Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:11:01

Otsikko: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:11:01
Tahtoisiko joku repiä 10 tn härkäpapuja nenäänsä  ??? Ruokintakokeita hommasta on viritteillä ympäri Suomea, asiasta kiinnostuneet ja tietynlaiseen taloudelliseen sitoutumiseen valmiit tuottajat voivat halutessaan keskustella asiasta vaikka minun kanssani.

Tietämys ruokinnallisesta vaikutuksesta kasvaa vielä. Kuka tietää asiasta jotain niin voisi jakaa tietojaan täällä.

Rypsirouhe maksaa kohta 300€/tn  :o
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Ojala - 13.01.11 - klo:12:15
Kaverilla 42 tn papua varastossa valk 32% Tarjouksia voip heitellä  ;D
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:12:28
Kaverilla 42 tn papua varastossa valk 32% Tarjouksia voip heitellä  ;D

Hei... Ei tää oo myyntipalsta  ;D ;D
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: lypsikki - 13.01.11 - klo:12:53
Miten toi härkäpapu lypsättää rypsiin verrattuna? Entäs maittavuus? Onx siin niitä kasviestrogeeneja? Mikäs hinta on about? Onko tietoa sen aminohappokoostumuksesta, lehmällä kun pitäs olla enempi sitä toista (en ny muista nimeä) kun lysiiniä ja muita mitä niitä nyt on. Missä olomuodossa härkäpapu syötetään? Onko se kokonaista, rouhittua tai litistettyä tai jotakin muuta?

Kuis se rypsi nyt noin kovasti on kallistunut ja kalliistuuko enempikin vielä?
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: rene - 13.01.11 - klo:14:03
Kaverilla 42 tn papua varastossa valk 32% Tarjouksia voip heitellä  ;D
Tavanomaista?
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:14:04
Miten toi härkäpapu lypsättää rypsiin verrattuna? Entäs maittavuus? Onx siin niitä kasviestrogeeneja? Mikäs hinta on about? Onko tietoa sen aminohappokoostumuksesta, lehmällä kun pitäs olla enempi sitä toista (en ny muista nimeä) kun lysiiniä ja muita mitä niitä nyt on. Missä olomuodossa härkäpapu syötetään? Onko se kokonaista, rouhittua tai litistettyä tai jotakin muuta?

Kuis se rypsi nyt noin kovasti on kallistunut ja kalliistuuko enempikin vielä?

Näistä kun ei ole paljon käytännön tietoa. Teoriassa härkäpapu on ihan ok rehu, rv% 34 ja silleen. Energiakin ok. Aminohappokoostumus on huonompi kuin rypsin. Histidiini on sana jota etsit  ;). Härkäpapu pitäisi myllyttää ensin, kokonaisina ovat kuin kiviä!!!

Oikea käyttömäärä voisi olla vaikkapa 50% valkuaisrehun määrästä. Toinen 50% rypsiä.

Ei rypsi maksa toistaiseksi kuin 250€/tn, mutta hinta saattaa tuosta nousta. Härkäpapu voisi maksaa vaikka 220€/tn +alv. Tai 200  ???
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Adam Smith - 13.01.11 - klo:14:10
Miten toi härkäpapu lypsättää rypsiin verrattuna? Entäs maittavuus? Onx siin niitä kasviestrogeeneja? Mikäs hinta on about? Onko tietoa sen aminohappokoostumuksesta, lehmällä kun pitäs olla enempi sitä toista (en ny muista nimeä) kun lysiiniä ja muita mitä niitä nyt on. Missä olomuodossa härkäpapu syötetään? Onko se kokonaista, rouhittua tai litistettyä tai jotakin muuta?

Kuis se rypsi nyt noin kovasti on kallistunut ja kalliistuuko enempikin vielä?
Tosta aminohappokoostumuksesta ei varmaan ole kellään tarkkaa tietoa. Ainakaan siitä miksi pötsi ne muokkaa.....kun noi aminohapot ei oo "rumen-protected" ;)

Lysiinin ja metioniinin suhde pitäis olla 3:1 jonkun suosituksen/tutkimuksen mukaan ( en muista minkä) ja jos rypsiä vähentää, niin histidiinistä ja isoleusiinista kaiketi tulee pulaa ensin. Tai tiedä häntä. Käsi ylös joka tietää tästä jotain, mulla on tarjota pelkkiä arvauksia ;) Pötsi ne aminohapot ja peptidit lopulta muodostaa niistä raaka-aineista joita sisälleen saa.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: iskra - 13.01.11 - klo:15:17
Miten toi härkäpapu lypsättää rypsiin verrattuna? Entäs maittavuus? Onx siin niitä kasviestrogeeneja? Mikäs hinta on about? Onko tietoa sen aminohappokoostumuksesta, lehmällä kun pitäs olla enempi sitä toista (en ny muista nimeä) kun lysiiniä ja muita mitä niitä nyt on. Missä olomuodossa härkäpapu syötetään? Onko se kokonaista, rouhittua tai litistettyä tai jotakin muuta?

