Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - Hempukka

No, tuosta löytyy kokemusta, omat n. 30 parsilehmää aloitusvaiheessa ja 30 pihatosta ostettua lehmää. Ensikoista kolme krt poikineisiin.
On totta, että parsilehmät pitää hakea siinä alkuvaiheessa kauemmin kuin pihatosta tulleet. Tosin suurimmat ongelmat meillä oli pihattolehmien kanssa, kun ne kävelivät ihmisen yli. Siis siinä vaiheessa kun oli muutama lypsy takana ja heitä ei sinne olis huvittanut mennä. Sitten niistä lehmistä ja hiehoista löytyi niitä, jotka makasivat ritilöillä. Ne, jotka eivät oppineet, heivattiin pois. Pihattolehmistä päätyi sitten 10 melkein suoraan teurastamoon resistentin aureuksen vuoksi. Kallis juttu, mutta meillä ei ole mitkään pöpöt jylläneet ja toistaiseksi olla sorkanajotulehduskin vältetty.
Rodulla on ollut meillä enemmän vaikutusta. Laiskimmat tyypit löytyy omista parsilehmistä, ayrshirestä. No, sekin "ongelma" kesti vain jonkun aikaa. Tosiaan meillä se suurin ongelma on tuo lypsettävyys. Ihan sen takia on poistettu yksi holsteinensikko ja yksi ayrshire-ensikko.
Onneksi se aloitusvaihe kestää kuitenkin lyhyen aikaan ja se lehmien kiskominen robottiin. Hiehot tosiaan oppii nopeasti.
Meillä on navetta hiljainen ja leppoisa, luonnollinen ilmanvaihto eikä kioskeja. Keskituotos 9770, ensikoita yli puolet ja rotuja aika lailla puolet ja puolet. Mustat lisääntyvät valtaroduksi tulevina vuosina. Niin ja se slalom  ;D
Mulla ei ole ainakaan mitään tarvetta olla kertomatta niinkuin asiat on. Lelyn edustajille ovat monesti mennyt "kuumat terveiset" tuosta, että kone irrottaa hitailta, jos ei ole itse valvomassa.
Aluksi pelotti, kun ei ole soluseurantaa (näytteet meijeriin kerran kuussa) mutta ei pelota enää. Tankkisolut 140 paikkeilla, bakteerit 2-4.
Mutta mekin käytiin katsomassa paljon navetoita ja sitä mukaa vaihtui mielialat. Esimerkiksi vannottiin isännän kanssa, että tulee toinen lypsyrobottimerkki, mutta ei tullutkaan  ;D
Meillä toimii hyvin vapaa kierto. Jos joku ei kulje, yleensä on kaksi syytä: jalka pipi tai lehmä menossa umpeen. Ohikuluista ei ole ollut haittaa. Lelyhän meillä on. Lypsyssä n 110. Ainoa ongelma on muutama hidas eläin lypsettävyydeltään ja niillä on valvottu lypsy. Muuten ei yleensä tarvitse puuttua lehmien lypsyyn. Joskus joku hieho alkaa tekemään kopissa sitä, että siirtävät painoaan ees taas ja tulee epäonnistuneita lypsyjä. Lelyn käsivarsi on massiivinen, lehmät eivät sitä yleensä halua potkia. Kertaakaan ne eivät ole vielä potkujen takia lopettaneet toimintaansa. Myös käsivarsi kiinnittää nopeasti kupit paikalleen ja homma toimii yleensä kuin junan vessa.
Kokemusta ei ole porteista, mutta en todellakaan niitä haluaisi navettaani. Meillä on robojen edessä karsinat, joihin ajetaan vastapoikineet hiehot ja viivelehmät. Siitä sitten menevät robon kautta pois. Hiehot oppivat noin viikossa systeemin itse. On monta ollut, kun yhdestä kerrasta jo oppivat. Eikä totuteta niitä etukäteen koskaan.
Niin, ei ne ihndeksit ihan mitä sattuu aina ole. Useinmiten kertovat paljon:

Tässä T James:
http://www2.mloy.fi/SKJOWeb/WWWjasu/BullData.asp?strLang=FI&strBreed=3&strHBNo=94203

Nuista indekseistä vois päätellä hyvinkin, ettei sovellu robottikarjaan.

Sitten karjanpitäjissä on aika monta ihmistä, jotka eivät katso ollenkaan NMTä. Minä lukeudun heihin. Ja mulla on hyvä syy: se ei kerro mitään.
Ja kyllähän se jalostus aika arpapeliä välillä on  ;)
Semexillä hyviä jalostusteesejä, mutta sitä en ymmärrä mitä hyötyä on käyttää liharoturisteytystä maidontuotannossa. Kaksi viikkoa aikaisemmin umpeen ja pari viikkoa pitempi kantoaika, jo ennestään keskitasoa huonommalla lypsikillä, niin montako euroa sitä hyötyä kertyy risteytysvasikasta, valaiskaa? Poikimavaikeusriski huomioituna? Toki jos tiinehtyminen millä sonnilla tahansa on jo pääasia niin sitten.

