Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Koeman - 10.06.16 - klo:07:46
-
Viikkoa vaille 10 kk kantaneen, blondilla siemennetyn holstein lehmän poikimista odotellessa tuli mieleen, onko tästä jotain tutkimusta. Eli vaikuttaako siemennyksessä käytetyn sonnin rotu lehmän tuotokseen. Me ollaan käyetty pääasiassa blondia lihasonnina, kun sen vasikoista saa ch:n kanssa parhaan hinnan ja syntyvät helposti. Blondivasikat on isoja, mutta syntyvät yleensä helposti. Kuitenkin ison vasikan kasvattaminen täytyy näkyä jossakin. Esim. 20 kg suurempi syntymäpaino tarkoittaa myös isompaa kohtua, isompaa istukkaa ja pienempää tilaa pötsille. Tilatasolla aika vaikea tehdä vertailua, kun muuttujia on niin paljon. Löytyykö tästä jotain faktaa. Muutama kymppi enemmän vasikasta ei paljon lohduta jos tuotoksessa jää vaikka 300 kg pois.
-
eiköhän nuo poroakrialla laskenna että kannattaa kun kerran jokainen näkyy plondia laittavan.... se että mäneekö paremmin edes vasikka onkin toinen juttu...
-
Tästä on tehty paljon ainakin tilastotutkimuksia.
Liharotuinen isä pudottaa maitotuotosta 300-500 kg seuraavalla kaudella. En sitten tiedä miten laskennallinen tuo pudotus onkaan, kun jostakin syystä ne muutenkin huonoimmat kantturat siemennetään lihiksillä. Kantoaika pitenee 3-5 päivällä. Tilastoissa vaikuttaa sekin, että lihasiemeniä käytetään usein lehmillä joita ei ole saatu paksuiksi paremmilla. -> poikimaväli pitenee ja laskennallinen tuotos alenee.
Tästä on siis oikea tilasto jossain, joten jos joku havaitsee tämän ilmiön omassa karjassaan niin onpa oikeilla jäljillä.
Ja kyl tämä ProAgriassa tiedetään ja asia on kyllä osattu jo 20 vuotta laskea. Jos se on vaan jotakuta kiinnostanut.
-
Tästä on tehty paljon ainakin tilastotutkimuksia.
Liharotuinen isä pudottaa maitotuotosta 300-500 kg seuraavalla kaudella. En sitten tiedä miten laskennallinen tuo pudotus onkaan, kun jostakin syystä ne muutenkin huonoimmat kantturat siemennetään lihiksillä. Kantoaika pitenee 3-5 päivällä. Tilastoissa vaikuttaa sekin, että lihasiemeniä käytetään usein lehmillä joita ei ole saatu paksuiksi paremmilla. -> poikimaväli pitenee ja laskennallinen tuotos alenee.
Tästä on siis oikea tilasto jossain, joten jos joku havaitsee tämän ilmiön omassa karjassaan niin onpa oikeilla jäljillä.
Ja kyl tämä ProAgriassa tiedetään ja asia on kyllä osattu jo 20 vuotta laskea. Jos se on vaan jotakuta kiinnostanut.
Ei se kovin hyvää kuvaa anna ProAgriasta,tännekkin joutuu ties kuika kauan kiertämään kuukkelin kautta.Mavi-virusko on tarttunut?
-
Tästä on tehty paljon ainakin tilastotutkimuksia.
Liharotuinen isä pudottaa maitotuotosta 300-500 kg seuraavalla kaudella. En sitten tiedä miten laskennallinen tuo pudotus onkaan, kun jostakin syystä ne muutenkin huonoimmat kantturat siemennetään lihiksillä. Kantoaika pitenee 3-5 päivällä. Tilastoissa vaikuttaa sekin, että lihasiemeniä käytetään usein lehmillä joita ei ole saatu paksuiksi paremmilla. -> poikimaväli pitenee ja laskennallinen tuotos alenee.
