Agronet

Keskusteluaiheet => Lampaat ja vuohet => Aiheen aloitti: ER - 24.10.07 - klo:12:32

Otsikko: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: ER - 24.10.07 - klo:12:32
Olisiko kenelläkään tiedossa hyviä linkkejä suomalaisen lampaaanlihan tuottamisesta?

Onko toiminta tosiaan niin kannattamatonta, että kuluttajaa lähinnä oleva lammas on Lidlin pakastealtaassa?  :o Muistan lukeneeni jostakin vanhasta Suomi24 keskustelusta, että kaikki lampaanlihan tuotanto on enemmän tai vähemmän tappiollista.

Lienee suurin syy kuitenkin perinne, eli lampaanlihaa tuskin paljon kysytäänkään. Harmi sinänsä, sillä eikö lampaanlihan pitäisi olla ihan kohtuullisen terveellistä?
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: Soila - 26.10.07 - klo:16:12
Eikö lampaanlihan kysyntää viime vuosina ollut jatkuvasti enemmän kun tarjontaa...
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: sukikawa - 27.10.07 - klo:19:24
 :) Ekaksi  soilalle vaan "turvallista" kotimatkaa, vaikka et hepalla meekkään. ;)

Toiseksi, onhan sitä lammasta näkynyt aika ussein ainakin Norjaa kierrellessä,
mutta eipä oo onneksi paistiksi jäänyt :)

Kolmanneksi jäi valitettavasti päivällä se juttelu lyhyeen................
kun kyytiläiset ootti.

Kävitkö muuten formulata katsomassa?
Pidähän siitä nelivetosesta kauraformulasta hyvää huolta, että ei jätä
sinua kesken kierroksen välille ;)ja pidä kypärä aina päässä!

Aloittajalle, valitettavasti en osaa linkkiä sinulle neuvoa, kun lampaista
ei juuri ole kokemusta, muuta kuin tuttipullosta juotosta pienenä :)
Otsikko: lampaanlihan tuotantoon
Kirjoitti: lampuri - 09.11.07 - klo:07:47
Lampaanlihan kysyntä on kasvanut valtavasti, suomalainen lammastuotanto pystyy kattamaan vain noin 30% kysynnästä. Lammastuotannossa kannattavuudessa on ollut ogelmana teurastamot, isot teurastamot eivät maksa mitään, pienemmät maksavat paremmin, mutta heillä ei ole resursseja hakea kauempaa tai ne olisi itse toimitettava perille. Lihan tuotannon tulevaisuus kyllä näyttäisi hyvältä,
juuri lisääntyneen kysynnän takia.....................
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: Timppa - 11.11.07 - klo:22:38
Olisiko kenelläkään tiedossa hyviä linkkejä suomalaisen lampaaanlihan tuottamisesta?


Muutama lammas tarttis kai ensin hankkia?
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: Mycase - 24.11.07 - klo:23:06
Lammaslinkkejä:

http://www.alko.fi/ruokasymbolit/fi/rjk_q/juomat
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: Timppa - 24.11.07 - klo:23:13
Eräs etninen ryhmä pyysi ostaa lampaita uhriteurastukseen. Heillä olisi ollut varaa vähän maksaakin.

Kokoomuslaisetko?
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: Mycase - 24.11.07 - klo:23:23
Eräs etninen ryhmä pyysi ostaa lampaita uhriteurastukseen. Heillä olisi ollut varaa vähän maksaakin.

Kokoomuslaisetko?


Korjaan: Siis kyseinen ryhmä olisi ollut valmis maksamaan lampaasta eli ei siis kokoomuslaiset.
Otsikko: Ei pitäisi kenenkään myydä elikoitansa ko. porukalle eloon...
Kirjoitti: appu - 25.11.07 - klo:10:41
Nytpä tuli esille asia, josta ei paljon puhuta, mutta joka kyllä pitäisi mielestäni tuoda laajempaan julkiseen keskusteluun, Suomessa kun kuitenkin ollaan eikä missään muslimivaltiossa...

Niin, kiinnostaisi jonkin verran tietää, että kuinka paljon SUOMESSA myydään ja teurastetaan nautoja, lampaita ja kai muitakin elikoita vetämällä kurkku auki elävältä. Ja taas toisaalta ei paljon huvittaisi tietää, kun tuntuu tuo asia meikäläisen järjellä niin irvokkaalta rääkkäykseltä! Minulla on sellainen käsitys, että esim. nämä muslimit lausuvat "tainnutukseksi" "Allah" ja vetävät sitten eläimeltä kurkun auki.

