Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: maraani - 02.09.12 - klo:13:58

Otsikko: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: maraani - 02.09.12 - klo:13:58
Olisko jollain näkemystä (niin että haluaisi sen kertoa) siitä, miten pian paalauksen jälkeen voi/kannattaa ottaa paalirehua syöttöön lypsylehmille?

Alkaa toi niittorehu olla aika surkeaa. Ekan sadon auma tietysti olis käytettävissä, mut olis ajatuksena käyttää pellonkulmissa olevat toisen sadon paalit pois tieltä hyvien säiden aikana. Kuhnilla paalattu ja biologisella säilötty.
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: arzyboy - 02.09.12 - klo:14:14
Ilmoista riippuen kolme viikkoa menee vähintään. En ole ottanut näytettä viime syksyn yhdestä paalierästä (vaikka pitäisi) ja tuntuu että käymisprosessi jäi jotenkin kesken. Tuoksu on hieman erikoinen ja rehu väriltään osittain vaaleaa. Mutta jos rehu on tehty esim. heinäkuussa niin pitäisi olla valmista. Näyte ei kovin paljoa maksa jos epäilyttää ???
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: JoHaRa - 02.09.12 - klo:14:32
Biologisilla nopeuteen vaikuttaa lämpötila enemmän kuin happorehuilla. Pitäisi jostain löytää faktoja tästä asiasta, mä luulen että osa biologisista ei tee yhtään mitään jos lämpötila paalin ulkopuolella on alle 10 astetta. Moni syysteko tuntuu vaan jotenkin "muumioituvan", sokeria olisi jäljellä mutta pH ei vaan laske alle 4,5:n.
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: mah - 02.09.12 - klo:14:47
Ei se rehupaali ehdi yleensä hapantua, jos sen päivässä syöttää, vaikka aloittaisi niillä ruokinnan keskentekoisenakin.  :-X
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: jupexx - 02.09.12 - klo:14:55
En kyllä ymmärrä miksi sen pitäisi "valmistua". Mää oon syöttäny kaiken ikäisiä paaleja ja kyllä ne vaan vetää nuita vastapaalattuja vähintään siinä kuin vanhempiakin. Koko paali kun menee kerralla eikä riko muoveja useemmasta paalista niin ei ala lämpenemäänkään.
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: JD6630 - 02.09.12 - klo:15:46
2-4 viikkoa, hapolla nopeampaa.
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: mää vai - 03.09.12 - klo:22:28
Kyllä ne syö niitä kaikis vaiheissa ainakin biologisella tehtynä, jos hapolla tehty niin voi olla jossain vaihees vähän väkevä?
Kädet kainaloita myöten ristiin ku tajuttiin lopettaa niitoruokinta, nykyään en löydä sitä mitään hyvää!
Aluksi rehu liian väkevää ja lopuksi liian vanhaa, vaihtelua, puhaltumisia ym.
Pelto kärsii sadekelin ajosta, kasvu epätasaista, jokapäiväinen lisätyö mahd.2x ja ajanmenekki.
Nyt paalia ympäri vuoden, laatu tasinen, ei ongelmia rehulaadunvaihteluista, pelto kerralla tyhjäksi ja uuteen kasvuun.
Talous on kestänyt tämän ja luultavasti parantunutkin :D
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: JoHaRa - 04.09.12 - klo:07:13
Se tässä on, että osa noista säilöntäaineista sisältää aika kovia aineita. Happoja ja suoranaisia desinfiointiaineita. Näiden joutuminen sellaisenaan lehmän pötsiin ei ole mikään hyvä asia. Siksikin se vaikutusaika tarvitaan.

Biologisilla asia on tietysti eri.
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: maraani - 04.09.12 - klo:08:03
No paalin toin ja näytteenkin lähetin. Kuivaksi vaan meni pellolla, kun siiloon ei mahtunut ja paalaaja ehti vasta parin päivän päästä. Saattaa olla, että biologinen ei oikein toimi noin kuivassa? Tuoksu on ihan hyvä, "makeahko".

Ammutkin pitivät vihreää vielä toistaiseksi parempana, mut viikon päästä saavat totutella paaliin. Ei toi niittoruokinta mikään itsetarkoitus ole, nyt vaan ei muuta ollu. Ja oon ny muutaman vuoden pruukannu noi 1. vuoden nurmet ajaa silppurin kanssa, jotenkin "putsaa" ja koulii sen verran, että saa vauhtia.
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: maraani - 15.09.12 - klo:09:16
No nysse vihreä vasta loppuikin vaan oli toki aika huonoa kun oli kovin märkää.

Kuten arvelinkin, paalattu ruoho meni kovin kuivaksi (ka 42,5%). Paalauksesta on nyt neljä viikkoa ja neljännen paalin kun nyt toin niin oli jo valmiimman oloista. Näistä tiedoista vois vetää johtopäätöksen, että "normaali" esikuivattu vois valmistua biologisilla kolmessa viikossa, näin kuiva ei vielä oikein neljässäkään. No noi muutaman kun tuosta sait tyrkytettyä ennen auman aloitusta niin lout valmistuu kevääseen mennessä varmasti.
Otsikko: Vs: Paalien "valmistuminen"
Kirjoitti: arzyboy - 15.09.12 - klo:10:29
Viime vuonna syksyllä paalatut jäi vihreiksi ja vaikuttais siltä ettei käymisprosessi lähtenyt koskaan uudestaan kunnolla käyntiin. Näytettä ei ole tullut laitettua, mutta tuoksu on hiukan erilainen kun normaalisti ja värikikin on vielä vähän vihreään päin kallellaan. Lehmät kyllä syö tuota aivan hyvin joten mitään vahinkoa ei ole päässyt tapahtumaan.