Agronet

Keskusteluaiheet => Metsätalous => Aiheen aloitti: Rakkine - 15.05.20 - klo:11:15

Otsikko: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Rakkine - 15.05.20 - klo:11:15
Maastulliasa oli mielenkiintoinen juttu, missä apulantaa laitetaan teelusikallisen verran puuntaimen istutuskuoppaan istutuksen yhteydessä. Pottiputkessa on jonkinlainen annostelija. Soisi tästä tulevan yleinen käytäntö, kun ruotsalaisten tutkimusten mukaan taimi kasvaa nopeammin ja siten pärjää paremmin ympäröivää kasvillisuutta vastaan. Mulla on kuusentaimien  istutusurakka  edessä, heräsikin kiinnostus että jos laittaisi  ihan vaan hyppysellisen joka taimen pohjalle, pudottaisi putkeen ja taimi perään, kokeilisi muutamalla sadalla taimella, tosin käytettävissä on vaan peltolannoitetta, mitä toukotöistä jäi, jutun mukaaan ruotsalaiset käyttää jotain erikoislannoitetta.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: klapikasa - 15.05.20 - klo:22:02
Olen lannoitanut vuoden vanhoja istutuksia missä hyvinkin voimakaasti epäsuhde fosfori mangaani puutosta. Ihan vaan pieni kourallinen/ puu. Ämpärillä pääsee pitkään ja ei mene ravinteet heiniin ja roskapuihin. Oli ihan kauhee näköistä mikä se puusto sielä oli ennen kun tein asialle jotai, eli avohakkuu puoli ha. Tuliko 5m3 kuusikuitua kun ne oli niin monihaaraisia ja puskia, myös koivut oli nopeita s koukuja.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Oksa - 16.05.20 - klo:08:14
mitä oot laittannu?      ite katoin tuota kuvaa lehessä ja ei perkule saa selville miten tuo värkki toimii..   rakentelis itekii..
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: eevertti - 16.05.20 - klo:11:54
Mietin jos heittelis taimilaatikkoon tai vakkaan muutaman kourallisen apulantaa niin kyllähän siinä menis muutama rae per taimi.
Jotain booripitoistahan tuo pitäisi kaiketi olla mutta ei siitä salpietaristakaan varmaan haittaa ole.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Pasi - 16.05.20 - klo:12:32
Jutussa ei taittu tarkasti mainita mitä kaikkea lannoite sisälsi ja aika positiivisia ajatuksia jutussa lannoittamisen vaikutuksista maalailtiin. Heiniä vastaan voisi paremmin pärjätä edellyttäen että taimi käyttää ensimmäisenä vuonna annetun lannoitteen ja kasvattaa fiksusti juuriaan. Koivuja yms. vastaan tuskin apua on yhtään koska koivu kasvaa niin paljon nopeammin. Ravinnepuutosta tai epäsuhtaa lannoittamalla varmasti pystyy korjaamaan mutta silloin pitää tietää mitä antaa eikä vain veikata. Oikeaan arvaamista voisi helpottaa jos tietäisi mikä ravinne on tärkein tai minkä puutteesta juurien kasvu ensimmäisenä hidastuu. Runkoa taimi ehtii kasvattamaan seuraavanakin vuonna vauhdilla jos ensimmäisenä vuonna tulee kunnon juuret.

Kun kokeilet niin jotain selviää ja tulihan ainakin kokeiltua  ::)  Ja kai lannoitat maalajiltaan tai kosteudeltaan erilaisiin paikkoihin omat ruudut tai pitkän ja sopiva levyisen nauhan istutusalueen poikki jotta mukaan tulee paikan ja maalajin vaihtelua.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: lypsyukko - 16.05.20 - klo:18:30
Täs yks päivä tuttu kertoili hommanneensa jo 3. männyn taimet kyseiselle neva palalle. Ensimmäiset oli kuulemma kuolleet selvästi siihen, että se oli lannoittanut taimet ylijääneillä peltolannoitteilla tyyliin kourallinen juurelle. Lannoittamattomat olivat selvinneet hengissä. Viime kesänä kait sitten tappoi kuivuus.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: klapikasa - 16.05.20 - klo:18:44
Vuonna 17, se superkolea kesä, kuusi joka oli istutetuu keväällä teki kaikki yli 20cm vuosikasvun, jotkut yli 30cm, ensimäisenä vuonna. Siis ne oli jo toisena metsävuotena lähes puolimetrisiä, helppoja löytää heinästä ja ei se heinä ja muuta vielä niin rajua ole toisena vuona. No riipuu maalajista.

Tää on etelä rannikkoa, uusimaa. Ei ole booripuutosta täällä. Neulasanalyysi ja kemera tukea saatu terveyslannoitukseen. Rannikon metsäkeskuksen väki tietää kuinka tavalista se fosfori puutos lehto tyypisissä metsissä on. Ne voivat näytää ku paha booripuutos, mutta ei ole. Kuvia on ollut täällä mutta ne ovat kadoneet, oli kuusi joka oli 15v, ja kolme vuosikasvuja oli normaalia yksi latva, loput tosimonihaaraisia. Semmosia se koko läntti missä pahin oli. Lannoitin ensimäisen kerran ihan k raudan joku puutarhan fosforirikas? pari säkkiä. Nyt olen toisen kerran antannut vähän enemäm metsän np, just vain sen taimen ympärille japieni kourallinen.

