo:17:14
Kuhan aurinko paistaa on herneen puinti tuntunut onnistuvan.

Auttaa kummasti. Semmoinen ongelma minulle tuli hernettä puidessa että herneen varret alkoivat kietoutua vuosikerta TC54:n kolakuljettimen yläakselin ympärille. Kyllähen ne sitten sai helposti irti kun katkaisi puimurin. Olivat sen verran tiukassa paketissa että muuta kautta oikein onnistunut. Mutta ylimääräistä vaivaa tuosta tuli. Kuivaaminenkaan ei ole ihan sujunut niin kuin pitäisi. Herneitä on pomppinut uuniin asti vaikka puhallin on ollut kuivuria täyttäessä ja tyhjentäessä koko ajan päällä. Seuraavana syksynä taidan sovinnolla kiivetä kaapin lämpöpäätyyn ja viedä sopivan vanerin ilmaputken aukon suojaksi ja imuroida karkulaiset sen päältä pois ennen kuin päätyvät uuniin asti...

Jos härkäpapua haluaa kokeilla niin virallista kasvuaikaa ei taida kannattaa kovin paljoa katsella. Härkäpapu taitaa useimminten "tuleentua" sitten että suklaalaikku (vai mikä se kasvitauti olikaan....) tappaa kasvuston ihan kohtuu aikaan syksyllä. Jossain oli hijattain joku pikkujuttu jossa härkäpavusta oli saatu ihan kunnon sato ulkomaan lajikkeella.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 30.01.25 - klo:20:27
Nyt mä alan ymmärtämään miksi joillain tahoilla ollaan niin kovasti kiinnittämässä hintoja. Olen ilmeisesti päässyt eturiviin kun oikein soitettiin ja kyseltiin olisiko myytävää. No ei ollut kun tuli jo myytyä. Seuraavaksi kysyttiin et jos kiinnittäisin ensi syksyn satoa. Sanoin et en ole kiinnityksiä tehnyt kun pitäisi se tavarakin vielä saada eikä ole vielä edes kylvetty. Mulle todettiin ettei tarvitse, ei ole toimituspakkoa. Hinnan ja määrän voi silti lyödä kiinni.

Nyt ymmärrän.

Jos olen oikein ymmärtänyt niin sinä luomuilet. Siinä tapauksessa en yhtään ihmettele että soitellaan olisiko viljaa myytäväksi. Varsinkin jos aikaisempina vuosina on myynyt elintarvikelaadun täyttävää tavaraa.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.12.24 - klo:21:22
Kuten sanottu,tuo turvemaan rajoitus oli uutta Anoralla,kai ne haluaa karsia ohran viljelyä tai jotain...

Veikkaiisin että tuo tulee Anoran omasta tarpeesta tietää edes jotain siitä kuinka paljon heidän raaka-aineensa tuottaminen on tupruttanut hiilidioksiidia kun joku, esim. asiakas, sijoittaja, rahoittaja, ympäristöaktiivi tms., kumminkin kyselee kasvihuonepäästöistä. Samankaltaista tekee muutkin. Raisio tarjosi viime syksynä sopimuskauranviljelilöille mahdollisuutta laskettaa heidän piikkiinsä viljellyn kauran hiilipäästöt. Tänä syksynä tuloksia esiteltiin. Suurin päästölähde keskimäärin oli maaperä. Varsinkin turvemaalla maasta tuli paljon päästöjä. Joten Anora haluaa jo etukäteen blokata pois eniten päästöjä aiheuttaneet raaka-aine-erät.
Kasvintuotanto / Vs: Pellon osto ja tie?
: 17.11.24 - klo:10:37
Sellaiseen kauppaan minä ainakin pyrkisin. Eli kauppakirjaan kirjattaisiin kiinteistän koko pinta-ala johon kuuluvat myös tiet ja erikseen pellon koko 5,02 jonka  hinta on x €/ha mikä on myös ostettavan kiinteistön koko hinta. Tietä kun ei voi viljellä ja ainoa hyöty teistä pellon ostajalle on kulkureitti pellolle. Yksityistiestä hyötyy aika moni muukin eikä se ainakaan kapene tulevaisuudessa. Siitä kapeammasta urasta taitaa hyötyä vain myyjä. Kolmen metrin ura metsään ja mökille kuulostaa niin kapealta ettei siihen mahdu edes yhtä ojaa. Maapohjankin pitää olla hyvin kantavaa jotta noin kapeaa ureaa saisi puita ajettua. Myös sen metsän ja mökin omistus vaihtuu ennemmin tai myöhemmin.

