Agronet
Keskusteluaiheet => Lampaat ja vuohet => Aiheen aloitti: appu - 23.01.09 - klo:11:56
-
Minne saatte teuraslampaanne myytyä? Olen kuullut, että ainakin keskisessä Suomessa lampureilla on suuria ongelmia löytää ostaja teuraslampailleen. Ja tiedän myös yhden suunnitteilla olevan uuden lampolan, jonka rakentamista uhkaa se, ettei markkinakanavaa tuotannolle tahdo löytyä. Ja samaan aikaan lampaanlihan kotimaisuusaste on jotain 20% !?! Aika turhanpäiväistä on hehkutella MaasTulissa ym. lehtijutuissa sitä, että kotimaiselle lampaanlihalle on markkinoilla tilaa ja tilausta, jos tuotantoketju tyssää lampolan ovelle. Isoille teurastamoille lammas on marginaalituote, vaikka kai niilläkin on jonkin verran sopimustuotantoa, uusia ei kuitenkaan taideta ottaa. Lammasta teurastavien, olemassa olevien pienteurastamoiden kapasiteetti taas taitaa jo olla niin tehokkaassa käytössä, että lisää ei ole mahdollista ottaa. Tosi kurja tilanne; lampaanlihantuotanto kun tosiaankin olisi (lehtijuttujen mukaisesti) monille tiloille ihan toimiva tuotantosuunta, jos vain tuotantoketjun saisi kuntoon niin, että tuottajan tehtäväksi jäisi tehokas lihan tuottaminen. Kaikilla ei ole aikaa, halua, kykyä tai mahdollisuuttakaan suoramyyntiin, jota sitäkin paljon lampaanlihan myynnissä harjoitetaan.
-
Täällä Keminmaan liepeillä periaatteessa Röngälle, mutta käytäntö on menneenä vuonna monella tökkinyt aika pahasti. Sen verran, että jätettiin itse omat pässipojat laitumelta tulon jälkeen kokonaan heinäruokinnalle, vasta nyt ruvetaan tasaamaan kauralla teuraskuntoon. Mahd. helmikuussa saadaan menemään.
Keski-Pohjanmaalla Polson tilateurastamo toiminee käypäsesti, olen ymmärtänyt. Pohjoisessa keskustelemme lampuriporukalla ensi viikolla näkymistä; sondeerataan vähän, pitääkö alkaa itse toimeen sen ketjun aikaansaamiseksi.
Petri
-
kaeppa se meijjänkylän lampuriki rönkälle laettaa, vaekka meni joku satsi ilimatteeksi. Naapurikunnassa oli vissiin pitäny lyyvvä meleko palajo lampaeta rooppiin, kun ei kukkaa ostanu ja kun niitä ei saa kellekkää syötäväksi antaa. On se hulluus huipussasa ???
-
kaeppa se meijjänkylän lampuriki rönkälle laettaa, vaekka meni joku satsi ilimatteeksi. Naapurikunnassa oli vissiin pitäny lyyvvä meleko palajo lampaeta rooppiin, kun ei kukkaa ostanu ja kun niitä ei saa kellekkää syötäväksi antaa. On se hulluus huipussasa ???
Lammas on niin vaarallinen eläin... Kun on pieni perhe, niin on joku raja sillekin, mitä voi "omaan käyttöön" teurastaa. Mutta vakavasti ottaen: vaikka lampaat muuten olisivat kuinka hauskoja kannattavia tahansa ja markkinat huutavat (?) kotimaista laatukaritsaa, niin se väliporras ei toimi kuin paikoittain. Jotain historiallista ongelmaa tässä olen aistivinani.
Petri
PS. Heinon naapurille voisi tulevaa tarvetta varten vielä ehdottaa Kylmästä Pudasjärvellä; sinne ainakin tuosta Rovaniemen-Posion rajamailta lähti syksyllä teuraita (ne loput, joita emme ostaneet eloon).
-
Eikös ne menis poroina. Ressaa ennen teurastusta hiukan hikisen makuiseksi ja avot maku on sama.
-
Eikös ne menis poroina. Ressaa ennen teurastusta hiukan hikisen makuiseksi ja avot maku on sama.
Nämä ähälämit ostaa uhrilampaiksi, niiden pitää uhrata sellainen jokaisessa kunnon juhlassa ....
