Agronet

Keskusteluaiheet => Yleistä maa- ja metsätaloudesta => Aiheen aloitti: T - 26.12.08 - klo:19:46

Otsikko: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: T - 26.12.08 - klo:19:46
Lueskeltuani foorumianne muutamia päiviä päätin minäkin pistää nokkani tänne.
Mutta se varsinainen asiani.

Suunnitelmissa on tuossa laman aikana ostaa oma sopivan kokoinen maatila. Tarkoituksena olisi saada siitä kahden ihmisen työpaikka (minun ja ukkoni). Pelkkää viljatilaa emme halua perustaa. Lihanautoja olemme suunnitelleet alustavasti - silloin myös nuoren viljelijän tuen se osuus olisi hoidossa - muista tuotantoeläimistä ei ole niinkään kokemusta. Mietin myös että kuinka tarkka tuo nuoren viljelijän aloitustuessa oleva kohta "kolmen vuoden työkokemusta tilan tuotantosuunnan alalta" on? Olen työskennellyt lihakarjatiloilla (ei emolehmä) ja mieheni maitotilalla, mutta voisinko silti saada tuen emolehmätilalle? Saanko nuoren viljelijän aloitustuen lisäksi myös naisyrittäjän tukea, vai ovatko ne toisensa pois sulkevia? Entäpä startti raha yrittäjille, voiko sitä saada vielä noiden lisäksi?

Kuinka iso maatilan pitäisi olla että se työllistäisi kaksi ihmistä ja olisi kannattava. Rikastumaan sillä tuskin pääsee, mutta kunhan pärjää sehän se pääasia on. Kumpi kannattaa (paremmin), emolehmät vaiko kolmivaihekasvattamo? Missä tukialueella? Pohjoisesta saa halvemmalla enemmän maata, mutta tuet on matalampia, mutta etempää vähemmän maata ja enemmän tukia. Haaveissa olisi keski-suomi - tarpeeksi lähellä kotipaikkakuntaa ja sukulaisia, mutta myös tarpeeksi kaukana ;)

Kysyn tässä myös mielipidettänne vasikoiden hapanjuottoon. Yksi hyväpuolihan siinä on se että "kone" on halpa, mutta miten ihmeessä huomataan jos joku vasikka ei ole käynyt juomassa? Siinähän joutuu istumaan ja tarkkailemaan vasikoita koko ajan että tietää ketkä käyvät juomassa ja ketkä ei. Miten tämä on hoidettu yleensä tälläisillä tiloilla?

Olen myöskin miettinyt että osa eläimistä voisi mennä teurastamolle, mutta osan voisi (ainakin tulevaisuudessa kunhan tila saadaan pyörimään) teurastaa ja (markkinoida ja) myydä itse tilalta. Kaiketi kannattavampaa (rahallisesti) on myydä suoraan tilalta, mutta varmempaa myydä teurastamolle, vai olenko väärässä?
Mietin myös elossa olevan eläimen myymistä suoraan tilalta tyylillä asiakas valitsee eläimen ja me teurastetaan ja palotellaan se asiakkaan toiveen mukaisesti. Ukko osaa teurastuksen ja palottelun ja ihmisille kelpaamattomat kelpaa koirille ja kissoille.

Emoista en voi sanoa tietäväni mitään, mutta kiinnostus on kova. Emoilla ainakin turvaa vasikoiden saannin, mutta onkos se nyt sitten niin ettei kolmivaihekasvattamoon meinaisi saada sonnivasikoita muuten?

Rahaa käytettävissä 200 000 - 350 000e, mieluummin tietenkin 200 000e, eihän sillä kummia osteta, mutta jos nyt alkuun pääsisi? Ajatuksena on aluksi että toinen on muualla töissä ja toinen maatilalla vakituisesti.

Jos nyt perustaisitte maatilan millaisen perustaisitte (rahaa käytössä 250 000e alkuun)? Miksi? Mistä ostaisitte sen? Mitä kuvittelisitte saavanne tuolla rahalla? Vai ostaisitteko kenties vain maata ja rakentaisitte itse kaiken muun (johon tuo raha tuskin riittää), miksi? Mitä eläimiä ottaisitte, kuinkapaljon ja miksi?

Jotain muita ajatuksia?

Monet asiat vaativat ison kasan selvittelyjä, mutta sanokaapa vain suoraan, jos menen jossain asiassa ihan (tai melkein) metsään, niin korjataan asia :)
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: Herra Heinamaki - 26.12.08 - klo:20:14
Kaikella kunnioituksella, jatkakaa selvittelyä vielä pari vuotta.

Tukiasiat hallittava samoin eläinten kasvatus. Tyhjiltä jos aloittaa ei pankki kauaa harjoittelua siedä.



Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 26.12.08 - klo:20:16
Jopa kysymyksen täräytit.

Kansallinen tahtotila EU:n säestyksellä on, että nautahommia harjoitetaan C-alueella. Naudan kansalliset tuet ovat ratkaisevasti korkeammat siellä.

Tavallisen yrittäjän starttirahat ja naisyrittäjäsellaiset ovat eri kohderyhmälle. Lue vaikka Farmitin Talous-osiosta nimenomaan maatilan jutuista.

Näinä vuosina alkaa tulla vähänkäytettyjä karjatiloja myyntiin, niistä voi valita kun ei ole vielä sidottu mihinkään paikkaan. Samalla kannattaa miettiä miksi niitä tulee myyntiin.

Suomalainen naudanliha ei ole kilpailukykyinen markkinoilla. Sika ja varsinkin siipikarja muuttavat rehua huomaattavasti tehokkaammin lihaksi ja massojen mättö sekä eläinten (=rahan) kierto on nopeampaa. Suomalaiset lihatalot ovat sanoutumassa irti kotimaisesta (naudan)lihasta ja jos/kun Brasilian tuonti taas käynnistyy, ne jyrää meitin.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: Terminator - 26.12.08 - klo:20:20
Näillä pellon hinnoilla tuolla rahalla ei saa kuin alle 50 hehtaaria kivirauniota ja siitäkin alle kuution kokoiset kivet on jo jonnekin muualle myyty.

