Agronet
Keskusteluaiheet => Yleistä maa- ja metsätaloudesta => Aiheen aloitti: diego - 27.08.12 - klo:15:31
-
http://www.talouselama.fi/uutiset/tiedemiehet+varoittavat+maailma+saattaa+joutua+ryhtymaan+kasvissyojaksi/a2140946
Laitanpa tuon linkin tänne vastapainoksi noille maidon- ja lihantuotannon kannattamattomuus keskusteluille. Onko sillä merkitystä onko maidon- ja lihantuotanto tulevaisuudessa enää taloudellisesti kannattavaa toimintaa, jos ympäristö ei kestä kyseisiä tuotantosuuntia.
-
Kuuluu samaan sarjaan kuin muutkin maailmanlopun ennustukset. Varmaan kohta ovat hakemassa jotain apurahoja että heidän ennustama uhka ei toteudu.
-
Näillä näkymin ei suomea vedenpuute näyttäisi vaivaavan. Joten suomen lihantuotannolla on auvoinen tulevaisuus niinkuin kohta kymmenen vuotta on hoettu. Liha ei vain ole tullut rahaksi.
-
Kotieläintuotantoon perustuva laajamittainen lihantuotanto ei ehkä ole pitkällä aikavälillä (yli 30-50 vuotta) välttämättä itsestäänselvyys, jos em. skenaario yhdistetään siihen että keinolihan valmistusta kehitetään jatkuvasti.
-
Suomessa ei ole vesipulaa, mutta maailman vesivaje vaikuttaa suomenkin kotieläintaloiteen mm. siten, että soijaa tuotetaan alueilla joitka ovat keinokastelun varassa. Saati sitten se, että brassipihvin sijaan siellä tuotettaisiin kasvivalkuaista.
Eli eipä tuossa kasvissyönnillä uhkailussa ole mitään maailmanlopun ennustusta vaan ihan se on ihan raaka tosiasia joka pitää ottaa huomioon.
Keinolihaan suhtaudun varsin skeptisesti sillä mitä järkeä siinä on? Sillä tyydytetään vain ihmisen lihan ja pihvin himoa, kulutusta, materiaalia yms totuttuja tapoja. vastaava ravinto on saatavissa ihan kasvisruokavaliolla tai lihankäyttöä kohtuullistamalla.
-
Suomessa ei ole vesipulaa, mutta maailman vesivaje vaikuttaa suomenkin kotieläintaloiteen mm. siten, että soijaa tuotetaan alueilla joitka ovat keinokastelun varassa. Saati sitten se, että brassipihvin sijaan siellä tuotettaisiin kasvivalkuaista.
Eli eipä tuossa kasvissyönnillä uhkailussa ole mitään maailmanlopun ennustusta vaan ihan se on ihan raaka tosiasia joka pitää ottaa huomioon.
Keinolihaan suhtaudun varsin skeptisesti sillä mitä järkeä siinä on? Sillä tyydytetään vain ihmisen lihan ja pihvin himoa, kulutusta, materiaalia yms totuttuja tapoja. vastaava ravinto on saatavissa ihan kasvisruokavaliolla tai lihankäyttöä kohtuullistamalla.
Näin. Lisäisin vielä, että kasvituotantoon soveltuvilla alueilla tullaan näkemään kotieläintuotannossa rajoituksia ja kieltoja seuraavien parin vuosikymmenen aikana. Muulla kuin hakamaan ja pampan heinällä kasvaneet naudat ovat järkyttävän huonoja hyötysuhteeltaan. Naudan pelastaa kuitenkin märehtimiskyky :)
Suomella on kaikki mahdollisuudet kehittyä ruuantuotantomaana tulevaisuudessa valtavasti, kunhan se olisi kiinnostavampaa kuin keskinäinen torailu ja nokittelu. Menestyminen ei vaan koskaan ole maataloudessa ollut oikein tavoitteena .....
-
Timppa ainakin pureksii jauhomakkaraa jo nykyäänkin.
Atrillia. Nam. :)
-
Timppa ainakin pureksii jauhomakkaraa jo nykyäänkin.
Atrillia. Nam. :)
Timppa on periaatteen mies, syö vain omia tuotteitaan. ;D
-
Vesi tosiaan puoltaa lihantuotantoa Suomessa. Riittävän sadannan (katson ikkunasta) ansiosta täällä myös kannattaa kylvää puitavia kasveja. Maailmassa on kaksinkertainen ala laidunmaita verrattuna viljeltyyn maahan, niillä kannattaa tuottaa lihaa, koska se ei ole pois kasvintuotannolta. Suomen pitkät päivät sinänsä puoltavat nurmen kasvatusta, mutta laidunnukseen märkyys ja kasvukäyrän piikkimäisyys teettää ongelmaa.
