Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: jupexx - 20.10.13 - klo:09:02
-
Syksyllä jossain lehdessä kerrottiin jonku etelän isännän tehneen rypsistä paalaamalla säilörehua lehmille. Kuulemma syövät hyvin ja sato oli valtava. Rehuarvoista ei vaan ollu tietoa.
Onko kellään omakohtaista kokemusta tästä?
Kasvaako näin pohjoisessa (se jutun rypsi oli kylvetty tosi myöhään)?
Onko hallanarka ja missä vaiheessa?
Tarviiko ja kestääkö kasvinsuojeluaineita?
Millanen lannoitus?
Pohjoiseen sopivin lajike?
Missä vaiheessa kannattaa korjata rehuksi?
Soveltuvuus paalaukseen?
Rehuarvot?
-
Kyllä rypsi kasvaa vaikka miten pohjoisessa ja myöhäisempi kylvöaika vähentää hyönteistuhoja.
Jos tuon korjaa nuorena, niin se on litimärkää mössöä jota ei voi puhtaana paalata. Lannoitus nostaa raakavalkuaisen yli 20-22%:in :D Seoksena vaikka rairuohon kanssa tulee kovaa rehua. Soveltuu hyvin aperuokintaan...
Lehtijutun ukko korjasi sitä aika myöhään. En tiedä millaista tuo rehu on, mutta arvot varmasti huonot.
Rypsissä taitaa olla jotain haittavaikutuksia, liiallinen määrä taitaa estää kalsiumin imeytymistä.
-
Itse luin myös jutun ja ajatuksena oli mielenkiintoinen. Tuo seoskylvö voisi olla kokeilemisen arvoinen? Saisiko siitä sopivana aikana korjattuna jopa keenan-opin mukaisia pötsiä stimuloivia tikkusia sekä valkuaista ruokintaan? :-X
-
Itse luin myös jutun ja ajatuksena oli mielenkiintoinen. Tuo seoskylvö voisi olla kokeilemisen arvoinen? Saisiko siitä sopivana aikana korjattuna jopa keenan-opin mukaisia pötsiä stimuloivia tikkusia sekä valkuaista ruokintaan? :-X
Ei yht`aikaa, jos tahtoo valkuaista ja voimaa, niin korsien pitää olla vielä vihreitä. Jos tahtoo tikkuja niin sitten korjataan puinnin jälkeen.
Jos... kylväisi syysrypsin syksyllä ja täydentäisi sitä kesäkuun alussa rairuoholla, kevätrypsillä ja härkäpavulla, niin sitten saisi tikut ja takus samalla ajokerralla ;D ""teoriassa"".
Mutta rypsihän ei itse kerää valkuaista. Raakavalkuaissato on siis typpimäärä kiloina *6,25, joka jakaantuu korjatuille kuiva-ainekiloille. Tuollainen lehtijutun 12 000 kuiva-ainekilon sato siis lienee varsin valkuaisköyhää. Tuskin typpeä on annettu yli 140 kiloa/ha ??? Eli raakavalkuainen voisi olla 7% kuiva-aineessa. Mitä sillä tekee ::)
-
(Rehu)rapsi - ohra -säiliksestä löytyy tutkimustietoa paljonkin, nimenomaan pohjoisesta. Jos säilörehuksi aikoo, niin eri laji(kkee)t ja lajitkin kuin puitavaksi. Noin pääsääntönä.
Tuossa rapsi-ohra -seoksessa ideana oli saada valkuainen rapsista, energia ohrasta (jyvät), rapsin puristemehut imevä 'sieni' ohran oljista. Ja yleisesti sopiva seos reilun karjanlanta-annoksen dumppaamiseen.
Petri