Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: luomuviljelijä - 26.05.13 - klo:15:23

Otsikko: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: luomuviljelijä - 26.05.13 - klo:15:23
Uusimmassa käytännön maamiehessä pisti silmään että yhdeksällä tilalla kymmenestä säilöttiin hapolla. Tällä yhdellä poikkeuksellakin "kokemukset ovat hyviä ja huonoja".  Johtuneeko sateisesta kesästä vai kenties tuomaristossa olleesta kemiran myyntipäälliköstä..

Itellä on nyt ollu Kärki Sil-All 4x4 pari vuotta käytössä ja kaikissa näytteissä ollu paremmat tulokset mitä aikasemmin oli hapoilla. Samaan aikaan tosin siirryttiin kaksoissilppurista ja laakasiilosta pyöröpaalaimeen ja tuubikäärintään.

Millä aineilla arvon raati on rehunsa säilönyt ja millasella menestyksellä?


Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: erik - 26.05.13 - klo:16:07
Viimiseen kaheksaan vuoteen ei oo ollu minkäänlaista säilöntäainetta meitin rehuissa.
Rehut säilyy ihan yhtälaisesti mitä säilöntäaineellakin mutta saahan sinne rehuun lykätä mitä tahansa aineita jos haluaa ja on varaa.

Ittellä tulee vuodessa liki kymppitonnin säästö kun ei säilöntäaineitten kans lotrata.
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: Savotoija - 26.05.13 - klo:16:56
Otatko erik rehuista rehuanalyysejä?
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: meedio - 26.05.13 - klo:17:15
Ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun siilorehu, joka säilötty biologisella, eli kärki sill-all aineella, kun rehu vaan oli syksyllä liian märkää. Tuloksena viimeisen päivän osalta siilon pinnalla metrin verran tummentunutta ja virhekäynyttä rehua. Yhdessä kohdassa kun oli renkaalla rikottu reunamuovi, oli myös lämpenemistä, nyt ei ole sitäkään, vaikka ilmat olisivat suosiolliset siihenkin.
Rehu on siis niin märkää, että irroituksen jälkeen valuu kakusta kusta matkalla apevaunuun. Muuten ei ole pilaantunutta, eli vahinko on virhekäyminen, ei pilaantuminen varsinaisesti. Se on tuo sinimailanen vaan melko märkää, vaikka se korjatessa tuntuisikin siedettävän kostealta, aumassa se kosteus tuntuisi irtoavan.
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: BACKSPACE - 26.05.13 - klo:18:19
Hapolla paaliin.. Ei ole varaa leikkiä tällaisella asialla. Vanhana tehdään ja apilapitoista tavaraa..
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: möllikkä - 26.05.13 - klo:21:01
Paaliin ilman aineita. Ja otetaan analyysit. Hyviä rehuja eikä säilyvyysongelmia.
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: Adam Smith - 26.05.13 - klo:23:17
Säilönnällinen laatu   SJ >
pH >    3,77       alle 4,04 (ka 229 g/kg)
Ammoniakkityppi >    31    g/kg N    alle 70
Maito- ja muurahaishappo >    94    g/kg ka    35 - 80
Haihtuvat rasvahapot >    30    g/kg ka    alle 20
Liukoinen typpi >    467    g/kg N    alle 500
Sokeri >    19    g/kg ka    50 - 150
Koostumus   SJ >
Kuiva-aine >    229    g/kg    
Raakavalkuainen >    141    g/kg ka    130 - 160
Kuitu (NDF) >    503    g/kg ka    500 - 600
D-arvo >    647    g/kg ka    680 - 700
Rehuarvot   SJ >
ME (energia-arvo) >    10,4    MJ/kg ka    
OIV >    78    g/kg ka    71 - 88
PVT >    25    g/kg ka    14 - 46
Syönti-indeksi >    85       90 - 120
ME-indeksi >    81       85 - 130
Arvio näytteen säilönnällisestä laadusta   SJ >
Arvosana >    9    

Siinä kolmatta satoa. Alla Sciantecille lähetetty. Kahdennettu näyte.