Kittilässä oli vast ikään myytävänä maatila hinta oli 360k€ sisälti navetan, asuinrakennuksen ja 17 hehtaaria peltoa.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: rene - 26.12.08 - klo:23:01
Johan täräytit kysymystä!! No joo, mitkä tuet etelässä on parempia? Minä olen luullut (tietäväni) että tuet nousee pohjoista kohti?
 Joo, minä ainakin sitten etsisin tilaa aika pohjoisesta. Käyttökelpoiset rakennukset suurta plussaa. Samaten lisämaan saanti läheltä suuri etu. Vanhaa metsikköä voinee myös käyttää laitumena. Lähtisin heti alkuun liikkeelle puhtaalla angus karjalla ostamalla kaikki edulliset hiehot ja lopettavien tilojen lehmät niinsanotusti karvoihin katsomatta.
 Kalustoa tarvitsisitte kaksi reilusataheppaista nelivetoa samanlaiset olisi hyvät (jotenkin tulee mieleen megavalmetit), hyväkuntoisen noukinvaunun, niittomurskaimen yli 3m, muokkauskoneeksi suosittelen ainakin kultivaattoria mutta lautasmuokkain olisi myös paikallaan, pienet aurat jos joutuu keväällä muokata ketoa, aika leveä äes vaikka harvempikin, kylvökone mieluiten takapyöräkone niin ei jää rommut lyhyiksi, jyrä on myös hyvä hankinta isolle nurmitilalle.
 Ongelmaksi voi muodostua kuivikkeiden hankinta. Saattaisi olla paikallaan omistaa pieni neva itse niin malttaa käyttää turvetta kunnolla. Kuiviketurve ei tarvitse olla edes kovin kuivaa ja sitä voi irrottaa ja käännellä vaikka äkeellä ja lykkiä kasoille tai vaikka isoon karheeseen puskulevyllä.
 Kolmivaihekasvatus on taantumuksellinen ajatus, siinä ei ole järkeä. Tilalle ternivasikoina tulevat vasikat on syytä pitää niin kauan että ne saa laittaa suoraan teuraaksi. Jos vasikoita on jonkun verran, ehkä parikymmentä kasvatuksessa koko ajan niin kannattaa hankkia jokin juottoautomaatti. Ison vasikkakasvattamon kannattavuus on tietenkin aivan kestämätön, jos vasikoiden ruuan saisi ilman niin sitten jäisi palkkaakin kunhan kuolleisuus pysyy aisoissa.
 Kun rahamäärä on noin rajallinen niin rakentaminen täytyy unohtaa. Pintaremonttia olemassaoleville rakennuksille voi vain tehdä. :P
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: emo-heikki - 26.12.08 - klo:23:18
Muutama fakta ...

Emolehmä tuotannossa, kyllä oleellista on tukialue, mikäli valmista tilaa ei ole.
Pärjää sillä varmasti etelässäkin kun on hyvä tila ja valmiit systeemit muutoin.

Eli katsele tila C-alueelta, mielellään  vielä pohjoiselta osaa C-aluetta.

Lihantuotantoa ei kannata tuijottaa liikaa, isoilla eläimillä teuraspainot on suurempia, mutta pieniä eläimiä saa samalle pinta-alalle enempi, joten lihan määrä korjaantuu sitä kautta, koska pienillä emoilla tulee enempi vasikoita, kun niitä on enempi.

Osta halvimmat emot mitä löydät, vaikka ne olisi risteytyksiä ja nosta eläinmäärää nopeasti, niin silloin saat tilasi tuottamaan nopeimmin voittoa.
Rahankierto on emolehmätuotannossa hyvin hidasta, joten tämä on erittäin tärkeä asia.

Tarvitset heti lähtiessä tukikelpoista pinta-alaa riittävästi, koska kuten edellä totesin, on rahankierto hidasta ja joudut sinnittelemään näiden tukien varassa periaatteessa noin kolme vuotta, ennenkuin tilan talous on pinnalla.
Tästä seuraa semmonen asia, ettei velkaa voi ottaa liikaa, muuten homma kaatuu siihen.

Periaattessa, olet tukikelpoinen, kun sinulla on se kolme hehtaaria ympäristötukikelpoista peltoa hallinnassa, tosiasiassa tarvitset sitä vähintäänkin 30 hehtaaria.

Osta kuivikkeiksi olkea, tai turvetta autokuormittain, ei se homma siihen kaadu ...

Käytä alussa mahdollisimman paljon aliurakointia ja pidä velat kurissa, muista että ensin pitää olla tuloja, sitten vasta voi sitoutua vieraaseen pääomaan, joten hanki ensin karjaa riittävästi ja sitten vasta muuta kalustoa.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 26.12.08 - klo:23:25
Käytä alussa mahdollisimman paljon aliurakointia ja pidä velat kurissa, muista että ensin pitää olla tuloja, sitten vasta voi sitoutua vieraaseen pääomaan, joten hanki ensin karjaa riittävästi ja sitten vasta muuta kalustoa.
Jos on ammattitaitoa sen verran että kehtaat kysyä, niin saattaisi onnistua vaihtokauppa jossa maksaisit koneiden vuokran tekemällä samojen koneiden ajotyötä niiden omistajalla.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: apilas - 26.12.08 - klo:23:49
mulla jos ois ton verran euroja käytössä niin vetäsin ne kurkusta alas enkä kusiskaan maatalouden suuntaan;D

lihamulli hommat kannattaa unohtaa kannattaisi odottaa konkurssi huutokauppoja tai laittaa rahat johonkin tuottoisampaan yritykseen mikä nyt sellainen olisi laskukaudella se joka sanoo et maatalus on turvasaareke pääomalle niin valehtelee tuotosta ei tietoakaan miljoona täytyy polttaa ensin et saa palkkaa ;D
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: viljelyexpertti - 27.12.08 - klo:08:29
Paljonkos sinulla oli sitä ikää? Sinulla 12v ja miehelläsi 11v.  Tietämyksesi ainakin on sitä luokkaa.


Kuten varmasti tietäisit jos olisit aikuinen ja seuraisit maataloutta, niin. Ensinäkin pohjoinen tuki on todella huomattavasti parempi kuin etelän tuki.

Toiseksi. Noilla mainitsemillasi summilla et saa ostettua kuin korkeintaan pienen talon, jossa on peltoa 5ha ja metsää 7ha. Ja tuollaisella pikku torpalla ei ole mitään tekemistä maataloudenkanssa.

Kolmanneksi. Se on ihan sama osaako sitä teurastaa vai ei, mutta ilman koulutusta/lupaa itse teurastettuja lihoja ei saa myydä.

Tänä päivänä pohjoisinta- ja itäisintä - suomea lukuunottamatta pelto maksaa 9000€- 15000€ hehtaari. Ja sinulla täytyisi olla hallussasi vähintään 100ha ja huomattava osa siitäkin pitäisi olla omaa, että pystyisit esim. emolehmätaloutta harjoittamaan jokseenkin kannattavasti. Ja niitä emojakin täytyisi olla vähintään 50 päätä, ja siltikin toisen olisi parempi olla muualla töissä.

