Agronet
Keskusteluaiheet => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Kalevi Paskaperse - 24.09.17 - klo:16:12
-
Oletteko ihmetelleet, miksi vehnän valkuaistasot on laskeneet viime vuosina, tässä selitys:
https://m.kauppalehti.fi/uutiset/synkkia-vaitteita-ilmastonmuutoksesta-havittaa-ravinteita-ruoastamme/6Jsd9fgB
-
Eikös valkuaispitoisuus ole myös lajikkeesta riippuvainen. Ja typpi- sekä fisforilannoitusta on voimakkaasti vähennetty 30 vuoden takaisesta. Eipä se valkuainen tyhjästäkään tule siihen jyvään.
-SS-
-
Ja keinolannoitteilla ei tietenkään voi olla asiaan osaa taikka arpaa ? Kasvinsuojelukemikaalien vaikutuksilla maaperän pieneliöstöön ? Maaperän happamoitumisella säilöntähapon ja lannoitteiden vaikutuksesta ?
Varmaan kaikki vaikuttaa, mutta kaikkea ei saa tiedemailma tutkia. Tai tutkiahan voi, mutta rahoitusta eikä medianäkyvyyttä saa :)
-
Peltojen happamuus oli paljon matalampi sata vuotta sitten. Se ei voi olla selitys valkuaisen alenemiseen. Manu kevätvehnästä ei niin kovin kauan sitten mitattiin 16% valkuaista.
Valkuaissadot ovat suurentuneet kautta linjan, mutta satoisuus suhteessa vielä enemmän. 7 tonnin korkean valnuaisen (15%) sadossa olisi typpeä 160 kg ja oljissa 60 kg.
Se, että rahoitusta tai tutkimuslupaa ei saisi maaperän pieneliöstön tahi rehunsäilöntäaineiden vaikutuksesta, olisi vähän näyttöäkin siitä oltava.
-SS-
-
Joo. Ja rikkiä ei lannoiteta tarpeeksi.
-
Joo. Ja rikkiä ei lannoiteta tarpeeksi.
Kyllä sitä YaraBelaa on skagenilla ajettu ja ehkä tulevalla viikolla päästään jo puimaankin. Jännä nähdä valkuaistaso, sakot taitaa olla alle sadan, mutta sille nyt ei voinut mitään.