12-vuoden kokemuksella painoon perustuvasta kiskoruokkijasta:
Jako sisäruokinnassa 7 kertaa päivässä aikavälillä: 5:30-21:30 ja kesäisin 6 jakokertaa, päiväjaon talvesta pois jättäen.
Ruokkija jakaa viljaa, puolitiivistettä, kivennäistä sekä E-seleeni.
Keskituotos 12-vuotta sitten oli 10 900 kg ja viimeiset 10 vuotta se on pyörinyt 11 500 - 12 900 kg. Tällä hetkellä parhaan 12 kuukauden tuotos on noin 19 000 kg. Karjassa on nyt yksi 150-tonnari, yksi 100-tonnari, sekä 3 90-tonnaria (jos kaikki menee hyvin, niin ensi vuoden aikana 100-tonnareita). Keskipoikima kerta meillä on 4-paikkeilla ja nousussa.
Ruokinta ei ole pelkkää ruokintasuosituksen katsomista, vaan myös eläintä on osattava lukea, niin etu-, keski- kuin takapäätäkin. Jos jokin noista pelitä, niin ei mikään muukaan. Jokaisella eläimellä on maksimi maidon tuotto kyky, joka on parasta löytää heti ekalla poikimisella ja siihen kannattaa tyytyä mennä sillä. Jos ekana tuotos kautena ruokitaan yli, niin toista tuotoskautta on melko turha odottaa.
Keskituoksen nousua ei voi selittää pelkällä ruokkijalla, sillä myös vuodesta 1974-alkanut jalostus on tuottanut valinnan kautta tulosta. Ruokinta suoritettiin aiemmin kauhalla ja yhtä usein, kuin nykyäänkin. Isoin ero on se, että annos on nyt aina sama, riippumatta siitä kuka navetalla on vastuussa (aiemmin lomittajan kilo oli melkein puolitoista kiloa, koska "piti" saada tankkiin enemmän maitoa, kuin tilan väki).
Eikä pelkästään karkea rehu mitään ratkaise, vaan edessä pitää olla syötävä/tuottava säilörehu. Meillä tuohon oikea ratkaisu oli tornirehu, koska navetta on vuodelta 1927, eikä sen kanssa toimi mikään muu, kuin suoraan navettaan tippuva säilörehu (navetta ympäröity teillä, joka puolelta, eikä mahdu rehulatoja väliin).
Näin mennään meillä.