Jos edes kuvittelisitkin ostavasi pelkästään maata, niin unohda. Tuotanto rakennukset ovat kalliita, niitä ei pelkillä investointituilla maksella. Etkä saa niihin lainaa, kun maat ovat jo vakuutena maan ostolainoissa. Entä missä itse asuisit? Pieni mökkikin maksaa tänä päivänä vähintään 150000€ vaikka rakentaisi itse.

Eli pikkuisen realistisuutta noihin haaveisiin.

Ja vielä sellainen pikkuasia, että emotiloilla ei harrasteta mitään hapanjuottoa. Vasikat on emon mukana isoiksi asti. Esim meillä noin 6kk. ikäisiksi.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: rene - 27.12.08 - klo:09:00
Taitaa tuo viljelyexpertti asua aika lähellä kehäkolmosta... Siellä ne on realiteetit erilaiset kuin muualla suomessa, ei ne väärät ehkä ole vain erilaiset. Siellä itäisin suomi on heti vantaan jälkeen ja voi vaan arvata mistä alkaa pohjoisin.
 Omaa maata olisi tietysti vähintään 20 hehtaaria hyvä olla ja sellaisen tilan varmasti löytää rakennuksineen tuolla budjetilla vaikka sieltä keski-suomestakin. Kun rahaa on rajallisesti niin ei kannata säikähtää kallellaan olevia seiniä ja epäsiisteyttä. Se mikä myytävissä tiloissa on suurta plussaa niin monesti asuinrakennus on aika hyvässä kunnossa. Jos nuukasti elää niin toimeentulon saa kyllä reilulta pariltakymmeneltä hehtaarilta ja noin viideltäkymmeneltä emolta. Jos töitä on niin jää aikaa kulkea töissäkin, vaikka molempien.  :P
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: Terminator - 27.12.08 - klo:09:15
Taitaa tuo viljelyexpertti asua aika lähellä kehäkolmosta... Siellä ne on realiteetit erilaiset kuin muualla suomessa, ei ne väärät ehkä ole vain erilaiset. Siellä itäisin suomi on heti vantaan jälkeen ja voi vaan arvata mistä alkaa pohjoisin.
 Omaa maata olisi tietysti vähintään 20 hehtaaria hyvä olla ja sellaisen tilan varmasti löytää rakennuksineen tuolla budjetilla vaikka sieltä keski-suomestakin. Kun rahaa on rajallisesti niin ei kannata säikähtää kallellaan olevia seiniä ja epäsiisteyttä. Se mikä myytävissä tiloissa on suurta plussaa niin monesti asuinrakennus on aika hyvässä kunnossa. Jos nuukasti elää niin toimeentulon saa kyllä reilulta pariltakymmeneltä hehtaarilta ja noin viideltäkymmeneltä emolta. Jos töitä on niin jää aikaa kulkea töissäkin, vaikka molempien.  :P

No jos idea on että toimeentulo pitäisi tilalta saada, niin epäilen vahvasti sitä 20 hehtaaria ja 50 emoa.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: emo-heikki - 27.12.08 - klo:09:35
Taitaa tuo viljelyexpertti asua aika lähellä kehäkolmosta... Siellä ne on realiteetit erilaiset kuin muualla suomessa, ei ne väärät ehkä ole vain erilaiset. Siellä itäisin suomi on heti vantaan jälkeen ja voi vaan arvata mistä alkaa pohjoisin.
 Omaa maata olisi tietysti vähintään 20 hehtaaria hyvä olla ja sellaisen tilan varmasti löytää rakennuksineen tuolla budjetilla vaikka sieltä keski-suomestakin. Kun rahaa on rajallisesti niin ei kannata säikähtää kallellaan olevia seiniä ja epäsiisteyttä. Se mikä myytävissä tiloissa on suurta plussaa niin monesti asuinrakennus on aika hyvässä kunnossa. Jos nuukasti elää niin toimeentulon saa kyllä reilulta pariltakymmeneltä hehtaarilta ja noin viideltäkymmeneltä emolta. Jos töitä on niin jää aikaa kulkea töissäkin, vaikka molempien.  :P

No jos idea on että toimeentulo pitäisi tilalta saada, niin epäilen vahvasti sitä 20 hehtaaria ja 50 emoa.

Jostakihan sitä pitää lähteä, peltoja voi myös vuokrata, ei kaikkea tarvitse heti ostaa.

Nyt on hyvä hetki lähteä maatalouteen, ikäluokat on sellaisia, että luopujia on paljon.

Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: landehande - 27.12.08 - klo:09:38
Mikään ei kannata näillä pellon hinnoilla, mutta lampurit tuntuvat pysyvän sitkeästi hengissä. Ympäriltä kuolee sikalat, kanalat ja navettojakin.  Sanoisin, että nurmikotieläintila kannattaa parhaiten. Eläimet pitää olla melkein omavaraisruokinnassa.  Maatalouskauppiaalle ei saa antaa juuri mitään. Luomulammastila on aika kova sana kulunsäästömarkkinoilla. 300-500 liharotu-uuhta on sopiva kahden hoidettava. Siinä toinen saa huilia jo ihan mukavast välillä, ettei ressi iske.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: Herra Heinamaki - 27.12.08 - klo:09:40

Jostakihan sitä pitää lähteä, peltoja voi myös vuokrata, ei kaikkea tarvitse heti ostaa.

Nyt on hyvä hetki lähteä maatalouteen, ikäluokat on sellaisia, että luopujia on paljon.



Kun maatila tulee myyntiin. ( tässä tapauksessa puhutaan kokoluokka kok.pa. 10 ha, pääomasta pääteltynä), on ilmiselvää, että siitä vierestä saa heti vuokrata salaojitettua multavaa peltoa isoissa lohkoissa. Se pelto ikään kuin odottelee siinä tullakseen vuokratuksi...ja tietysti halvalla lähtee.

 ;D
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: Terminator - 27.12.08 - klo:09:58

Jostakihan sitä pitää lähteä, peltoja voi myös vuokrata, ei kaikkea tarvitse heti ostaa.

Nyt on hyvä hetki lähteä maatalouteen, ikäluokat on sellaisia, että luopujia on paljon.



Kun maatila tulee myyntiin. ( tässä tapauksessa puhutaan kokoluokka kok.pa. 10 ha, pääomasta pääteltynä), on ilmiselvää, että siitä vierestä saa heti vuokrata salaojitettua multavaa peltoa isoissa lohkoissa. Se pelto ikään kuin odottelee siinä tullakseen vuokratuksi...ja tietysti halvalla lähtee.