Kuis se rypsi nyt noin kovasti on kallistunut ja kalliistuuko enempikin vielä?
Tosta aminohappokoostumuksesta ei varmaan ole kellään tarkkaa tietoa. Ainakaan siitä miksi pötsi ne muokkaa.....kun noi aminohapot ei oo "rumen-protected" ;)

Lysiinin ja metioniinin suhde pitäis olla 3:1 jonkun suosituksen/tutkimuksen mukaan ( en muista minkä) ja jos rypsiä vähentää, niin histidiinistä ja isoleusiinista kaiketi tulee pulaa ensin. Tai tiedä häntä. Käsi ylös joka tietää tästä jotain, mulla on tarjota pelkkiä arvauksia ;) Pötsi ne aminohapot ja peptidit lopulta muodostaa niistä raaka-aineista joita sisälleen saa.


  Mitens ne tanniinit?..
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:17:07
Kivennäisaineita ja hiveniä härkäpavussa on viljaa enemmän. Tanniinia on paljon, mutta rypsiruokintaa rajoittava rikki on vain tuplaten viljan pitoisuuteen nähden.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Shrek - 13.01.11 - klo:18:14
Miten toi härkäpapu lypsättää rypsiin verrattuna? Entäs maittavuus? Onx siin niitä kasviestrogeeneja? Mikäs hinta on about? Onko tietoa sen aminohappokoostumuksesta, lehmällä kun pitäs olla enempi sitä toista (en ny muista nimeä) kun lysiiniä ja muita mitä niitä nyt on. Missä olomuodossa härkäpapu syötetään? Onko se kokonaista, rouhittua tai litistettyä tai jotakin muuta?

Kuis se rypsi nyt noin kovasti on kallistunut ja kalliistuuko enempikin vielä?
Tosta aminohappokoostumuksesta ei varmaan ole kellään tarkkaa tietoa. Ainakaan siitä miksi pötsi ne muokkaa.....kun noi aminohapot ei oo "rumen-protected" ;)

Lysiinin ja metioniinin suhde pitäis olla 3:1 jonkun suosituksen/tutkimuksen mukaan ( en muista minkä) ja jos rypsiä vähentää, niin histidiinistä ja isoleusiinista kaiketi tulee pulaa ensin. Tai tiedä häntä. Käsi ylös joka tietää tästä jotain, mulla on tarjota pelkkiä arvauksia ;) Pötsi ne aminohapot ja peptidit lopulta muodostaa niistä raaka-aineista joita sisälleen saa.
Perhana, puolet noista aineista on ihan outoja ja toisesta puolesta en oo ikinä kuullukkaan. Minä en nosta kättä ylös, minä pidän ne taskussa ja murjotan kun tunnen itteni niin tyhmäksi.. ;)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: risa - 13.01.11 - klo:18:16
Histidiineistä ja tanniineista sun muista mitään tiedä, mutta papua syötetty lypsikeille jo useampi vuosi. Hengis ne on ainakin säilyneet ja jotain lypsäneetkin, paras on päästelly reilu 12000 305-tuotokseksi. Härkäpapu ainoa valkuaisrehu mitä käytetään, vasaramyllyllä ja kanaseulalla jauhettuna.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:18:19
Histidiineistä ja tanniineista sun muista mitään tiedä, mutta papua syötetty lypsikeille jo useampi vuosi. Hengis ne on ainakin säilyneet ja jotain lypsäneetkin, paras on päästelly reilu 12000 305-tuotokseksi. Härkäpapu ainoa valkuaisrehu mitä käytetään, vasaramyllyllä ja kanaseulalla jauhettuna.

Mikä on sulla tuo pavun maksimimäärä päivässä? Kerro lisää jos viitsit, koska tämä on HYVIN kiinnostavaa!!!
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: risa - 13.01.11 - klo:18:24
Olisko tuo jotain 3 kg. Luomuruokinta nääs. Papu ilmeisesti sopii apilasäilörehun kaveriksi. Olen kyl kuullu, että joku isäntä olis syöttäny 7 - 8 kg päiväs, mut se olikin savosta  ;)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:18:29
Olisko tuo jotain 3 kg. Luomuruokinta nääs. Papu ilmeisesti sopii apilasäilörehun kaveriksi. Olen kyl kuullu, että joku isäntä olis syöttäny 7 - 8 kg päiväs, mut se olikin savosta  ;)

Se saattoi olla 7-8 kiloa mitattuna isoisän vanhalla kalavaa´alla  ;D Savossa kilo, metri tai pinokuutio ovat hyvin epätarkkoja mittoja. Esim. litra ja kilo voivat hyvinkin olla sama asia.

