Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: vempula - 01.12.08 - klo:14:42
-
Olen uusi täällä ja tulin etsimään ihmisten mielipiteitä ja kokemuksia alkionsiirroista?
Haulla ei löytynyt mitään...
Laittakaa mielipidettä maidontuottajat tulemaan, plussat ja miinukset.
::)
-
Ehdoton työkalu karjan nopeaan parantamiseen!
Tietty pieni haittapuoli että siihen jää koukkuun ::)
Tuoreina tarttuvat parhaiten joten lähialueiden huuhteluja kannattaa bongailla. Tosin meillä on todettu että hyviin luonnollisiin kiimoihin jää kyllä pakasteetkin joten synkronointia ei juuri harrasteta paitsi omiin huuhteluihin.
Hiehot ovat yleensä varmimpia vastaanottajia ja toki sellaiset lehmätkin joilla ei ole liian kovaa tuotosrasitusta.
Onnea yrityksille!
-
Mites lihapuolella?? Onko kellään kokemusta? Ei taida oikein yleisessä käytössä olla.. ???
-
Viime viikolla siirrettiin ensimmäinen alkio limousin hieholle, saapas nähdä tarttuuko. Hiehoja on nyt alettu siementämäänkin tuontispermalla, vanhemmat lehmät hoitaa sonnit. Alkion siirtoja tehdään ainakin limousin jalostuskarjoissa jossakin määrin.
-
Omien kokemusten perusteella sanoisin, että alkionsiirto on harkitusti tehtynä mukava lisä jalostuksessa. Saa uutta verta oman karjan geenipankkiin ja toisaalta tosiaan vähän nopeammin ehkä tuloksia kuin perinteisillä menetelmillä.
Mutta, mutta.. jos harkitsee alkionsiirtoja kannattaa toimet ajoittaa oman navetan kanssa sellaiseen "tasaiseen" tilanteeseen, lopputulos on parempi. Tällä tarkoitan että rajuja muutoksia lehmien elämässä on vältettävä (ruokinta, kiireajat, laajennusaika, rakennusaika..), kun stressi heikentää kuitenkin hedelmällisyyttä ja toisaalta ihmisten kiireessä ja paineen alla tekemä kiimantarkkailu on aina vähän huolimattomampaa. Hiehot ovat hyviä vastaanottajia, mutta jokainen vastaanottajaeläin kannattaa tarkistuttaa etukäteen joko hyvällä semmarilla tai eläinlääkärillä. Kiimoihin on panostettava ja ehdottomasti siirtoja vain hyvien kiimojen jälkeen.
Toisaalta kannattaa muistaa että realiteetit ovat alkioita käytettäessä se, että huolimatta nappiin menneestä vastaanottajavalinnasta ja onnistuneesta kiimantarkkailusta kaikki siirretyt alkiot eivät siltikään tartu, ja osa syntyvistä on sitten sonneja (perinteisissä alkioissa). Alkioita saa monen hintaisia ja tasoisia, eikä liene kiellettyä vähän ensin "harjoitella" vaikka niillä vähän edullisemmilla alkuun. Kun tulokset alkavat olla itseä tyydyttäviä voi sitten herkutella hankkimalla niitäkin "namusia".
Suosittelen kokeilemaan, lisää vähän huolehtimista rutiineihin ja vaatii panostusta rahallisestikin, mutta on mukava lisä arkipuuhiin, ja sitten aikanaan saattaa palkita niillä hienoilla eläimillä, joita sitten pääsee vaikka omasta karjasta huuhtelemaankin!
Tsemppiä! :)
-
Justiin kanssa aloitettu, yksi laitettiin jo mutta ei kiinittynyt, oli vähän sellainen odotusarvoltaan huonompi ja onneksi edullinen harjoittelukappale. Nyt 6 alkiota ostettuna. Lehmien hedelmällisyydesä on ollut meillä kovasti vaihtelua; aina hyvin tiinehtynyt lehmä ei tiinehdykkään millään tai todella vaikea yksilö tiinehtyykin sitten yhtäkkiä, joten toistaiseksi olen ajatellut hiehoja vastaanottajiksi, kun niissä on nuorsonni-isistä ja ei niin mieluisista emistäkään. Hiehojen kiimat ovat vaan niin eriskummallisen vaihtelevia välillä. Onko hiehojen kiimojen tasaamisessa käytetty jotain hormonihoitoja vai onko luotettu vain kiimantarkkailuun? Miten hiehojen kanssa kannattaa muuten toimia, esim. onko huutopäivä laskettu seisovaan kiimaan vai se seuraava?