D Value % 71 high
ME (MJ/kg) 11.3 high
Energy Analysis
FME (MJ/kg) 8.6 high
NDF (g/kg) 347 standard
Ash (g/kg) 81 standard
Oil-A (g/kg) 53 high
Dry Matter Solubility (S) 0.22 standard
(a) 0.32 standard
(b) 0.51 standard
(c) (per hour) 0.036 standard
Intake Characteristics Analysis
Dry Matter (g/kg) 261 standard
Potential Intake (FiM) (g/kgW 0.75) 109 high
pH 4.4  standard
Ammonia N (% of total N) 9.5 low
Pot. Acid Loading (FiM) (meq/kg) 1171 high
Protein Analysis
Crude Protein (g/kg) 119 standard
ERDP (g/kg) 93 standard
DUP (g/kg) 15.9 low
Nitrogen Solubility (N) 0.58 standard
(a) 0.68 standard
(b) 0.23 standard
(c) (per hour) 0.079 standard
Fermentation Characteristics Analysis
Sugar (g/kg) 21 low
Acetic Acid (g/kg) 20.9 low
n Butyric Acid (g/kg) 1.2 low
Lactic Acid (g/kg) 70.8 standard
Tot. Ferm. Acids (FiM) (g/kg) 108.6 standard
(Reported on a dry matter basis)

Rehu on sama, eroavaisuuksia selittänee ainakin raaka-aine, apila/raiheinävaltaista rehua. Artturissa lienee vähänlaisesti kalibrointimateriaalia niihin. Tuotantovaste on lähempänä sciantecin arvoja, samoin maittavuus. Artturin tulkinta laskee syönti-indeksiä jyrkästi, kun maito ja muurahaishappoja on yli suosituksen.  Ei silti mitään huippurehua, mutta biologisella säilöttyä. Kokemus on osoittanut, että tiivistäminen on se, mistä homma kiikastaa, jos pöpöt ei pelaa....
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: JD6630 - 27.05.13 - klo:00:03
Ai teidän lehmät syövät yhtä mielellään aivan aineetonta rehua ???
Kyllä me paaleihin aina jotain biologista laitetaan, ihan vaan sen takia että ompahan varmuustekijänä ja maistuu paremmin lehmille.
Hapolle ei viitsi koneita ruostuttaa ja haiseekin pahalle.
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: mah - 27.05.13 - klo:00:19
Rairairai-heinän korkea osuus tuntuu olevan artturianalysoinnissa ongelma. Samoin kuin kokoviljasäilörehu. Näistä saatujen analyysien perusteella jos ruokintaa suunnitteluttaa, tahtoo nuo kelvata vain hiehojen rehuiksi. Vaikkakin kokoviljasäilörehu etenkin on verraton lisä kakkossatoa syötettäessä. Vaikutus helposti useamman maitokilon verran / lehmä. Siis plussaa. Meillä melkoisen natapitoisia nurmet, kuivien kesien varalle. Tuo nata on kakkosrehussa valtalaji, timotti kasvaa keväällä parhaiten. Lisäksi seoksissa puolella plänteistä apilaa tai mailasta sekä raiheiniä.
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: BACKSPACE - 27.05.13 - klo:06:46
Rairairai-heinän korkea osuus tuntuu olevan artturianalysoinnissa ongelma. Samoin kuin kokoviljasäilörehu. Näistä saatujen analyysien perusteella jos ruokintaa suunnitteluttaa, tahtoo nuo kelvata vain hiehojen rehuiksi. Vaikkakin kokoviljasäilörehu etenkin on verraton lisä kakkossatoa syötettäessä. Vaikutus helposti useamman maitokilon verran / lehmä. Siis plussaa. Meillä melkoisen natapitoisia nurmet, kuivien kesien varalle. Tuo nata on kakkosrehussa valtalaji, timotti kasvaa keväällä parhaiten. Lisäksi seoksissa puolella plänteistä apilaa tai mailasta sekä raiheiniä.