Tästä on siis oikea tilasto jossain, joten jos joku havaitsee tämän ilmiön omassa karjassaan niin onpa oikeilla jäljillä.
Ja kyl tämä ProAgriassa tiedetään ja asia on kyllä osattu jo 20 vuotta laskea. Jos se on vaan jotakuta kiinnostanut.
Ei se kovin hyvää kuvaa anna ProAgriasta,tännekkin joutuu ties kuika kauan kiertämään kuukkelin kautta.Mavi-virusko on tarttunut?
Laita oikea osoite, niin tulee suoraan..
Toiset haluavat liharotuja, toiset tykkäävät karsia, osaa kiinnostaa maksimaalinen tilastollinen maitotuotos. Tähänkin kysymykseen on äkkiä 4 tai 6 oikeaa vastausta ja 10 erilaista oikeaa mielipidettä. Kukapa siinä välissä luovii ja on aina oikeassa.
-
Tästä on tehty paljon ainakin tilastotutkimuksia.
Liharotuinen isä pudottaa maitotuotosta 300-500 kg seuraavalla kaudella. En sitten tiedä miten laskennallinen tuo pudotus onkaan, kun jostakin syystä ne muutenkin huonoimmat kantturat siemennetään lihiksillä. Kantoaika pitenee 3-5 päivällä. Tilastoissa vaikuttaa sekin, että lihasiemeniä käytetään usein lehmillä joita ei ole saatu paksuiksi paremmilla. -> poikimaväli pitenee ja laskennallinen tuotos alenee.
Tästä on siis oikea tilasto jossain, joten jos joku havaitsee tämän ilmiön omassa karjassaan niin onpa oikeilla jäljillä.
Ja kyl tämä ProAgriassa tiedetään ja asia on kyllä osattu jo 20 vuotta laskea. Jos se on vaan jotakuta kiinnostanut.
Ei se kovin hyvää kuvaa anna ProAgriasta,tännekkin joutuu ties kuika kauan kiertämään kuukkelin kautta.Mavi-virusko on tarttunut?
Laita oikea osoite, niin tulee suoraan..
Toiset haluavat liharotuja, toiset tykkäävät karsia, osaa kiinnostaa maksimaalinen tilastollinen maitotuotos. Tähänkin kysymykseen on äkkiä 4 tai 6 oikeaa vastausta ja 10 erilaista oikeaa mielipidettä. Kukapa siinä välissä luovii ja on aina oikeassa.
Belgian sinisellä tulisi pienempiä risteytysvasikoita ja silti isompia ruhoja, mutta sitä ei voi käyttää kuin ei teurastamot osta. Aika sääli ja haittaa taas hölmöläisten päätöksellä kotimaista kilpailukykyä. Eihän sitä tarvitsisi sanoa Belgian siniseksi vaan risteytykseksi kaikessa kuluttajaviestinnässä.
-
Ei missään tapauksessa Belgiansinistä. Kyllä se jossain kohtaa tulee kuluttajien tietoon että jos käytettäisiin belgian sinistä, lähtis aika nopsaan kuluttajien luottamus suomalaiseta naudanlihasta. Eihän rodun käyttöä voi millään lailla pitää missään oloissa järkevänä, jos lähes kaikki poikimiset hoidetaan keisarinleikkauksella.
-
Ei missään tapauksessa Belgiansinistä. Kyllä se jossain kohtaa tulee kuluttajien tietoon että jos käytettäisiin belgian sinistä, lähtis aika nopsaan kuluttajien luottamus suomalaiseta naudanlihasta. Eihän rodun käyttöä voi millään lailla pitää missään oloissa järkevänä, jos lähes kaikki poikimiset hoidetaan keisarinleikkauksella.
Belgian sinisellä tehtyjä risteytyksiä ei hoideta keisarinleikkauksella, vasu on jopa aika pieni. Ja se vasikka ei ole Belgian sininen vaan risteytys.