-
Justiin kanssa aloitettu, yksi laitettiin jo mutta ei kiinittynyt, oli vähän sellainen odotusarvoltaan huonompi ja onneksi edullinen harjoittelukappale.
Odotusarvolla voi kyllä valitettavasti pyyhkiä arsetta. Meidän nuorimmalla alkiotytöllä muistakseni odotusarvo -7 :D Kolme viidestä joilla parhaat odotusarvot saavat alkioita ja jos eivät tiinehdy mahollisesti lihasonnia. Jos haluut korkeita jalostussarvoja voin toki myydä nämä hiehot ...
-
alkionsiirto on tehokas tapa vaihtaa rotua ;D. meillä on siirretty holstein alkioita AY hiehoille sekä lehmille, hiehojen kohdalla on katsottu ettei alkion isällä ole poikimavaikeutta. jäätiin alkionsiirtoon koukkuun reilu neljävuotta sitten, sen jälkeen ollaan tehty kolme huuhtelua syntyneille alkio eläimille.Eka huuhtelusta saatiin 14 alkiota mutta vain yksi lehmävasikka >:(. kaksi viimeistä huutelua on tehty sukupuolilajitellulla spermalla toisesta tuli 8 ja toisesta 12 siirtokelpoista alkiota.(HUOM. sukupuolilajiteltu sperma ei takaa lehmävasikkaa, eräästä huuhtelusta oli syntynyt 10 vasikkaa joista 6 oli ollut SONNEJA :o).kaikki alkiot on ostettu ulkomailta kahta lukuunottamatta. tänävuonna on siirretty reilu parikymmentä alkiota. alkioata kannattaa siirtää vain hyvään kiimaan houno kiimaset on siemennetty.Tilastojen valossa jos haluat lehmävasikan alkiosta täytyy ostaa 4 alkiota,puolet tiinehtyy (pakaste)puolet syntyvistä on sonneja.syntyneet sonnit on myyty joko tilasonniksi tai välitykseen. Huonoja puolia alkionsiirrossa ei ole kuin ne laskut, toisaalta nyt kun on päässyt myymään itse alkioita pääsee myös kirjoittelemaan niitä laskuja ;)
-
Palaanpa vielä vähäsen aiheeseen..
Hiehoilla tosiaan kiimat saattavat olla vähän vaihtelevalla kierrolla, mutta niinhän se menee luonnossa, että muu ei ole varmaa, kuin epävarma. Usein hiehot on vähän lyheyemmällä välillä kiimassa, kuin lehmät. Aina ennen siirtopäätöstä kuitenkin katsotaan koko siirtokiima läpi ja vain hyvään kiimaan tehdään sitten siiroja. Hiehot käyttäytyvät tietsti aika yksilöllisesti sinä H-hetkipäivänä, mutta uskoisin että yleensä se seuraava päivä aktiivisesta huutelu ja hyppypäivästä, olisi se ns. seisova kiimapäivä.
Jalostusarvoista voidaan olla montaa mieltä ja jokaiselle suotakoon oman karjan kanssa touhutesa vapaus jalostaa haluamaansa suuntaan. Tässä keskustelussa ei tainnut nyt olla kyse suomi vs. kanada aiheesta. ;D
Noista sukupuolijalitellulla siemenellä hedelmöittyneistä alkioista olen myös kuullut samaa, että poikiakin tulee, eikä alkioiden huuhtelun yhteydessä tehtävä sukupuolimäärityskään ole sataprosenttinen. Omat kokemukseni kotimaisesta alkiotuotannosta ovat ihan hyviä, ja ulkomailtakin ostettuja alkioita on käytetty, kuitenkin aina kannattaa muistaa tarkistaa väylien luotettavuus, hankkipa sitten alkioita mistä vaan.