 ;D

Saa paremman hinnan jos myy suurimman osan pelloista erillään. Jos myyntiin laitetaan 100 hehtaaria peltoa ja rakennukset, niin pidän ihmeenä jos keski hinta nousee 10k€ hehtaari.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: emo-heikki - 27.12.08 - klo:10:34

Jostakihan sitä pitää lähteä, peltoja voi myös vuokrata, ei kaikkea tarvitse heti ostaa.

Nyt on hyvä hetki lähteä maatalouteen, ikäluokat on sellaisia, että luopujia on paljon.



Kun maatila tulee myyntiin. ( tässä tapauksessa puhutaan kokoluokka kok.pa. 10 ha, pääomasta pääteltynä), on ilmiselvää, että siitä vierestä saa heti vuokrata salaojitettua multavaa peltoa isoissa lohkoissa. Se pelto ikään kuin odottelee siinä tullakseen vuokratuksi...ja tietysti halvalla lähtee.

 ;D

No, puhutaampa vähän asiaakin, näille hölisijöille väliin ...
Pohjoisessa C-alueella, pellot on siiirtyneet noin 1500-2500 euron hehtaarihinnoilla, vuokrat on samassa suhteessa pääomaan, eli tuolla pääomalla saa kyllä reilusti enempi kuin tuon 10 hehtaaria peltoa.

Mikäli asuinrakennus on kunnossa, niin siihen lasahtaa päälle noin 50 000 - 200 000 euroa, riippuen talon kunnosta ja koosta.

Tuolla rahalla pystyy ostamaan tilan ja karjan, kun töissä käyttää urakoitsijoita niin ettei koneisiin tarvita rahaa, niin periaattessa on velaton tila alla, pitää vain katsoa, että pinta-alaa ja karjaa on riittävästi, kannattavaa tuotantoa ajatellen.
Kun tuotanto ja tila pyörii, niin sitten voi katsoa muita investointeja tarpeen mukaan ja voi ottaa myöskin velkaa.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: iiro v - 27.12.08 - klo:13:04
  katopa nettiasunto / maatilat ja maatila Imatralla.Tais olla myös vuokraus mahdollisuus.Ilmeisesti ihan hyväkuntoinen maatila rakennuksineen,ei kai enää eläimiä
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: rene - 27.12.08 - klo:13:16
250 tuhatta euroa riittää kyllä pohjoisessa parinkymmenen hehtaarin tilan ostoon vaikka tilalla olisi muutama vuosi aiemmin peruskorjattu asuinrakennus, kymmenen vuotta vanha navetta ja konehalli ja vieressä 50 ha mettänpohjaa. Jää vielä ylikin sen verran että saa tarpeellisimmat koneet.
 
 Ostaminen kohtuullisella hinnalla edellyttää tietenkin aina että kohde on myynnissä!!

 Jos rahaa haluaa polttaa niin voi tietenkin aina ostaa peltoa, talopaketin ja navetan "avaimet käteen". Silloin kyllä saa miljoonan häviksiin mutta sitä ei saa takaisin mitenkään. Jos tulee rahapuha niin investoinneista ei saa mistään kun sen verran kuin talo on maksanut yksistään, sekin vaatii hiukan tuuria.

 Säälittää hiukan ne jotka ovat muutama vuosi sitten ruvenneet rakentamaan taloa ja tehneet siihen 300tonnia velkaa. Nyt on samoja taloja kaupan 200:lla tuhannella ja allekin. Ei ole ehditty edes muuttaa monessa paikassa.

 Tiedättekö paljonko on tällä hetkellä velkaa keskimäärin pariskunnilla jotka ovat tuon 300tuhatta lainanneet kolme vuotta sitten ja tehneet sillä talon? 290 000€. :P
 
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: rene - 27.12.08 - klo:13:36
  katopa nettiasunto / maatilat ja maatila Imatralla.Tais olla myös vuokraus mahdollisuus.Ilmeisesti ihan hyväkuntoinen maatila rakennuksineen,ei kai enää eläimiä
Kun myynti-ilmoituksessa on mainittu että "tee rohkeasti tarjous" niin ei varmasti odotetakaan saatavan sitä hintaa mitä on pyydetty... Jos edes ollaan myimässä lainkaan, kuulostaa hiukan hinnoittelulta. :P
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: Menneisyydenkaipuu - 27.12.08 - klo:20:27
Eipä kyseisellä rahamäärällä hankita kuin hyvät eläkepäivät lopettavan tilan vanhoille jäärille. Käytä lama-aika hyödyksi ennemmin sijoittamalla oikeisiin paikkoihin asuntoihin ja kiinteistöihin. Sen jälkeen kun nousukaudesta hankit tulot niin voit aloittaa kalliin harrastuksen.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: emo-heikki - 28.12.08 - klo:12:04
Eipä kyseisellä rahamäärällä hankita kuin hyvät eläkepäivät lopettavan tilan vanhoille jäärille. Käytä lama-aika hyödyksi ennemmin sijoittamalla oikeisiin paikkoihin asuntoihin ja kiinteistöihin. Sen jälkeen kun nousukaudesta hankit tulot niin voit aloittaa kalliin harrastuksen.

Meinaatko, että on rahat hukassa, jos ne on maatilaan sijoitettuna.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: viljelyexpertti - 28.12.08 - klo:12:31
Taitaa tuo viljelyexpertti asua aika lähellä kehäkolmosta... Siellä ne on realiteetit erilaiset kuin muualla suomessa, ei ne väärät ehkä ole vain erilaiset. Siellä itäisin suomi on heti vantaan jälkeen ja voi vaan arvata mistä alkaa pohjoisin.

Tilani sijaitsee pirkanmaalla. Mutta kyllä ne realiteetit on aikalailla samat kuin muualla suomessakin.
Eräs kaverini harrastaa karjataloutta lähellä Joensuuta, ja osti viime kesänä peltoa lisämaaksi 11400€/ha. 