-
No niin. Täällä seurannu tilannetta kun kaikki vaan aloitteelee lammasbisneksiä.. Tuossa yksikin (tyhjästä) aloittava viljelijä vaan kehua reposti sillä lampaanlihan hinnalla. Tuntuu hullulta kun sellasesta 20 lihakiloo omaavasta otuksesta saa ruhona yhtäpaljon kun lehmästä lahtiinlaitettuna. Oon vaan sitä miettinnä ku se kerta nuin hyvää työtä on niin siinä sitä vähällä rahaa tekis. Sen 2-300 uuhta ois helppo viel pitää ja tulot ois liki samat kun kohtuukokosella lypsykarjatilalla. Laittakaapas hintaa mikä tällähetkellä on lihanhinta realistisesti niin voin puottaa kaverin marssista ;D.
-
Laittakaapas hintaa mikä tällähetkellä on lihanhinta realistisesti niin voin puottaa kaverin marssista ;D.
Asiallisen laatuisesta 3 euroa/kg (ruhopainosta, siis). Milloin sitten saa teurastamolle sisään. Ainakaan pohjoisessa "perinteinen" syysteurastus ei käytännössä oikein onnistu, kun on nauta- ja pororuuhkia (vaikka en asukaan poronhoitoalueella...). Itse suunnittelemme tuotantomme niin, ettei loka-marraskuussa, eikä mielellään syys- eikä joulukuussakaan tarvitsisi myydä mitään. Tuotantokustannus on sisäruokinnalla tietty korkeampi kuin laitumella, mutta kun ei saa silloin vaihdettua rahaksi, niin ei saa.
Petri
-
No niin. Täällä seurannu tilannetta kun kaikki vaan aloitteelee lammasbisneksiä.. Tuossa yksikin (tyhjästä) aloittava viljelijä vaan kehua reposti sillä lampaanlihan hinnalla. Tuntuu hullulta kun sellasesta 20 lihakiloo omaavasta otuksesta saa ruhona yhtäpaljon kun lehmästä lahtiinlaitettuna. Oon vaan sitä miettinnä ku se kerta nuin hyvää työtä on niin siinä sitä vähällä rahaa tekis. Sen 2-300 uuhta ois helppo viel pitää ja tulot ois liki samat kun kohtuukokosella lypsykarjatilalla. Laittakaapas hintaa mikä tällähetkellä on lihanhinta realistisesti niin voin puottaa kaverin marssista ;D.
Ihan realismia on 3-3,5 oiroo per kilo. Jos parempia liharotuluokkia, niin voip olla hiukan pare. Luuviulusuomenlampaissa luokat huonot. Luomusta 0,3 lisää. Joka teurastamossa sitten eri hinnat ja laatuluokkaportaat.
Sitte: ei ne suuret tulot vaan pienet menot.
-
Ei lampurin hommiin nyt kaikkien onnenonkijoiden kannata ryhtyä pilaamaan koko alaa. Vain niiden jotka opettelevat asiallisen lihantuotannon. Pelkkien emojen pitäminen tai ruikkulaihojen ruhojen tuottaminen haaskaa alan hyvän maineen. Isommatkin teurastamot saadaan haluamaan lampaanlihaa kun otetaan texelit kehiin, kasvatetaan ne riittävällä ja hyvällä nurmirehulla laadukkaiksi ruhoiksi. Vain niin liha löytää hallitusti lisää ostajia.
-
Kun aloitin lampaanlihan tuotannon vuonna -79 teurastamon maksama kilohinta oli n 21 markkaa, nyt vähän vaille sen. Tästä voi miettiä monenmoista.
-
Kun aloitin lampaanlihan tuotannon vuonna -79 teurastamon maksama kilohinta oli n 21 markkaa, nyt vähän vaille sen. Tästä voi miettiä monenmoista.
***Sää saat nykyisin helvetinmoiset tuet karvaturrien pitämisestä.
-
Kun aloitin lampaanlihan tuotannon vuonna -79 teurastamon maksama kilohinta oli n 21 markkaa, nyt vähän vaille sen. Tästä voi miettiä monenmoista.
