Ensimmäinen talvi omilla pyöröpaaleilla ruokkien on jo "vaiheessa", pitäisi miettiä ensi kesän tekemisiä. Kun kuivikepihatosta johtuen (lampaita, tosin) tavoitteena on roudata mahdollisimman vähän vettä sisään, on paalaus pyritty ajoittamaan "silloin kun kerättäisiin latokuivuriin" -kosteusasteeseen, eli ns. säilöheinää. Enimmäkseen on ollut ihan OK tavaraa syöttää, mutta hometta on toisinaan. Hylkyyn ei ole mennyt paaleja, mutta kiusa se on pienikin kiusa.
Kuivimmat tehdyt ovat selvästi kuivaa heinää, ei minkäänlaista säilörehun tuoksun häivähdystäkään. Tuoreemmissa taas on selvä maitohappokäymisen aromi. Sellainen tuntuma, että juuri nuo kuivahkot ovat niitä, joissa hometta yleensä esiintyy, kun taas sellaisissa vähän nihkeissä eli hapanimeliltä tuoksahtavissa ei homeita ole näkynyt. Otos on tosin sen verran pieni ja vain yhdeltä vuodelta, että luotettavien johtopäätösten vetämistä oman kokemuksen perusteella täytyy vielä varoa. Säilöntäaineita ei ole käytetty, niittokone, ei -murskain, kaikki on karhotettu, suurin osa vielä pöyhittykin tehdessä.
Tuon kuivikepohjan vuoksi tavaran teen mieluiten mahdollisimman kuivana. Nyt on kuitenkin käynyt mielessä, että pitäisikö säilöntälaadun vuoksi jättää kuitenkin sen verran nihkeäksi, että tulisi enemmän säilörehua kuin säilöheinää? Kokemuksia? Kikkoja? Aineita?
Petri