Ja varsinkin täällä meillä päin on pakko ostaa vaikka kovallakin rahalla, kun vuokra maita ei saa millään. Jos tulee yleiseen tarjoukseen jotkut pellot, niin muutamat isot vuokraviljelijät on valmiit maksamaan niistä jopa 700€/ha ettei vaan muut saa lisättyä pinta-alaansa. Itsellä ei ole koskaan ollut yhtään vuokramaita, enkä nykyään tee edes tarjouksiakaan vuokramaista edes silloin harvoin kun niitä on tarjollakaan. Mutta olen aina valmis ostamaan jos tarjolle tulee, kuten olen tehnytkin. Vai mitä mieltä itse olisit? Onko järkevää maksaa vuokraa 700€/ha. Tuo 700€/ha on jo reilut 150€/ha enemmän mitä tuet ovat. Lasketaan nyt sitten vaikka alueen keskimääräisen 4t/ha ohra sadon mukaan, yleensä täälläpäin noilla isoilla vuokraviljelijöillä lähempänä 3t kuin 4t tuo sato. Tämän hetken hinta noin 110€/t. Eli hehtaarilta tulee noin 440€. Kustannukset taas ovat noin 400€/ha.
Eli tuolla 700€/ha vuokralla tappiota kertyi reilu 100€/ha. Kaikken lailla sitä täytyy tehdä kiusaa muille, kun ei näköjään tulos merkitse mitään. Tärkeintä vain, että eivät muut saa.
Kun yleensä ottaen vielä nuo isot vuokraviljelijät täälläpäin ei pahemmin viljelyyn panosta. Meinaavat että pinta-ala korvaa sadon, no siihenhän se entistä enemmän menee. Mutta kyllä siitä laadukkaasta sadosta vieläkin saa vähän paremman hinnan. Omat sadot ovat keskimäärin olleet 6,5t/ha ja panokset samaa suuruusluokkaa. Siitä sentään jää jo käteenki jotain. Jää vielä itselle se 700€:in

Mistähän muuten on tullut ihmisille ihan yleiselläkin tasolla sellainen mielikuva, että jos tarvitsee lisää peltoa, niin ei kun vaan sitten vuokraa lisää? Se kun ei todellakaan ole niin helppoa.

Tässä meidän läheltä osti nuori kaupunkilais pariskunta isäntä oli muuten koulutukseltaan taloustieteiden maisteri reilut seitsemän vuotta sitten pienen tilan. Peltoa 12ha ja metsää noin 10ha. He oli vahvasti sitä mieltä että maanviljely on hyvä bisnes kun tukiakin kerran tulee. Heillä oli suuret suunnitelmat. Tarkoitus oli rakentaa 100 lehmän navetta ja hankkia peltoa pari sataa hehtaariaa. Mutta ensin he törmäsivät siihen, että eivät saa investointitukia kun ei ollut paina-alaa eikä kiintiöitä. Seuraavaksi törmäsivät siihen, että eipä sitä niin vaan saakkaan niitä peltoja vuokralle kun ostamaan ei pystynytkään.
 
Jokusen vuoden he yrittivät harrastaa viljelyä ja pienimuotoista eläinten pitoa, mutta lopettivat harrastuksensa kolmisen vuotta sitten kun lyhennykset alko olla ylivoimasia ja molempien oli pakko mennä muualle töihin, jolloin minä ostin metsän ja pellot lisämaaksi.
Kauppakirjan allekirjoitus tilaisuudessa isäntä kerto, että he olivat olleet siinä uskossa, että investointituet kattaa kaiken - niin uuden navetan rakennuksen kustannukset, kuin maitten hankinnan ja muut tuet olisi jääneet palkaksi. Oli kuulemma ollut järkyttävä yllätys, että olisi pitänyt käyttää omaakin rahaa. Ja sitäkään he eivät olleet ymmärtäneet, että peltoja ei voi ostaa jos ne ei ole myynnissä. Edellisen isännän puheista he olivat saaneet sellaisen käsityksen, että suurinpiirtein käydään naapurin isännälle ilmottamassa että ostan/vuokraan sun peltos, niin homma on selvä.
Oli se vaan uskomatonta kuunnella sen isännän juttuja ja vaikeeta oli pidätellä nauruansa, kun isäntä tosissaan kyynelsilmässä asiasta kertoi.
Tässä on vaan näin jälkeenpäin alkanut miettiin, että tällaisia haaveilijoita taitaa tänäpäivänä olla enemmänkin. Pari muuta samankaltaista tapausta tiedän. Mutta ne eivät ole ihan niin tyhmää sakkia kuin tämä maisteris porukka. Onko teillä vastaavia tiedossa? Ensin maksetaan järjettömästi puutarhan kokosesta tontista, eikä rahat riitä enää edes siemeneen. No ei se mitään. kuvitellaan, että nyt kun ollaan maanviljelijöitä niin ei ole mitään hätää kun on kerran ne tuet, niin valtiohan maksaa kaiken.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: nautafarmari - 28.12.08 - klo:12:48
Eiköhän ole tunnettu tosiasia, ettei maanviljelijäksi pääse juuri muuten kuin syntymällä maatilalle. Ellei sitte ole rikkaita vanhempia tai saa lottovoittoa. Sen verta suurista summista puhutaan nykypäivän peltokaupoissa, mikäli sitä peltoa on tarjolla.  ???
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: UCD - 28.12.08 - klo:12:54
Eipä kyseisellä rahamäärällä hankita kuin hyvät eläkepäivät lopettavan tilan vanhoille jäärille. Käytä lama-aika hyödyksi ennemmin sijoittamalla oikeisiin paikkoihin asuntoihin ja kiinteistöihin. Sen jälkeen kun nousukaudesta hankit tulot niin voit aloittaa kalliin harrastuksen.

Meinaatko, että on rahat hukassa, jos ne on maatilaan sijoitettuna.

Täälläkin pitää terapiasyistä hokea näitä "pieni on kaunista ja pienikin kannattaa" juttuja, ettei vaan kenellekään tulisi paha mieli. Taloudellisia faktoja ei saa lyödä pöytään samasta syystä. Mkaipuu on aivan oikeassa, tuolla summalla, josta ketjun aloittaja puhui, ei häävistä firmaa hankita. Edes
perä-jänkälästä. Mkaipuun sanoin ainut, joka tässäkin kuviossa pääsee tilintekoon, on se luopuja/jäähdyttelijä, joka saa myytyä sukutilan perintömaat hyvään hintaan. :D

Emoheselle: Maaomaisuus on hyvä sijoitus näilläkin hinnoilla, jos oletus jatkuvasta hinnan noususta toteutuu jatkossakin, mutta se onkin sitten sijoittajan riskiä. Lisäksi tässä sijoituskuviossa maata pitää ostaa halvalla ja myös malttaa myydä kun hinta on oikea. Näinhän ei juurikaan tapahdu, vaan maata vaan ostetaan, vähän samalla lailla kuin Roope Ankka kerää rahaa säiliöönsä.