Edelleenkin rohkaisen kokeilemaan alkionsiirtoa ja suosittelen ottamaan asioista selvää, niin siirtoihin kuin jalostukseenkin liittyen.
Mukavaa Joulua!
-
Kiitos "nurminata" asiallisesta vastauksesta :)! Alkaa tympimään se että joka keskusteluun otetaan tuo suomi-kanada-faitti mukaan, ei vois enää vähempää kiinnostaa miksi kanadainen on hyvä tai miksi taas ei ole jne...
Tuohon alkiosiirtoasiaan vielä palaisin sen verran, että eikö kuitenkin hiehot ole parempia vastaanottajia kuin lypsävät lehmät, vaikka hiehojen kiimoissa onkin vaihtelua?
-
.
Jalostusarvoista voidaan olla montaa mieltä ja jokaiselle suotakoon oman karjan kanssa touhutesa vapaus jalostaa haluamaansa suuntaan. Tässä keskustelussa ei tainnut nyt olla kyse suomi vs. kanada aiheesta. ;D
Jalostusarvo vaan on huono mittari oli sonni tai jalostusarvo mistä maasta tahansa.
-
Kyllä sä Jiiwee jaksat! Eikö sulla ole mitään muuta elämää kun samasta asiasta inttäminen? Hanki elämä!
-
Kyllä sä Jiiwee jaksat! Eikö sulla ole mitään muuta elämää kun samasta asiasta inttäminen? Hanki elämä!
Niin jaksankin . Tässä jalostuksen kehitysmassa kun ei muuten mee oppi perille 8)
-
Olen uusi täällä ja tulin etsimään ihmisten mielipiteitä ja kokemuksia alkionsiirroista?
Haulla ei löytynyt mitään...
Laittakaa mielipidettä maidontuottajat tulemaan, plussat ja miinukset.
::)
WAU 8)
-
Olen uusi täällä ja tulin etsimään ihmisten mielipiteitä ja kokemuksia alkionsiirroista?
Haulla ei löytynyt mitään...
Laittakaa mielipidettä maidontuottajat tulemaan, plussat ja miinukset.
::)
Alkionsiirto noperin tapa päästä eteenpäin jalostuksessa jollei halua ostaa eläimiä. Alkionsiirossa kun huonolle eläimelle siirretään huippugeenejä jolloin huonoimmasta päästä oleva eläin tuottaa huipuvasikan jos kaikki menee suunntitelmien mukaan ja syntyvä vasikka on lehmänen.
Alkionsiirto kuitenkin kannattaa tehdä vain jos jalostuksesta on kiinnostunut ja tietää mitä tekee. Kiimantarkkailu oltava kunnossa ja siirtoa ei kannata tehdä jos kaikki ei ole kunnossa. Vasikalle tulee kyllä helpolla hintaa jos tulokset eivät hyviä.
Suomessa vaikea löytää huippualkioita jollei tilalla ole jo ennestään huippukarja jota huuhdellaan . Asmot ja haka hankkeen alkiot kannatta unohtaa. Hyviä ayshire alkioita saa esim ayshireyhdistyksen kauttaa ja holstein alkioita esim http://www.vanhatalonholstein.fi/ tai http://www.huitinholstein.net/. Yksityisviestillä voin kertoa lisää jos joku haluaa tuoda alkioita ulkomailta
Meillä lypsyssä 8 alkiosta syntynyttä lehmää ja kaksi kasvamassa. 4 alkiota itämässä ja alkuvuodesta siirretään abaut 10 lisää kun huuhdellaan yhteisomistuksessa olevia eläimiä ja jollei tule alkioita siirretään pakasteita. Suurin osa alkioista tuotu Pohjois Amerikasta jossa alkioita tarjolla jokaiseen makuun. Varsinkin Ayshirealkioiden hintalaatusuhde siellä paikallaan.
-
***Olen alkionsiirtoa monesti harkinnut, mutta mun talouskäsitys ei innostu siitä. Kun ajatellaan asiaa maidontuotannon kannalta niin muutamalla alkioeläimellä ei herran huonetta rakenneta. Jos taas tekee jalostuksesta bisnestä, niin alkiotouhu voi olla hyvinkin kannattavaa varsinkin siinä vaiheessa, jossa alkiot käyvät kauppansa, sonnit menee joko jalostukseen tai omasonneiksi jne..