Ja Belgian sinistä käytetään risteytykseen maissa joissa on aivan yhtä korkeat eettiset standardit kuin suomessa ja lihaa arvostetaan, esim Ranskassa.
-
Rotu määräytyy isän mukaan. Joo ei risteytyksiä tartte leikata, mutta se siemennys-sonni itse on aikanaan leikattu ulos.
-
Rotu määräytyy isän mukaan. Joo ei risteytyksiä tartte leikata, mutta se siemennys-sonni itse on aikanaan leikattu ulos.
No pitäisikö lisääntyminen kieltää kaikilta keisarinleikkauksella syntyneiltä (lajista riippumatta) vaikka ei olisikaan merkittävää riskiä että se perityy jälkeläisille?
-
Rotu määräytyy isän mukaan. Joo ei risteytyksiä tartte leikata, mutta se siemennys-sonni itse on aikanaan leikattu ulos.
No pitäisikö lisääntyminen kieltää kaikilta keisarinleikkauksella syntyneiltä (lajista riippumatta) vaikka ei olisikaan merkittävää riskiä että se perityy jälkeläisille?
Ei tässä olekaan kysymys biologiasta, vaan siitä että Belgian sinisellä on se maine mikä on. Ja niinkuin pp tuossa sanoi, joku nostaisi siitä kuitenkin metelin. Ihan turhaa oma-aloitteisesti antaa aseita kotieläintuotannon vastustajien käsiin.
-
Rotu määräytyy isän mukaan. Joo ei risteytyksiä tartte leikata, mutta se siemennys-sonni itse on aikanaan leikattu ulos.
No pitäisikö lisääntyminen kieltää kaikilta keisarinleikkauksella syntyneiltä (lajista riippumatta) vaikka ei olisikaan merkittävää riskiä että se perityy jälkeläisille?
Ei tässä olekaan kysymys biologiasta, vaan siitä että Belgian sinisellä on se maine mikä on. Ja niinkuin pp tuossa sanoi, joku nostaisi siitä kuitenkin metelin. Ihan turhaa oma-aloitteisesti antaa aseita kotieläintuotannon vastustajien käsiin.
Tehdäänkö tuosta sitä HK:n Sinistä
-
Rotu määräytyy isän mukaan. Joo ei risteytyksiä tartte leikata, mutta se siemennys-sonni itse on aikanaan leikattu ulos.
No pitäisikö lisääntyminen kieltää kaikilta keisarinleikkauksella syntyneiltä (lajista riippumatta) vaikka ei olisikaan merkittävää riskiä että se perityy jälkeläisille?
Ei tässä olekaan kysymys biologiasta, vaan siitä että Belgian sinisellä on se maine mikä on. Ja niinkuin pp tuossa sanoi, joku nostaisi siitä kuitenkin metelin. Ihan turhaa oma-aloitteisesti antaa aseita kotieläintuotannon vastustajien käsiin.
Tehdäänkö tuosta sitä HK:n Sinistä
Eikö sitä tehdäkkään sinimailasjauhosta? :o
-
Maitorotu vs liharotu vaikutus tuotokseen on kyllä tiedossa. Lähinnä kiinnostaa liharotujen väliset erot. Esim. hf vs blondi isänä, onko emän tuotoksessa eroa. Jos näistä löytyisi tilastotietoa, niin siinä ei edes olisi lehmien valikoitumisesta johtuvaa harhaa.
-
Maitorotu vs liharotu vaikutus tuotokseen on kyllä tiedossa. Lähinnä kiinnostaa liharotujen väliset erot. Esim. hf vs blondi isänä, onko emän tuotoksessa eroa. Jos näistä löytyisi tilastotietoa, niin siinä ei edes olisi lehmien valikoitumisesta johtuvaa harhaa.
Isot enemmän, pienet vähemmän.
