Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - lemmuileva

Kyllä meillä on kaikis tapahtumis käytetty juuri keitettynä tilamaitoa. Juotava maito tietenkin kaupasta. Yhdellä pienryhmäkäynnillä tilan emäntä sai sapiskaa eräältä Laura-tädiltä, kun tarjos kahviin oman tilan maitoa....
Aika kaukana ollaan hyvästä työsuhteesta jos oikeasti mietitään radiokanavan taajuutta. Mulla on edelleen pääasia että ne asiat mitä on so***** tulee tehdyksi. Tässä lyhyen työnantaja uran aikana on oppinut että mitä yksinkertaisempaa työtä työntekijälle järjestää niin sen vähemmän tulee sanomista työasioista.

Monen moista tolleroa on tullut nähtyä. Kyllä ne terävimmät tyypit taitaa olla uusien IT-palvelujen suunnitteluhommissa tai ratkaisemassa DNA:n saloja, ei navetalla. Sellainen nyrkkisääntö jäi mieleen, että jos selittää kerralla kolme seuraava työtehtävää, kaksi unohtuu, Mutta jos selittää vain kaksi, saattaa jopa muistaa kaksi hommaa.

Aikoinaan kun vastasin lomitusasioista, totesin ettei rivakka työtahti ole erityisen tavoiteltava ominaisuus lomittajassa. Kaikki kaikessa on vastuullisuus, töihin tulemisesta, kaiken tekemisestä tarkalleen ja epäilyttävien asioiden tarkistaminen.

Mulla on sellainen käsitys että mitä toistuvampi työnkuva on niin sen parempi. Sellainen homma missä joutuu jatkuvasti neuvomaan työntekijää on hyvin rasittavaa. Sen takia pidän navettahommia aika helppona työnä. Jos laittaa työntekijälle vastuuksi toimia niin että kaikilla elukoilla on vettä, rehua, kuiva makuupaikka ja lantakäytävät siivottu sekä että tarvittavat on lypsetty ja viellä seuraa kiimoja ja hoitaa siemennyksen sekä seuraa poikimiset ja hoitaa vierotuksen niin navetta on aika pitkälle hoidettu. Ensalkuun täytyy vähän opastaa mutta jatkossa tulee hommat tehtyä ittestään ja kun seuraa että ainoastaan nämä hommat tulee tehtyä niin se ei ressaa työntekijääkään kun tietää mitkä asiat on tärkeitä. Sitten kun mennään siihen että suurin ongelma on että mihin on laittanut kolan niin kulutetaan kaikkien energiaa ihan turhaan.
Paljon haastavampaa on opastaa työntekijää joka hoitaa maatalousurakointia useille asiakkaille eripuolilla kylää vaikka viikon aikana.


Sitten viellä että mielestäni on mukava palkita työntekijä sillä että en seuraa työaikaa ja kah*****teja vaan enemmänkin että hommat on hoidettu. Tämä oli kai ongelmana Helunalla. Toki täytyy harkita työmäärää jotta saa suurinpiirtein työpäivän verran töitä mutta varsinkaan ei pidä rangaista nopeita ja ahkeria tekijöitä lisäämällä töitä tai pienentämällä palkkaa kun tunteja tulee vähemmän. Eihän mullekaan maksetaa tuntien mukaan vaan tuotetun maidon eikä ketään kiinnosta että ollaanko navetasssa 24/7 vai 3 tuntia päivässä.


Meillä oon itsekin syyttänyt isäntää nipoilusta ja joskus jopa juuri sen kolan paikan tarkkaan määräämisestäkin  :o
Mutta tällä hetkellä ymmärrän täysin palautteen antamisen noista pienistäkin asioista. Perjantai-iltana työntekijän vapaan alkaessa kuivikepaikka tyhjä, pahnakarsinat kuivittelematta, ruokintakärry tyhjä, pyydetyt eläimet siirtämättä ja jopa talikko hukassa ruokintapöydältä. Asioita, jotka pitäs olla juuri niitä perusjuttuja, mitä tehdään aina erikseen huomauttamatta. Ymmärtäisin, jos päivällä ois ollu ylimääräisiä hommia. Naisihmisenä kuvittelin ehtiväni tehdä jouluvalmisteluja, mutta aika vähäiseksi jäi.
Ja olen huomannut erään seikan liittyen tuohon nopeasti tekevien tapoihin. Jos isäntäväki on paikalla, niin työt tehdään hitahammin, mutta jos ollahan pois kotoa, niin sitten on hommat tehty vauhdilla ja poistuttu työpaikalta. Samat tunnit kuitenkin kertyy. Tarkkailut vain jää aika vähäisiksi ja ne olis käsittääkseni entistä tärkeämpiä, jos ei omaa väkiä oo kotona.
Ja mä muuten tykkään kuunnella Novaa. Isäntä ei.  ;)
Nyt kun näitä lukee niin tuntuu olevan tuo meidän aatamin aikuinen vapaajuottoyhdistelmäkone ihan hyvä :o . Ja minä kun haaveilin vähän nykyaikaisemmasta... Juottoikäisiä tällä hetkellä reilu 20, joten aika show jo niidenkin kans ois pelkällä tuttisangoolla. Ja sitä huutoa piisais. Toki nytkin ternivasut ja vierotettavat juotetaan tuttisangolla ja sieltä suunnalta tahtoo tulla aina kommenttia. Mikä niissä yhdistelmäkoneissa eniten tökkii?
Meillä noi potkijat loppu kun alettiin  paijata vasikoita ja hiehoja.Hiehot kannattaa ottaa harjottelleen asemalla käyntiä hyvissä ajoin ennen poikimista. Pelko se on joka laittaa potkiin.