***Sää saat nykyisin helvetinmoiset tuet karvaturrien pitämisestä.
Niinpä. Mikä on ollut inflaatio tuona aikana? Miten olisi jos emme olisi EU:ssa? Mihin suuntaan hinta- ja tukikehitys kulkee? Miten vaikuttaa globaali maataloustuotteiden kehitys Suomen lammastalouteen? On siis moneen suuntaan vetäviä tekijöitä.
Lammastalous elää kohtalaisen hyvää aikaa nyt.
-
No niin nyt se selvis.. Kun kuullu monen näköstä hintaa, ettei täällä uskalla puhua. Mutta jos tuohon hintaan on saatavana niin luulen enemmän luvanneen tarvetta miettiä mistä lihasa ottaa, sen verta iso on tuo hyppy siinä..
-
No niin. Täällä seurannu tilannetta kun kaikki vaan aloitteelee lammasbisneksiä.. Tuossa yksikin (tyhjästä) aloittava viljelijä vaan kehua reposti sillä lampaanlihan hinnalla. Tuntuu hullulta kun sellasesta 20 lihakiloo omaavasta otuksesta saa ruhona yhtäpaljon kun lehmästä lahtiinlaitettuna. Oon vaan sitä miettinnä ku se kerta nuin hyvää työtä on niin siinä sitä vähällä rahaa tekis. Sen 2-300 uuhta ois helppo viel pitää ja tulot ois liki samat kun kohtuukokosella lypsykarjatilalla. Laittakaapas hintaa mikä tällähetkellä on lihanhinta realistisesti niin voin puottaa kaverin marssista ;D.
No niin se on kyllä naudallakin, hinta on parempi alkukesästä, syksyksi hinta laskee.
-
***Sää saat nykyisin helvetinmoiset tuet karvaturrien pitämisestä.
Tervetuloa mukaan helppoon bisnekseen kultaa vuolemaan! Vai oiskohan tämä sitä samaa, kun joku, joka viime keväänä valitti, kuinka vihannesviljelystä saa kovat tuet eikä lantunsiemenpussikaan maksa kummosesti...
Petri
-
***Sää saat nykyisin helvetinmoiset tuet karvaturrien pitämisestä.
Tervetuloa mukaan helppoon bisnekseen kultaa vuolemaan! Vai oiskohan tämä sitä samaa, kun joku, joka viime keväänä valitti, kuinka vihannesviljelystä saa kovat tuet eikä lantunsiemenpussikaan maksa kummosesti...
Petri
Hyss, hyss... älä ny kaikille kailota, tulevat kateeks, rupeevat isolla joukolla perässähiihtäjiksi. Katos reilu alituotanto se lampureita pitää elintasossa.
-
Minkä vuoksi kokonaisia lammaskatraita noin 60 uuhta, on myynnissä useita, melkein enemmän kuin kokonaisia lypsykarjoja, jos lampaantuotanto olisi kullan vuolemista.
-
Minkä vuoksi kokonaisia lammaskatraita noin 60 uuhta, on myynnissä useita, melkein enemmän kuin kokonaisia lypsykarjoja, jos lampaantuotanto olisi kullan vuolemista.
"Lampaathan ovat sellaisia pieniä helppohoitoisia elukoita, sopivat hyvin pienimuotoiseen elämäntapaviljelyyn...". Jos seuraat tilakertomuksia, niin aika moni lampuri ei omaa aktiiviviljelijätaustaa jostain muusta tuotantosuunnasta. Odotukset saattavat olla epärealistisia.
Aika moni saattaa kuitenkin yllättyä, kuinka paljon käsityötä noissa epeleissä on heinäromantiikan ja viljanoston lisäksikin. Jos ei ulkoista juttuja,niin kerinnöissä, karitsointien valvonnassa, punnituksissa, laiduntamisessa ym. menee työtunteja yllättäen vähän paljon. Itse ostimme lisäuuhia lampurilta, joka oli aloittanut muutama vuosi aikaisemmin. Sitten valmiiksi hieman heikoksi tiedetty selkä oli napsahtanut kerinnässä ja lampurin ura oli siinä.
Petri
-
Minkä vuoksi kokonaisia lammaskatraita noin 60 uuhta, on myynnissä useita, melkein enemmän kuin kokonaisia lypsykarjoja, jos lampaantuotanto olisi kullan vuolemista.