En voi ymmärtää, miksi uskonnon nimissä pitää tuolla tavalla eläin tappaa, kun varmasti se "saastainen" veri tulee siitä pois, vaikka on tainnutettukin ennen verenlaskua. Onko se jotenkin hienompaa ja ihmistä ylentävää, kun veri roiskaa kaaressa ja eläin teutaroi kauhun vallassa ennen kuin kuolee verenhukkaan? Luulen, että hiljaisuudessa tätä tapahtuu paljonkin, kun tätä "puhdasta" lihaa vaativaa porukkaakin on aika paljon. En kyllä voi mitenkään ymmärtää niitä SUOMALAISIA eläimenkasvattajia, jota tieten tahtoen myyvät eläimiä tällä tavalla teurastettavaksi!

Haloo, olemme Suomessa, jossa on tavoitteena suoda tuotantoeläimille mahdollisimman hyvät elinolot ja kai siihen kuuluu myös nopea, kivuton ja kauhuton lopetus. Ja olen sitä mieltä, että uskonnolliset perusteet eivät saa tätä periaatetta ohittaa ja jos ei tavan teurastettu liha kelpaa, niin passaa olla ilman!

Tietääkö muuten kukaan, mitä Suomen laki sanoo tästä asiasta; onko tainnuttamaton teurastus lain mukaan sallittua? Ainakin muutama viikko sitten Seurassa oli juttua jostain pienteurastamosta, jossa teurastetaan lampaita ja nautoja myös ko. porukalle Helsinkiin jossain kidutetun lihan myyntipisteessä myytäväksi. Kehui teurastaja, että menekki ja hinta on hyvä! Niin, sehän se on pääasia, eettisestä näkökulmasta viis...
Ja mielellään oikaistaa, jos meikäläisellä tuntuu olevan väärää tietoa.
Otsikko: Vs: Ei pitäisi kenenkään myydä elikoitansa ko. porukalle eloon...
Kirjoitti: KT - 25.11.07 - klo:11:06
[Tietääkö muuten kukaan, mitä Suomen laki sanoo tästä asiasta; onko tainnuttamaton teurastus lain mukaan sallittua? Ainakin muutama viikko sitten Seurassa oli juttua jostain pienteurastamosta, jossa teurastetaan lampaita ja nautoja myös ko. porukalle Helsinkiin jossain kidutetun lihan myyntipisteessä myytäväksi. Kehui teurastaja, että menekki ja hinta on hyvä! Niin, sehän se on pääasia, eettisestä näkökulmasta viis...
Ja mielellään oikaistaa, jos meikäläisellä tuntuu olevan väärää tietoa.

[/quote]
Tainnutus ja teurastus
Eläin menettää tajuntansa, kun se tainnutetaan. Tajuton eläin ei ole millään tavalla tietoinen ympäristöstään. Se ei tunne mitään, ei myöskään kipua. Tämä on eläinsuojelullisesti ja eettisesti hyvin tärkeää, ja siten perusolettamus ja -lähtökohta useimmissa kulttuureissa. Suomessa ei sen tähden sallita missään olosuhteissa nk. rituaaliteurastusta, jossa eläimeltä lasketaan veri ilman tainnutusta. Verenlaskun aikana tajuttoman eläimen elintoiminnot lakkaavat. Veri lasketaan siten, että sitä ei jää lihaksiin (eli lihaan).
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: milkboi - 25.11.07 - klo:13:00
Onks kysseessä rituaali murha vaimikäseoli
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: kössi - 26.02.08 - klo:21:36
Minun kokemus on sellainen  kun lähetin lampaita teurastamoon 600 kilon edestä niin sain siitä lastista 87€ tilille joten miettikää sitä. Mutta mukavaa kevään jatkoa.
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: Shrek - 27.02.08 - klo:12:13
Vanha mies tapasi tuumata että: "Se joka lampailla rikastuu, ei ikinä köyhdy..." Taitaa kertoa homman haasteellisuudesta.

Kävin ennen Eu-aikaa yhdellä keskisuomalaisella lammastilalla, jossa tiedettiin tarkasti miten raha kulkee lammastaloudessa. Siinä vaiheessa kun lammas oli teurastettu ja keritty, oli tuntipalkka 8 markkaa miinuksella.
 Mutta kun villa oli kehrätty, lanka varjätty ja siitä neulotut villapaidat myyty nousi tuntipalkka 24mk plussalle. Lihan tuotanto oli tappiollista ja villan jatkojalostus hyvin kannattavaa. Tämä siis vuonna 1992.
Tuli mieleen että ostovillalla olisi päässyt parempaan lopputulokseen helpomalla?
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: emo-heikki - 11.10.08 - klo:20:07
Vanha mies tapasi tuumata että: "Se joka lampailla rikastuu, ei ikinä köyhdy..." Taitaa kertoa homman haasteellisuudesta.

Kävin ennen Eu-aikaa yhdellä keskisuomalaisella lammastilalla, jossa tiedettiin tarkasti miten raha kulkee lammastaloudessa. Siinä vaiheessa kun lammas oli teurastettu ja keritty, oli tuntipalkka 8 markkaa miinuksella.
 Mutta kun villa oli kehrätty, lanka varjätty ja siitä neulotut villapaidat myyty nousi tuntipalkka 24mk plussalle. Lihan tuotanto oli tappiollista ja villan jatkojalostus hyvin kannattavaa. Tämä siis vuonna 1992.
Tuli mieleen että ostovillalla olisi päässyt parempaan lopputulokseen helpomalla?


