Agronet
Keskusteluaiheet => Metsätalous => Aiheen aloitti: SAS - 12.10.13 - klo:16:09
-
Tuotakin tautia pakkaa olemaan nuorissa ensiharvennus männiköissä ja myös varttuneissa se olen huomannut nyt kahtena syksynä.
Kesällä ei haukkuita pitäisi koskaan tehdä ,koska kantokäsittelystä ei ole kuin isännille psykologinen rauhoite, tautia se ei pysäytä.
-
Vihreämpi syyttäisi heti ilmastonmuutosta... ;D
Tervanpolttoon sitten, pihkoittuneet rungot ovat kuin ruutia myös polttopuuna.
-
Eikös se itiöistä leviä ? Sairas puu levittää itiöt ja jos niitä pääsee paljaalle puunpinnalle niin se puu voi sairastua. Täällä maisemissakin tuota tautia on, ja ne esiintymät voivat olla pienialaisia 10-20 puun ryhmiä, suurimmillaan taas hehtaarien alalla voi olla siellätäällä sairastuneita puita.
Erästä esiintymää yritettiin pysäyttää tekemälla ensiharvennusikäiseen metsään parin hehtaarin aukko >:( mut vielä tuntuu ympäröivästä metsästä löytyvän pystyynkuolevia puita. Olen niitä sitten muutaman vuoden välein käynyt hakemassa sahapuiksi. Muistelen että tämä olis ollu ensimmäisiä p-k:ssä tutkittuja esiintymiä, toinen tais olla jossain Enon suunnalla. Meidän tapauksessa tuo on v-mäinen tapaus, kun paikka on karua kangasta. Siihen ei oikein muu puulaji käy kuin mänty...
-
Siinä tietysti lähistöllä joku suojelualue/kansallispuisto/ennallistettu metsä tai näitä sääääästöpuita joista saadaan itiöt ja ötökät leviämään talousmetsiin >:(
-
Metlalla hyvä kuva jossa männyn molemmat taudit esillä, tyvitervastauti ja tervasroso.
(http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lahontorjunta/img/kuva12-iso.jpg)
Kuva 12. Tyvitervastautia varttuneessa männikössä. Taudille on tyypillistä että juuret ja rungon tyvi (pikkukuva) pihkoittuvat voimakkaasti ja puun kuollessa koko vihreä latvus kuolee samanaikaisesti. Kuvassa vasemmalla olevaa mäntyä vaivaa toinen tauti, tervasroso.
http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lahontorjunta/manty-tyvitervas.htm