Pitää paikkansa.
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: meedio - 27.05.13 - klo:07:30
Rairairai-heinän korkea osuus tuntuu olevan artturianalysoinnissa ongelma. Samoin kuin kokoviljasäilörehu. Näistä saatujen analyysien perusteella jos ruokintaa suunnitteluttaa, tahtoo nuo kelvata vain hiehojen rehuiksi. Vaikkakin kokoviljasäilörehu etenkin on verraton lisä kakkossatoa syötettäessä. Vaikutus helposti useamman maitokilon verran / lehmä. Siis plussaa. Meillä melkoisen natapitoisia nurmet, kuivien kesien varalle. Tuo nata on kakkosrehussa valtalaji, timotti kasvaa keväällä parhaiten. Lisäksi seoksissa puolella plänteistä apilaa tai mailasta sekä raiheiniä.

Pitää paikkansa.

MOT
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: antti-x - 27.05.13 - klo:07:50
Aika paljon rehun analyysi ainakin muuttui talvikuukausina, molemmat siis samaa timppavaltaista hapolla tehtyä (paalinurmiseos yms) kolmossatoa, eka näyte kairattu siilosta:

8.1.2013
Analyysi   Tulos   Yksikkö   Tavoite/normaali

Säilönnällinen laatu   SJ >
pH >   4,13      alle 4,49 (ka 343 g/kg)
Ammoniakkityppi >   23   g/kg N   alle 70
Maito- ja muurahaishappo >   52   g/kg ka   35 - 80
Haihtuvat rasvahapot >   14   g/kg ka   alle 20
Liukoinen typpi >   305   g/kg N   alle 500
Sokeri >   90   g/kg ka   50 - 150
Koostumus   SJ >
Kuiva-aine >   343   g/kg   
Raakavalkuainen >   136   g/kg ka   130 - 160
Kuitu (NDF) >   499   g/kg ka   500 - 600
D-arvo >   711   g/kg ka   680 - 700
Rehuarvot   SJ >
ME (energia-arvo) >   11,4   MJ/kg ka   
OIV >   84   g/kg ka   71 - 88
PVT >   11   g/kg ka   14 - 46
Syönti-indeksi >   116      90 - 120
ME-indeksi >   119      85 - 130
Arvio näytteen säilönnällisestä laadusta   SJ >
Arvosana >   9      




13.5.2013:
Analyysi   Tulos   Yksikkö   Tavoite/normaali

Säilönnällinen laatu   SJ >
pH >   3,92      alle 4,35 (ka 307 g/kg)
Ammoniakkityppi >   22   g/kg N   alle 70
Maito- ja muurahaishappo >   63   g/kg ka   35 - 80
Haihtuvat rasvahapot >   17   g/kg ka   alle 20
Liukoinen typpi >   308   g/kg N   alle 500
Sokeri >   75   g/kg ka   50 - 150
Koostumus   SJ >
Kuiva-aine >   307   g/kg   
Raakavalkuainen >   152   g/kg ka   130 - 160
Kuitu (NDF) >   487   g/kg ka   500 - 600
D-arvo >   690   g/kg ka   680 - 700
Rehuarvot   SJ >
ME (energia-arvo) >   11,0   MJ/kg ka   
OIV >   83   g/kg ka   71 - 88
PVT >   28   g/kg ka   14 - 46
Syönti-indeksi >   104      90 - 120
ME-indeksi >   104      85 - 130
Arvio näytteen säilönnällisestä laadusta   SJ >
Arvosana >   9   
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: BACKSPACE - 27.05.13 - klo:13:30
Mut oli myös mainittu ko. artikkelissa  8)

Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: meedio - 27.05.13 - klo:18:27
On alkanut tuntua vahvasti siltä, että suurin ongelmakohta rehunteossa on rehunäytteen analysointi. Viimeistään siinä vaiheessa, ja varsinkin jos ilmoittaa väärän säilöntäaineen, rehu menee pilalle!!  ;D
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: BACKSPACE - 27.05.13 - klo:19:27
On alkanut tuntua vahvasti siltä, että suurin ongelmakohta rehunteossa on rehunäytteen analysointi. Viimeistään siinä vaiheessa, ja varsinkin jos ilmoittaa väärän säilöntäaineen, rehu menee pilalle!!  ;D