Lammas taitaa olla nousussa, kun seuraa rehun hinnan kehitystä ...
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: Petri - 11.10.08 - klo:20:42
Vanha mies tapasi tuumata että: "Se joka lampailla rikastuu, ei ikinä köyhdy..." Taitaa kertoa homman haasteellisuudesta.
Lammas taitaa olla nousussa, kun seuraa rehun hinnan kehitystä ...

Ei se lammaskaan pyhällä hengellä kasva. Jos rehusta saa niin kovan hinnan, niin voihan sitäkin myydä, jää lampaiden pidon vaiva pois...

Petri
tänään karkulaisia hakeneena
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 12.10.08 - klo:00:27
Vanha mies tapasi tuumata että: "Se joka lampailla rikastuu, ei ikinä köyhdy..." Taitaa kertoa homman haasteellisuudesta.
Lammas taitaa olla nousussa, kun seuraa rehun hinnan kehitystä ...

Ei se lammaskaan pyhällä hengellä kasva. Jos rehusta saa niin kovan hinnan, niin voihan sitäkin myydä, jää lampaiden pidon vaiva pois...

Petri
tänään karkulaisia hakeneena

Mitä luokka on rehuhyötysuhde? Pelkkä karitsa tai uuhi mukaanlukien.
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: Petri - 12.10.08 - klo:11:59
Mitä luokka on rehuhyötysuhde? Pelkkä karitsa tai uuhi mukaanlukien.

Rehellinen ollakseni: en tiedä. Veikkaan, että varmaan samaa luokkaa muiden märehtijöiden kanssa.

Plussana syyskaritsan tuotannossa on, jos käytössä on laitumia, joita ei muuten pysty hyödyntämään. Ymmärtääkseni ns. suurissa lammasmaissa tuotannon tehokkuus (taloudellisuus) perustuu juuri tällaisen "ei muuten hyödynnettävissä olevan" resurssin käyttämiseen. Tai niinkun meillä: kesällä ovat maisemanhoitotöissä syömässä entisiä rantaniittyjä ja -peltoja, eivät viljellyllä pellolla. Näin vuodenkierrossa laskien rehuhyötysuhde paranee rajusti.

Petri

PS. onkin sitten markkinointijuttu, saako ne karitsat myytyä tähän syysruuhkaan. Itse koetamme satsata enemmän ympärivuotiseen, pääsiäispainotteiseen tuotantoon. Tosin kausihinnoittelun on muututtava aika lailla, jotta se oikeasti kannattaisi - tuossa Väylän takana Ruotsissa se toimii ihan hyvin, meillä ei.
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: juumassi - 12.10.08 - klo:21:48
Olisiko kenelläkään tiedossa hyviä linkkejä suomalaisen lampaaanlihan tuottamisesta?

Onko toiminta tosiaan niin kannattamatonta, että kuluttajaa lähinnä oleva lammas on Lidlin pakastealtaassa?  :o Muistan lukeneeni jostakin vanhasta Suomi24 keskustelusta, että kaikki lampaanlihan tuotanto on enemmän tai vähemmän tappiollista.

Lienee suurin syy kuitenkin perinne, eli lampaanlihaa tuskin paljon kysytäänkään. Harmi sinänsä, sillä eikö lampaanlihan pitäisi olla ihan kohtuullisen terveellistä?


uusia lampoloita ainakin tehdään niin ei se varmaan ihan tappiollista toimintaa ole
Otsikko: Vs: Hyviä linkkejä lampaanlihan tuotantoon?
Kirjoitti: poronpurija - 25.10.08 - klo:20:41
Olipa tosi raju kysymys eläimen kurkun auki viiltämisestä eläintä tainnuttamatta.

Ei tällaista suomalsinen hyväksy , ei millään.
Onko tuonlaisen hyväksymä/uskonto muuta kuin taikauskoa? Ei meidän tarvitse hyväksyä eläinrääkkäystä.
Ei minkään uskonnon nimissä.
Otsikko: Rituaaliteurastus pää Mekkaan päin
Kirjoitti: Petri - 26.10.08 - klo:14:10
Olipa tosi raju kysymys eläimen kurkun auki viiltämisestä eläintä tainnuttamatta. Ei meidän tarvitse hyväksyä eläinrääkkäystä.
Ei minkään uskonnon nimissä.
Itse olen samaa mieltä. Meillä käyneet kaverit hyväksyivät tainnuttamisen pulttipyssyllä (minä pyssyssä, kaveri veitsen varressa), kun sanoin, ettei muuten. Demosin vielä pulttipyssyä lankunpätkään, sitten vaan töihin.

Petri