-
Olen samaa mieltä apemiehen kanssa. Jalostuksen puolesta liputan, mutta :(
Täällä paljon mainitut firmat kuten hh ja semex on minusta ensiaallolla keikkujia. On monia parempia kumppaneita olemassa. Se että isoon ääneen mölyää, haukkuu ja kyseenalaistaa kaiken mitä olemassa on, tai muilla tarjolla ei tee yhtään tarjoajasta parenpaa, äänekkäämmän kylläkin. Tällä alalla itsessään on tulevaisuutta, lisää kilpailijoita kehään.
-
Olen samaa mieltä apemiehen kanssa. Jalostuksen puolesta liputan, mutta :(
Täällä paljon mainitut firmat kuten hh ja semex on minusta ensiaallolla keikkujia. On monia parempia kumppaneita olemassa. Se että isoon ääneen mölyää, haukkuu ja kyseenalaistaa kaiken mitä olemassa on, tai muilla tarjolla ei tee yhtään tarjoajasta parenpaa, äänekkäämmän kylläkin. Tällä alalla itsessään on tulevaisuutta, lisää kilpailijoita kehään.
Missä löytyy parempia kumppaneita kun hh ja semex? Näiillä mainituuilla firmoilla ei todellakaaan ole tapana haukkua kilpailijoitaan . Faba jalostus tekee kyllä kaikkensa että nämä firmat joutuisivat huonoon valoon.
Se että itse en pidä fabasta johtuu vain ja ainoastaan faban asenteesta karjanomistjia vastaan. Jollet ole faban kanssa samoilla linjoilla et saa heiltä mitään palvelua. Eli asiakas on väärässä jollei hän ihannoi niin sanottu virallisen tahon määrittelmää linjaa.
-
***Olen alkionsiirtoa monesti harkinnut, mutta mun talouskäsitys ei innostu siitä. Kun ajatellaan asiaa maidontuotannon kannalta niin muutamalla alkioeläimellä ei herran huonetta rakenneta. Jos taas tekee jalostuksesta bisnestä, niin alkiotouhu voi olla hyvinkin kannattavaa varsinkin siinä vaiheessa, jossa alkiot käyvät kauppansa, sonnit menee joko jalostukseen tai omasonneiksi jne..
Ei innostu munkaan. Kallista. Kokeiltu on ;D
Nyt suunnittelin kumminkin kevättalvelle muutamaa huuhtelua lajitellulla siemenellä. Se ainoa toimiva äykkylinja täytyy monistaa uuteen navettaan.
-
Ai että tämä jalostaminen aina puhuttaa.. ;D
Taloudellista puolta en voi kehua alkioiden siirtoja tehdessäni koskaan suoranaisesti asettaneeni ykkösjutuksi, mutta en myöskään ole kokenut touhua laisinkaan kannattamattomaksikaan. Tietysti tapa miten tällekin touhulle arvo ja hinta lasketaan on jokaisen itsensä päätettävissä. Omalla kohdallani siirtojen ja huuhteluiden määrä ei ole ollut prosentuaalisesti karjan kokoon nähden kovinkaan merkittävä, ehkä noin parikymmentä prosenttia hiehoista saivat alkion ja huuhteluita tehtiin vain muutamia.
Tällä tasolla voidaan puhua lähinnä harrastelusta, ja jalostuksellisesti tuloksia saadaan hitaammin kuin suuremmalla panoksella pelatessa. Jos sitten ajatellaan ihan rehellisesti saavutettua tulosta ja lasketaan sille raakaa pelimerkkien tuottoa, voidaan varmaan vetää pipo silmille ja lähteä savottaan, mutta jos mielenkiinnosta arvioidaan myös pidemmän tähtäimen tulosta, ja sivuvaikutuksia (parantunut kiimantarkkailu, mielenkiinto jalostukseen, inhimillinen ilo onnistumisista ja muutamista uusista huippuhyvistä lehmäsuvuista alkuun päässyt jalostustyö...) onkin harrastelu tuonut jo moninkertaisesti hintansa takaisin. Tässäkin asiassa jokaisella lienee oma totuutensa.
