Agronet
Keskusteluaiheet => Metsätalous => Aiheen aloitti: montöör - 26.11.16 - klo:15:45
-
Vanha kuusikko kaadetaan aukeaksi nyt talvella. Kannattaako
oksat kerätä pois vai jättää levälleen. Tarkoitus keväällä mätästää
kaivinkoneella ja istuttaa taimet. Saa tulla mätästämään. Vinkvink.
-
Vanha kuusikko kaadetaan aukeaksi nyt talvella. Kannattaako
oksat kerätä pois vai jättää levälleen. Tarkoitus keväällä mätästää
kaivinkoneella ja istuttaa taimet. Saa tulla mätästämään. Vinkvink.
Oksat pois, mulla on kerätty vuosia aukoilta pois ja hyvin on taimet kasvanu. Mätästys helpottuu paljon ja myös vadelmaa ei kasva taimien riesaksi niin paljoa.
Ravinteita varmasti häviää, mutta mulla nuo maat on niin boorin puutoksesta kärsiviä, että joutuu ajamaan lannotteita oli sinne jätetty risut tai ei.
Eli suosittelen myymään oksat pois on se istuttaminenkin niin paljon mukavampaa.
-
risujen poiskerääminen helpottaa kummasti uudistamista, tosin ravinteita häviää. myy risut jollekin muulle kun kolmelle isolle. meilläpäin saa maanmuokkauksen risuja vastaan
-
Nättiähän siellä on patsastella kun rytöä ei ole. Yaralaista joutunee seuraava isäntä ostelemaan jos haluaa ahnehtia puuta, 70 % kuusikon typestä on oksistossa. Kannattaisi ainakin antaa tähteiden kuivahtaa ja neulasten varista ennen kasaan ajoa niin jotain jää seuraavalle puusukupolvelle. Typpi on myös eniten metsien kasvua rajoittava ravinne, eli kasvutappioita tulee vaikka sitä ei ihmissilmällä havaitse.
-
on olemassa myös fifti-sixti vaihtoehto eli vain osa korjataan.... saattaa olla helpompaa uudistaa, jos ei ole paksusti oksia. Jostain olen lukenut, että kokopuukorjuu ei muuten olisi kovin kannattavaa eli ravinteita poistuu enemmän hakkuutähteissä, kuin siitä maksetaan... tiedä häntä?
-
Voi sitten frouvakin nappaskengillä käydä metsässä poimimassa vattuja ilman kompasteluja... Kukin saa tehdä miten haluaa. Mutta sanoohan sen nyt järkikin että yleensä kohtalaisen karu metsämaa köyhtyy jos sieltä niistetään yhden isännän voitontavoittelun takia kaikki mahdollinen pois. Pitää antaa jos ottaa, vaikka ihmisikä onkin näissä puuston sadonkorkuukierroissa auttamattoman lyhyt. :P
-
Omasta aukosta on riistetty kannotkin pois kiviä pitäisi vielä riistää että pääsisi kyntelemään.
Risujen keruusta ja kantojen irti repimisestä voi sanoa että kokemus ainoa mikä niistä tulee mitään taloudellista hyötyä niistä ei ole .
-
Ne oksat kun ei moton jäljiltä ole kovin levällään,kasoillehan ne menee.Mutta sen olen huomannut että aukko josta ei ole revitty kantoja ja oksat jätetty on huomattavasti rehevämpää kasvultaan kuin toinen aukko josta on nypitty kannot ja oksat koottu.Lisäksi tuo siivottu aukko heinittyy voimakkaasti.Toisaalta taas mihin hakkuujäte on jäänyt kasvaa vatukkoa ja horsmaa, eli enempi pitää jälkihoitaa taimikkoa.
-
Ei niille oksille kannata tehdä mitään. Kantojenkin repiminen lisää heinittymistä ja köyhdyttää maata -> taimet eivät kasva ja heinimistarve lisääntyy.