Eli sulla on väkirehuprosentti max 40 (tai 50), lehmät lypsävät jopa 12 000, etkä osta kaupallisia valkuaisia  :D
MONELLA olisi oppimista näistä ideoista.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Adam Smith - 13.01.11 - klo:18:40
Perhana, puolet noista aineista on ihan outoja ja toisesta puolesta en oo ikinä kuullukkaan. Minä en nosta kättä ylös, minä pidän ne taskussa ja murjotan kun tunnen itteni niin tyhmäksi.. ;)
Ilman tietoa noista pärjää hemmetin hyvin, paremmin kuin minä. Se on tämä parantumaton typerä tiedonjano ja uteliaisuus, joka pakottaa kaikkea pänttäämään ;) Sekin aika on pois tuottavasta työstä....

Mutta toi härkäpapu kyllä kiinnostaa kovasti, tuotantokustannus vaan taitaa tehdä siitä hiukka kallista rehua. Epäilen, ettei toi Ojalan kaverin papuerä liikahda 250 eurolla tonni....
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:18:47
Perhana, puolet noista aineista on ihan outoja ja toisesta puolesta en oo ikinä kuullukkaan. Minä en nosta kättä ylös, minä pidän ne taskussa ja murjotan kun tunnen itteni niin tyhmäksi.. ;)
Ilman tietoa noista pärjää hemmetin hyvin, paremmin kuin minä. Se on tämä parantumaton typerä tiedonjano ja uteliaisuus, joka pakottaa kaikkea pänttäämään ;) Sekin aika on pois tuottavasta työstä....

Mutta toi härkäpapu kyllä kiinnostaa kovasti, tuotantokustannus vaan taitaa tehdä siitä hiukka kallista rehua. Epäilen, ettei toi Ojalan kaverin papuerä liikahda 250 eurolla tonni....

Onko silläkin fENDt ja osamaksuerät rästissä  :o ??? :D
Härkäpapu. Aito siemen maksaa 270€/ha ja vähän jotain apulantaa. Jos myrkyttää niin maksaa 50 tai 100€/ha. Mukut löpöineet ja kuivatuksineen tekevät siis jotain 420-500€/ha. 3 tonnia tuota tulee.  
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Adam Smith - 13.01.11 - klo:18:52
Onnexi ei, mutta ei tuo viisastelu aina näy tankissa ;) Lähestymiskulma tietysti hiukka eri.....
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: nänninnyplääjä - 13.01.11 - klo:19:02
Miten toi härkäpapu lypsättää rypsiin verrattuna? Entäs maittavuus? Onx siin niitä kasviestrogeeneja? Mikäs hinta on about? Onko tietoa sen aminohappokoostumuksesta, lehmällä kun pitäs olla enempi sitä toista (en ny muista nimeä) kun lysiiniä ja muita mitä niitä nyt on. Missä olomuodossa härkäpapu syötetään? Onko se kokonaista, rouhittua tai litistettyä tai jotakin muuta?

Kuis se rypsi nyt noin kovasti on kallistunut ja kalliistuuko enempikin vielä?
Tosta aminohappokoostumuksesta ei varmaan ole kellään tarkkaa tietoa. Ainakaan siitä miksi pötsi ne muokkaa.....kun noi aminohapot ei oo "rumen-protected" ;)

Lysiinin ja metioniinin suhde pitäis olla 3:1 jonkun suosituksen/tutkimuksen mukaan ( en muista minkä) ja jos rypsiä vähentää, niin histidiinistä ja isoleusiinista kaiketi tulee pulaa ensin. Tai tiedä häntä. Käsi ylös joka tietää tästä jotain, mulla on tarjota pelkkiä arvauksia ;) Pötsi ne aminohapot ja peptidit lopulta muodostaa niistä raaka-aineista joita sisälleen saa.
Perhana, puolet noista aineista on ihan outoja ja toisesta puolesta en oo ikinä kuullukkaan. Minä en nosta kättä ylös, minä pidän ne taskussa ja murjotan kun tunnen itteni niin tyhmäksi.. ;)

on meitä ainaki kaks sitte.. ;D
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Petri - 13.01.11 - klo:20:20
En naudattomana vaan märehtijöitä (lampaita) kasvattavana oikein ehkä kuulu joukkoon, mutta...

Meillä lampaiden valkuaisrehuna. Luomua edelleen, jolloin väkirehu% maksimissaan 40-50, siitä ehkä neljännes, toisinaan jopa kolmanneskin papua. Ei ongelmia, kasvavat ihan "taulukoiden mukaan". Naapurissa katras tuotosseurannassa kansallisesti top3-joukossa jo monena vuonna ja siellä myös härkäpapu valkuaisrehuna. Lammas on tietty kiva, kun sille voi syöttää pavun sinältään, lehmille joutuu varmaankin murskaamaan/jauhamaan.

En osaa sanoa pavun valkuaisesta, onko hitaampaa irtoamaan kuin herneellä, jonka valkuainen ei tahdo kestää pötsin ohi. Villi veikkaus, että ehkä on, hitaampaa. Mutta ei kait tuossa suuria häviä, jos laittaa ensin vaikka kolmanneksen rypsistä pavuksi, sitten puolet, kokeillen niin paljon kun asialliselta tuntuu.

