Agronet
Keskusteluaiheet => Kasvintuotanto => Aiheen aloitti: antti-x - 02.02.13 - klo:14:24
-
Meillä perunaa ei viljellä kuin kasvimaatasolla silloin tällöin, mutta kiinnostaisi tietää ammatilaisten mielipidettä siitä, mitä kannattaa omassa keittiössä käyttää? Tätä nykyä käytän lapin puikulaa kun viitsin pieniä kuoria (etelän puikula ei yleensä ole ollut yhtä hyvää) ja siikli on ollut perusvarmaa tavaraa (näppäriä ne pestyt siiklipussit). Uudessa perunassa ainakin Timo on ollut ihan hyvää.
Onko esim. uusissa lajikkeissa joitain joissa maku/rakenne on hyvä?
-
http://lajiketunnistus.evira.fi/lajit/5.%20peruna/aineisto/lajikekuvaukset/lajikkeet/valtti/esittely.htm
On muhkurainen ja koloinen, täytyy myöntää. Jättikokoisia mukuloita ja paljon. Kestää ruttoa paremminkin kuin Asterix. Malto on kellertävä, vaatii pitkähkön keittoajan, eikä hajoa. Maku on voimakas, johon tottuneena nykyperunat tuntuvat mauttomilta jauhomötkylöiltä.
-SS-
-
http://lajiketunnistus.evira.fi/lajit/5.%20peruna/aineisto/lajikekuvaukset/lajikkeet/valtti/esittely.htm
On muhkurainen ja koloinen, täytyy myöntää. Jättikokoisia mukuloita ja paljon. Kestää ruttoa paremminkin kuin Asterix. Malto on kellertävä, vaatii pitkähkön keittoajan, eikä hajoa. Maku on voimakas, johon tottuneena nykyperunat tuntuvat mauttomilta jauhomötkylöiltä.
-SS-
Ei taida valttia löytyä ihan joka prisman laareista? :-\
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
-
Hyvin kasvatettu, vähällä typpilannalla, tuuleentunut nosto, kht rm maa ja melkein ihan sama minkä lajikkeen sinne joosepilla työntelet. Vähän typpeä meinaa esim perunan y1 vaikka 400kg/ha. Siis typpeä n. 28 kg/ha. Muista ruttoruiskutus. PH 5,5 -6,2 niin rupikin jää vähän vähemmälle. Lajikkeet vaikkapa Matilda, melody, afra tai pito. Jos puikula oot viljelly niin ehdoton korvaaja Lady amarilla.
-
Jos haluaa hyvää kiinteää perunaa, niin Annabelle on vertaansa vailla. Sen maku ja keitto-ominaisuudet ovat ylivoimaiset. Hiukan hankala viljellä ja säilyy hyvänä vain helmikuulle asti, mutta maku on verraton. Lisäksi se kasvaa todella nopeasti eli satoa saa jo heinäkuussa.
Meillä nicola jäi pois kun Annabellea kokeiltiin. Jopa vanha pari myönsi Annabellen edut ja nicola jäi pois vaikka se oli heille se ainut "oikea".
Muusiperunaksi toimii Challenger joka on pehmeän makuinen ja pysyy kokonaan keitettäessä kasassa. Van goghiin verrattuna helpommin muusattava ja enemmän makua. Myös rakenne virheitä ja tummumia on selvästi vähemmän.
Kyllä ne ensimmäiset varhaisperunat omasta maasta ovat parhaita. Kun lannoitusta ei ole ollut liikaa niin makukin on hyvä eikä mikään vetinen.
-
Kyllä ranskanperunoitakin syö, mutta paistetut perunat on parraita, kun on särvimenä sikaläskiä..
-
Meillä oli viitisentoista vuotta sitten viljelyssä omaan tarpeeseen kaksiväristä King Edwar-lajiketta, jotka oli lisäysviljelty perhetuttavan käsilaukussaan Englannista tuomasta viidestä mukulasta. Niin hyvän makuista perunaa en ole mistään saanut, säilyi maukkaana seuraavaan kesään saakka. Kellariin päässet hiiretkin söivät vain Edwardeja, vieressä olleisiin Timoihin ja Rosamundiin ne eivät koskeneetkaan. Taantui tosi nopeasti, eli rupesi kasvamaan vain muutamia sormenkokoisia mukuloita pesää kohti ja lisäksi alkoi olla pahasti seittiruven vaivaama, joten jäi pikkuhiljaa pois viljelystä.
-
Kriteerit unohdit sanoa? Aikaista, kesäperunaa, varastoon, kiinteää, jauhoista, varmaa viljellä?
Edellämainittu Annabelle ei ole huono vaihtoehto yleisperunaksi joka paikkaan.
-
Nää on helevetin hyviä :D
Kanarialaiset ryppyperunat eli papas arrugadas
(http://static.kotikokki.net/public_files/recipeimages/0/29/584/normal_w415.jpg?1333527027)
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
;D
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
;D
Eurajuustolla kuorutettu sohvaperuna Timppa, ja lopuksi kermakerros selälle... :-*
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
;D
Eurajuustolla kuorutettu sohvaperuna Timppa, ja lopuksi kermakerros selälle... :-*
Timppa kun jättää viikon suihkusssakäynnit väliin, niin on vahva Eurajuustokerros pinnassa. ;D
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
;D
Eurajuustolla kuorutettu sohvaperuna Timppa, ja lopuksi kermakerros selälle... :-*
Siin on kermaa jonossa :P
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
;D
Eurajuustolla kuorutettu sohvaperuna Timppa, ja lopuksi kermakerros selälle... :-*
Timppa kun jättää viikon suihkusssakäynnit väliin, niin on vahva Eurajuustokerros pinnassa. ;D
Jouluna maistelemani eurajyystöpiparit rupes äkisti yököttään :o
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
;D
Eurajuustolla kuorutettu sohvaperuna Timppa, ja lopuksi kermakerros selälle... :-*
Timppa kun jättää viikon suihkusssakäynnit väliin, niin on vahva Eurajuustokerros pinnassa. ;D
Jouluna maistelemani eurajyystöpiparit rupes äkisti yököttään :o
Tuliko piparkakkutaloon Eurajuustosta lumikerros katolle? :o
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
;D
Eurajuustolla kuorutettu sohvaperuna Timppa, ja lopuksi kermakerros selälle... :-*
Timppa kun jättää viikon suihkusssakäynnit väliin, niin on vahva Eurajuustokerros pinnassa. ;D
Jouluna maistelemani eurajyystöpiparit rupes äkisti yököttään :o
Tuliko piparkakkutaloon Eurajuustosta lumikerros katolle? :o
Hometalo ;D
-
Sohvaperuna Timppa. 8)
Eurajuusto kermaperse sohvaperuna Timppa :D
;D
Eurajuustolla kuorutettu sohvaperuna Timppa, ja lopuksi kermakerros selälle... :-*
Timppa kun jättää viikon suihkusssakäynnit väliin, niin on vahva Eurajuustokerros pinnassa. ;D
Jouluna maistelemani eurajyystöpiparit rupes äkisti yököttään :o
Tuliko piparkakkutaloon Eurajuustosta lumikerros katolle? :o
Hannan ja Curtun "pipari talo" ;D