-
Maitorotu vs liharotu vaikutus tuotokseen on kyllä tiedossa. Lähinnä kiinnostaa liharotujen väliset erot. Esim. hf vs blondi isänä, onko emän tuotoksessa eroa. Jos näistä löytyisi tilastotietoa, niin siinä ei edes olisi lehmien valikoitumisesta johtuvaa harhaa.
Isot enemmän, pienet vähemmän.
No shit Sherlock.
-
Maitorotu vs liharotu vaikutus tuotokseen on kyllä tiedossa. Lähinnä kiinnostaa liharotujen väliset erot. Esim. hf vs blondi isänä, onko emän tuotoksessa eroa. Jos näistä löytyisi tilastotietoa, niin siinä ei edes olisi lehmien valikoitumisesta johtuvaa harhaa.
Isot enemmän, pienet vähemmän.
No shit Sherlock.
Mainitsemani 500-300 kg siis
-
Sittenhän pienimaitoisempia ja lyhytmaitoisempia lehmiä ei kannata liharodulla siementää? Me ollaan tämä nyt raskaasti huomattu, ollaan koitettu lopettaa lyhytmaitoisemmat suvut käyttämällä lihasonnia ja näiden kausi on lihatiineydessä entistä huonompi ja entistä lyhyempi. Parina vuonna olen jättänyt lihasonnin melkein kokonaan käyttämättä ja karjan keskituotos nousi lähes 2000 kg. En tiedä voiko oikeasti lihasonnitiineydet pudottaa maitoja noin ankarasti? Ainakin jos on ay-lehmä, lihomaan taipuvainen, lyhytmaitoinen ja tuotokseltaan alle keskitasoa, niin jos sille ei voi oman rodun sonnia laittaa niin kantsii mielummin teuraaksi laittaa.
-
Sittenhän pienimaitoisempia ja lyhytmaitoisempia lehmiä ei kannata liharodulla siementää? Me ollaan tämä nyt raskaasti huomattu, ollaan koitettu lopettaa lyhytmaitoisemmat suvut käyttämällä lihasonnia ja näiden kausi on lihatiineydessä entistä huonompi ja entistä lyhyempi. Parina vuonna olen jättänyt lihasonnin melkein kokonaan käyttämättä ja karjan keskituotos nousi lähes 2000 kg. En tiedä voiko oikeasti lihasonnitiineydet pudottaa maitoja noin ankarasti? Ainakin jos on ay-lehmä, lihomaan taipuvainen, lyhytmaitoinen ja tuotokseltaan alle keskitasoa, niin jos sille ei voi oman rodun sonnia laittaa niin kantsii mielummin teuraaksi laittaa.
Kyl sinä olet tehnyt paljon muutakin.
-
Sittenhän pienimaitoisempia ja lyhytmaitoisempia lehmiä ei kannata liharodulla siementää? Me ollaan tämä nyt raskaasti huomattu, ollaan koitettu lopettaa lyhytmaitoisemmat suvut käyttämällä lihasonnia ja näiden kausi on lihatiineydessä entistä huonompi ja entistä lyhyempi. Parina vuonna olen jättänyt lihasonnin melkein kokonaan käyttämättä ja karjan keskituotos nousi lähes 2000 kg. En tiedä voiko oikeasti lihasonnitiineydet pudottaa maitoja noin ankarasti? Ainakin jos on ay-lehmä, lihomaan taipuvainen, lyhytmaitoinen ja tuotokseltaan alle keskitasoa, niin jos sille ei voi oman rodun sonnia laittaa niin kantsii mielummin teuraaksi laittaa.
Olet tehnyt oikeita asioita navetassa, en usko liharodun käyttämättömyyden nostavan tuotosta noin paljon. Eikö ollut joku tutkimus, jossa väitettiin sonnivasikat alentavan tuotosta lehmävasikkaan verrattuna.