Viljelyn tuotoilla maanostoa ei järkevässä ajassa kuoleteta ja toisekseen omanpääoman tuottovaatimustahan ei maataloudessa ole ollut tapana edes noteerata. ;D





 



Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: kylmis - 28.12.08 - klo:13:00
Ollaan viljelyexpertin kanssa ilmeisesti eri puolilta maakuntaa. En ole noin hullua juttua kuullutkaan aikoihin. Tuntuu melkein joulusadulta. Tosin kyllä meissä oikeissakin maanviljelijöissä on aikamoisia taivaanrannataiteilijoita. Mutta kaikki vaan sinnitellään eteenpäin, vaikka monen kohdalla sitä ihmetteleekin, että kuinka noikin oikein pärjää.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: emo-heikki - 28.12.08 - klo:15:05
Eiköhän ole tunnettu tosiasia, ettei maanviljelijäksi pääse juuri muuten kuin syntymällä maatilalle. Ellei sitte ole rikkaita vanhempia tai saa lottovoittoa. Sen verta suurista summista puhutaan nykypäivän peltokaupoissa, mikäli sitä peltoa on tarjolla.  ???

Totta, peltojen arvo nousee huomattavasti nopeammin, mitä sen tuotannon arvo, mitä sitä pellosta saa.

Mutta, eiköhän valtaosa viljelijöistä laske sen niin yksioikoisesti, että kun on 50 hehtaaria peltoa ja siihen ostaa lisää 20 hehtaaria peltoa, niin tätä 20 hehtaaria on kuolettamassa 70 peltohehtaaria.

Eli tilaa katsotaan kokonaisuutena, joko se pidetään kannattavana pinta-alaa lisäämällä, tai sitten ei ...
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: CARINA2 - 28.12.08 - klo:15:43
Ostakkaa yli kahenkymmenenviijen lehemän maitotila. Ja vähintäänki c3 aluveelta :-\ Helepommala pääsettä ku jossai tilateurastamohommisa. Jos on kaks tervettä ja järkevvää ihimistä, ni ei se maijjontuotantokkaa oo niin ylihtepääsemätön homma :D
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: poronpurija - 28.12.08 - klo:16:15
Ei tule mitään. Millään tukialueella noilla rahoilla.

Jos olisit rehellinen Lapin poikamies, kuten eräs, niin suosittelisin seuraavaa: käytä puolet rahoistasi viinaan ja naisiin ja loput turhuuteen.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: T - 28.12.08 - klo:16:20
entäpäs lampaat?
Kuinka paljon niitä tarvittis olla että kannattaisi?
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: emo-heikki - 28.12.08 - klo:16:21
Ei tule mitään. Millään tukialueella noilla rahoilla.

Jos olisit rehellinen Lapin poikamies, kuten eräs, niin suosittelisin seuraavaa: käytä puolet rahoistasi viinaan ja naisiin ja loput turhuuteen.

Ohje on senverran hyvä, että pitää laittaa harkintaan ...
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 28.12.08 - klo:18:06
entäpäs lampaat?
Kuinka paljon niitä tarvittis olla että kannattaisi?
Satatuhatta. Ellet noista vastauksista osannut tulkita viestiämme, niin vielä kerran: Ei ole kysymys niinkään tuotantosuuntien eroista, vaan siitä että maatalaous on erittäin pääomavaltainen ala. Väkimääränä mitaten supistuva elinkeino, jossa aloittaminen on perustunut etuoikeuksiin: kotitila, broilersopimus, sijainti (tukialueet, taajaman läheisyys). Ulkopuolelta tähän kuvioon on vaikea tulla. Myöskään uusien yrittäjien tarvetta ei ole. Kieltääkään ei alalle tuloa voida, mutta sellaisiakin pyrkimyksiä saattaa vastaan tulla.

"Rahaa käytettävissä 200 000 - 350 000e"
Jos se on aivan riihikuivaa, eli ikiomaa, velatonta ja verotettua, niin sillä saa muilla yrityselämän aloilla ostettua todellista liikearvoa kun maataloudessa se uppoaa helposti pellon ylihintaan tai tuottamattomaan tukiomaisuuteen.

http://www.puv.fi/fi/uutiset/vastaavaltakunnalliseenyrittajyyskyselyyn

Pörssiosakkeissa hyvin pitkällä sijoitusajalla tuo potti tuottaa 5%:lla 15000e/v, jolla jo toinen elää lueskellen osavuosikatsauksia toisen käydessä töissä. Jos ne eläimet on intohimo, voi siinä jonkun lomituskeikan heittää tai emolehmätilan poikimisajan yöpäivystyksen ottaa hoitaakseen. No mikä ettei mäkituvan mettänpuskaan hevon tai Hilanterin, kunhan on varma että sen ruokarhat tulee muualta tienatuksi. Elukan teurastuspalvelut tiloilla voivat olla paikoin kysyttyjä kun nykyisin ei ole sairasteurastusta. Tuossa linkissä ei ole kyse teurastuksesta vaan lihan jalostuksesta, mutten löytänyt osuvampaa:

http://www.lihamaisteri.net/

Kannattaa huomata, että esim. tämä firma on alkanut sianpidosta ja vaiheittain muuttunut pelkäksi lihatuotefirmaksi:

http://www.makuliha.fi/

(onpas se melkoinen, 35 työläistä!)
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: Peurajussi - 28.12.08 - klo:18:24
Eli: Sijoittaakko 250 tonttua omaa pääomaa maatilan ostoon, ja saada siitä 5 % korko omalle pääomalle ja kahdelle palkka?

Viesti on täällä tullut melko selväksi. Jos meinaan olisi "mahdollista", niin luulen että Suomessa maatiloja olisi ihan eri määrin.

Se 250 tonttua lihoo paremmin vaikka käyttötilillä. Saati sitten, jos sen sijoittaa järkevästi -> maatilankin perustamisessa (liiketaloudellisessa mielessä) taustalla tuo korko on kuitenkin olemassa. Palkkaa saa helpommin, kun menee toiselle töihin. Hyviä työntekijöitä tarvitaan aina.

250t on paljon rahaa. Sijoittamalla maatilan toimintaan sen verran, voi sen kohtuullisessa ajassa -ehkä- saada koron kanssa takaisin. Sijoittamalla MAATILAAN sen verran, voi saada itselleen lähinnä asunnon tai kodin. Liikevaihtoa, josta kulujen jälkeen jää esimerkiksi tuo 5 % voitto, ei todennäköisesti ikinä.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: landehande - 28.12.08 - klo:18:30
>Viljelyn tuotoilla maanostoa ei järkevässä ajassa kuoleteta ja toisekseen omanpääoman >tuottovaatimustahan ei maataloudessa ole ollut tapana edes noteerata.