Fossiilisen energiaan perustuva teollinen aikakausi on yli puolen välin. Tuotannon käyrä laskee nopeammin kuin nousi, johtuen sivutuotteena saadusta ilmastonmuutoksesta. Seuraava aikakausi on uusiutuvaan energiaan perustuva, mutta poikkeaa isoisän aikaisesta sikäli, että kaikki tieteen ja teknologian saavutukset on edelleen sovellettavissa, kunhan energianlähde vaihtuu. Minusta tuntuu vahvasti siltä ettei maapallo elätä läheskään nykyistä väkimäärää. En ole Linkolan linjoilla, mutta vapaaehtoinen syntyvyyden sääntely on kovin ajankohtaista kun ihmisikä on niin pitkä.
Lähes kaikki verotus pitäisi kohdistaa fossiilisten luonnonvarojen käyttöön ja ympäristön pilaamiseen. Esimerkki energian todellisesta arvosta on omistamani koskiosuuden arvo. VUonna 1915 tehdyssä vuokrasopimuksessa on maksettu kaikki talon sähkö ja viljojen jauhatus. Itse saan vuokraa 45 € vuodessa. Voimalaitoksen merkitys omistajalleen on niin vähäinen, että se seisoo usein rikkinäisenä ja pois käytöstä. Henry FOrdin ymmärsi suunnitella autonsa etanolikäyttöiseksi, mutta kun Teksasin kamara pulppusi öljyä, niin pitihän sitä alkaa myydä.
-
niin, eiköhän olisi jo aika alkaa katella sitä hajautettua enerkiantuotantoa ihan tosissaan! monta myllyä tosiaan seisoo käyttämättömänä kun ei kannata kayttää olematton tuoton takia! vaivanpalkkana on vaan hekutinmoiset rajoitukset! vanhaan aikaan osattiin ottaa hyötyä myös pienessä mittakaavassa eikä sitä aina tehty vain rahan himossa vaan luontoa huomioiden! tuolla peräkorvessa oli meitänkin tilalla aikoinaan tammi ja siinä mylly jossa jauhoivat jyvät jotta kotia oli helpompi tuoda säkilline jauhoa eli pienempi kuutio enemmän kiloja!
tehokkuutta sekin!
-
Kotieläintuotantoon perustuva laajamittainen lihantuotanto ei ehkä ole pitkällä aikavälillä (yli 30-50 vuotta) välttämättä itsestäänselvyys, jos em. skenaario yhdistetään siihen että keinolihan valmistusta kehitetään jatkuvasti.
uskon tuon keinolihan olevan niinkuin muutkin, näyttää lihalta mutta ei maistu. onhan niitä nykyään kaikkea esim. keinovagina, näyttää vaginalta, mutta ei tunnu ( en kyllä varmasti tiedä, mutta epäilen, niinkuin ton lihankin suhteen...)
-
onhan niitä nykyään kaikkea esim. keinovagina, näyttää vaginalta, mutta ei tunnu ( en kyllä varmasti tiedä, mutta epäilen, niinkuin ton lihankin suhteen...)
Mutta onhan nekin parantunu sitä mukaa kun tekniikka on kehittyny... Tai niin oon ainaki kuullu jonkun väittävän ;D
-
Kasvissyönti vs lihansyönti vastakkainasettelu on mielenkiintoinen siinä mielessä, että ihmisistä pieni osa on kasvissyöjiä, mutta pelkkiä lihansyöjiä ei tietääkseni ole yhtään. Eli suurin osa ihmisistä on sekasyöjiä, joten tulevaisuuden tavoite pitäisi olla siirtyä lihapainotteisesta ruokavaliosta kasvispainotteiseen ruokavalioon. Olisi varmaan aika realistinen tavoite, että jollakin aikavälillä esimerkiksi länsimaisten ihmisten lihansyömisen määrä vähennettäisiin puoleen.
Vaikka lihantuotanto ei tuottajille näköjään ole mitään kannattavaa toimintaa, niin kokonaisuudessa lihantuotanto on hyvää bisnestä. Sen huomaan kun katsoo S- ja K- Marketien pitkiä lihahyllyjä. Tuskin kaupat pitävät niin paljon kylmätiloja tuotteille jotka eivät tuota!
Ja suurin osa kaupan myymistä lihatuotteista eivät ole suoranaisia lihatuotteita vaan tuotteita joissa on myös lihaa. Joku on sanonut että jos sota-aikana näitä viimeisen päälle jalostettuja ruokia sanottaisiin korvikkeiksi.