Petri
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:20:31
En naudattomana vaan märehtijöitä (lampaita) kasvattavana oikein ehkä kuulu joukkoon, mutta...

Meillä lampaiden valkuaisrehuna. Luomua edelleen, jolloin väkirehu% maksimissaan 40-50, siitä ehkä neljännes, toisinaan jopa kolmanneskin papua. Ei ongelmia, kasvavat ihan "taulukoiden mukaan". Naapurissa katras tuotosseurannassa kansallisesti top3-joukossa jo monena vuonna ja siellä myös härkäpapu valkuaisrehuna. Lammas on tietty kiva, kun sille voi syöttää pavun sinältään, lehmille joutuu varmaankin murskaamaan/jauhamaan.

En osaa sanoa pavun valkuaisesta, onko hitaampaa irtoamaan kuin herneellä, jonka valkuainen ei tahdo kestää pötsin ohi. Villi veikkaus, että ehkä on, hitaampaa. Mutta ei kait tuossa suuria häviä, jos laittaa ensin vaikka kolmanneksen rypsistä pavuksi, sitten puolet, kokeillen niin paljon kun asialliselta tuntuu.

Petri

Härkäpavussa on paljon kuparia. Tämäkin Petrin kertomus kaataa osaltaan myyttiä kuparin tappamista lampaista  ::)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Ojala - 13.01.11 - klo:20:41

Onko silläkin fENDt ja osamaksuerät rästissä  :o ??? :D
Härkäpapu. Aito siemen maksaa 270€/ha ja vähän jotain apulantaa. Jos myrkyttää niin maksaa 50 tai 100€/ha. Mukut löpöineet ja kuivatuksineen tekevät siis jotain 420-500€/ha. 3 tonnia tuota tulee.  

Ihan Valtralla vielä ajelee, vaan jospa saa papunsa myötyä niin tilaa Varion  ;D
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:20:42

Onko silläkin fENDt ja osamaksuerät rästissä  :o ??? :D
Härkäpapu. Aito siemen maksaa 270€/ha ja vähän jotain apulantaa. Jos myrkyttää niin maksaa 50 tai 100€/ha. Mukut löpöineet ja kuivatuksineen tekevät siis jotain 420-500€/ha. 3 tonnia tuota tulee.  

Ihan Valtralla vielä ajelee, vaan jospa saa papunsa myötyä niin tilaa Varion  ;D

Meinaako se saada 3333€ tonnilta  ;D
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: SKF - 13.01.11 - klo:21:23


Se saattoi olla 7-8 kiloa mitattuna isoisän vanhalla kalavaa´alla  ;D Savossa kilo, metri tai pinokuutio ovat hyvin epätarkkoja mittoja. Esim. litra ja kilo voivat hyvinkin olla sama asia.

Eli sulla on väkirehuprosentti max 40 (tai 50), lehmät lypsävät jopa 12 000, etkä osta kaupallisia valkuaisia  :D
MONELLA olisi oppimista näistä ideoista.

Tiäräkkö millai tuas likittellä teherään "Pinomitta"!
Ajetaa tua vanaha ooppeli pinom päähä ja kuski kattoo hanttikuskin nenämpäästä tarkan kohran pinom alootuskohraks ja sitte ajetaa eteepäi nim kauvva ko apukuski huutaa pinom päättyväks! ;D ;D ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Courtney1 - 13.01.11 - klo:21:28


Se saattoi olla 7-8 kiloa mitattuna isoisän vanhalla kalavaa´alla  ;D Savossa kilo, metri tai pinokuutio ovat hyvin epätarkkoja mittoja. Esim. litra ja kilo voivat hyvinkin olla sama asia.

Eli sulla on väkirehuprosentti max 40 (tai 50), lehmät lypsävät jopa 12 000, etkä osta kaupallisia valkuaisia  :D
MONELLA olisi oppimista näistä ideoista.

Tiäräkkö millai tuas likittellä teherään "Pinomitta"!
Ajetaa tua vanaha ooppeli pinom päähä ja kuski kattoo hanttikuskin nenämpäästä tarkan kohran pinom alootuskohraks ja sitte ajetaa eteepäi nim kauvva ko apukuski huutaa pinom päättyväks! ;D ;D ;D ;D ;D
Onkohan väliä, miten vanha ooppeli pitää olla? Jos oikein ristuksen vanha, niin Vatikaanin pojat ei välttämättä tykkää, jos sen käy lainaamassa  ???
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: SKF - 13.01.11 - klo:21:41

Onkohan väliä, miten vanha ooppeli pitää olla? Jos oikein ristuksen vanha, niin Vatikaanin pojat ei välttämättä tykkää, jos sen käy lainaamassa  ???