             **Onko se nyt ihan kamalaa ostaa hiukka tyyriillä peltoa, kun sen seuraava myyntihinta on kuiteski korkeampi. Kunhan korko ei ylitä kovasti vuokrahintoja. Nettoaahan siinä kun myy käytön jälkeen pellot pois.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: nautafarmari - 28.12.08 - klo:20:28
Mutta milloin pellon hinnassa tulee kipuraja vastaan, eihän hinta voi loputtomiin nousta?  ???
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: SiKari - 28.12.08 - klo:20:51
Maataloudessa miljoonan taseella tekee sadantuhannen liikevaihdon, "kaupunkiyrityksessä" sadantuhannen taseella tekee miljoonan liikevaihdon. Pääomia vaatii ja helevetisti pitää töitä tehdä tämänkin tappion eteen...
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: ijasja2 - 28.12.08 - klo:20:56
Mutta milloin pellon hinnassa tulee kipuraja vastaan, eihän hinta voi loputtomiin nousta?  ???

Markka-aikaan,90-luvun alussa oli parhaat hinnat näillä nurkilla 120 000mk/ha. Nyt samoilla nurkilla pyöreästi ottaen mutta välillä käytiin melkoisen matalalla... Eli toivoa on,ja moni fiksu sen tietää. Jotku vielä uskoo ikuiseen,tasaiseen hinnan nousuun ::)

 Viis vuotta eteenpäin ja tiedetään paremmin,täytyy vain toivoa ettei tule ihan heti maata myyntiin kotinurkilta :P Sillä ostettavahan on mikäli talon vieressä maata myynnissä,joku sen ostaa kuitenkin ja vain kerran myynnissä, markkinahintaan.
Sitä ihmettä ei kannata odotella että tulis toisen kerran myyntiin eikä toisaalta maksaa niin paljoa että joutuu itse myymään pakon edessä eteenpäin.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: landehande - 28.12.08 - klo:21:37
entäpäs lampaat?
Kuinka paljon niitä tarvittis olla että kannattaisi?

            Kaiken kokoiset lampolat/työtuntimäärä/kustannustaso kannatta.
            Vaan jos haluat toitä kahdelle ja lomaa asiallisesti väliin, niin 400-600 liharotu-uuhta menee mukavasti kun järjestelee työt ja työolosuhteet oikein. Sitten pitää olla laidunta ja rehuntekoalaa 100-130 ha. Yhteistyö koneiden  kanssa eduksi.  Kauppiaalle ei pidä jättää paljoa nuoltavaa. Tavanomaisena kannattavuus paljon huonompi kuin luomuna.
            Lähde siitä, että luomunurmikotieläintila, niin saat tuet maksimoitua. Sitten mietit työmäärän pieneksi. äläkä ota yhteyttä ProAgriaan. Jo oven narauttaminen maksaa liikaa. Käy iso määrä lampoloita läpi malliksi ja valitse niistä oma sekoitus. Laiskanlännät kannattaa huomioida erityisesti, ne osaavat suunnitella ja delegoida hommia.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: emo-heikki - 29.12.08 - klo:12:12
entäpäs lampaat?
Kuinka paljon niitä tarvittis olla että kannattaisi?

            Kaiken kokoiset lampolat/työtuntimäärä/kustannustaso kannatta.
            Vaan jos haluat toitä kahdelle ja lomaa asiallisesti väliin, niin 400-600 liharotu-uuhta menee mukavasti kun järjestelee työt ja työolosuhteet oikein. Sitten pitää olla laidunta ja rehuntekoalaa 100-130 ha. Yhteistyö koneiden  kanssa eduksi.  Kauppiaalle ei pidä jättää paljoa nuoltavaa. Tavanomaisena kannattavuus paljon huonompi kuin luomuna.
            Lähde siitä, että luomunurmikotieläintila, niin saat tuet maksimoitua. Sitten mietit työmäärän pieneksi. äläkä ota yhteyttä ProAgriaan. Jo oven narauttaminen maksaa liikaa. Käy iso määrä lampoloita läpi malliksi ja valitse niistä oma sekoitus. Laiskanlännät kannattaa huomioida erityisesti, ne osaavat suunnitella ja delegoida hommia.

Lampaissa taitaa tuo tukialue olla myös C, jossa se parhaiten kannattaa.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: Shrek - 29.12.08 - klo:20:54
Eli: Sijoittaakko 250 tonttua omaa pääomaa maatilan ostoon, ja saada siitä 5 % korko omalle pääomalle ja kahdelle palkka?

Viesti on täällä tullut melko selväksi. Jos meinaan olisi "mahdollista", niin luulen että Suomessa maatiloja olisi ihan eri määrin.

Se 250 tonttua lihoo paremmin vaikka käyttötilillä. Saati sitten, jos sen sijoittaa järkevästi -> maatilankin perustamisessa (liiketaloudellisessa mielessä) taustalla tuo korko on kuitenkin olemassa. Palkkaa saa helpommin, kun menee toiselle töihin. Hyviä työntekijöitä tarvitaan aina.

250t on paljon rahaa. Sijoittamalla maatilan toimintaan sen verran, voi sen kohtuullisessa ajassa -ehkä- saada koron kanssa takaisin. Sijoittamalla MAATILAAN sen verran, voi saada itselleen lähinnä asunnon tai kodin. Liikevaihtoa, josta kulujen jälkeen jää esimerkiksi tuo 5 % voitto, ei todennäköisesti ikinä.

Itse velkaannuin 660 000mk edestä vuonna 1993 kun ostin rouvan kanssa kotitilani. Vuosituhannen vaihteessa laskeskelin että jos olisin vuotta aikaisemmin (1992) sijoittanut saman summan Nokian osakkeisiin olisi tuo pesämuna kasvanut 230 miljoonaan markkaan... Maatalouteen sijoitettuna lopputulos on ollut se, että velkamäärä on yhdeksänkertaistunut...  :-\ :-[ Eihän näin hyvää BUSINESTA voi kuin suositella  ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: emo-heikki - 29.12.08 - klo:21:25
Eli: Sijoittaakko 250 tonttua omaa pääomaa maatilan ostoon, ja saada siitä 5 % korko omalle pääomalle ja kahdelle palkka?

Viesti on täällä tullut melko selväksi. Jos meinaan olisi "mahdollista", niin luulen että Suomessa maatiloja olisi ihan eri määrin.

Se 250 tonttua lihoo paremmin vaikka käyttötilillä. Saati sitten, jos sen sijoittaa järkevästi -> maatilankin perustamisessa (liiketaloudellisessa mielessä) taustalla tuo korko on kuitenkin olemassa. Palkkaa saa helpommin, kun menee toiselle töihin. Hyviä työntekijöitä tarvitaan aina.

