Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: löntti - 15.09.08 - klo:21:32
-
Nyt taas uskoa maidontuotantoon on kokeiltu aika kovin ottein, kaks lehmää viikossa on oikassut koipensa, ja täysin ennaltaarvaamatta... illalla kaikki ok mut aamulla kylmä lehmä odottaa parressa.... ei tänäaamuna hymyä oikein irronnut kun karjan paras lehmä oli kylmä....
:'( :'(
Nyt olis vinkit tarpeen olisko mittän tehtävissä ettei nyt aikakaan enempää mene... ruokinnan pitäs olla ok... :-\
Eka lehmä oli turvonnut kun aamulla mentiin pötsin kohdalta.... mut tämä toinen oli sitten turvonnut jotenkin kummasti kokonaan eli päästä varpaisiin....
onko kokemuksia vinkkejä tai jotain muuta??? pienessä karjassa jo tämä oli oikeestaan liikaa....
:( :( :(
-
Oisko verenmyrkytys eli sepsis kahdessa mahdollinen lähes yhtä aikaa ? Tuo turpoominen liittyis kyllä siihenkin, naapurissa aikoinaan näin...Vaatii bakteerin imeytymisen verenkiertoon, parresta, maasta jne ?? Mutta ei kai kahdella ??
-
Ehkäpä jostakin rehukomponetistä tulee kalia liikaa ja se estää magnesiumin imeytymisen/hyväksikäytön. Tuloksena kuolemaan johtava laidunhalvaus. Magnesiumkivennäinen/nuolukivet voisivat auttaa.
-
Hei tosi huono juttu. Enempää kun ei tiedä esim. ruokinnasta yms. mutta selvitä onko rehujen laatu/koostumus kohdallaan. Kivennäis/hiven ruokinta täytyy tarkastaa. Esim. Seleeni voi olla puutteena jos nurmi/viljaviljelyssä ei lisä seleeniä tule (karjanlanta ainoa lannoite tai lannoitetta ei ole minkäänlaista, kute 2. sadoissa voi olla) seurauksena on kaikenlaiset rappeumat, akuuttina sydänlihasrappeuma. Ja joskus vaan asiat tulee buumina ja taas menee aikoja jolloin kaikki on hyvin.
-
Voisi olla paikallaan pyytää eläinlääkäri paikalle tekemään ruumiinavaus ja ottamaan näytteet. Vastaukset näytteistä tulee tietysti aikojen päästä osasta näytteitä mutta jotain voi tulla selville piankin. :P
-
Aikansa kirpasee. Mutta ei siinä tutkimukset auta. Voi olla sattumien summa tai sitten ei.
-
Minäkin veikkaisin myös magnesiumin puutoksen aiheuttamaa laidunhalvausta. Oliko merkkejä kouristelusta esim. kuivikkeiden kasautuminen tai hankaumia? Antaisin lisämagnesiumia kaikille varotoimenpiteenä ja lisäksi suolaa, kun sen läsnäolo kuulemma auttaa magnesiumin imeytymistä. Jos tuo on rehuista johtuvaa voi tapauksia tulla lisää ellet tee asialle mitään.
-
Meillä noita lehmiä viime vuonna kuolla kupsahti tuon tuosta.. Oli se surkeaa. Jotkut löyty kuolleena parresta ja jotkut sai kauhean kohtauksen ja kuoli silmien edessä jos sattui olemaan paikalla.
Aloimme syöttämään merisuolaa. Laitoimme kipon ruokintapöydälle, jonne laitamme 4 litraa suolaa päivässä. Kaikki mystiset kuolemat ovat sen jälkeen loppuneet ihan kokonaan.
Pitkäaikainen natriumin puute aiheuttaa lehmälle puutostilan ja se sairastuttaa lehmän.
Meillä jopa poikimahalvaukset ovat loppuneet. Mutta hedelmällisyyteen suola ei ole vaikuttanut. Myös jalkavaivoja on edelleen, ehkä kuitenkin vähemmän kuin ennen.
-
Niin en tiiä siitä magnesiumista koko ajan saaneet jo nyt magnesiumkivennäistä.... kun ei merkkejä ollu oikeestaan mistään kouristeluista eikä mistään, vähän oli molemmat toista takajalkaansa oikoneet mut ei muuta. molemmat oli niin ku olisivat nukkuneet ja siihen kuolleet...
-
Noilla ongelmilla on mystinen taipumus kasautua. Hetkessä menee pari-kolme ja sitten taas vuostolkulla väliä.
-
Meillä kävi samoin kaksi lehmää honkajoelle,tosin ei noin nopeasti.Todennäköisesti Apemiehen kertoma seoksen liika kalium oli syynä.Lopetimme perinteisen ¨kivennäisen syötön ja siiryimme apekivennäiseen 1,5kk sitten,jo kaksiviikkoa muutoksesta alkoi ilmetä lehmillä ontumisia ja jalkojen ihmeelistä turvotusta.Reilu viikon kokemukset kivenäisestä joka sisältää reilusti Mangesiumoksidia(sr kesä namino),ovat vaikuttanut positiivisesti.Olemme myös huomannut suolalla postiivisen vaikutuksen soluihin,kokeilkaa jos tulee ongelmia.Kannattaa ottaa säiliksestä kivennäis analyysi,tosin sen varaan ei kannata jäädä,vaan varmista mangesiumin imeytyminen tarjomalla se imeytyvässä muodossa. :)
-
Eka lehmä oli turvonnut kun aamulla mentiin pötsin kohdalta.... mut tämä toinen oli sitten turvonnut jotenkin kummasti kokonaan eli päästä varpaisiin....
:( :( :(
[/quote]
Jokainen hyvin syötetty lehmä turpoaa kuoleman jälkeen.
-
Meillä on kuukauden sisällä honkajoelle lähtenyt kaksi lehmää. toinen löytyi vaan aamulla kuolleena ja toisella oli ilmeisesti joku tulehdus, lääkäri ei osannu sanoa tarkemmin. nyt meitä koettelelee vasikka kuolemat. kolme vasikkaa on kuollut reilussa viikossa. iältään kuolleet ovat olleet 2-3 viikkoa. kaikki ovat kuolleet samalla lailla, illalla eivät juo maitoa ja seuraavana päivänä löytyvät kuolleina. ei ole aiemmin tullut vastaan näin ärhäkkää tautia, että vasikka menee alle päivään ja ei kerkeä mitään tehdä. kuolleilla ei ole ollut ripulia eikä yskää. onko kellään mitään ideoita mistä kysymys?
-
Voisi olla seleeninpuutoksen aiheuttama sydämen pettäminen. Seleenipiikki ummessaoleville lehmille muutama viikko ennen poikimista tai vaihtoehtoisesti suun kautta e-vitamiiniaseleenivalmiste vois auttaa.