Kaivurilla laikuttaessa tekee isoimpien rytöjen keskelle 2-3 reikää ja niihin taimet, loput siihen kasan ympärille. Ei ole mitään ongelmaa istuttamisessa.
-
Vatukko kasvaa kyllä hitosti hakokasojen ympärillä,ilmeisen ravinteikasta.Olen sitä mieltä että oksien poisto kyllä köyhdyttää metsämaata samoin kantojen poisto,jota ei kait muut enää tee kuin UPM.
-
Kerran uudistimme erään leppää kasvaneen suhteellisen rehevän, mutta boorinpuutteesta kärsivän alueen. Kaivurikuski laikutti sen vetäen pinnat kasaan siten että paljastui multava laikku. Tuo oli paha virhe, koska vatunvarsikko suorastaan räjähti kasvamaan noissa mättäissä ja oli parin vuoden päästä kolmatta metriä pitkää.
Osa taimista tuli istutettua muokkaamattomaan maahan kun muutimme hieman ajouran paikkaa. Siinä muokkaamattomassa maassa ei ollut nimeksikään ongelmaa vatuista tai lepänvesoista. Nyt kun taimet on vesottu ja heinitty pariin kertaan ja terveyslannoitusta kylvetty, on alueella ihan kehityskelpoinen taimikko.
-
Kyllä noita taimikoita kannattaa alkuunsa heinätä ja suoria, muutoin se uudistus on mennyt hukkaan.
-
Mitä enemmän hakkuutähteitä, sitä enemmän maanmuokkaajaa vituttaa.
Käskee motomiehen puida puut alleen. Sitten sinne ajouralle "kaivaa" silmäkkeitä joihin istuttaa taimen. Mieluiten kääntömätästyksellä. Ja kunnolla maata ympäri. Ympärillä oleva hakkuutähde suojaa jonkun aikaa heinältä sun muulta.
Mutta jos rehevä maa, niin minkäs sille kuitenkaan mitään voi.
-
mutta entäs jos antaa niiden sukulaiskasojen ensin kuivahtaa ja sit niistä sen suurimman osan ( yleensä se 2/3- 2/4 lähtee ) ja sitten mätästää sen alueen ja istuttaa taimet siihen mättääseen..? itellä nuin tehty jo vuosia ja en miä kyllä jaksa lähteä jotain heinikkoa tarpomaan, enkä kyllä ehikään... ja silti on pirun nättejä taimikoita , nytkin lumen alta pilkistämässä.. kantoja ei enää kukaan kerää , vaikka miun puolesta niistäkin joutas puolet pois.. ja kasvusta en tiiä kun ei ekat taimikot ole kuin vasta 30 vuotiaita...
-
Hyviä huomioita. Vähän kuin savolaisittain. "Voip olla, vaan
voip olla olematta" Onko oksien jättäminen leväälleen pahakin
haitta sitten heinäämisessä. Oksalle tiedoksi: 2/4 = puolet.
-
oho, sori vaan. tullu näppihärö! piti olla 5 eli mese!
-
Päivän "kaatamisen" seurauksena tuumasi portsari pöytään sammuneelle: "Nyt alkaa sitten se Oksien pois kerääminen."
-
....rungot ryhdissä......
-
risujen poiskerääminen helpottaa kummasti uudistamista, tosin ravinteita häviää. myy risut jollekin muulle kun kolmelle isolle. meilläpäin saa maanmuokkauksen risuja vastaan
Yleensä uudistaminen myöhästyy vuodella kun firmat kuivattelee risuja siellä aukolla.
-
Yleensä uudistaminen myöhästyy vuodella kun firmat kuivattelee risuja siellä aukolla.
[/quote]
niinhän se yleensä menee kun antaa firmoille vapaat kädet, pistäkää hyvät ihmiset takarajat sopimuksiin. pienet firmat/yksityiset hoitaa yleensä hommat putkeen.
keväällä riittää kolme viikkoa kuivatusta, sitten tippuu neulaset. nytkin kevääksi so***** toistakymmentä työmaata jossa lavetti vie kaivurin ja hakee havukoneen seuraavalle työmaalle, meno-paluukuljetuksina. istuttajat seuraavalla viikolla perässä...