"Lampaathan ovat sellaisia pieniä helppohoitoisia elukoita, sopivat hyvin pienimuotoiseen elämäntapaviljelyyn...". Jos seuraat tilakertomuksia, niin aika moni lampuri ei omaa aktiiviviljelijätaustaa jostain muusta tuotantosuunnasta. Odotukset saattavat olla epärealistisia.
Aika moni saattaa kuitenkin yllättyä, kuinka paljon käsityötä noissa epeleissä on heinäromantiikan ja viljanoston lisäksikin. Jos ei ulkoista juttuja,niin kerinnöissä, karitsointien valvonnassa, punnituksissa, laiduntamisessa ym. menee työtunteja yllättäen vähän paljon. Itse ostimme lisäuuhia lampurilta, joka oli aloittanut muutama vuosi aikaisemmin. Sitten valmiiksi hieman heikoksi tiedetty selkä oli napsahtanut kerinnässä ja lampurin ura oli siinä.
Petri
Jooo, kyllä se eläinten kanssa on jo nuo aitojen kunnossapito ja rakentelu aika paljon aikaa vievää hommaa.
-
Minkä vuoksi kokonaisia lammaskatraita noin 60 uuhta, on myynnissä useita, melkein enemmän kuin kokonaisia lypsykarjoja, jos lampaantuotanto olisi kullan vuolemista.
"Lampaathan ovat sellaisia pieniä helppohoitoisia elukoita, sopivat hyvin pienimuotoiseen elämäntapaviljelyyn...". Jos seuraat tilakertomuksia, niin aika moni lampuri ei omaa aktiiviviljelijätaustaa jostain muusta tuotantosuunnasta. Odotukset saattavat olla epärealistisia.
Aika moni saattaa kuitenkin yllättyä, kuinka paljon käsityötä noissa epeleissä on heinäromantiikan ja viljanoston lisäksikin. Jos ei ulkoista juttuja,niin kerinnöissä, karitsointien valvonnassa, punnituksissa, laiduntamisessa ym. menee työtunteja yllättäen vähän paljon. Itse ostimme lisäuuhia lampurilta, joka oli aloittanut muutama vuosi aikaisemmin. Sitten valmiiksi hieman heikoksi tiedetty selkä oli napsahtanut kerinnässä ja lampurin ura oli siinä.
Petri
Jooo, kyllä se eläinten kanssa on jo nuo aitojen kunnossapito ja rakentelu aika paljon aikaa vievää hommaa.
Käytän sähköaitaa kahdella langalla. Karitsat opetetaan keväällä lankoihin emien kanssa. Pellolla pitää olla ruokaa. Lankojen alustat niitetään kahdesti kesässä. Näin pysyy lampaat aidoissa melko helpolla.
-
Käytän sähköaitaa kahdella langalla. Karitsat opetetaan keväällä lankoihin emien kanssa. Pellolla pitää olla ruokaa. Lankojen alustat niitetään kahdesti kesässä. Näin pysyy lampaat aidoissa melko helpolla.
Meillä on kolmaskin lanka. Ja millään laitumella porukka ei juuri ole kolmea viikkoa pidempään, ovat sen verran pieniä palasia. Työtä (kävelyä tolppien ja lankojen kanssa) on, toisaalta madotusten kanssa ei ole ongelmia. Tuo ruuan riittävyys on avainkysymys, sekä mahdolliset hirvet, jotka rikkovat sähköaidan.
Petri
-
No juu, nää on tilakohtaisia juttuja.
-
Lammas on ongelmajäte teurastamoille, mutta eipä siitä kaupoissa liiaksi valikoimaa ole :( Pääsiäisenä etsiskelin lammaspaistia, niin ei muuta löytyny, kun tillillä täytetty, verkkoon kietastu pässinmunanahka.
-
Lammas on ongelmajäte teurastamoille, mutta eipä siitä kaupoissa liiaksi valikoimaa ole :( Pääsiäisenä etsiskelin lammaspaistia, niin ei muuta löytyny, kun tillillä täytetty, verkkoon kietastu pässinmunanahka.
Suomenlammas on teurastamoille ongelmajäte. Laadukas texelruho sensijaan kelpaa mielellään.
-
Lammas on ongelmajäte teurastamoille, mutta eipä siitä kaupoissa liiaksi valikoimaa ole :( Pääsiäisenä etsiskelin lammaspaistia, niin ei muuta löytyny, kun tillillä täytetty, verkkoon kietastu pässinmunanahka.