EI sem tartte se maailiman vanahim auto olla!
Kylä vähä myähemminki valamistetut käy . Ja pask** ei sillä merkilläkää nin oo väliä ko kaikista autoostahan tuloo ennem pitkää ooppeleita! ;)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:21:44
 >:( Aina Opel-kuskeja kiusataan  >:(

Meillä on niin pitkät halkopinot, että Opel kiihtyy nollasta sataan pinon mitalla  8)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: SKF - 13.01.11 - klo:21:48
>:( Aina Opel-kuskeja kiusataan  >:(

Meillä on niin pitkät halkopinot, että Opel kiihtyy nollasta sataan pinon mitalla  8)

Niihä nua sanoo Tuutsonikki notta PUIJOM hyppyrim nokalla sata Lasis! ;)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:21:49
>:( Aina Opel-kuskeja kiusataan  >:(

Meillä on niin pitkät halkopinot, että Opel kiihtyy nollasta sataan pinon mitalla  8)

Niihä nua sanoo Tuutsonikki notta PUIJOM hyppyrim nokalla sata Lasis! ;)

Ei kun se olikin lämpömittari siinä oikealla  :'(
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: rene - 13.01.11 - klo:21:53
>:( Aina Opel-kuskeja kiusataan  >:(

Meillä on niin pitkät halkopinot, että Opel kiihtyy nollasta sataan pinon mitalla  8)

Niihä nua sanoo Tuutsonikki notta PUIJOM hyppyrim nokalla sata Lasis! ;)

Ei kun se olikin lämpömittari siinä oikealla  :'(
:D :D :D
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:21:54
>:( Aina Opel-kuskeja kiusataan  >:(

Meillä on niin pitkät halkopinot, että Opel kiihtyy nollasta sataan pinon mitalla  8)

Niihä nua sanoo Tuutsonikki notta PUIJOM hyppyrim nokalla sata Lasis! ;)

Ei kun se olikin lämpömittari siinä oikealla  :'(
:D :D :D

Kävin nääs tarkistamassa  ;D
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: piccolo - 13.01.11 - klo:21:59
jonkunverran kokemusta härkäpavun syötöstä hiehoille
mutta näytti menevän tuo keskustelu sille tasolle joidenkin aktiivisten osallistujien taholta
joten jota kiinnostaa niin lähesty yksityisviestillä
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 13.01.11 - klo:22:00
jonkunverran kokemusta härkäpavun syötöstä hiehoille
mutta näytti menevän tuo keskustelu sille tasolle joidenkin aktiivisten osallistujien taholta
joten jota kiinnostaa niin lähesty yksityisviestillä

Joo  :'( Tämä juttu vähän pilaantu. Mutta hauskaa kyllä ole. Palataan siis asiaan !
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: viiri45 - 14.01.11 - klo:09:52

Näistä kun ei ole paljon käytännön tietoa. Teoriassa härkäpapu on ihan ok rehu, rv% 34 ja silleen. Energiakin ok. Aminohappokoostumus on huonompi kuin rypsin. Histidiini on sana jota etsit  ;). Härkäpapu pitäisi myllyttää ensin, kokonaisina ovat kuin kiviä!!!

Oikea käyttömäärä voisi olla vaikkapa 50% valkuaisrehun määrästä. Toinen 50% rypsiä.


Härkäpavusta ei kokemusta mutta herne kokeilussa. Hyvin toimii.

 Paljonkos siinä pavussa on tärkkelystä??? Herneellä tulee raja vastaan. Toi herne on käytännössä puolitiivistettä jos rehuarvoja vertaa (hyvää). Silti sanoisin tuotantovaikutuksen parammaksi.


Noh nyt kolmekuukautta syötössä ja tarkotus 50 tn hernettä jalostaa maidoksi ;D


Ja hernettä tuli 5 tn/ha 8)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: viiri45 - 14.01.11 - klo:09:55
Härkäpapu ainoa valkuaisrehu mitä käytetään, vasaramyllyllä ja kanaseulalla jauhettuna.

Onko pöly ongelma??? herneellä on jos ei tehdä mitään öljylisäksiä tms.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: iskra - 14.01.11 - klo:10:03
Härkäpapu ainoa valkuaisrehu mitä käytetään, vasaramyllyllä ja kanaseulalla jauhettuna.

Onko pöly ongelma??? herneellä on jos ei tehdä mitään öljylisäksiä tms.

 Mitenkä seulat ovat kestäneet?..
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: viiri45 - 14.01.11 - klo:10:25

 Mitenkä seulat ovat kestäneet?..

Hyvin ainakin vielä ??? Pitäiskö olla ongelmia ???
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 14.01.11 - klo:11:51

 Mitenkä seulat ovat kestäneet?..

Hyvin ainakin vielä ??? Pitäiskö olla ongelmia ???

Salon myllyosien seula tuli silppuna herneen mukana Skioldin myllystä.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Courtney1 - 14.01.11 - klo:11:59
Johara, mua vois vähän kiinnostaa  keskustella koe-erästä härkäpapua. Ensin pitäis vaan tietää, millai tommonen sami-litistemylly mahtais siihen reagoida  ??? Olen joskus vuonna käpy ja lehmä nähnyt härkäpapusia ja ne oli kyllä tajuttoman isoja,  lienee nykyään viljelykäytössä pienempää tavaraa  ???
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: risa - 14.01.11 - klo:13:54
Rahtimylläri jauhaa, tilkka melassi-lämminvesisosta pölynsidontaan. EI kannata tunkea valssimyllyyn.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Greenpwr - 14.01.11 - klo:14:05
Härkäpapu ainoa valkuaisrehu mitä käytetään, vasaramyllyllä ja kanaseulalla jauhettuna.