Tämä on yksi tunnetu tekosyy sille että omat rehut ovat analyyseissä järkyttävää moskaa mutta "lehmät syövät sitä hyvin"  ;D
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: mah - 27.05.13 - klo:20:43
Artturianalyysista saa kyllä tarvittavat tiedot omille sotkuille. Kun on oppinut kuinka saatua tietoa tulkitsee :-X. Nuo säilöntäainevaihtokikkailut analyysin tietoihin on nyt ihan itsensä huijaamista ja viihdyttämistä. >:(
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: Oksa - 28.05.13 - klo:08:52
ja ite vaan aiv 2+ silppurilla aumaan ja osa paaleihin joko ponsilla tahi josilakillla mutta naapurti tuossa manas juuri että vaikka mitä tekis 4xla vaimikäseoli niin ei tule hyvää rehua!
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: antti-x - 28.05.13 - klo:11:32
ja ite vaan aiv 2+ silppurilla aumaan ja osa paaleihin joko ponsilla tahi josilakillla mutta naapurti tuossa manas juuri että vaikka mitä tekis 4xla vaimikäseoli niin ei tule hyvää rehua!

Kyllä maitohapoilla varmaan onnistuu kun noudattaa adamin kaavaa: Silppuroitu rehu, hyvä sullonta 20 tonnin koneella, siilo auki max 2vrk.

Jos haluaa vähän rennommin tehdä hyvää rehua, on onneksi näitä perinteisempiä vaihtoehtoja :)
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: Varjo79 - 07.06.13 - klo:22:43
Juu u hiukan laitellaan aiv Sää paaleihin. Muodostamaan tänäänkin ah niin ihanan tuoksun kun lämpöö semmoset +-30astetta. Siinä hiukan henkee haukkoo kun verkkorullaa vaihtaa :'( vaikka ehkä 1.5 litraa max menee ainetta paalia kohden. Sekä happo syötetään ennen noukinta. Kohtuudella ovat säilyneet. Mutta muovien kuntoa on seurattava mahdollisten ilmasta tulevien rypäle pommitusta muistuttavien hyökkäysten varalta. >:(
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: JD6630 - 08.06.13 - klo:00:05
En mää vaa ymmärrä miksi pitää laittaa sitä happoa PAALEIHIN ???
Litra tai mitä nyt meneekin jotain biologista litkua riittää vallan mainiosti ja rehu on priimaa niin laadultaan kuin säilyvyydeltäänkin.
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: Varjo79 - 08.06.13 - klo:23:09
En mää vaa ymmärrä miksi pitää laittaa sitä happoa PAALEIHIN ???
Litra tai mitä nyt meneekin jotain biologista litkua riittää vallan mainiosti ja rehu on priimaa niin laadultaan kuin säilyvyydeltäänkin.
Ajeltiin juu joskus pöpöilläkin ja säily ja ei säilyny. Ajelen hiukan myös ilman happoa/pöpöjä ja säilyy nekin kuulemma. HUOM muovin pitää olla ehjä! SEKÄ rehussa ei saisi olla multaa/muita epäpuhtauksia. Jos em asiat kunnossa niin säilynee ilman säilöntäainetta. ::) Mutta maito tilallisena ajan varmanpäälle hapolla. ;)
Otsikko: Vs: Maan parhaat säilörehun tekijät
Kirjoitti: wolfheartscry - 28.06.13 - klo:12:32
Sokeria pitäisi olla nurmessa riittävän paljon jos ilman happoa säilöö, sillä käyminen vaatii sen sokerin. Esim. Adamin rehussa sokeri oli käynyt aika vähiin. Jotkut säilöö melassilla, josta tulee se sokeri. Säilöttiinhän me maissirehukin ilman mitään, kun sokeria on runsaasti.

Itse ajelen tarkkuussilppurilla ja kaskplussalla aumarehut ka.prosentit 25-60. Paalimiehet käyttävät yleensä biologista, mutta ne me tehdään lähinnä heinäasteella. Kahtena vuonna on tehty koeauma biologisella ja eka rehusta tuli seiskan rehua johtuen tod.naköisesti märkyydestä, ka 25. Viime kesän rehu oli normaalia ysin rehua, ka. 37%.