Suomenlammas on teurastamoille ongelmajäte. Laadukas texelruho sensijaan kelpaa mielellään.
;D kylpä se niin varmasti on!
-
Lammas on ongelmajäte teurastamoille, mutta eipä siitä kaupoissa liiaksi valikoimaa ole :( Pääsiäisenä etsiskelin lammaspaistia, niin ei muuta löytyny, kun tillillä täytetty, verkkoon kietastu pässinmunanahka.
Suomenlammas on teurastamoille ongelmajäte. Laadukas texelruho sensijaan kelpaa mielellään.
;D kylpä se niin varmasti on!
Voipi kysyä teurastamolta, niin suunta on ainakin tuo. Jos nyt olen hiukan taas kärjistänyt tuota. Mutta sellaista roskaa sinne tulee myöhemmin syksyllä kun rehu on loppunut kesken ja kasvu myös.
Teuraani muuten hoitelee Lalli. Siellä osataan murhata, Köyliössä.
-
juu, kyllä mielellään texeliä ottavat. Enkä ihmettele sitä yhtään, koska lihahan on niiden bisnes 8) . Jonkin verran olen minäkin ehtinyt ruhoja paloitella ja on se tekuruho aina vaan niin sykähdyttävän kaunis katsella. Minä en ole nyt vertaamassa suomenlampaanviulua hammastikkuihin tms., mutta upeasti muodostunut tekupaisti on kyllä aika namsku näky :-*
-
Eikös ne menis poroina. Ressaa ennen teurastusta hiukan hikisen makuiseksi ja avot maku on sama.
Nämä ähälämit ostaa uhrilampaiksi, niiden pitää uhrata sellainen jokaisessa kunnon juhlassa ....
Nehä on nitä juutalaisten kosher-rituaaliteurastuksia, misä vedetään kurkut auki elävältä elukalta..
-
Nehä on nitä juutalaisten kosher-rituaaliteurastuksia, misä vedetään kurkut auki elävältä elukalta..
[/quote] Kamalaa. Tapetaan elävänä.
-
Nehä on nitä juutalaisten kosher-rituaaliteurastuksia, misä vedetään kurkut auki elävältä elukalta..
Kamalaa. Tapetaan elävänä.
[/quote]
Tappoiko Saddam Husseinkin elävänä ?
-
Tappoiko Saddam Husseinkin elävänä ?
[/quote]
Joo
-
Tappoiko Saddam Husseinkin elävänä ?
Joo
[/quote]
Kamalaa. Olitko mukana katsomassa?
-
Minkä painoinnen tuollainen kunnon texel paisti on?
-
Minkä painoinnen tuollainen kunnon texel paisti on?
Jaa'a, riippuu niin monesta asiasta. Normaalista teuraskypsästä karitsasta saa 3-4 kiloisen perskinkun. Vanhasta ämmästä 4-5 kiloisen. Loimaalaisista tuontipässeistä 5-7 kiloisen. Noin heittona takaraivosta.
Muuta kuin texeliä ei sitten kannata kysyäkkään jos ei halua grilliluita tai vaihtoehtona ihraa.
-
Täällä meidän naapurissa kävi pari Islamin-uskoista lammasostoksilla. Väkisin meinasivat ostaa lampaan, vaikka omistajalla ei ollut aikomustakaan myydä. Kauhea pulputus kävi ja huuto, mutta ilman lammasta joutuivat paikalta poistumaan. Tarve oli nimenomaan kaste(?)tilaisuuteen tarvittavasta lampaasta.
Olen kuullut myös tarinoita että lampaita on varastettu laitumilta, ihan tänä vuonnakin.
Korvataanko nämä uhrilampaat petovahinkobudjetista vaiko MaMu-budjetista ;D
-
Täällä meidän naapurissa kävi pari Islamin-uskoista lammasostoksilla. Väkisin meinasivat ostaa lampaan, vaikka omistajalla ei ollut aikomustakaan myydä. Kauhea pulputus kävi ja huuto, mutta ilman lammasta joutuivat paikalta poistumaan. Tarve oli nimenomaan kaste(?)tilaisuuteen tarvittavasta lampaasta.