Käytettävä liharotu varmasti vaikuttaa lehmän maitotuotokseen . Isot vasikat esim ch ja simmental ainakin tuottaa niin isoja vasikoita, että lehmälle joskus vaikeuksia selvitä synnytyksestä. Angnus ja blondi syntyneet tähän asti helposti. Nämä kokemukset omalta tilalta.
-
Laita, Rusina, yyveetä, niin, tutkitaan joskus mitä olet tehnyt oikein ☺
-
Toi 500kg/lehmä alkaa olla sen verran kova tiputus että melkein kannattaa nostaa poisto prosenttia.
-
Isot vasikat esim ch ja simmental ainakin tuottaa niin isoja vasikoita, että lehmälle joskus vaikeuksia selvitä synnytyksestä. Angnus ja blondi syntyneet tähän asti helposti. Nämä kokemukset omalta tilalta.
Oikeastaan Agnus ja blondi riittäisikin risteytysroduiksi. Agnusta jos halutaan hyvää marmoroitunutta ja rasvaista lihaa (hölmöä kyllä, sitä halutaan aika vähän), ja Blondia jos halutaan enemmän kuivempaa lihaa.
Optimaalisinta olisi toki vaihtaa Blondi vielä Belgian siniseen, tulisi vielä pienempiä vasikoita (ainakin niiden perusteella joita olen Saksassa ja Hollannissa nähnyt) jotka kasvaisivat vielä isommiksi.
-
Sittenhän pienimaitoisempia ja lyhytmaitoisempia lehmiä ei kannata liharodulla siementää? Me ollaan tämä nyt raskaasti huomattu, ollaan koitettu lopettaa lyhytmaitoisemmat suvut käyttämällä lihasonnia ja näiden kausi on lihatiineydessä entistä huonompi ja entistä lyhyempi. Parina vuonna olen jättänyt lihasonnin melkein kokonaan käyttämättä ja karjan keskituotos nousi lähes 2000 kg. En tiedä voiko oikeasti lihasonnitiineydet pudottaa maitoja noin ankarasti? Ainakin jos on ay-lehmä, lihomaan taipuvainen, lyhytmaitoinen ja tuotokseltaan alle keskitasoa, niin jos sille ei voi oman rodun sonnia laittaa niin kantsii mielummin teuraaksi laittaa.
Kyllä tuossa voi olla perää. Vähemmän karkearehua kun vasikka on isompi, niin sehän nostaa silloin periaatteessa täysrehu prosenttia. Mikä tietyn tason jälkeen laskee tuotosta. Eli ne heikommat yksilöt kannattaa jättää tyhjäksi.
-
Sittenhän pienimaitoisempia ja lyhytmaitoisempia lehmiä ei kannata liharodulla siementää? Me ollaan tämä nyt raskaasti huomattu, ollaan koitettu lopettaa lyhytmaitoisemmat suvut käyttämällä lihasonnia ja näiden kausi on lihatiineydessä entistä huonompi ja entistä lyhyempi. Parina vuonna olen jättänyt lihasonnin melkein kokonaan käyttämättä ja karjan keskituotos nousi lähes 2000 kg. En tiedä voiko oikeasti lihasonnitiineydet pudottaa maitoja noin ankarasti? Ainakin jos on ay-lehmä, lihomaan taipuvainen, lyhytmaitoinen ja tuotokseltaan alle keskitasoa, niin jos sille ei voi oman rodun sonnia laittaa niin kantsii mielummin teuraaksi laittaa.
Lyhytmaitoisuus ei ole ongelma vaan seuraus.Poistat ongelman ongelmaiset,niin katoaa myös lyhytmaitoisuus.
-
Laita, Rusina, yyveetä, niin, tutkitaan joskus mitä olet tehnyt oikein ☺
Minä en ole tässä se joka olisi tehnyt kaikki oikein, sattuu olemaan ahkera isäntä joka viihtyy myös navetassa. Ja ollaan karsittu viime vuosina pahimmasta päästä huonompia ja prosessi jatkuu edelleen. Utareterveydessä ollaan tehty yli 10 vuotta töitä ja se alkoi näkyä: terveistä utareista tulee enemmän maitoa!
