Agronet
Keskusteluaiheet => Yleistä maa- ja metsätaloudesta => Aiheen aloitti: tapanil - 31.10.15 - klo:15:35
-
Myin maatilani sukupolvenvaihdos kaupalla pojalleni alkuvuonna. Verottaja lähetti luovutusvoittoverolaskelman
niistä tiloista jotka olen omistanut alle 10vuotta ja niistä menisi huomattava vero. Verottajalla oli laskelmassa kyllä oikein tilojen hankintaaika mutta hankintahinta oli jotain muuta kuin oikein ja metsävähennys oli lisätty niihinkin tiloihin mistä puuta ei ole myyty. Olisiko kellään tietoa mihin nämä verottajan laskelmat perustuu?
-
Myin maatilani sukupolvenvaihdos kaupalla pojalleni alkuvuonna. Verottaja lähetti luovutusvoittoverolaskelman
niistä tiloista jotka olen omistanut alle 10vuotta ja niistä menisi huomattava vero. Verottajalla oli laskelmassa kyllä oikein tilojen hankintaaika mutta hankintahinta oli jotain muuta kuin oikein ja metsävähennys oli lisätty niihinkin tiloihin mistä puuta ei ole myyty. Olisiko kellään tietoa mihin nämä verottajan laskelmat perustuu?
No kauppakirjoissahan se oikea summa näkyy.
-SS-
-
Alueen keski hintaan ja siitä laskettuun hankintahinta olettamaan. Voidaan käyttää myös ostohintaa, mutta verottaja huomioi yleensä heti sen edulisemman. Vero menee siitä mikä on myynti hinta vähennettynä hankinta hinta. Eli myyntivoitosta.
-
jos verottaja on vain kokeillut.Arvioihin siellä monesti nuo laskelmat perustuu.
-
Verottaja laskee myyntivoiton hankintameno-olettaman tai todellisen myyntivoiton mukaan siten, mikä on verotettavalle edullisempaa. Todellisesta myyntivoitosta saa vähentää kaupan kulut, hankintameno-olettamasta ei. Tässä lainaus: "Luovutusvoitto voidaan aina laskea myös vähentämällä luovutushinnasta hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama on 40 prosenttia luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta, ja 20 prosenttia, jos omistusaika on alle 10 vuotta. Hankintameno-olettaman lisäksi luovutushinnasta ei saa vähentää mitään muuta."
Linkki: http://www.veronmaksajat.fi/sijoittaminen/myyntivoitto-eli-luovutusvoitto/
Todellakin metsävähennys on oikeastaan luonteeltaan varaus. Sillä siirretään puun myynnin veroa maksettavaksi silloin, kun tila myydään. Suomen verotus tietäen, yleensä vähän korkeamman pääomaverokannan mukaan.
Tässä taas lainaus:
"Käytetty metsävähennys lisätään luovutusvoittoon tai luovutustappioon seuraavissa tapauksissa:
•Metsätila myydään ns. vieraalle taholle
•Metsätila myydään ns. lähisukulaiselle alle 10 vuoden omistuksen jälkeen
•Lisäys voi kuitenkin olla enintään 60 prosenttia myydyn metsätilan hankintamenosta
•Tällöin metsävähennystä voi tuloutua, vaikka myytävällä tilalla ei olisikaan tehty hakkuita
Käytetty metsävähennys ei kuitenkaan lisää metsätilan omistajanvaihdokseen liittyviä veroja seuraavissa tilanteissa:
•Metsätila vaihtaa omistajaa puhtaana lahjana tai perintönä
•Metsätila myydään ns. lähisukulaiselle yli 10 vuoden omistuksen jälkeen
•Metsätila myydään luonnonsuojelualueeksi ELY-keskukselle
•Metsänomistaja ei ole koskaan käyttänyt metsävähennysoikeuttaan
•Metsätila liitetään yhteismetsään osuuksia vastaa
"
Ja linkki http://www.metsakeskus.fi/metsavahennys-omistajanvaihdostilanteissa#.VjWJN0Y8KMY
Kannattaa aina pyytää verottajalta ennakkopäätös veroista. Se sitoo verottajaa, eikä tule yllätyksiä. Proagriaakin kyllä kannattaa yleensä käyttää apuna.