Olen kuullut myös tarinoita että lampaita on varastettu laitumilta, ihan tänä vuonnakin.
Korvataanko nämä uhrilampaat petovahinkobudjetista vaiko MaMu-budjetista ;D
Olen kuullut, että Saddam Husseinin kulttuurin edistämissäätiöltä voi lampuri anoa avustusta poikalapsien syntymisen takia varstetuista uhrilampaista. Ehtona on, että anomus on kirjoitettava arabiankielisenä.
-
Korvataanko nämä uhrilampaat petovahinkobudjetista vaiko MaMu-budjetista ;D
[/quote]
Olen kuullut, että Saddam Husseinin kulttuurin edistämissäätiöltä voi lampuri anoa avustusta poikalapsien syntymisen takia varstetuista uhrilampaista. Ehtona on, että anomus on kirjoitettava arabiankielisenä.
[/quote] Eeeehehehheh ;D ;D ;D ;D
-
Korvataanko nämä uhrilampaat petovahinkobudjetista vaiko MaMu-budjetista ;D
Olen kuullut, että Saddam Husseinin kulttuurin edistämissäätiöltä voi lampuri anoa avustusta poikalapsien syntymisen takia varstetuista uhrilampaista. Ehtona on, että anomus on kirjoitettava arabiankielisenä.
[/quote] Eeeehehehheh ;D ;D ;D ;D
[/quote]
Aika peto se saddami oli, joten ei kait tuossa mitään tulkinnan varaa ole. Paperit sisään ja raha kilahtaa tilille.
-
Jaa'a, riippuu niin monesta asiasta. Normaalista teuraskypsästä karitsasta saa 3-4 kiloisen perskinkun. Vanhasta ämmästä 4-5 kiloisen. Loimaalaisista tuontipässeistä 5-7 kiloisen. Noin heittona takaraivosta.
Muuta kuin texeliä ei sitten kannata kysyäkkään jos ei halua grilliluita tai vaihtoehtona ihraa.
Vähän niin kuin pelkäsin, eikös nuo ole vähän liian isoja?
Ainakin meillä kysytyin paisti on jossain 2.2-2.7 kg nurkilla.
Se määrää aikapaljon millaisena teuraspainopidetään.
Toki fileet saisi olla aina suurempia, mutta lähes kaiken muun pakkauskoon pystyy muuttamaan.
-
Jaa'a, riippuu niin monesta asiasta. Normaalista teuraskypsästä karitsasta saa 3-4 kiloisen perskinkun. Vanhasta ämmästä 4-5 kiloisen. Loimaalaisista tuontipässeistä 5-7 kiloisen. Noin heittona takaraivosta.
Muuta kuin texeliä ei sitten kannata kysyäkkään jos ei halua grilliluita tai vaihtoehtona ihraa.
Vähän niin kuin pelkäsin, eikös nuo ole vähän liian isoja?
Ainakin meillä kysytyin paisti on jossain 2.2-2.7 kg nurkilla.
Se määrää aikapaljon millaisena teuraspainopidetään.
Toki fileet saisi olla aina suurempia, mutta lähes kaiken muun pakkauskoon pystyy muuttamaan.
Kinkun painoahan tosiaan voi säädellä kun eläimen teurastaa nuorempana. Tekujen kinkut tukevat mainitsemaasi kokoon nelikuisena hyvinkin. Kasvatus on siis sen puoleen nopeaa ja edullista ja syntymäajassakin on pelivaraa enemmän. Ja voihan koipea vähän lyhentää tai ottaa suoliluun pois jne ja samalla nostaa hintaa kuin luita poistuu.
-
Nopeammassa kasvussa on taas ongelmana yhdenaikaisempi teuraskoon saavuttaminen. Vrt. nyt saa sesonkien aikoihin teurastaa joka viikko tai jokatoinen eläimiä.
-
Nopeammassa kasvussa on taas ongelmana yhdenaikaisempi teuraskoon saavuttaminen. Vrt. nyt saa sesonkien aikoihin teurastaa joka viikko tai jokatoinen eläimiä.
Annoin näkökulmaa kun pyydettiin. Jokainen kuitenkin löytää oman ''juttuunsa''.
Mun mielestäni hyvällä kasvukyvyllä on kovin vähän ongelmia. Valmiin teuraskoon odottelu sitävastoin saa pitkästymään.