-
tulevaisuuden tavoite pitäisi olla siirtyä lihapainotteisesta ruokavaliosta kasvispainotteiseen ruokavalioon. Olisi varmaan aika realistinen tavoite, että jollakin aikavälillä esimerkiksi länsimaisten ihmisten lihansyömisen määrä vähennettäisiin puoleen.
Just näin. Pieni määrä eläinproteiinia helpottaa tasapainoisen ravitsemuksen kasaamista tosi paljon, ja se riittävä määrä on vielä paljon pienempi kuin tuo puolet nykyisestä.
Petri
-
>aikkea esim. keinovagina, näyttää vaginalta, mutta ei tunnu ( en kyllä varmasti tiedä, mutta epäilen,
Totta kai se vertailu on haastavaa,jos ei pysty vertailemaan aitoon.
;)
-
Tämmöinen kulunut ukko pärjää päivän kourallisella pähkinöitä ja salaattikerällä.
Mä taidan syödä itse nuo 30 tonnia härkäpapujani. Jos söisi kilon päivässä, niin viimeinen kilo menisi kun olen 124 vuotias :o Sit pitäisi kyllä varmaan erakoitua, papu kaasuuntuu miehekkäällä hyötysuhteella, sen voisi tietysti muuttaa jollakin koneella sähköksi ettei tarvitsisi syödä niitä papuja pimeässä ???
-
>aikkea esim. keinovagina, näyttää vaginalta, mutta ei tunnu ( en kyllä varmasti tiedä, mutta epäilen,
Totta kai se vertailu on haastavaa,jos ei pysty vertailemaan aitoon.
;)
viimeisellä miehellä seisoo - nimimerkki on kyllä väärässä olenhan kolmen lapsen huoltaja ja niitä ei ole tehty keinohedelmöityksellä
-
>olenhan kolmen lapsen huoltaja ja niitä ei ole tehty keinohedelmöityksellä
Jos kylän miehet on poikennut..
-
>olenhan kolmen lapsen huoltaja ja niitä ei ole tehty keinohedelmöityksellä
Jos kylän miehet on poikennut..
tuota en kyllä oo ottanu huomioon, perkele nyt akka ehtoolla puhutteluun...
-
>olenhan kolmen lapsen huoltaja ja niitä ei ole tehty keinohedelmöityksellä
Jos kylän miehet on poikennut..
tuota en kyllä oo ottanu huomioon, perkele nyt akka ehtoolla puhutteluun...
Ei ne tuollaisia myönnä kuin pakon edessä :-\
-
>olenhan kolmen lapsen huoltaja ja niitä ei ole tehty keinohedelmöityksellä
Jos kylän miehet on poikennut..
tuota en kyllä oo ottanu huomioon, perkele nyt akka ehtoolla puhutteluun...
Ei ne tuollaisia myönnä kuin pakon edessä :-\
Hyviä siemeniä haetaan joskus kaukaakin ....
-
tulevaisuuden tavoite pitäisi olla siirtyä lihapainotteisesta ruokavaliosta kasvispainotteiseen ruokavalioon. Olisi varmaan aika realistinen tavoite, että jollakin aikavälillä esimerkiksi länsimaisten ihmisten lihansyömisen määrä vähennettäisiin puoleen.
Just näin. Pieni määrä eläinproteiinia helpottaa tasapainoisen ravitsemuksen kasaamista tosi paljon, ja se riittävä määrä on vielä paljon pienempi kuin tuo puolet nykyisestä.
Petri
Ihminen on luonnostaan sekaravinnon käyttäjä. Eläinkunnan tuotteiden hylkääminen johtaa pysyvien ääreis- ja keskushermoston vaurioiden syntymiseen. Elintärkeän eläinproteiininhan saa toki vaikka toukista. Tässä suhteessa "vegaanien" maailman selitykset ovat äärimmäisen kestämättömiä. Vanha suomalainen ruokavalio lienee tässä suhteessa verraten tasapainoinen näille leveysasteille.
-
Länsimaat heittävät noin kolmanneksen ruuista suoraan roskiin. Eli annoskokoja pienentämällä ja myyntiaikoja pdentämällä saadaan se muutamakymmen vuosi lisää että ettemme joudu pelkälle rehulinjalle. Sinä aikana varmaan geenimanipuloidaan naudoille sellainen bakteerikanta pötsiin että varmaan selviävät hakkeella ja urealla tai jotain muulla poikkeavalla ruokavaliolla.
Kyllähän sitä meilläkin joskus käytettiin ammonioitua olkea. Jo senkin käytön lisääminen muuttaisi kyseisiä ennustuksia ja jos vielä luovutaan viherpiipertäjien biopolttoaineen tuotanto pois peltokasveilta niin mitään uhkia ei olisi.
Joutavaa pelottelua, eikä mitään muuta. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka, että olemme lihapatojen äärellä vielä vanhannakin.