Kolmas, myös 17 istutettu, taas hurjasti moniharraisia, soitin "tietäjille" Kuunteli ja kävi kattomassa. Nousi ulos autosta ja totesi jo heti että se on suon reuna, peltojen alaosa, puron vieressä. Pakkasvaurioita. Sekatööreillä vaan ja toivoa että edes joku vuosi olis ilman kovaa hallaa ja koivu haapa nousis suojaksi.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Hervast - 16.05.20 - klo:20:41
Boorinpuutoksesta kärsivät kuuset paletuvat herkemmin. Boori nykysin helppo levittää reppuruiskulla.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Oksa - 17.05.20 - klo:08:35
eilen poijjat käväs heittämässä lannat kasvustoon.   olipa helppo nakki.    pienellä pyörähtyksellä hehtaari levällään ja kun sittn hetken päästä alkoi sateen tihuutuksen ni ei paremmin vois sattua.     ei kyllä tekis enää mieli lähtee reppurin kans tuonne risujen sekaan talsimaan.. ( ryteikkö kaatettu maahan maatumaan haittaamasta töitä jatkossa )
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Oksa - 17.05.20 - klo:10:29
btw,   onko kukaan käyny kattomassa aikasia istutuksia?   tuossa tuttu haasto et on jo muutamista männyntaimista latva keltainen,   lie pakkanen ollu panemasa..
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: de Citonni - 17.05.20 - klo:12:15
Täs yks päivä tuttu kertoili hommanneensa jo 3. männyn taimet kyseiselle neva palalle. Ensimmäiset oli kuulemma kuolleet selvästi siihen, että se oli lannoittanut taimet ylijääneillä peltolannoitteilla tyyliin kourallinen juurelle. Lannoittamattomat olivat selvinneet hengissä. Viime kesänä kait sitten tappoi kuivuus.

Muutama vuosi sitten istutin pihtakuusia vanhan hevostarhan pohjalle.
Osa kuoli, luultavasti liian voimakkaan lannoitusvaikutuksen vuoksi.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Oksa - 19.05.20 - klo:08:14
niin, liika on liikaa.   epäilen että kuin moni lopsauttaa taimelle liikoja apuja jo puolilla päivin.   koura on niiiiin suurpiirteinen mitta..
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Oksa - 02.06.20 - klo:20:05
tänään kerkesin istuttamaan kuusentaimia aukkoon,  hitto,   siitä sais helpolla pellon;  jos tarviis.    700 tainta maltoin laittaa maahan,   mutta mietin mahtaako määrä riittää kun mättäitten väli jopa 1,2 metriä!   noooo, laitan sit jotain koivua sekaan..    nuo laikut on kyllä ihmeesti kosteita!    vaikka pellola tuntuu että olis sateen paikka!    on se tuo istutus vaan niiiin mukavaa hommaa että...   paitsi että saunassa huosin kuin kihelmöi vasenkylki..   havunneulaset rikkoo ihoa kivasti ja hiki tuntuu...
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Kotivaara - 04.06.20 - klo:21:40
Täällä päin paljon boorinbuutos alueita. Olemme sotkeneet noin 300-400 g perus jauhemaista solubooria ( olikohan 1/4 osa booria) noin 10 litraan maalipönttöön peltolannottetta. Tämä seos vakkaan ja nyrkillinen 3 - 4 taimen läheisyyteen laikulle ( ei taimen päälle ). Kokemuksien mukaan kuusentaimet selviää paljon paremmin heinien kanssa kilpailemisesta. Eikä ole pakko tehdä samana vuonna istutuksen kanssa, vaan seuraava kevät / kesä näyttäisi kokemuksien mukaan olevan hyvä...
Kun taimen latvan saa kasvamaan alussa nopeasti, myös juuret kasvaa nopeasti. Isoilla juurilla taimi saa paremmin maasta tarvitsemansa. Tai näin olen sen ajatellut menevän.
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: Oksa - 05.06.20 - klo:08:32
onko muuten porukoilla ahava taimia tappanna?   itellä on melkein puolentoista ha n aukko jossa osa on kuollu ja ahava totettu syylliseksi..        eka kerta miun aikana kun nuin paljon on tehny tuhoa..    onneks on tilalle uusia taimia reilun määrän takia mutta..    onko olemassa 25-30 millistä pottiputkea??   umpin männyntaimet nykyään pikkolotaimia,   eli 2x2 senttisissä paakuissa!!!       ja tavan lavaan mahtuu 400 kpltta!!         kuulema lähtee nopsemmin kasvuun kuin perinteinen..
Otsikko: Vs: Apulantaa taimen kanssa
Kirjoitti: eevertti - 05.06.20 - klo:18:01
Tutkittua tietoa ei ole mutta epäilen että ahava vei minun kuuset viime keväänä. Oisko ollu 1500 tainta joista ehkä 10% hengissä.
Uittokalustolla 38mm putki ohuin.