Yksityistierasite on aika varmasti jo määritetty. Mutta suunnittelemasi kauppa kuulostaa siltä että pellot lohkotaan erikseen metsästä elleivät ne jo ole. Jos löhkotaan tai joku hakee tieoikeutta myöhemmin kiinteietölleen ja tieoikeus metsään sekä mökille määritetään nykyistä reittiä eli pellon reunaa pitkin niin rasite on ihan varmasti muutaman metrin leveämpi kuin nykyinen kolme metriä.
Kasvintuotanto / Vs: Pellon osto ja tie?
: 17.11.24 - klo:09:59
Jos tai kun nuo tiet ovat kiinteistön rasitteita eli maapohja kuuluu kiinteistöön jota olet ostamassa niin käytännössä ostat tai saat tiet ja muut mahdolliset rasaitteet kaupan päälle kun ostat pellot niiden pinta-alan mukaan. Voit myös ryhtyä hankaloittamaan kaupantekoa vaatimalla että tieurat lohkotaan pois pelloista ja niiden maapohja jää myyjän omistukseen. Peltokapuan mukana taidat päätyä myös kyseisen tiekunnan osakkaaksi.
Ei ole Oksan unenennäkö eikä edes hereillä olevaisen Oksan laskuoppi vaan Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden tutkimuksen tulos tai mikä lie arvio tai veikkaus mistä YLE:n rodiouutisissa ainakin aamupäivllä kerrottiin. Siitä miten moiseen lukuun on päädytty ei kerrottu oikeastaan mitään. Sen verran sanottiin että oli huomiotu kaikki pääkaupunkiseuden sapuskaa tarjoavat paikat..
Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 29.02.24 - klo:22:55
Ruiskun pesuntarve ja ennen kaikkea vaiva riippuu paljon myös itsestä eli mitä mömmöjä ruiskuttaa. Minulla on lisäksi haittana vielä ruosteinen vesi ja lämpimämpääkin vesi saisi usein olla.... Ainakin silloin joskus kun tuli käytettyä Yaran hivensiirappeja niin niiden jälkeen pesin ihan kunnolla koska puomin suuttimissa oli aika paljon tavaraa.

Pelkästä lannoitekäytöstä ja ruiskun testaamisen tarpeellisuudesta saattaisivat luomuilijat tietää. Siis se porukka joka keskittyy myös tuottamaan satoa eikä vain tukiaisiin.   
Metsätalous / Vs: Mtk
: 29.02.24 - klo:22:46
Siinähän kiukuttelee. Toivottavasti fiksut ja omilla aivoillaan ajattelet MHY:t pystyvät pitämään päänsä tavalla tai toisella. Varsinkin kun MHY pitäisi neuvoa ja ajaa metsäomistajien etua mikä on nykyisin lähes vastakkainen MTK:n maatalouspuolen suosimien lihauskovaisten ja pahiten päästelevien turvepeltojen omistajien edun kanssa. Uutisissa hiilinielutavoitteiden karkaamisesta kun oli juttua niin vaihtoehtoina olivat lähinnä metsänhakkuiden vähentäminen tai turvepeltojen vettäminen. Eläintuotteiden kuluttamisen vähentäminen ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kansaterveuden paranmisessa taitaa olla polittiisesti niin arka aihe ettei sitä taida uskaltaa ehdotella kuin vannoutuneet kasvissyöjät ja ehkä vihreät. 

Käytännössä aivan samat palvelut metsän sertifieerausta myöten saa myös metsäfirmoilta niin eipä se niin suuri vahinko olisi jos lentää yhdistyksestä pihalle.
Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 27.02.24 - klo:16:10
Sen ettei mahdu määräänsä enempää voi sanoa myös niin ettei maalevinteisten tautien vuoksi voi viljellä samalla lohkolla kovin usein. Varsin ikävä yllätys jos vaikkapa möhöjuuren vuoksi öljykasvi tai muu pelto kuoleen pystyyn kukinnan aikana jolloin lähes kaikki viljelykulut ovat jo tulleet ja puimuri toimii lähinnä kasvuston murskaajana. Erikoiskasvit hieman hankaloittavat ainakin kasvinsuojelua eli ruisku suodattimineen pitää pestä kunnolla. Kuivaaminen voi olla hankalampaa jos kuivauslämpöä ja/tai ilmamäärää ei saa helposti tarpeeksi alas. Kumina saattaa tartuttaa tuoksuaan seuraavaan kuivauserään ja sen vuoksi on leipävehnäkuormia palautunut viljelijälle. Puiminen viljaan verrattuna saattaa olla teknisesti enemmän tai vähemmän hankalampaa.

Ainakin nuo hanakaloittavat asiat tuli mieleen niiden erikoiskasvien kohdalla jotka eivät vielä vaadi erikoiskoneita joita esim. juurikasvien viljelyyn tarvitaan
Vai suorankaupan hintoja? Perjantainahan Antilla ja muilla on oivallinen tilaisuus lähteä tekemään kauppoja. Ja jos oikein koeajolle lähtee niin melkein naapurin pihallahan pitää käydä pyörähtämässä ympäri jotta saa paremmat prosentit vai mitä  ;D
Sivuja: [1] 2 3 ... 157