Minä en henkilökohtaisesti halua ottaa suuremmin kantaa faban, HH:n, Semexin jne toimintaan. Omia aivoja on sallittua KÄYTTÄÄ! Itse olen kaikilta edelllisiltä tahoilta saanut ihan asiallista palvelua. Usein metsä vastaa samoin kuin sinne huudellaan.
Kotimainenkin jalostustyö kulkee omaan tahtiinsa eteenpäin ja tiedän useita varsin hyviä karjoja joissa arvostetaan suuresti myös suomen jalostuskenttää. Kaikkien tavoitteet eivät ole ihan samanlaisia, tai ainakin painotus erilaisiin osa-alueisiin on yksilöllistä. Yksi tykkää äidistä, toinen tyttärestä ja kolmannelle kelpaa molemmatkin. :o
Niin tai näin, aina menee jonkun mielestä väärinpäin. Onneksi jokaisella tilallisella on omaa toimintaa rajoittamassa ja säätelemässä nippu byrokratiaa, pankin johtokunta, isovanhemmat, naapurit ja kollegat. Ei pääse ihan mielensä mukaan sooloilemaan. Siihenpä liittyen suosittelenkin ottamaan omaa tilaa sieltä missä sitä näkee..
-
Missä löytyy parempia kumppaneita kun hh ja semex? Näiillä mainituuilla firmoilla ei todellakaaan ole tapana haukkua kilpailijoitaan . Faba jalostus tekee kyllä kaikkensa että nämä firmat joutuisivat huonoon valoon.
Se että itse en pidä fabasta johtuu vain ja ainoastaan faban asenteesta karjanomistjia vastaan. Jollet ole faban kanssa samoilla linjoilla et saa heiltä mitään palvelua. Eli asiakas on väärässä jollei hän ihannoi niin sanottu virallisen tahon määrittelmää linjaa.
Niin onhan noita ainakin 100 muuta siemenfirmaa josta tilailla. Enkä aio alkaa kinaamaan näistä asioista sinunkaan kanssa. Itse olen käyttänyt näiden palveluita joskus jos joku muu toimitus on viivästynyt. Itse toimialalla on tulevaisuutta, lisää vain pelureita joukkoon.
Jokaisella on näes mielipiteensä ja oikeus kertoa se, kunhan mielipide on perusteltavissa.
Itse en ole aktiivinen huuhtelija. Olkoon se muiden "harrastus", siispä kehunkin että meiltä myytyjä eläimiä on tänäkinvuonna ensitöikseen huuhdeltu ainakin viidessä uudessa kodissa.
Mielikuva tullu että tiloilla joilla ei ole juuri navetan ulkopuolista elämää on usein emännän ainoa keino saada kassasta rahaa omiin harrastuksiin olla "aktiivijalostaja", siloin harrastus on täyttäny paikkansa jos sillä verukkeella on saatu itselle elämä.
Tässä kuitenkin tuli mieleen eräs vanha sananlasku, sanon vaikkei liity asiaan. Mikä yhdistää kateita ja katkeria? Kummallakaan ei ole alaisia
-
Missä löytyy parempia kumppaneita kun hh ja semex? Näiillä mainituuilla firmoilla ei todellakaaan ole tapana haukkua kilpailijoitaan . Faba jalostus tekee kyllä kaikkensa että nämä firmat joutuisivat huonoon valoon.
Se että itse en pidä fabasta johtuu vain ja ainoastaan faban asenteesta karjanomistjia vastaan. Jollet ole faban kanssa samoilla linjoilla et saa heiltä mitään palvelua. Eli asiakas on väärässä jollei hän ihannoi niin sanottu virallisen tahon määrittelmää linjaa.
Niin onhan noita ainakin 100 muuta siemenfirmaa josta tilailla. Enkä aio alkaa kinaamaan näistä asioista sinunkaan kanssa. Itse olen käyttänyt näiden palveluita joskus jos joku muu toimitus on viivästynyt. Itse toimialalla on tulevaisuutta, lisää vain pelureita joukkoon.
