Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - kolmonenxxx

Kasvintuotanto / Vs: Ootteko viljaa myyny
: 02.12.14 - klo:19:56
vehnäfutuurit toista päivää aika mukavasti vihreellä. pohjilta tultu jo parikymmentä eskobaaria. firmalla ostettuna 22 erää eli 1100 tonnia akselille dec2015- dec2016 eli ensimmäiset myytävä (suljettava) viimeistään vuoden päästä.

eiköhän tästä tasanen pikku nousu ala. jokanen nousueuro tonnihinnassa on 1100 €. sillä ostetaan kallistuvaa rehua, joten voitosta ei voi puhua mutta rehunhinnan suojauksesta hyvinkin. ja jos eivät vehnäpörssit nouse niin tuskin rehukaan meillä ihan tapissa on.

Maailmalla vehnä on hieman kallistunut viikon aikana. Taitaa olla niin että pelurit eivät enää uskalla juntata pörssissä hintaa alas. Riski siihen että hinnat lähtevät jyrkkään nousuun alkaa käydä liian suureksi. Lue: futuuripelissä voipi näpit palaa - ja kunnolla.

Näkispä vaan sen päivän, kun Suomessa hinta lähtee kunnon nousuun.  Tällä hetkellä viljakauppiaat tekevät hyvää tiliä. Ostavat halvalla ja myyvät hyvään hintaan laivauksiin. Ja kotimainen myllyteollisuus voi siinä sivussa jatkaa tehotonta toimintaansa kun saa raaka-aineen lähes lahjaksi. Sama tilanne on tuttu puupuolella kuitupuun kohdalla........
Pirkan läpyskässä, että suomesta viedään kymmenkertainen määrä viljaa tuontiin nähden.
Oliskohan n20% viljasta vientiin.Tuolla 20prossalla saadaan itämerivähennys koko viljamäärälle :o

 Itämerivähennys saadaan aikaan viljan tuonnilla, ja ne tonnit saa maksaa ihan mitä vaan: Markkinathan toimivat erinomaisesti, eikös Raisio ole kunnostautunut tuomalla pari laivalastia syksyllä puintien alla, että ei tarvii ostella pää märkänä suoraan puinneista ja saadaan kanssa vanhan sadon tarjonta "piristymään"...pörssipeleissä tätä taidetaan kutsua
vivuttamiseksi. <=ehkä?


Laskeskelin ja haarukoin itse, että ensi keväänä pitäisi valtakunnan tasolla vähentää viljan kylvöjä reilu 150000ha. Tällä päästäisiin tasapainoon.  Noiden hehtaarien väitetään aiheuttavan matalan hintatason Suomeen. Jos siitä tasosta hömppäheinät ja muut vast. kasvaa, niin oltaisiin hups keikkaa alituotantotilanteessa.

Sitä ennen pitäisi viljelijän myös  pärjätä jotenkin. Olisi toivottavaa tietty, että hinnat Suomessa perustuisivat joihinkin realiteetteihin. Sitä toin esiin laatuvehnän  hintavertailuilla - Euroopan hinnat  ihan eri tasolla mitä meillä. Mallasohralla vähän sama juttu.

Tuo Raisio on tänä päivänä niin pieni tekijä markkinoilla, että ei paljon heilauta. Tuontikaan. Korkeintaan osoittaa jotain firman terävän kärjen taidoista. Varsinais-Suomessa on kohta ajettu koko firman  toiminta alas. Tuntuu vähän, että kun tunaroidaan ja menetetään markkinaosuudet niin seuraava vaihe on pistää tehdas kiinni. Viimeksii tapahtui näin yksimahaisten rehuissa . Toki tyhjiö täyttyy ja Raunistulan ja Vampulan rehutehtaat  lisäävät tuotantoa- sääli vähän niitä viljelijöitä jotka kuvittelivat myyvänsä syksyllä jotain viljaa tuohon lopettavaan firmaan. Sen kaikkia mainoslauseita ei todellakaan kannata  ihan uskoa. Tavallaan nyt ollaan jo aika lähellä lähtöpistettä: 1939 vehnämyllyt olivat Viipurissa ja Varsinais-Suomalaiset isännät perustivat vehnämyllyn omaan maakuntaan. Tämän firman nykytoiminta on aika yleinen puheenaihe kun viljelijät tapaavat toisiaan. Ihmetellään miksi luottamustehtävissä olevat viljelijäjäsenet eivät ole toimineet.
Ostajat käyttävät jos jonkinlaista syytä  viljan  hinnan polkemiseen.

Edes laatuvehnän ostotarjoukset eivät ole minusta nyt kelvollisia. Vaikka kotimainen ei välttämättä riitä keväällä kaikille. Luotetaanko vehnämyllyissä  liikaa huoltovarmuuskeskuksen varastojen purkuun? Se viesti jonka ostajat nyt antavat tuntuu jotenkin harhaiselta. Koskaan ennenkään ei myyjän ole kannattanut uskoa ostajaa sokeasti.

Nyt pitäisi viedä tarpeeksi tavaraa ulkomaille, jotta Suomen markkinat saadaan balanssiin tai vähän alituotannon puolelle.

Mutta kykenevätkö/ haluavatko nykyiset toimijat tähän. Aika moisia hintoja kaapivat viljakaupan voittoina itselleen. Kannattaako viejän ostaa halvalla vähän ja tehdä kovaa tiliä siitä, vai maksaa paremmin ja viedä enemmän. Lopputulohans tuotoissa sama.

Tähän tulokseen olen tullut, kun katsoo pörssinoteerauksia Ranskasta ja Saksasta. EU:n maakohtaiset tilastot puhuvat karua kieltään Suomen alhaisesta hintatasosta.


http://ec.europa.eu/agriculture/cereals/

https://circabc.europa.eu/sd/a/ee474160-d3d1-43ac-a306-02abd3038562/Market%20prices%20on%20EUROPA.pdf


Linkeistä ensimmäinen vie sivulle, jonka puolivälistä löytyy alimmainen taulukko.

Kohta voidaan ainakin teoriassa voi sanoa, että Ranskasta tai Englannista kannattaa tulla ostamaan laatuvehnäämme?

Tarkoitus pistää vanha kone kiertoon ja hankkia suorakylvökone taloon.

Valinnanvaraa löytyy markkinoilta. Siinä se vaikeus. Mikä mahtaa olla paras kone Varsinais-Suomen savikoille. Maat pääasiassa hiuesavea - eli ei siitä pahimmasta päästä.. Nyt on puolet kynnettyä ja puolet sängellä. Koneella tullaan kylvämäään syysvehnää sänkeen ja kevällä vilja ja öljykasveja (vähän) sekä sänkeen että muokattuun. Jonkin verran saatan vanhoilla auroilla jatkossa myös kyntää joitain lohkoja. Vetokoneena 140 hv nelikko, paripyörät joka kulmalla. 3 tai 4 metrinen kone mahdollisia.

Mitä suositellaan?? Mitkä perusteet?
Sivuja: [1]