Onko pöly ongelma??? herneellä on jos ei tehdä mitään öljylisäksiä tms.

 Mitenkä seulat ovat kestäneet?..

 Hyvin, otin puhallusimujunkkarista kokonaan pois...ääni rahtimyllärille, ei tarvii arpoo...
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 14.01.11 - klo:14:06
Johara, mua vois vähän kiinnostaa  keskustella koe-erästä härkäpapua. Ensin pitäis vaan tietää, millai tommonen sami-litistemylly mahtais siihen reagoida  ??? Olen joskus vuonna käpy ja lehmä nähnyt härkäpapusia ja ne oli kyllä tajuttoman isoja,  lienee nykyään viljelykäytössä pienempää tavaraa  ???

Nuo ovatten Kontua, eli sellaisia 6*8 millisiä kivikovia kikkareita. Samimylly voisi niitä rotistella kovalla paukkeella ainakin pienemmiksi. Tai sitten ne murustuisivat kokonaan. Voin kokeilla asiaa jos löydän meidän Samimyllyn jostain Opelin purkuosien seasta  :D Kovia ovat pavut, mutta ei niin kovia että itävyys olisi mennyt  :D

Lätinää jatkettu yv:nä  ::)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Petri - 15.01.11 - klo:11:05
Härkäpavussa on paljon kuparia. Tämäkin Petrin kertomus kaataa osaltaan myyttiä kuparin tappamista lampaista  ::)
Paljon ja paljon... meillä onkin suomenlampaita, jotka eivät ole läheskään niin herkkiä kuparille kuin nuo ns. liharodut. Lampaitakin on monenlaisia.

Petri
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: mah - 16.01.11 - klo:17:01
Syksyllä kokeilin härkäpapua. Sato oli viime syksynä huono. :'( Noin 5000 kg härkäpapua (puintikuivaa) meni hiljakseen valssimyllyn läpi. Niistä tuli semmoisia öylätin näköisiä. Appeeseen laitoin pari kiloa lehmää kohden, jolla korvasin vastaavan määrän rypsiä. Koe kesti noin 40 päivää. Maitomäärissä ja pitoisuuksissa ei tänä aikana suurempia muutoksia, rasvapitoisuudet oli hitusen ylempänä.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 16.01.11 - klo:17:21
Syksyllä kokeilin härkäpapua. Sato oli viime syksynä huono. :'( Noin 5000 kg härkäpapua (puintikuivaa) meni hiljakseen valssimyllyn läpi. Niistä tuli semmoisia öylätin näköisiä. Appeeseen laitoin pari kiloa lehmää kohden, jolla korvasin vastaavan määrän rypsiä. Koe kesti noin 40 päivää. Maitomäärissä ja pitoisuuksissa ei tänä aikana suurempia muutoksia, rasvapitoisuudet oli hitusen ylempänä.

Mikä noiden papujen kosteus mahtoi olla? Mutta hyvä havainto tämäkin. Siis että maitomäärä on vakio vaikka rypsiä vaihdetaan kotoiseen valkuaisrehuun.

(taas varaston arvo nousi 20€/tn  ;D)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: mah - 17.01.11 - klo:06:10
Syksyllä kokeilin härkäpapua. Sato oli viime syksynä huono. :'( Noin 5000 kg härkäpapua (puintikuivaa) meni hiljakseen valssimyllyn läpi. Niistä tuli semmoisia öylätin näköisiä. Appeeseen laitoin pari kiloa lehmää kohden, jolla korvasin vastaavan määrän rypsiä. Koe kesti noin 40 päivää. Maitomäärissä ja pitoisuuksissa ei tänä aikana suurempia muutoksia, rasvapitoisuudet oli hitusen ylempänä.

Mikä noiden papujen kosteus mahtoi olla? Mutta hyvä havainto tämäkin. Siis että maitomäärä on vakio vaikka rypsiä vaihdetaan kotoiseen valkuaisrehuun.

(taas varaston arvo nousi 20€/tn  ;D)
Kosteutta ei tullut testattua. Oikein kuivat pavut ei oikein tahtoneet mennä valssien väliin ja vihreimmät ei tahtoneet taas lähteä valssien välistä. Eli kuiva papu taitaisi olla paras jauhaa vasaramyllyllä? Ja tuo kokeilu oli tosiaan liian lyhyt, että noista maitomääristä pystyisi sanomaan jotain tarkempaa. Onpahan kokeiltu. Ja keväällä kylvetään lisää... ???
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 17.01.11 - klo:09:20
Syksyllä kokeilin härkäpapua. Sato oli viime syksynä huono. :'( Noin 5000 kg härkäpapua (puintikuivaa) meni hiljakseen valssimyllyn läpi. Niistä tuli semmoisia öylätin näköisiä. Appeeseen laitoin pari kiloa lehmää kohden, jolla korvasin vastaavan määrän rypsiä. Koe kesti noin 40 päivää. Maitomäärissä ja pitoisuuksissa ei tänä aikana suurempia muutoksia, rasvapitoisuudet oli hitusen ylempänä.