-
Kannattaa aina pyytää verottajalta ennakkopäätös veroista.
-kyllä ehdottomasti, tässä vaiheessa huomioit kaupassa tulevat epäkohdat, soita taas poroakriin
Se sitoo verottajaa, eikä tule yllätyksiä.
-tavallaan joo mutta etenkin jos vaiheittainen spv, että vanhukset vielä mukana osittain ja omistaa jotain, sekaannuksia tulee.. meillä asioita käsiteltiin 4 eri toimipisteessä 6 eri henkilöä ja asioista on tehty lisäselvityksiä kaupan jälkeen 6kertaa ensimmäisiin veroilmoituksiin liittyen. yhteydenottoja kaikkiaan kymmenkunta joista viimmeisimmät että aijaa niin täällähän olikin nipussa tämä lisäselvitys no ei sitte mitää :o
Proagriaakin kyllä kannattaa yleensä käyttää apuna.
-tätä kannattaa välttää viimeiseen asti, lasku tulee tarjotusta ruuastakin ja "ammattitaito" on sitä valmiin exelin täyttöä >:( kaikki, ja siis aivan kaikki pitää tarkastaa ja käydä esim pankin asiantuntijan kanssa läpi.. meillä jos olisi tehty kauppa "asiantuntijan" ehdotuksen mukaan, olisi tullut luovutusvoittoveroa 30te ja jos kaikki antaas mennä vaan olisi häipyny 10te poistot..
pankinjohtajalta tuli hyvä ohje kaupanteon alkuvaihees jo:
muistakaa että kun toiseen suuntaan kumartaa, toiseen pyllistää ;D
tätä on nouratettu, haettu keskitietä ja pysytty tiellä. veroja tulee mutta ne tulee oikein..
kokotila kauppahan on sitte eri juttu, vähemmän voi välttää mutta pitkäaikaisella suunnittelulla jotain..
eihän näitä kukaan tee hetken mielijohteesta, eihän?
-
Ennakkopäätös sitoo verottajaa, mutta vaihdos on toteutettava juuri asiakirjojen mukaan. Melkeinpä sanaakaan ei saa muuttaa. Omia tulkintoja ei voi tehdä. Vaiheittainen spv on varmasti hankalampi.
Olen samaa mieltä myös siitä,että Proagria ei välttämättä löydä parhaita vaihtoehtoja. Meilläkin suunnitelma oli proagriasta. Pankin neuvotteluissa suunnitelma uusittiin osittain. Haimme vielä apua konsulttitoimistosta (kallis), mutta silloin suunnitelmat menivät kokonaan uusiksi. Yhteistoimin viiden eri tahon kanssa saatiin verottajalle ennakkopäätös, joka oli ylivoimaisesti edullisin kaikille.
Johtopäätös onkin, että parempi proagriakin, kun ei mitään, mutta monipuolisesti selvitellen eri tahojen kanssa löytyy paras ratkaisu.
Neuvojissakin on tosi paljon eroja.
-
Verottaja ei perehdy kunnolla asioihin vaan kokeiluverottaa kalleimman jälkeen. Harva juristi osaa maatila- tai perittyjä metsätilakauppoja.
Kaupantekijän on itse tunnettava laki, mikä on hullua meillä Suomessa. Pienessä perinnön jakokaupassa verottaja kokeiluverotti sekä perikuntaa että luopuvia osakkaita. Verottaja perui molemmilta luovutusvoittoverot yht. 15t.
Metsävähennys on veron lykkäämistä, jos aikoo myydä maata kuten edellä hyvin oli.