Agronet

Keskusteluaiheet => Yleistä maa- ja metsätaloudesta => Aiheen aloitti: härski 77 - 26.10.16 - klo:22:03

Otsikko: tiemaksu
Kirjoitti: härski 77 - 26.10.16 - klo:22:03
tere arvon raadille..

kukapa muistaa tiemaksun määräytymispäivän kun maanomistus ko osakkaalla vaihtunut 4.7.2016 kauppakirjalla
ja oma mielipide olis  että 1.1 ratkaisee vuoden 16 maksun  ja alkuperäinen omistaja kty 1.1.2016 ei halua maksaa
terv aloitteleva toimitsija periaatteela että minun kanssa ei neuvotella vaan lain mukaan..
Otsikko: Vs: tiemaksu
Kirjoitti: Don Essex - 26.10.16 - klo:23:18
Hmm... En äkkiseltään löytänyt Yksityistielaista selvää päivämäärää. Minusta sellaista ei olekaan. Hoitokunta valmistaa tiekokoukselle maksuunpanoluettelon, joka on oltava nähtävissä vähintään 2 viikkoa ennen tiekunnan vuosikokousta. Kokouksessa maksuunpanoluettelo vahvistetaan. Tämä vahvistettu maksuunpanoluettelo on pöytäkirjan lisäksi tärkein asiakirja, jonka perusteella tiekunta voi hakea tiemaksuja ulosottoon. Tästä johtuen olen sitä mieltä, että se henkilö, joka on merkitty osakkaan (tilan) omistajaksi maksuunpanoluetteloa vahvistettaessa, on vastuussa kyseisen vuoden tiemaksuista.

Yksityistielain 74 § mainitaan omistajanmuutoksesta, että "uusi omistaja on vastuussa myös edelliselle omistajalle syntyneistä, tienpidosta johtuneista velvoituksista, ei kuitenkaan edellisen omistajan laiminlyömistä rahana suoritettavista maksuista."

Lisäksi 88 § mainitaan edellämainittu vahvistettu maksuunpanoluettelon ote perusteena ulosotolle. Pöytäkirjalla todistetaan tiekunnan toimivuus, ja että maksuunpanoluettelo on todella vahvistettu.

Tiekunnan opaskirjassa mainitaan, että "Ennen tiekunnan kokousta nähtävillä olleessa maksuunpanoluettelossa olevia tieyksiköitä ei voida muuttaa, vaan maksuunpano pitää tehdä vanhoilla yksiköillä." Siispä tämän mukaan muutokset omistajuuksissa tulee tehdä ennen kuin kyseisen vuoden vuosikokouksen kutsut lähetetään! Tässä kyllä usein oiotaan ja yksiköitä muutetaan joskus vielä vuosikokouksessakin. Tämähän ei toki ole ongelma, jos kaikki osakkaat sen hyväksyvät.

Lain mukaan (65 §) tiekunnan on pidettävä vuosikokouksensa kunakin vuonna ennen kesäkuun loppua, elleivät tieosakkaat toisin päätä. Kokous voidaan pitää myös harvemmin, kuin kerran vuodessa, jos niin on yhdessä päätetty. Silloin maksuunpanoluettelo on voimassa useampia vuosia. Tiekunnan tulee kuitenkin ymmärtääkseni pitää kokous, jos maksuunpanoluetteloa on tarvis muuttaa.

Tuli vähän pitkästi tekstiä, mutta asiaa ei tosiaan ole yksiselitteisesti mainittu laissa. Jos asiassa on epäselvää, kannattaa olla yhteydessä tien hoitokuntaan tai kunnan yksityistiejaostoon. Myös Suomen Tieyhdistyksestä saa hyvin apua kysymyksiin soittamalla.

Aloittelevan toimitsijan kannattaa ehdottomasti tilata tieyhdistykseltä viimeisin "Tiekunta ja Tieosakas"- kirja. Siinä on selitetty kansantajuisesti todella hyvin, miten tulee ja kannattaa toimia eri tilanteissa. Minulle kirja on ollut toimitsijaurani aikana melkein Tieraamattu.

Otsikko: Vs: tiemaksu
Kirjoitti: navettapiika - 27.10.16 - klo:06:16
Meillä tila ostettiin kesäkuun alussa ja tiehoitokunta kokoustaa heinäkuussa. Joten kyllä me maksettiin maksut ensimmäisestä vuodesta alkaen.. En tiedä, menikö pykälien mukaan, mutta ei ruvettu riitelemään. 
Otsikko: Vs: tiemaksu
Kirjoitti: roadrunner - 27.10.16 - klo:06:26
Donilla hyvä vastaus. Lisäksi kirjanpitolaissa on määrätty, että tilinpäätös on laadittava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, ja toiminnantarkastajien on saatava tilit kuukautta ennen kokousta. Käytännössä tarkoittanee, että vuosikokous on pidettävä viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Elikkäs maksuunpanoluettelo on ehtinyt tulla lainvoimaiseksi ennen tuota 4.7, ja entinen osakas maksaa tiemaksun.
Otsikko: Vs: tiemaksu
Kirjoitti: montöör - 27.10.16 - klo:21:30
Kyllähän toi hyvä riidanaihe on, jos ei kauppakirjassa ole tiemaksusta so*****.
Jos tiekunnalle ei ole ilmoitettu omistajavaihdosta ja kokouksessa on vahvistettu
yksikkömaksu maksuunpanoluettelon mukaan eikä kokouksesta ole valitettu, on maksaja
entinen omistaja. Fiksua on tietysti jakaa tiemaksu myyjän ja ostajan kesken mutta
näissä tieasioissa usein järjenkäyttö unohtuu.

Otsikko: Vs: tiemaksu
Kirjoitti: Yodavaari - 30.10.16 - klo:09:11
Juristit asialle jos ei ratkea puhumalla.

Jos kauppakirjaan mitään ei ole kirjattu, hallinta siirtyy omistusoikeuden siirtyessä. Omistusoikeus puolestaan siirtyy kun kauppakirja allekirjoitetaan, ellei muuta sovita esim. kun koko kauppahinta on maksettu esim. Ja näiden myötä siirtyy vastuut kiinteistöhön kohdistuvista maksuista sun muista.
Otsikko: Vs: tiemaksu
Kirjoitti: mah - 31.10.16 - klo:05:42
Onko  kyse kympeistä vai satasista? Useasti nuo "kymppiosakkaat" ovat kaikkein hankalimpia ja vaativimpia osakkaita. :'(
Otsikko: Vs: tiemaksu
Kirjoitti: montöör - 02.11.16 - klo:13:24
Onko  kyse kympeistä vai satasista? Useasti nuo "kymppiosakkaat" ovat kaikkein hankalimpia ja vaativimpia osakkaita. :'(

Just noin. Pienen metsäpalstan omistajan tiemaksu saattaa koostua lähinnä perusmaksusta. Hänen mielestään kaikki työ voidaan tehdä talkoilla, siis muiden toimesta.
Otsikko: Vs: tiemaksu
Kirjoitti: taisker - 02.11.16 - klo:16:00
jos on saanut ostettua jotakin ja näkee vaivaa tiemaksuista on parempi laittaa heti myyntiin uudestaa