-
Totta turiset, tuntuu vaan tällä hetkellä, että Texelien kasvatus ei meillä tuo riittävää lisäarvoa, korvaamaan pienempää karitsamäärää ja siitä aiheutuvaa fileiden ja paistien vähenemistä.
Haluan vaan pitää korvat auki vaihtoehtojen varalle.
Todennäköisesti lähitulevaisuudessa otetaan suomenlampaan rinnalle koe-erä risteytyksiä.
Myymme itse kaiken lihan, jolloin pelkkä suurin kilomäärä/vuosi ei riitä, kysyntää olisi enemmänkin kuin noin 600-800 paistille, mitä pystymme vuodessa toimittamaan.
-
Totta turiset, tuntuu vaan tällä hetkellä, että Texelien kasvatus ei meillä tuo riittävää lisäarvoa, korvaamaan pienempää karitsamäärää ja siitä aiheutuvaa fileiden ja paistien vähenemistä.
Haluan vaan pitää korvat auki vaihtoehtojen varalle.
Todennäköisesti lähitulevaisuudessa otetaan suomenlampaan rinnalle koe-erä risteytyksiä.
Myymme itse kaiken lihan, jolloin pelkkä suurin kilomäärä/vuosi ei riitä, kysyntää olisi enemmänkin kuin noin 600-800 paistille, mitä pystymme vuodessa toimittamaan.
Texelin sikiävyyttä saat lisättyä helposti; anna pari viikkoa ennen astutusta sokerilisää, 150 grammaa melassileikettä tai 250 g kauraa, niin saat ihan tarpeeksi sikiävyyttä ja samalla muodoltaan (=so teuraslaadultaan) tasokkaita ja helposti kasvatettavia teurasruhoja. Suomenlampaalla ei ole muuta etua, kuin ympärivuotinen sikiävyys ja sitäkin voi koettaa tekuilla valo-ohjelmilla.
-
Lampaan
-
0
-
Sattui tollanen silmiin.
http://www.pty.fi/859.html
-
Sattui tollanen silmiin.
http://www.pty.fi/859.html
Säännöillä tuppaa aina olemaan poikkeuksia.
-
Poroillahan tuollainen poikkeus on ollut kymmenisen vuotta, lähtien lähinnä siitä, että poro ei ole ns. tuotantoeläin. Nyt sitten on jonkin verran poromies-lampureita tuolla poronhoitoalueella, joilta teuraaksi keräilyssä tulee helposti kustannukset aika korkeiksi. Ja on siinä muutenkin selittämistä asiakkaalle, jos sitä päkäpäätä ei saakaan myydä.
Mielenkiintoista, että juuri Päivittäistavarakauppiaat puoltavat hanketta, olisin helposti kuvitellut päinvastaista.
Petri
poronhoitoalueen eteläpuolelta
-
Oli ne muistanut viimeisessä lauseessa kuitenkin pyörtää lausuntonsa.
"Pidämme tärkeänä, että menettelytavoissa varmistetaan elintarvikehygienian ja kansanterveyden mukaiset vaatimukset."
Tuon varmistamiseksihan tarvitaan kuitenkin tarkastus.
Ja eikös tuollainen päätös asettaisi lampaiden kasvattajat eri arvoiseen asemaan?
-
Oli ne muistanut viimeisessä lauseessa kuitenkin pyörtää lausuntonsa.
"Pidämme tärkeänä, että menettelytavoissa varmistetaan elintarvikehygienian ja kansanterveyden mukaiset vaatimukset."
Tuon varmistamiseksihan tarvitaan kuitenkin tarkastus.
Ja eikös tuollainen päätös asettaisi lampaiden kasvattajat eri arvoiseen asemaan?
Nuo menettelytavat poroilla kuitenkin toimivat "aidalla teurastamisen" hyväksyvästi.
Ja asettavat lampaankasvattajat eriarvoiseen asemaan. Ja just tällainen meikäläinen, jolla on 30 km poronhoitoalueen reunaan varmaankin kärsisi eniten, vai ahdistaisikohan enemmän jonnekin Satakuntaan? Minulle kyllä sopisi, ei kovin monessa asiassa poronhoitoalueen lampuria hellitä ja suosita, tämän kyllä soisin heille.
Petri