Agronet

Keskusteluaiheet => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Rakkine - 11.04.20 - klo:10:51

Otsikko: Globalisaation loppu
Kirjoitti: Rakkine - 11.04.20 - klo:10:51
https://www.verkkouutiset.fi/amerikkalaisarvio-koronakriisi-merkitsee-jaahyvaisia-globalisaatiolle/#d1acef7f

Helvetin hyvä kirjoitus. Koronakriisi merkitsee globalisaation loppua, onneksi. Kitjoituksen mukaan globalisaatio on hyödyttänyt eniten Kiinan kommunistihallintoa, koko muusta maailmasta on tullut liian riippuvainen Kiinasta. Koronakriisistä saattaa olla jopa hyötyä Suomelle ja Euroopalle, vähentäkäämme riippuvuutta Kiinasta ja aletaan taas tekemään kaikenlaista kamaa Suomessa ja muualla euroopassa. Onhan se surkuhupaisaa että täällä sairastuu porukkaa siksi, kun kiinasta lähetetään tänne epäkurantteja hengityssuojaimia.
Otsikko: Vs: Globalisaation loppu
Kirjoitti: Mietin vaan, että... - 11.04.20 - klo:11:40
Näin käynee.

Onneksi!
Otsikko: Vs: Globalisaation loppu
Kirjoitti: JäyhäJököttäjä - 11.04.20 - klo:11:50
Voi olla niinkin, että globalisaatio loppu. Mutta se, että Suomi olisi siinä voittajien puolella, on aika ennenaikaista ajattelua. Suomen kansantalous on erittäin viennistä ja tuonnista riippuvainen. Jos emme saa vietyä tavaroita ulkomaille, niin emme saa tuotuakaan. Ja mitäpä meillä on viedä sellaista, mitä joku maa ei voisi tehdä itse? Niinpä. Ei oikein mitään. Metsätuotteita osittain, koska metsävaramme ovat runsaammat kuin muualla. Mutta jos mennään digilehtiin jne niin mm paperin menekki vähenee. Uudet tuotteet ehkä pelastavat.

Mutta mitä muuta? Konepajatuotteet? Jos emme voi tuoda tänne raaka-ainetta ("rautaa") ei ole myöskään mitä viedä. Samoin mm sairaalalaitteet yms yms jutut. Rätit? Jos emme voi tuoda tänne raaka-ainetta (puuvilla), emme oikein tee mitään. Elintarvikkeet? Viedäänpä appelsiineja, niitä ei muualla pystytä tuottamaan? Nykyisin viennistä taitaa olla jo yli neljäsosa palveluita yms digitaalisia juttuja. Mutta jos rajat menevät kiinni, niin että noikin tehdään vain ja ainoastaan kussakin omassa maassaan?

Seuraus? Meillä ei ole valuuttatuloja? Seuraus? Moni asia, joka on nyt itsestäänselvyys, ei olekaan itsestäänselvyys. Autot? Ei niin vain kävelläkään kauppaan ja osteta autoa. Sen saavat vain harvat ja valitut, joille myönnettään (hyvävelisysteemillä?) tuontilisenssi. Eihän nyt kallista valuuttaa voi tuhlata tuollaiseen. Kännyköistä tulee todella kallis ylellisyystuote, joita salakuljetetaan ja on mustan pörssin markkinat.

Matkustaminenhan loppuu kokonaan. Kun ei ole valuuttaa.

Moni kuvittelee, että elintarvikepuoli olisi voittaja. Ja näin saattaisi ollakin. Sen sijasta, että syötäisiin appelsiineja, syödäänkin nahistuneita kotimaisia omenoita. Mutta seurauksena olisi melkoinen määrä tyytymöttämyytta ja vastakkainasettelua. Aikanaan osa kansasta ei ollut edes nähnyt appelsiinia, nyt on vähän toinen juttu.

Mutta kaiken kaikkiaan Suomi olisi todennäköisesti erittäin viennistä ja tuonnista riippuvaisena kansantaloutena häviäjien puolella. Elintasomme laskisi jonnekin 60-70 -.luvun vaihteeseen, ehkä jopa alemmas, 50-60 -lukujen vaihteeseen.