Jokaisella on näes mielipiteensä ja oikeus kertoa se, kunhan mielipide on perusteltavissa.
Itse en ole aktiivinen huuhtelija. Olkoon se muiden "harrastus", siispä kehunkin että meiltä myytyjä eläimiä on tänäkinvuonna ensitöikseen huuhdeltu ainakin viidessä uudessa kodissa.
Mielikuva tullu että tiloilla joilla ei ole juuri navetan ulkopuolista elämää on usein emännän ainoa keino saada kassasta rahaa omiin harrastuksiin olla "aktiivijalostaja", siloin harrastus on täyttäny paikkansa jos sillä verukkeella on saatu itselle elämä.
Tässä kuitenkin tuli mieleen eräs vanha sananlasku, sanon vaikkei liity asiaan. Mikä yhdistää kateita ja katkeria? Kummallakaan ei ole alaisia
onhan paasausta.maailmassa -ainakin- 100 siemenenmyyjää saattaa olla mutta 95 on pikkutoimijoita nk yhden sonnin nousijoita ja saako näitä suomeen.muuten miksi semex on maailmanmarrkkinajohtaja jos tulokset eivät puhu puolestaan?melko pohjatonta pilaa semexsiä moittia "ensiaalloilla keikkujaksi" semex on ollut suomessa vuosia koko ajan myyntiä kasvattaen nopeaan tahtiin ihmiset on saaneet kokemuksia miten sonnien tyttäret pelaa ja myynti vain kasvaa mutta suomessahan asiakas on väärässä tyytyväisenäkin.muitakin laatua tajroavia on mm.wws(markkinointiyhtiö),abs,ggi,alta.siinä isoimmat.muut pikkutoimijoita joilta joskus tulee satunnainen tähti osalta vain se yksi ainoa.kyse näissä internetkeskusteluissa on juuri keskusteluista ja näissä ei saa eikä pidä ottaa nenillensä "Enkä aio alkaa kinaamaan näistä asioista sinunkaan kanssa." onko niin huonost asiat ettei niistä voi puhua.kun sanoit,että on monia parempia kumppaneita,saat nimetä noista sadasta edes muutamia kahtta aiemmin mainittua parempaa kumppani kehittää karjaansa.
-
Eipäs mulle kuulu. Mutta eihän tuossa arvosteltu heidän tuotteiden tasoa vaan pyydettiin asettamaan ne oikeaan substanssiin? Ja jos katsookin maailman top100 sonnilistaa, harvoin siellä montaa semexiä on. Täällä voi joku vähemmän valveutunut saada sen kuvan että heillä suunnilleen kaikki maailman kärkisonnit ;D ;D ;D
-
En jatka tuota juttua. Niin se vielä että puhuin ainoastaan mustavalkosista
-
Onko hiehojen kiimojen tasaamisessa käytetty jotain hormonihoitoja vai onko luotettu vain kiimantarkkailuun? Miten hiehojen kanssa kannattaa muuten toimia, esim. onko huutopäivä laskettu seisovaan kiimaan vai se seuraava?
Kaikki ylimääräinen hormoonien käyttö vaikuttaa vain negatiivisesti. Synkronoida kiimoja kannattaa vain jos on huuhtelu jos on tarkoitus siirtää tuorealkioita.
Huutopäivä lasketaan seisovaan kiimaan JOS eläin seisoo silloin alla. ;)
Meillä useampia kymmeniä siirtoja vuosittain, ja huuhteluitakin paljon. Olen tehnyt myös niin että jos näen vain veren niin siitä 2pv taaksepäin on ollut oletettu seisovan kiiman päivä- ja alkio on siirretty. Muistaisin että nämä ovat myös tiineyttäneet hyvin, mutta ainoita alkioita ei kannata kokeilla tälläisiin kiimoihin vaan huolehtia että on nähtynä hyvä seisova kiima josta sitten 7pv on alkion siirtopäivä.
-
***Olen alkionsiirtoa monesti harkinnut, mutta mun talouskäsitys ei innostu siitä. Kun ajatellaan asiaa maidontuotannon kannalta niin muutamalla alkioeläimellä ei herran huonetta rakenneta.