Mikä noiden papujen kosteus mahtoi olla? Mutta hyvä havainto tämäkin. Siis että maitomäärä on vakio vaikka rypsiä vaihdetaan kotoiseen valkuaisrehuun.

(taas varaston arvo nousi 20€/tn  ;D)
Kosteutta ei tullut testattua. Oikein kuivat pavut ei oikein tahtoneet mennä valssien väliin ja vihreimmät ei tahtoneet taas lähteä valssien välistä. Eli kuiva papu taitaisi olla paras jauhaa vasaramyllyllä? Ja tuo kokeilu oli tosiaan liian lyhyt, että noista maitomääristä pystyisi sanomaan jotain tarkempaa. Onpahan kokeiltu. Ja keväällä kylvetään lisää... ???

Mä ainakin kylvän. Ei ole varaa apulantaan  :'(
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Suki - 17.01.11 - klo:18:28
Syksyllä kokeilin härkäpapua. Sato oli viime syksynä huono. :'( Noin 5000 kg härkäpapua (puintikuivaa) meni hiljakseen valssimyllyn läpi. Niistä tuli semmoisia öylätin näköisiä. Appeeseen laitoin pari kiloa lehmää kohden, jolla korvasin vastaavan määrän rypsiä. Koe kesti noin 40 päivää. Maitomäärissä ja pitoisuuksissa ei tänä aikana suurempia muutoksia, rasvapitoisuudet oli hitusen ylempänä.

Mikä noiden papujen kosteus mahtoi olla? Mutta hyvä havainto tämäkin. Siis että maitomäärä on vakio vaikka rypsiä vaihdetaan kotoiseen valkuaisrehuun.

(taas varaston arvo nousi 20€/tn  ;D)

Millaisella valssimyllyllä litistelit? Kemiran uusimman "tiedon" mukaan härkäpapu soveltuu myös murskesäilöttäväksi, mikä tekee kasvista entistä mielenkiintoisemman... https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Artturi/Artturikirjasto/Artturikoulutus/pohjois_suomen_nurmipaivat_2011/Kemira_2011.pdf
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 17.01.11 - klo:19:15
Minä en ole tehnyt noilla vielä mitään. Härkäpapusäilörehuja näkee, niissä pavut ovat ihan nättejä. Kai tuo murskeenakin menee. Mut jos käyttömäärä on 2-4 kiloa päivässä niin miten sen varaston saa säilymään. Ehkä jos tekisi tuota johonkin 3 metriä leveään siiloon niin voisi onnistua.

Tai voihan tuon säilöä tietysti murskeviljan seassa!!! Näin päiväkäyttö kasvaisi. Kylvää suoraan seoskasvuston  ???
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Suki - 17.01.11 - klo:19:58
Tuubiin.. Ei ole myllyä vielä, mutta tuubisäilönnällä harkinnut.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: iskra - 17.01.11 - klo:20:37
  Aikoinaan eläimellisellä ajalla murskattiin ja oli niitä säkkejä joita käytettiin pyöröpaalisäilöntään ennenkuin nää käärijät tulivat jäänyt nurkkiin,niin muutama säkillinen tuli kokeiltua mielestäni aika hyvällä menestyksellä.

 Onkohan niitä enää olemassa,niihin mahtui sellainen180-senttinen NH paali sisään ja suu suljettiin sellaisella klemmarilla.  No,sehän oli kyllä tuomittava säilöntäsysteemi siihen aikaan koko paalisäilöntä,tais olla väärä firma joka sitä toi markkinoille.

  Kuivien papujen ja herneiden kanssa meni kyllä muutama seula,ja kivimyllylläkin tahtoi käydä niin että ne pyörivät kuin laakerikuulat kivien välissä ja vetivät kivet erilleen toisistaan ja tulivat ulos vähän pinnasta karhennettuna.
  Kyllä minä pitäisin parhaana synsteeminä sitä tuoreena murskaamista ja säilömistä vaikka jossain lankuista väsätyssä salvossa/siilossa..
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: mah - 18.01.11 - klo:06:04
Murskesäilöntä saattaa olla hankalaa? Pehmeä papu jää hyvin kiinni valsseihin (vaikka on kaapimet). Seoskasvusto voi tietty asiaa helpottaa. Tai vaikeuttaa, ei taida kukaan keväällä tietää mihin aikaan tuo härkäpapu valmistuu? ??? Helpoin tapa käsitellä papu taitaa olla kuivattuna vasaramyllyn läpi.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 18.01.11 - klo:08:12
Murskesäilöntä saattaa olla hankalaa? Pehmeä papu jää hyvin kiinni valsseihin (vaikka on kaapimet). Seoskasvusto voi tietty asiaa helpottaa. Tai vaikeuttaa, ei taida kukaan keväällä tietää mihin aikaan tuo härkäpapu valmistuu? ??? Helpoin tapa käsitellä papu taitaa olla kuivattuna vasaramyllyn läpi.