Otsikko: Vs: Globalisaation loppu
Kirjoitti: JäyhäJököttäjä - 11.04.20 - klo:11:53
Niin ja se keino, millä Suomi olisi mahdollisesti voittajien puolella on se, että EUsta tulisi tiiviimpi liittovaltio. Tällöin talousalue olisi niin suuri, että se olisi lähes kaikesta omavarainen. Yksittäisenä valtiona ollessaan Suomi varmasti häviäisi.
Otsikko: Vs: Globalisaation loppu
Kirjoitti: junttieinari - 11.04.20 - klo:11:56
Uskoo ken tahtoo. Jotain kriittisiä toimitusketjuja ehkä mietitään uusiksi,  mutta on toiveajattelua kuvitella että esim. halpaa työvoimaa vaativa tuotanto jotenkin taikaiskuista palaisi länsimaihin.  Kiinassa riittää jatkossakin markkinoita länsimaisille yrityksille, ja toisaalta se uusin iPuhelin pitää saada pukin konttiin jatkossakin.
Otsikko: Vs: Globalisaation loppu
Kirjoitti: Ärrpää - 11.04.20 - klo:12:03
Englannin keskuspankki alkoi rahoittaa suoraan valtiota, eipä tarvii kokoustella yhteisvastuusta öitä pitkin niinku EKP:n komissaarien... Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa oli ihan erikseen maininta, ettei €-erosta saa puhua.
Otsikko: Vs: Globalisaation loppu
Kirjoitti: Rakkine - 11.04.20 - klo:12:32
Uskoo ken tahtoo. Jotain kriittisiä toimitusketjuja ehkä mietitään uusiksi,  mutta on toiveajattelua kuvitella että esim. halpaa työvoimaa vaativa tuotanto jotenkin taikaiskuista palaisi länsimaihin.  Kiinassa riittää jatkossakin markkinoita länsimaisille yrityksille, ja toisaalta se uusin iPuhelin pitää saada pukin konttiin jatkossakin.

Älypuhelin,niin kuin suurin osa kaikesta elämäämme ympäröivästä kamasta, on silkkaa turhuutta. Laskekaamme vapaaehtoisesti elintasoamme sinne 50-60 luvun tasolle, niin ilmastonmuutoksen torjuntakin hoituu samalla, jatkuva vaurauden ja elintason kohoaminrn ei voi olla mahdollista ja se on luonnolle ja resursseille tuhoisaa.
Otsikko: Vs: Globalisaation loppu
Kirjoitti: -SS- - 11.04.20 - klo:15:50
Älypuhelimesta kieltäytyjät joutuvat kohta ottamaan avovangeille tarkoitetun lähetinpannan, joka ilmoittaa jokaisen kansalaisen sijaintipaikan ja mahdollisesti sykkeen ja aktiivisuuden, ja ruumiinlämmön. Tämä on Etelä-Korean uuden tartuntapiikin aikana tehty päätös. Samaa vaativat tietyt piirit Suomessakin. Sakotus on melko kovaa Koreassa, yksityishenkilö varmasti ottaa "vapaaehtoisesti" sen pannan, Taiwanissa on käytössä 100000 dollari sakko , jos levittää huhuja kriisissä.

Jos kaikki maat menevät 1950-luvun elintasoon ja 1950-luvun tekniikkaan, saastutus lisääntyy, ei vähene. Lisäksi, kyllä maailmankauppaa käytiin silloinkin,. Rajat eivät silloinkaan estäneet esimerkiksi aasialaista influenssaa tänne Suomeen saapumasta. Tai honkongilaista.  Tai 1900-luvun alussa espanjantautia. Globalismia kun ei silloin tässä merkityksessä ollut.  Kuuba olisi aika hyvä esimerkki siihen maailmanaikaan jääneestä yhteiskunnasta. Onko siellä kaikki hyvin, jää nähtäväksi. Koronavirus on jo maassa, eli ei erillinen 1960-luvulle periaatteesta jäänyt maa kuitenkaan voi irtautua viruksen kulkemisesta. Kuubakin kuitenkin joutuu jotakin myymään, se merkitsee, että ainakin jokin liikenneväline tulee satamiin hakemaan sitä myytävää.

-SS-