250t on paljon rahaa. Sijoittamalla maatilan toimintaan sen verran, voi sen kohtuullisessa ajassa -ehkä- saada koron kanssa takaisin. Sijoittamalla MAATILAAN sen verran, voi saada itselleen lähinnä asunnon tai kodin. Liikevaihtoa, josta kulujen jälkeen jää esimerkiksi tuo 5 % voitto, ei todennäköisesti ikinä.

Itse velkaannuin 660 000mk edestä vuonna 1993 kun ostin rouvan kanssa kotitilani. Vuosituhannen vaihteessa laskeskelin että jos olisin vuotta aikaisemmin (1992) sijoittanut saman summan Nokian osakkeisiin olisi tuo pesämuna kasvanut 230 miljoonaan markkaan... Maatalouteen sijoitettuna lopputulos on ollut se, että velkamäärä on yhdeksänkertaistunut...  :-\ :-[ Eihän näin hyvää BUSINESTA voi kuin suositella  ;D ;D ;D

Jooo, noinhan se menee ...
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: landehande - 30.12.08 - klo:12:46
Eli: Sijoittaakko 250 tonttua omaa pääomaa maatilan ostoon, ja saada siitä 5 % korko omalle pääomalle ja kahdelle palkka?

Viesti on täällä tullut melko selväksi. Jos meinaan olisi "mahdollista", niin luulen että Suomessa maatiloja olisi ihan eri määrin.

Se 250 tonttua lihoo paremmin vaikka käyttötilillä. Saati sitten, jos sen sijoittaa järkevästi -> maatilankin perustamisessa (liiketaloudellisessa mielessä) taustalla tuo korko on kuitenkin olemassa. Palkkaa saa helpommin, kun menee toiselle töihin. Hyviä työntekijöitä tarvitaan aina.

250t on paljon rahaa. Sijoittamalla maatilan toimintaan sen verran, voi sen kohtuullisessa ajassa -ehkä- saada koron kanssa takaisin. Sijoittamalla MAATILAAN sen verran, voi saada itselleen lähinnä asunnon tai kodin. Liikevaihtoa, josta kulujen jälkeen jää esimerkiksi tuo 5 % voitto, ei todennäköisesti ikinä.

Itse velkaannuin 660 000mk edestä vuonna 1993 kun ostin rouvan kanssa kotitilani. Vuosituhannen vaihteessa laskeskelin että jos olisin vuotta aikaisemmin (1992) sijoittanut saman summan Nokian osakkeisiin olisi tuo pesämuna kasvanut 230 miljoonaan markkaan... Maatalouteen sijoitettuna lopputulos on ollut se, että velkamäärä on yhdeksänkertaistunut...  :-\ :-[ Eihän näin hyvää BUSINESTA voi kuin suositella  ;D ;D ;D

          Tuossa nyt vaan tulee mieleen, että olisiko pankinjohtaja antanut tyhjätaskulle 660000 sijoitettavaksi nuukian osakkeisiin ilman vakuuksia? Mutta antoipa maatilaan, jonka voisi pahan paikan tullen sinulta viedä ja realisoida, saada omansa pois. Jos pelaat korttisi oikein, niin sulla on jotain vanhuudenpäivinä. Nuukiasta kun ei tiedä milloin on vessapaperin arvoista. Paniikki olisi iskenyt moneen kertaan ja olisit myynyt ne alihintaan. Näin jälkikäteen osaat sanoa miten sijoituksia olisi pitänyt tehdä, että nuo miljonat olisi tilillä. Ei sulla olisi ollut mitään mahdollisuuksia kerätä noita miljoonia, mutta nyt kuitenkin paikka mihin pääsi kallistaa työstä väsyneenä. Kunhan EU pysyy kasassa ja pankki ei panikoi.
 
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: gonemies - 30.12.08 - klo:13:04
>>>Itse velkaannuin 660 000mk edestä vuonna 1993 kun ostin rouvan kanssa kotitilani. Vuosituhannen vaihteessa laskeskelin että jos olisin vuotta aikaisemmin (1992) sijoittanut saman summan Nokian osakkeisiin olisi tuo pesämuna kasvanut 230 miljoonaan markkaan... Maatalouteen sijoitettuna lopputulos on ollut se, että velkamäärä on yhdeksänkertaistunut...    Eihän näin hyvää BUSINESTA voi kuin suositella

Olet ymmärtänyt tuon velkahomman jotenkin väärin.Velan lyhentäminen tarkoittaa sitä ,että velkamäärä pienenee.

Nokia oli tuolloin surkea telkkarifirma joka ei kelvannut edes ruåtsalaisille puoli-ilman.
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: landehande - 30.12.08 - klo:13:36
>>>Itse velkaannuin 660 000mk edestä vuonna 1993 kun ostin rouvan kanssa kotitilani. Vuosituhannen vaihteessa laskeskelin että jos olisin vuotta aikaisemmin (1992) sijoittanut saman summan Nokian osakkeisiin olisi tuo pesämuna kasvanut 230 miljoonaan markkaan... Maatalouteen sijoitettuna lopputulos on ollut se, että velkamäärä on yhdeksänkertaistunut...    Eihän näin hyvää BUSINESTA voi kuin suositella

Olet ymmärtänyt tuon velkahomman jotenkin väärin.Velan lyhentäminen tarkoittaa sitä ,että velkamäärä pienenee.

Nokia oli tuolloin surkea telkkarifirma joka ei kelvannut edes ruåtsalaisille puoli-ilman.

              Juu, kaveri olisi voinut ostaa koko virman silloin!!  Vois leikkiä nyt miljooniensa kanssa Ollilaa ;) ;) ;)
Otsikko: Vs: Mikä on se joka kannattaa?
Kirjoitti: sorkkahessu - 30.12.08 - klo:14:32
>>>Itse velkaannuin 660 000mk edestä vuonna 1993 kun ostin rouvan kanssa kotitilani. Vuosituhannen vaihteessa laskeskelin että jos olisin vuotta aikaisemmin (1992) sijoittanut saman summan Nokian osakkeisiin olisi tuo pesämuna kasvanut 230 miljoonaan markkaan... Maatalouteen sijoitettuna lopputulos on ollut se, että velkamäärä on yhdeksänkertaistunut...    Eihän näin hyvää BUSINESTA voi kuin suositella

Olet ymmärtänyt tuon velkahomman jotenkin väärin.Velan lyhentäminen tarkoittaa sitä ,että velkamäärä pienenee.

Nokia oli tuolloin surkea telkkarifirma joka ei kelvannut edes ruåtsalaisille puoli-ilman.

              Juu, kaveri olisi voinut ostaa koko virman silloin!!  Vois leikkiä nyt miljooniensa kanssa Ollilaa ;) ;) ;)

Olisit ostanu 8)