Beefiä omasta karjasta itselle käy kyllä perusteeksi ;)
Hui!
Emävalinta on vieläkin tärkeämpää kuin sonninvalinta! Mitäs meinaatte, mihin karja jalostuu, kun huonoimmatkin lehmät siemennetään omalla rodulla? Kyllä todellista ja kallista arpapeliä. Meillä on paljon lihasonnia ja poikivat samalla lailla kuin muutkin. Poikimavaikeuksiin vaikuttaa sitten taas selkeästi kuntoluokka ja lantion kulma!
Toisessa insertissä mainostettiin Armstedia. Löytyy myös itseltä, mutta käytössä olisin varovainen lypsettävyyden suhteen. Oli mikä lypsytapa hyvänsä, hidas lypsettävyys vie paljon työaikaa. Ja robottilypsyssä nuo lyhyet vetimet ei tunnu olevan ongelma. Meillä onnistuu myös lähekkäisten vetimien lypsy. Ristikkäiset takavetimet ei sitten olekaan mikään hyvä juttu.
Heluna, käytkö yksin navetassa? Kun luin tuota toista ketjua, että navetta on yhteisnavetta. Käykö siellä muita sinun lisäksesi?
On tosi paljon rakenteista, koneista, navettatyypistä ja systeemeistä kiinni miten paljon aikaa joutuu navetassa viettämään. Meillä on uusi rakennettu kiinni vanhoihin. Yli sata vuotta vanhassa on pienet. Ja remontti oli edullinen, entinen lypsävien lantakone ja kourut toimii siellä vasikoillakin. Siivotaan aamuin illoin ja lisätään uudet turpeet myös kaksi kertaa päivässä. Murheenkryyni navetta onkin ollut 7v vanha hiehola. Sinne tehtiin kaksi vuotta sitten iso remppa.
Täytyyköhän lopettaa täällä käyminen het tykkänään, kun ei viitsitä edes asiapitoisilla kommenteilla nakella  :P Mitä tuohonkin nyt sanois... ei ole kukaan kuollut, ei yskinyt eikä se sekoita tuntitolkulla. Vaikka mitähän sen on väliä mitä minä kommentoin, asenne se on aina kun ratkaisee. "Hyvällä" asenteella kannattaa aina lähteä kohti uusia asioita!  :P
Olis meidänkin navetta ihan toinen, jos oltaisiin pidetty kiinni alkuperäisistä ajatuksista  8)
Eli shalom vaan kaikille  ;)
Voisin tosiaan tuosta lehmien hyvinvoinnista vetää herneet nenään, mutta en viitsi. Ensinnäkin utareterveys on loistava, kuureja hyvin vähän. Keskituotos 9500, tonnin enemmän oli ennen laajennusta. Nyt ensikoita suurin osa. Mutta omat vanhat rouvaa lypsää lelyssä ihan niinkuin ennenkin. Mutta suurimmat ongelmat tulikin karjasta, jonka ostimme kokonaan. Tulivat ahtaasta navetasta, jossa lypsyasema. Mukana tuli resistenssi aureus, kymmenen autoon samantien. Sekä pyogenes. Umpeutettuja neljänneksiä kolmasosalla  :P Jokaikinen oli huonoluonteinen. Sen huomasi osa lomittajistakin. Niitä ajettiin kaksi krt lypsylle päivässä vanhassa paikassa, todnäk stressiä aiheuttaen. Nyt tankkisolut pyörii 130-150 000 paikkeilla, bakteerit 3-5. Lehmät ovat silmiinpistivän rauhallisia.
Verhot ovat auki suurimmaksi osaa talveakin. Ainakin osittain.
Jos ei joku puusilmä huomaa kiimoja, niin siihen auttaa välillä tietokoneen ruutu!
Tervetuloa viikoksi hommiin, jos epäilet, että robottilypsy huonontaa asioita  ;)
Ai niin, ja navetta kestää vertailun myös kustannuspuolella, vaikka robot onkin  :-X
Onpas Helunalla hyvä ajankäyttö  ;D
Meillä kaks roboa ja nyt 103 lypsyssä. Aamulla menee n 4-5 h ja illalla 5 h. Siemennykset, nuoriso, valvottavat lehmät (n 8 yleensä) vasikat... Mulla menee robojen pesussa pelkästään kolme varttia kerran päiväs. Kerran viikossa pestään kunnolla vasujen  juottoautomaatti. Tuohon tuntimäärään lisätään sitten iltarkistus, poikimiset, lääkinnät.
Miten siten kannattuvuutta lasketaan aukottomasti?
Meillä jo voi laskea kannattavuuden piikkiin sen, ettei taistella kaheleitten lehmien lypsyn kanssa. Siinä voi rauhassa juoda kaffetta ja katella, kun hieho yrittää potkia roboa. Ei ne kauan hulluimmatkaan edes yritä.
Kyllä meillä lähtis kokonaan lehmät, jos nyt joku hilais aseman tuohon ja sanoisi, että lypsäkää noi sata tuossa. Ei jaksettais. Aamuin illoin ajetaan viivelehmät boxiin, josta itse menevät roboon. Hiehot oppivat 1-10 päivässä menemään itse lypsylle, vaikka niitä ei etukäteen opeteta.
Mutta aikaa sitten menee ja paljon poikimisiin ja vasikoiden hoitoon. Lisäksi tietysti muihin hoitohommiin.
Robotteihin ollaan oltu erittäin tyytyväisiä. Lehmäaineksessa on huomattavasti jalostettavaa ja parannettavaa, ihan ensiksi lypsettävyys. Punainen robo ei ymmärrä hitaita lehmiä. Se on sen suurin ongelma.
Kovilla pakkasilla voi olla riesaksi asti, mutta muuten tuuletus on hyvä, kun on verhoseinät. Miten se sitten näkyisi? Yskänä? Niinkuin sanoin ongelmia ei ole ollut. Raappoja ei tarvi korjailla  ???
Ollaan monet navetat käyty ihmetelemässä ja tyytyväisiä ollaan omaamme. Mutta kukin tyylillään.
Meillä lypsylehmillä slalom. Ei ongelmia. Käryää ainoastaan yöllä, jolloin sekoitus menee päälle. En tiedä miten toimii mullikoilla.
Sivuja: [1]