-
Kyllä on hätäistä touhua.Mätästyksen jälkeen on hyvä olla talvi välisä,paremmin ne taimet pärjää.Ei pidä kuivaa.
-
nooo, laita vaan sinne heinien keskelle niin taidat olla töissä myös ens kesänä! ite mitä pikimmin taimet paikalla niin parempi...
-
Eipä se talven aikana heinity mutta muokkausjälki tiivistyy.
-
Kaikilla pikkuisännillä helvetin kiire saada taimi mättäälle. Kun harvesteri repii runkoa kannolta likemmäs niin ollaan jo pottiputken kanssa juoksemassa huomioliivit päällä kannolle... loppukasvatuksessa sitten munitaan ja koinitaan usein kaikki. Jos ei itse, niin se seuraava puunhalaajasukupolvi. Jos ei hirvet ja luonto vie niin perkaukset mene perseelleen ja harvennuksissa joku nussii, lopuksi päätehakkuutilin käärii "oy laho & kääpä ab".
-
Oksan kanssa samaa mieltä, kyllä se taimi pitää saada mahdollisimman nopeasti sinne maahan, mättään pehmeys ei haittaa, kunnolla kun jaloilla painelee taimen ympäriltä, niin kyllä se pärjää, onneksi omat metsänpohjat on semmosia tasamaastoisia tuoreita kankaita, ettei oo pelkoa liiallisesta kuivumisesta.
-
Istuta taimi talven tapettavaksi.... Istuta uusi taimi. Näin se menee.
http://yle.fi/uutiset/3-9328766
-
Riippuu niin monesta asiasta tuo optimaalinen istutusajankohta, pääsääntöisesti kuitenkin parempi mitä nopeammin saa uudet puut kasvamaan. Alkukesästä on olosuhteet yleensä parhaat metsätöille ja taimille jää pitkä kesä aikaa aloittaa juurtuminen.
Joskus on rouste pelkona jolloin lykättävä istutusta, joskus myyrätuhot. Mättäiden tiivistymättömyys ei ole ongelma, eikös kaikki mätästäjät tiivistä tekemänsä mättään ? Joskus on tullut lykättyä uudistamista myös sen takia kun riittävän kookkaita taimia ei ole ollut saatavissa. Se kun helpottaa heinimisurakan kanssa pahimmilla alueilla.
-
Kevättä pidän itse otollisimpana hommana taimien istuttamiselle. Kosteutta riittävästi ja kesä aikaa juurtua. Yleensä varhain keväällä aikaa istutella ennen peltotaisteluhommia ja tehdä muuta mukavaa metsähommaa.
-
ite kanssa himoitten noita kevät istutuksia... saa kivasti liikuntaa ja reipasta aurinkoa kun keväällä ennen peltokykkimisiä saabi tehtyä.. jaksa sitten taas värkin kopissa kyykkiä..
-
ite kanssa himoitten noita kevät istutuksia... saa kivasti liikuntaa ja reipasta aurinkoa kun keväällä ennen peltokykkimisiä saabi tehtyä.. jaksa sitten taas värkin kopissa kyykkiä..
Pusikoissa raivoominen on kans keväällä terapeuttista :)
-
Ainakaan vielä ei ole oksia pois metsästä keräilty eivätkä ne mielestäni haittaa mitenkään istuttamista. Vadelmien poimimista haitaa ennemminkin taimikonhoidossa kaadettu koivuviidakko jos tai kun aika usein semmoinen taimikkoon tulee.
Oksista kyllä jo vähän maksetaankin. Jos keruualue ei ole varastopaikan vieressä tarvitsee oksia kuskaava kuormatraktori huonolla tuurilla lähes kymmenen metriä leveän ajouran mikä ei ainakaan minua houkuta.