Saisikohan pavut kuorittua "soodakäsittelyllä" kuten vehnätkin. Eli siis lipeäkäsittelyllä, kemiallisesti  ???
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: rene - 18.01.11 - klo:08:59
Jos säilöisi ilmatiiviisti kokonaisina ja syöttäisi pienen valssimyllyn(olemassa olevan) läpi ennen syöttöä? Jäisi kallis kuivaus pois ja sesonkiajan litistystyö. Kosteuskin olisi kai tasainen sitten käytettäessä. Ei taida vaan uskaltaa isommalla erällä kokeilla. :)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: JoHaRa - 18.01.11 - klo:09:53
Jos säilöisi ilmatiiviisti kokonaisina ja syöttäisi pienen valssimyllyn(olemassa olevan) läpi ennen syöttöä? Jäisi kallis kuivaus pois ja sesonkiajan litistystyö. Kosteuskin olisi kai tasainen sitten käytettäessä. Ei taida vaan uskaltaa isommalla erällä kokeilla. :)

Säilöisi suolalla.. Suolavedessä.. 100 grammaa suolaa/4 kiloa papuja. Olisi oikea suhde myös ruokannassakin. Sitten kivennäiseksi joku natriumvapaa  8)
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: iskra - 18.01.11 - klo:09:54
Jos säilöisi ilmatiiviisti kokonaisina ja syöttäisi pienen valssimyllyn(olemassa olevan) läpi ennen syöttöä? Jäisi kallis kuivaus pois ja sesonkiajan litistystyö. Kosteuskin olisi kai tasainen sitten käytettäessä. Ei taida vaan uskaltaa isommalla erällä kokeilla. :)

  Sehän saattas onnistua jollin tolla säkkisysteemillä,lypsykoneella vaan ilmat pois ja suu tiukasti kiinni.kuution tai kahden satsi ei kai ehdi avauksen jälkee pilaantua..
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: viiri45 - 18.01.11 - klo:10:14
Jos säilöisi ilmatiiviisti kokonaisina ja syöttäisi pienen valssimyllyn(olemassa olevan) läpi ennen syöttöä? Jäisi kallis kuivaus pois ja sesonkiajan litistystyö. Kosteuskin olisi kai tasainen sitten käytettäessä. Ei taida vaan uskaltaa isommalla erällä kokeilla. :)

  Sehän saattas onnistua jollin tolla säkkisysteemillä,lypsykoneella vaan ilmat pois ja suu tiukasti kiinni.kuution tai kahden satsi ei kai ehdi avauksen jälkee pilaantua..

Käsipelilläkö se olis tarkoitus myllyyn kiikuttaa?

Työ on kallista. Mennään ojasta alikkoon.... ei se rekkakuorman kuivaus kovin kalista ole. Kuivauksen jälkeen säilyy varmasti.
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: mah - 18.01.11 - klo:11:54
Jos säilöisi ilmatiiviisti kokonaisina ja syöttäisi pienen valssimyllyn(olemassa olevan) läpi ennen syöttöä? Jäisi kallis kuivaus pois ja sesonkiajan litistystyö. Kosteuskin olisi kai tasainen sitten käytettäessä. Ei taida vaan uskaltaa isommalla erällä kokeilla. :)

Säilöisi suolalla.. Suolavedessä.. 100 grammaa suolaa/4 kiloa papuja. Olisi oikea suhde myös ruokannassakin. Sitten kivennäiseksi joku natriumvapaa  8)
...Ja keittäisi sen sitten muuripadassa ennen syöttöä, niin ei tarvitse myllyttää. Bonapetit! :'(
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Teroman - 19.01.11 - klo:22:20


Mä ainakin kylvän. Ei ole varaa apulantaan  :'(

Mää kans sanoi Pikku Sonni Ison Talon karjaa,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,å
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Sandels - 13.03.14 - klo:19:00
Mitäs muita lajikkeita on tämän Kontun lisäksi markkinoilla ja mistä niitä saa...? Sciroccoa pitäisi visiin jossain olla, mutta missä ???
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: BACKSPACE - 13.03.14 - klo:20:01
Mitäs muita lajikkeita on tämän Kontun lisäksi markkinoilla ja mistä niitä saa...? Sciroccoa pitäisi visiin jossain olla, mutta missä ???

No Kontu on ainoa puitava. Luultavasti.

Osta multa halvalla 13 tonnia  :P
Otsikko: Vs: Härkäpapuja
Kirjoitti: Sandels - 13.03.14 - klo:21:46
En mää puimaan ala, kun puimurinkin möin Puolaan viime vuonna. Meinasin nurmen suojakasviksi, joten joku muu lajike vois olla parempi.