Ja tämä on ihan paras ammatti maailmassa!
Nyt sitten on tullut takapakkia, tänä vuonna tuli takkiin kun monen lehmän tiinehtyminen siirtyi, joten nyt lypsetään tippamaitosia.
-
Isot vasikat esim ch ja simmental ainakin tuottaa niin isoja vasikoita, että lehmälle joskus vaikeuksia selvitä synnytyksestä. Angnus ja blondi syntyneet tähän asti helposti. Nämä kokemukset omalta tilalta.
Oikeastaan Agnus ja blondi riittäisikin risteytysroduiksi. Agnusta jos halutaan hyvää marmoroitunutta ja rasvaista lihaa (hölmöä kyllä, sitä halutaan aika vähän), ja Blondia jos halutaan enemmän kuivempaa lihaa.
Optimaalisinta olisi toki vaihtaa Blondi vielä Belgian siniseen, tulisi vielä pienempiä vasikoita (ainakin niiden perusteella joita olen Saksassa ja Hollannissa nähnyt) jotka kasvaisivat vielä isommiksi.
Me ei olla uskallettu enää agnusta laittaa kun niistä vasikoista pääsee huonommin eroon ja risteytyslisä on lähes mitätön. Limppari on meillä ollut koko ajan päärotu. Blondi on ollut ongelmainen, kauheasti ollaan sitä koitettu käyttää, mutta se ei tiineytä tai sitten sen vasikoissa on ollut heikkoja että ne kuolee herkemmin. Charolaista ollaan nyt laitettu useammalle lehmälle, meillä on isompiakin lehmiä, niille on laitettu. Simmental on niin jytky ettei sitä enää. Aikasemmin vanha emäntäkin käytti rohkeasti charolaista ay-karjassa, eikä koskaan neuvonut ettei sitä voisi käyttää.
-
Isot vasikat esim ch ja simmental ainakin tuottaa niin isoja vasikoita, että lehmälle joskus vaikeuksia selvitä synnytyksestä. Angnus ja blondi syntyneet tähän asti helposti. Nämä kokemukset omalta tilalta.
Oikeastaan Agnus ja blondi riittäisikin risteytysroduiksi. Agnusta jos halutaan hyvää marmoroitunutta ja rasvaista lihaa (hölmöä kyllä, sitä halutaan aika vähän), ja Blondia jos halutaan enemmän kuivempaa lihaa.
Optimaalisinta olisi toki vaihtaa Blondi vielä Belgian siniseen, tulisi vielä pienempiä vasikoita (ainakin niiden perusteella joita olen Saksassa ja Hollannissa nähnyt) jotka kasvaisivat vielä isommiksi.
Me ei olla uskallettu enää agnusta laittaa kun niistä vasikoista pääsee huonommin eroon ja risteytyslisä on lähes mitätön. Limppari on meillä ollut koko ajan päärotu. Blondi on ollut ongelmainen, kauheasti ollaan sitä koitettu käyttää, mutta se ei tiineytä tai sitten sen vasikoissa on ollut heikkoja että ne kuolee herkemmin. Charolaista ollaan nyt laitettu useammalle lehmälle, meillä on isompiakin lehmiä, niille on laitettu. Simmental on niin jytky ettei sitä enää. Aikasemmin vanha emäntäkin käytti rohkeasti charolaista ay-karjassa, eikä koskaan neuvonut ettei sitä voisi käyttää.
Joo sehän siinä on että ei sitä agnusristeytystä silti haluta vaikka liha olisi parempaa. Kun isot teurastamot eivät halua rasvaa ja makua vaan kuivaa massaa. Broileri olisi kyllä halvempi siihen... Jos haluaisin kasvattaa omia risteytyshiehoja suoramyyntiin tai omaan käyttöön, niiten haluaisin olevan agnusta, mutta koska ei ole suunnitelmissa niin en itsekään juuri agnuksella risteytä.
