Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: K.Kusti - 12.09.17 - klo:13:00

Otsikko: Oljen Ureasäilöntä
Kirjoitti: K.Kusti - 12.09.17 - klo:13:00
Onko kukaan kokeillut nykyaikana että miten onnistuu. Joskus ennen muinoin kuulemma tehty mutta itsellä ei kokemusta. Nyky paalaimilla olisi varmaan aika helppoa toteuttaa tosin tota liuosta menee tolkuttomasti. Mutta miten säilyy ja maittaako elukoille.
Otsikko: Vs: Oljen Ureasäilöntä
Kirjoitti: Oksa - 13.09.17 - klo:09:12
1980- luvulla tuli harrastettua kanttipaalien ammoniakkkisäilöntää ja siitä melko hyvät kokemukset.  märät paalit säilyi ainakii hyvin kun teki homman kunnolla.     en ole kokeillut pyöröpaaleilla kun ei ole ollut tarvetta ja ei nuorta karjaa niin paljon että kannattais.                           ainoa mikä oli ikävä kun silloin pakkaset sai net jäätymään kunnolla.   suli vasta keväällä... tahi viikon sisällä.                                     mutta kait jos jostain saa ainetta niin mikä ettei jos tarvetta.
Otsikko: Vs: Oljen Ureasäilöntä
Kirjoitti: wolfheartscry - 14.09.17 - klo:13:37
Ammoniakilla tuli kaasutettua olkipaaleja vielä 2000-luvulla, mutta homma loppui, kun rosvolaiva-logoinen ystävämme lopetti mulle ammoniakin myynnin. Todellinen syy jäi epäselväksi, tekosyitä tuli sitäkin enempi.

Ureasta ei kokemuksia.

Ammoniakin alkuperäinen idea säilyvyyden takaamisen lisäksi oli parantaa oljen ruokinnalista arvoa sulavuutta parantamalla ja lisämällä typpeä/valkuaista rehussa. Tällöin oljen piti olla reaktion takia kosteaa. Heinääkin sai olla seassa.

Itse käytin loppuaikana ammoniakkia lähinnä paalien säilyvyyden takia, jolloin paalit saivat olla kuiviakin. Tarvittavan ammoniakin määräkin jäi tällöin vähäisemmäksi. Sänkiheinälle oli tarkoitus myös kokeilla, mutta loppui työ myynti just pahimmoilleen, etten ehtinyt testata. Olisi ollut muovikustannus aumassa halvempi kuin erilliskäärintä. Myöskään kuljetusvaurioita ei olisi tullut muoviin.