Niistä muutamasta alkioeläimestä vois sitten huuhdella itse jatkossa alkioita, tulee halvemmaksi kuin ostaa paljon. ;)
-
***Olen alkionsiirtoa monesti harkinnut, mutta mun talouskäsitys ei innostu siitä. Kun ajatellaan asiaa maidontuotannon kannalta niin muutamalla alkioeläimellä ei herran huonetta rakenneta.
Niistä muutamasta alkioeläimestä vois sitten huuhdella itse jatkossa alkioita, tulee halvemmaksi kuin ostaa paljon. ;)
Menikös se näin. Puolet huuteluista onnistuu. Puolet on sonneja. Että keskimäärin kolmen ja puolen vuoden kuluttua alkaa lypsämään takaisin. ??? Mä luokittelen riskisijoitukseksi. 8) 8) 8)
-
Eipäs mulle kuulu. Mutta eihän tuossa arvosteltu heidän tuotteiden tasoa vaan pyydettiin asettamaan ne oikeaan substanssiin? Ja jos katsookin maailman top100 sonnilistaa, harvoin siellä montaa semexiä on. Täällä voi joku vähemmän valveutunut saada sen kuvan että heillä suunnilleen kaikki maailman kärkisonnit ;D ;D ;D
Noilla top sata listoilla voi pyyhkiä arsetta.
Ihan mahdotonta että yksi firma dominois holsteinjalostusta kun kaikki firmat käyttävät ristiin toisten firmojen poikia. Jos haetaan taspainoista jalostusta semexillä kyllä paljon hyviä vaihtoehtoja rodusta riippumatta.
-
http://www.youtube.com/watch?v=H2kwEwsFBU8
Tuolla taitaa touhu olla erittäin määrätietoista.
-
http://karona.com/
-
http://www.youtube.com/watch?v=QXR9Issoziw&feature=related
-
Menikös se näin. Puolet huuteluista onnistuu. Puolet on sonneja. Että keskimäärin kolmen ja puolen vuoden kuluttua alkaa lypsämään takaisin. ??? Mä luokittelen riskisijoitukseksi. 8) 8) 8)
Huuhteluista kyllä onnistuu taatusti enemmän kuin puolet. ;)
Meillä tehdään vuosittain varmaan reilu 20 huuhteluaja niistä ehkä 1-2 on sellaisia mistä ei tule yhtään alkioita. Valtakunnallista tilastoa en nyt heti löytänyt, mutta veikkaan että ainakin n.90%:ssa huuhteluista saadaan kuitenkin alkioita.
Siirroista sitten tiinehtyy reilu puolet ja tiineyksistä sitten on puolet sonneja. ;)
Ja näissäkin on sitten eroja jos siirretään tuorealkioita tai pakaste alkioita ja siirretäänkö lehmiin vaiko hiehoihin.
Tulokset meillä siirroista vuonna 2007 (ei sisällä vuoden aikana poistettuja lehmiä, joihin osaan myös siirretty alkio)
Lehmille siirretty yhteensä 21 alkiota joista vain 7 tiineyttä.
Hiehoille siirretty 20kpl näistä 16 tiineyttä.
Yhteensä siis 41 siirtoa vuonna-07 ja näistä 23 tiineyttä.
Meillä hiehot tiinehtyvät paljon paremmin kuin lehmät, mutta eroja tilojen välillä on paljon.
Tämän vuoden aikana on siirretty varmasti enemmän, mutta tuloksia siirtoja/tiineyksiä en muista ulkoa, pitäis tarkistaa papereista.
-
http://www.youtube.com/watch?v=GX6VlQR4W8Q&feature=related
Olisi hienoa jos Suomessa järjestettäisiin tuollainen show. Esim. Hartwall Areena tai Helsingin Messukeskus olisivat erinomaisia paikkoja. ;) 8)
Ps: Kaikki suuret ja hienot asiat koostuvat pienistä palasista. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=uE7KS2EK_zU&feature=related
Tuollainen World Dairy Expo, olisi hieno kokemus, tuottajille ja kuluttajille.
Made in Canada
http://www.youtube.com/watch?v=y0akaj_poZo&feature=related