-
Isot vasikat esim ch ja simmental ainakin tuottaa niin isoja vasikoita, että lehmälle joskus vaikeuksia selvitä synnytyksestä. Angnus ja blondi syntyneet tähän asti helposti. Nämä kokemukset omalta tilalta.
Oikeastaan Agnus ja blondi riittäisikin risteytysroduiksi. Agnusta jos halutaan hyvää marmoroitunutta ja rasvaista lihaa (hölmöä kyllä, sitä halutaan aika vähän), ja Blondia jos halutaan enemmän kuivempaa lihaa.
Optimaalisinta olisi toki vaihtaa Blondi vielä Belgian siniseen, tulisi vielä pienempiä vasikoita (ainakin niiden perusteella joita olen Saksassa ja Hollannissa nähnyt) jotka kasvaisivat vielä isommiksi.
Me ei olla uskallettu enää agnusta laittaa kun niistä vasikoista pääsee huonommin eroon ja risteytyslisä on lähes mitätön. Limppari on meillä ollut koko ajan päärotu. Blondi on ollut ongelmainen, kauheasti ollaan sitä koitettu käyttää, mutta se ei tiineytä tai sitten sen vasikoissa on ollut heikkoja että ne kuolee herkemmin. Charolaista ollaan nyt laitettu useammalle lehmälle, meillä on isompiakin lehmiä, niille on laitettu. Simmental on niin jytky ettei sitä enää. Aikasemmin vanha emäntäkin käytti rohkeasti charolaista ay-karjassa, eikä koskaan neuvonut ettei sitä voisi käyttää.
Joo sehän siinä on että ei sitä agnusristeytystä silti haluta vaikka liha olisi parempaa. Kun isot teurastamot eivät halua rasvaa ja makua vaan kuivaa massaa. Broileri olisi kyllä halvempi siihen... Jos haluaisin kasvattaa omia risteytyshiehoja suoramyyntiin tai omaan käyttöön, niiten haluaisin olevan agnusta, mutta koska ei ole suunnitelmissa niin en itsekään juuri agnuksella risteytä.
Johtuu siitä että blondi kasvaa huomattavasti isommaksi ja nopeammin. Anguksesta ei tiedä tuleeko siitä ajokoira vai sonni reilun vuoden ikäisenä. Angukset pitäsii kasvattaa syntymätilalla johonkin 6kk asti jolloin näkee kasvaako ne vai ei. Riippuu paljon myös siitä emästäkin.
-
Laita, Rusina, yyveetä, niin, tutkitaan joskus mitä olet tehnyt oikein ☺
Minä en ole tässä se joka olisi tehnyt kaikki oikein, sattuu olemaan ahkera isäntä joka viihtyy myös navetassa. Ja ollaan karsittu viime vuosina pahimmasta päästä huonompia ja prosessi jatkuu edelleen. Utareterveydessä ollaan tehty yli 10 vuotta töitä ja se alkoi näkyä: terveistä utareista tulee enemmän maitoa!
Ja tämä on ihan paras ammatti maailmassa!
Nyt sitten on tullut takapakkia, tänä vuonna tuli takkiin kun monen lehmän tiinehtyminen siirtyi, joten nyt lypsetään tippamaitosia.
Hienoa !!
-
Laita, Rusina, yyveetä, niin, tutkitaan joskus mitä olet tehnyt oikein ☺
Sääli että bäccäri asuu jossain hevonv.itunloukolla,se olis voinu kouluttaa mustakin eturivin maitoilijan. :-\
-
Laita, Rusina, yyveetä, niin, tutkitaan joskus mitä olet tehnyt oikein ☺
Sääli että bäccäri asuu jossain hevonv.itunloukolla,se olis voinu kouluttaa mustakin eturivin maitoilijan. :-\
Höh.. mua kiinnostaisi tässä ne tilastot