Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 3 [4]

Viestit - Leena

Muut tuotantoeläimet / Vs: Kani
: 20.02.11 - klo:21:50
Mulla on nyt ranskanluppia emoina: isoja, hyväluontoisia (kaniksi), tekevät isot poikueet ja hoitavat ne hyvin. Mutta koska kasvavat hitaasti, käytän erirotuista siitosurosta. Tänä vuonna valkoistamaatiaista. Mä olen kuullut, että ne eivät ole läheskään niin hyviä emoja kuin ranskikset, mutta kasvavat nopeasti. Valkoinenmaatiainen on samaa kokoluokkaa kuin uudenseelanninvalkoinen tai himpun verran pienempi, neljän kilon molemmin puolin. Vaikea näitä lihakaneja on kuitenkin löytää Suomesta! Ranskanluppaa on paljon, ja belgianjättiäkin saa. Kaikkein eniten on kääpiökokoisia lemmikkipupuja. Kyllä jotkut niitäkin syö, kuulemma sopivia yhden ihmisen ateriaksi.

Viime kesänä mulla oli ranskisristeytyksiä, ja näyttää siltä, että vuoden parin päästä emokanit on taas niitä. Yritän saada parhaat puolet kaikista, mulla kun ei ole näyttelyaikeita enkä tarvitse rotupuhtaita muotovalioita. Ja kun urokset on aina erirotuisia, ei taatusti tule sisäsiittoisuusongelmia.

Ei ole tullut niin rasvaista kania vastaan, ettei siltä henki lähtisi, mutta kanin rasvat on irtonaisena nahan alla tai sisäelinten ympärillä, ja kun ei niitä kuitenkaan syödä, menee vaan turhaan aikaa niiden poisnyppimiseen. Sikäli on ihan tarpeetonta lihottaa kaninpoikia läskisiksi asti.
Muut tuotantoeläimet / Vs: Kani
: 20.02.11 - klo:16:12
Ranskanlupan pitäisi aikuisena painaa yli 5,5 kg. Belgianjätin ihannepaino on yli 7 kg, tästä tosin isompi prosentti luumassaa. Kyllähän netistä löytää toistakymmentä kiloa painavia kaneja, mutta en ole omin silmin sellaista nähnyt. Uudenseelanninvalkoinen on yksi yleisimmistä liharoduista ja sen ihannepaino on yli 4 kg. Teuraaksi menevät eivät kuitenkaan kerkiä tähän mittaan kasvaa ainakaan tehotuotannossa. Niiltä otetaan nirri pois heti kun kasvuvauhti alkaa hidastua, että saadaan rehurahalle katetta.

Risteytyksen koko riippuu tietysti emoista. Jos saat aikaiseksi sellaisen toistakymmentäkiloisen, tulen täältä etelästä katsomaan!

Isännän mielestä isompia on helpompi teurastaa, kun eivät ole enää niin söpöjä.
Muut tuotantoeläimet / Vs: Kani
: 20.02.11 - klo:13:11
Että jos tilaatte sellaiset 40 tonnia KERRALLA ettekä vikise hinnoista

Liekö kenelläkään Suomessa niin isoa kanilaa, että voisi sun kanssa tehdä bisnestä... Laita ilmoitus puput.nettiin, tuotantokanipuolelle (vaatii rekisteröitymisen). Luulenpa vaan että Suomen oloissa täytyy ruveta myymään pikku pussukoissa.  :)

Tuo pupu oli kyllä tarkoitukseen liian pieni, kyllä kai se kannattaa nyt ainakin nelikiloiseksi kasvattaa. Vai olikohan tuo mikään ranskanluppa ensinkään ???   

Ei ollut ranskanluppa. Risteytys kasvaa paljon nopeammin kuin puhdasrotuinen ranskanluppa, niitä ei lihantuotannossa paljon näe. Tuolla suuressa maailmassa teurastavat jo parin kuukauden ikäisenä, parikiloisena. Itse olen kasvattanut kolmekiloiseksi, kun ei tällä tarvitse tienata. Neljän kuukauden ikäiseksi asti kani on käytännössä rasvaton, sitten alkaa sekin läskistyä vaikka muihin elikoihin verrattuna on edelleen vähärasvainen. Riippuu tietysti myös ruokinnasta.
Muut tuotantoeläimet / Vs: Kani
: 19.02.11 - klo:15:32
Ei sentään kaikki ole etelässä!  :) (Tai riippuu mistä katsoo...)

Tuolta puput.netin hyötykanipuolelta tai Suomen Kaniyhdistyksestä voisit löytää jonkun harrastajan teiltäpäinkin. Teurastuksen oppii, kun käy katsomassa kokeneemmalta mallia, eikähän sitä saa lain mukaan tehdäkään ellei ole riittäviä tietoja ja taitoja. Mun nähdäkseni tuollainen kädestäpitäenopastus hyvinkin täyttää tämän ehdon.

Tässä yksi video malliksi: http://www.youtube.com/watch?v=iali_mkReYA

Tuossa videossa kani ammuttiin, ja sen takia ei tarvinnut laskea veriä. Suomen laki sanoo, että elikko on ensin tainnutettava hyvin ( tainnutusjousella tai esim. isku putkenpätkällä takaraivoon; tämä olisi hyvä nähdä ensin livenä) ja sitten 60 sekunnin sisällä alettava verenlasku (vaikka mattoveitsellä kaulasuonet auki, tai koko pää poikki voimasaksilla). Loppu videosta menee ihan meikäläisittäin.

Muut tuotantoeläimet / Vs: Kani
: 19.02.11 - klo:11:18
Kasvatan lihakaneja omaan käyttöön. Viime kesänä aloitin, ja meinaan jatkaa! Liha on vaaleaa, hyvin miedon makuista ja vähärasvaista. Ravintoarvoiltaan ihan parasta lihaa. Ei niin mössöä kuin broileri tietenkään, koska meillä ainakin puput pääsevät pomppimaan. Muistuttaa enemmän oikeaa kanaa tai, kuten Puputyttö täällä aikaisemmin totesi, kalkkunaa. Ei ollenkaan niin voimakasta makua kuin jäniksessä. Kaninliha tykkää pitkästä marinoinnista ja/tai hauduttamisesta.

Kani on siitä hyvä, ettei se vaadi tolkuttoman isoja laitumia tai karjasuojia, ei pidä kovaa ääntä, lisääntyy ja tuottaa lihaa nopemmin kuin mikään muu kotieläin, syö ihmisravinnoksi kelpaamatonta heinää ja rikkaruohoja ja tuottaa oivallista lannoitetta vaikka suoraan kukkapenkkiin.

Jos tuotantokanit kiinnostaa, nyt olisi tulossa aiheesta kurssi. Kouluttajana Elina Jokinen, jolla on Brookside-niminen kanifarmi Norjassa. Kurssi pidetään Askolassa 9.-10.4. (yksi- tai kaksipäiväisenä) ja siellä käsitellään ainakin liha- ja luultavasti villakaneja. Nahkojen käsittelystä lienee tulossa erillinen kurssi myöhemmin. Ilmoittautumisia ja toiveita kurssin sisällöstä saa lähettää:
ellujokinen@hotmail.com

Kurssia käsitellään puput.net -foorumin tuotantokaniosiossa (joka ei näy rekisteröitymättömille): http://puput.net/keskustelu/index.php?topic=65182.150


Sivuja: 1 2 3 [4]