-
Energiapuun käsittely lisää kuormitusta maastossa ja metsäteillä. Iso hakkuri ja monta ylimääräistä kuormaa lisää rasitusta, jos ei tiet ole aivan tip top. Hinnat eivät vastaa lainkaan menetyksiä ja ihmettelen kuinka järjestelmällisesti risut ja kannot annetaan kerätä pois. Itse en ole antanut viedä tähteitä pois muuta kuin raiviolta.
-
nuo korpikuusien havut on vain sellanen jonka olen nähnyt haitaksi olevan... net kasat on julmia ja sitten kasan lähelle istutteu taimi palaa kesällä siinä pienilmastossa.. en tiedä mikä moisen aiheuttaa mutta monessa aukossa olen moisen nähnyt... mutta kun ajattaa net kasat pois niin maahan jää reilusti kariketta ja muuta sälää ja monasti kun kantavat kelit moisen aikaan niin ei pahemmin jälkiä jää.. jatkotoimet on vaan paljon helpompia tehdä tuon jälkeen...
-
Ainakaan vielä ei ole oksia pois metsästä keräilty eivätkä ne mielestäni haittaa mitenkään istuttamista. Vadelmien poimimista haitaa ennemminkin taimikonhoidossa kaadettu koivuviidakko jos tai kun aika usein semmoinen taimikkoon tulee.
Oksista kyllä jo vähän maksetaankin. Jos keruualue ei ole varastopaikan vieressä tarvitsee oksia kuskaava kuormatraktori huonolla tuurilla lähes kymmenen metriä leveän ajouran mikä ei ainakaan minua houkuta.
Aukolla tuolla ei ole mitään merkitystä.
-
Eikä tarvi kärsiä kärpäsistä ja hyttysistä.
-
Ainakaan vielä ei ole oksia pois metsästä keräilty eivätkä ne mielestäni haittaa mitenkään istuttamista. Vadelmien poimimista haitaa ennemminkin taimikonhoidossa kaadettu koivuviidakko jos tai kun aika usein semmoinen taimikkoon tulee.
Oksista kyllä jo vähän maksetaankin. Jos keruualue ei ole varastopaikan vieressä tarvitsee oksia kuskaava kuormatraktori huonolla tuurilla lähes kymmenen metriä leveän ajouran mikä ei ainakaan minua houkuta.
Aukolla tuolla ei ole mitään merkitystä.
Kyl sillä vaan on merkitystä, kaikki leimikot kun ei oo maantien vieressä ja vieläpä kesäkorjuukelpoisena. On tehtävä uudistushakkuita nyös sellaisilla alueilla, missä on ensin hehtaarikaupalla nuorempaa metsää, ja siellä takana se uudistettava perämetsä, ja tuotava puut nuoremman metsän läpi, usein, niin kuin itsellä asianlaita, vieläpä ojitetun suometsän läpi, ja maa pitää ehdottomasti olla roudassa.
-
jep, nyt kun selvitit maalajit niin jopa miun mielestä saabi jäädä suku sinne aukolle... mutta sitten puitava oikein, net levälleen... ei kasoihin.. ja taimien kanssa sitten hieman sumplimista...
-
Vanha kuusikko kaadetaan aukeaksi nyt talvella. Kannattaako
oksat kerätä pois vai jättää levälleen. Tarkoitus keväällä mätästää
kaivinkoneella ja istuttaa taimet. Saa tulla mätästämään. Vinkvink.
Sama, ja oksat sekä latvat kerätään pois. Helpottaa paljon seuraavia työvaiheita, eikä ravinteita niin merkittävästi poistu etteikö kannattaisi. Kantojen poistolla lähtee jo ravinteitakin, sekä tulee muokattua liian hyvin. Alue metsäautotiessä kiinni, ei tuu ajomatkaa ja hinta ihan ok. Pohja rehevää turvemaata jossa hiesu alla, ravinteista ei tule pulaa pl. todennäköisesti boori.
-
ja tuo helppo lisätä jälkeenpäin ja ei niiin kallistakaan... mutta helppoa.. missäs se olikaan että lingolla ajaa tuhkat mettään? ei onnaa ihan joka risukossa..