Ei tuokaan aina pidä paikkaansa. Hieho voi olla muuten vaikka kuinka kesy, mutta lypsyllä siitä tulee täys m..kku. Jotku on sitten muuten vain vttumaisia. Mutta niinhän on ihmisetkin.  :D

Maalaispojan kans täysin samaa mieltä. Meillä on ollu tässä nyt ihan hiljan muutama kovasti silittelystä pitävä hieho, mutta sitten tisseihin ei sitte kosketa ihan tosta vain. Pikku hiljaa rauhottuneet, että kyllä niistä lehmiä viä tulee. :)
Entäs tällänen tapaus, kun meillä oli kaksosensikot ja toinen laitettiin teurahaksi, kun aikansa oltiin sen kans taisteltu. (Ensimmäinen ja ainut meillä luonteen takia lähtenyt). Sen toinen puolisko on edelleen karjassa 4 kertaa poikineena. Tämän kanssa ei ole lypsyssä ongelmia. Tulee mukavasti maitoakin, mitä ei siitä toisesta puoliskosta tullut sitäkään. Samanlaisen kohtelun ovat varmasti saaneet vasikkana ja hiehona...
Mutta ilman muuta kannattaa ja pitääkin hiehojen kanssa seurustella. Myös sen takapäänkin eikä vain etupään  ;D
Niin, että jos vaihtais isäntää... Se kyllä tulis turhan kallihiksi  ::) ;D
Eihän asemalla ole ongelmaa, kun jalat/jalat saa sidottua putkiin kiinni. Työlästähän se on, mutta joskus pakollista.

Mulla on yks holstikki lypsyssä, jolta yritin kahteen otteeseen sitoa takajalan asemalla kiinni kun ei antanut raudan kanssa lypsää. Rupesi potkimaan aivan raivona ja ennenkuin sain köyden tiukalle, vioitti jo sorkkaansa kalusteissa. Toisella kerralla olin katkaista käteni.

Näitä saakelin "tullaan muuten kainaloon kuin koira, mutta lypsyllä ollaan kuin keväinen karhu hiilihanko perseessä" -otuksia tapaa suhteellisen usein.  >:(
Meilläkin elukoissa eroa; joillekin et todellakaan mee laittaan sitä narua kinttuun. Sekoo koko eläin täysin. Potkuraudoilla sitten taas saattaa saada ihan hyvin lypsettyä. Joillakin on ollu kahdet raudat ja sitten on uskaltanu laittaa sen narun jalkaan. Mutta mieluummin kans asemalla käytän vain narua, jos se mitenkään passaa. Potkuraudan takia joudun kiipeilemään tai ottamaan eläimen aina viimeiseksi.
Tällä hetkellä asemalla lypsettävistä 50:stä yhdelle laitetaan satunnaisesti naru jalkaan, kun tykkää nypätä jatkuvasti lypsimet alas. Yksi on sellainen, jota ei saa vahingossakaan koskea jalkaan tai se saa raivarin. Aluksi lypsettiin sitä niillä kahdella raudalla+narulla. Nyt se menee ilman, kunhan muistaa ketä on lypsämässä. Ja tää ensikko rakastaa rapsuttelua "yläpäästään"  :D
Minusta tuo 85 euroa on pieni hinta kuitenkin siitä, että eläin saa pitää henkensä ja lypsäjä luunsa ehjänä/myöskin henkensä. Isännyys oli laittamassa yhtä ensikkoa pois, kun se ei ole ollut mikään helpoin lypsettävä ja sitten tuli viä utaretulehdus. En suostunu ilmottaan sitä teurastamolle juurikin siitä syystä, että on keskivertoa parempi hieho maitomäärältään ja rakenteeltaan. Että kokeilkaa ny niin sitte saadaan muutkin tietoa siitä systeemistä.  ;D
Aina niitä "hyppypyppyhomppupomppukoikkaloikkaslaisia" hiehoja on jokunen.
Sivuja: [1]