Agronet
Keskusteluaiheet => Koneet, laitteet ja tekniikka => Aiheen aloitti: Wessel - 14.01.16 - klo:10:01
-
MT:ssä juttu sähkön kilpailuttamisesta. Sähkö sinänsä halpaa, mut toi siirto ottaa jo 2/3 koko potista, ainakin kalleimmilla siirron alueilla. Siirrostakin oli aiemmin juttua MT:ssä. En tiedä mitens nettikilpailutuksella saa tänäpäivänä ostettua sähköö, siis hinta. Onko se noita hintoja mitä lehdes vai jotain muuta? aikoinaan tein itte kilpailutuksen netin kautta, mut nyt ollu pitempään sopimus yrityksille tarjoavan sähkönhankkijan kanssa. Itte ainakin pitäny niiden tarjoamaa hintaa hyvänä.
Toi sähkönsiirto sitte omalukunsa...
-
Tuottamalla itse sähköä, säästää siirtomaksuissa, veroissa ja rahassa. Kaupan päälle haavoittuvuus sähköverkon häiriöille vähenee. Mahdollisesti syntyvän ylijäämän voi myydä verkkoon.
Saksassa maatilat ovat merkittäviä sähköenergiantuottajia: biokaasu, aurinko ja tuuli ovat ainakin käytössä. Luultavasti tähän suuntaan mennään meilläkin.
-
Sähköliittymän joutuu kuitenkin pitämään, jos meinaa ajaa omaa tuottamaa sähköä verkkoon eli siirrosta/perusmaksusta ei pääse eroon. Jos tällä nykysysteemillä meinaa tuottaa itte sähkön, niin pitäisi pystyä irtautumaan kokonaan sähköverkosta, sillo ehkä olis jotain järkeä sähköntuottamisessa.
Täällä utopiaa, että päästäisi k-eurooppalaiseen systeemiin. Valtiovalta pitää kyllä huolen...
-
http://www.statista.com/statistics/263492/electricity-prices-in-selected-countries/
Oma tuotanto omaan käyttöön kannattaa kun hinta on tosi kova muuten. Suomessa hinta siirtoineenkin on biokaasun kannattavuusrajan alapuolella hamaan tulevaisuuteen.
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/what-german-households-pay-power
Saksan kotitalouden maksama sähkön hinta:
7,05 senttiä sähkön nomaalia verotonta hintaa
6,75 senttiä siirtohintaa
6,35 senttiä bioergialisää, eli kaikki jotuvat maksamaan tämän verran lisää sähköstä että bioenergian tariffit tulee maksettua
4,59 senttiä alvia
2,05 senttiä sähköveroa
1,66 senttiä jotain ihme lisähintaa siirrosta
Loppusumma jää jonnekin 28,5 sentin paikkeille.
Että tuo ehkä selittää missä määrin suomessa on eri kuvio bioenergian tuotannossa
Ja pitää vielä lisätä että Suomen siirtohinnatkin ovat aika kohtuullisia Saksan hintoihin verrattaessa. Varsinkin kun ajatellaan miten paljon hankalampaa sähkön siirron luulisi olevan näin harvaan asutussa kylmässä maassa. Suomessa siirtoyhtiö ottaa veroineen (siis sisältäen myös energiaveron, ei vain alvia) yleensä vähemmän kuin Saksassa on siirron veroton hinta.
(https://www.cleanenergywire.org/sites/default/files/styles/lightbox_image/public/images/factsheet/household-power-price-breakdown-2007-2014.png?itok=_5xWQuof)
-
En tiiä milloin Suomessa kiinostutaan asiasta, mutta yli 50kva laitella tuotetusta bio-sähköstä pitäisi maksaa vero jos tila on kytketty verkkoon. Saarekkeena laitteet saisi olla 2000kva:tä jos ei myy sähköä ulkopuolelle ja ei ole kytketty ollenkaan valtakunnan verkkoon.