Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: maam1 - 15.08.12 - klo:15:35
-
Minkämoisia kokemuksia viljan propionihapposäilönnästä? Appeen sekaan päätyisi lopulta. Lämpeneekö laakasiilo kesällä? Tuubiin olisi kätevä säilöä, mutta vaikuttaa hankalalta purkaa.
-
kahut säilötään propioonilla kokojyvänä vanhas katetus laakasiilos ilman peittelyä, siitä litistetään ja spiraalilla ruokkijaan.. hyvin tuntuu kelepaavan.. appeeseen sekaamisesta ei oo eres kuultua huhua kuinka pelaa..
-
On kokemusta. Löytys täältä samasta aiheesta viestiketju, kun viittis ehtiä.
Hyvin säilyy ja happoo tosiaan menee sitä vähemmän mitä kuivempaa vilja on. Kokojyvänä voi säilöä ja murskata/litistää tarpeen mukaan.
-
Säilyykö propionivilja, jos sen ajaa valmiiksi myllyn läpi? Vai alkaako "härskiintymään", kuten kuivakin vilja ajan kanssa? Ajatuksena, että 1-2 kuukauden setti heti syöttöön.... :-X
-
Minkämoisia kokemuksia viljan propionihapposäilönnästä? Appeen sekaan päätyisi lopulta. Lämpeneekö laakasiilo kesällä? Tuubiin olisi kätevä säilöä, mutta vaikuttaa hankalalta purkaa.
Ei lämpene jos on katettu laakasiilo. Voi säilöä laakasiilossa myös murskattuna jos omaa tehokkaan myllyn joka imee puimurin tehon verran jyviä läpi. Hometta saattaa kertyä reunoille. Itse ennen säilöttiin vanhassa hirsisessä riihessä jyviä probionihapolla murskattuna ja kokonaisina. Hyvin säilyivät jos ei tullut ulkopuolelta kosteutta kasaan. Paksuimmillaan oli varmaan 3-4 metrin kasa jyviä.
-
Oli ennen propionihappovilja käytössä. Sitten kun eläinmäärä lisääntyi - kävi liian työlääksi. On kyllä mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto syöttää lehmille vilja. Tosin hapotus on työlästä, murskesäilöntä hyvällä urakoijalla olisi vähemmän työlistävää - tosin vaatii sekin koneita ja hyvän varaston. Propionihapolla säilöntä ei ole niin tarkka varastosta eli ilmatiiviyttä ei tarvita. Sitä voi säilöä samaan tapaan kuin kuivaakin viljaa, mutta peltisiiloissa ei, koska happo syövyttää ne. Lehmien pötseille propionivilja on melkein terveysrehua verrattuna kuivattuuun viljaan.
-
Oli ennen propionihappovilja käytössä. Sitten kun eläinmäärä lisääntyi - kävi liian työlääksi. On kyllä mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto syöttää lehmille vilja. Tosin hapotus on työlästä, murskesäilöntä hyvällä urakoijalla olisi vähemmän työlistävää - tosin vaatii sekin koneita ja hyvän varaston. Propionihapolla säilöntä ei ole niin tarkka varastosta eli ilmatiiviyttä ei tarvita. Sitä voi säilöä samaan tapaan kuin kuivaakin viljaa, mutta peltisiiloissa ei, koska happo syövyttää ne. Lehmien pötseille propionivilja on melkein terveysrehua verrattuna kuivattuuun viljaan.
Ei se säilöntä ole työlästä. Se pitää suunitella huolella. Kunnon siilo minne saa helposti ruuvin ja sitä ruuvia voi helposti siirellä. 5-6 tuuman ruuvi millä tekee hapotuksen. Meillä oli 5 tuuman ruuvi 8 metrisenä. 5-6 kärryllä pystyi puimaan 2065 ja 3065 sampolla koko ajan. Käytännössä 2 päivään puitiin ja säilöttiin 20-30 hehtaaria jyviä.
-
Niin ja aineesta ei kannata pihistellä,nuukailemalla ei saa kuin tappiota!
-
Onnistuukos jos on hernettä seassa?
-
Oliskohan propiviljalle ostajia?
Alkaa tuo kuivaaminen olla liian kallista.
-
luulisi tuolle olevan markkinoita niinkuin kuivalle viljalle, itse ainakin voisin ostaa jos läheltä saa ja hinta kohtuullinen.
-
Itse asiassa laakasiilon rakentaminen mielessä propioni viljalle olisi muutama elementti jäänyt yli paikkaa ei vain ole sellaista hyvää..
-
Oli ennen propionihappovilja käytössä. Sitten kun eläinmäärä lisääntyi - kävi liian työlääksi. On kyllä mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto syöttää lehmille vilja. Tosin hapotus on työlästä, murskesäilöntä hyvällä urakoijalla olisi vähemmän työlistävää - tosin vaatii sekin koneita ja hyvän varaston. Propionihapolla säilöntä ei ole niin tarkka varastosta eli ilmatiiviyttä ei tarvita. Sitä voi säilöä samaan tapaan kuin kuivaakin viljaa, mutta peltisiiloissa ei, koska happo syövyttää ne. Lehmien pötseille propionivilja on melkein terveysrehua verrattuna kuivattuuun viljaan.
Ei se säilöntä ole työlästä. Se pitää suunitella huolella. Kunnon siilo minne saa helposti ruuvin ja sitä ruuvia voi helposti siirellä. 5-6 tuuman ruuvi millä tekee hapotuksen. Meillä oli 5 tuuman ruuvi 8 metrisenä. 5-6 kärryllä pystyi puimaan 2065 ja 3065 sampolla koko ajan. Käytännössä 2 päivään puitiin ja säilöttiin 20-30 hehtaaria jyviä.
Hapotusta on tehty tällä tilalla vuosikymmenet - en edes tiedä kuinka kauan. Ensin vanha isäntä ja sitten nykyinen jatkoi. En minä ole heitä neuvomaan. Useampi pitkä ruuvi oli ja useampi siilo oli. Syitä oli monia miksi koko homma lopetettiin, enkä lähde niitä tässä nyt ruotimaan.
-
luulisi tuolle olevan markkinoita niinkuin kuivalle viljalle, itse ainakin voisin ostaa jos läheltä saa ja hinta kohtuullinen.
Minkähänlainen hinta vois teoriassa olla kuivaan viljaan verrattuna?
Vai sama?
-
luulisi tuolle olevan markkinoita niinkuin kuivalle viljalle, itse ainakin voisin ostaa jos läheltä saa ja hinta kohtuullinen.
Minkähänlainen hinta vois teoriassa olla kuivaan viljaan verrattuna?
Vai sama?
Kallista on se happokin ja hapotuksessa käry jotain uskomatonta...
-
luulisi tuolle olevan markkinoita niinkuin kuivalle viljalle, itse ainakin voisin ostaa jos läheltä saa ja hinta kohtuullinen.
Minkähänlainen hinta vois teoriassa olla kuivaan viljaan verrattuna?
Vai sama?
Kallista on se happokin ja hapotuksessa käry jotain uskomatonta...
hinta muuttuu samaa rataa kuivauksen kans ja on melko lähellä toisiaan.. se on aina tilakohtaista kuinka asiat järjestetty, mutta esim meillä se vähentää työtä kunei omaa kuivuria, jää yön valvomiset pois ja aina saa kärryt tyhjäksi.. ++ että tuntuvat syövän paremmin hapotettua, näkee nyt taas kun vaihtu kuivattuun kun hapotettu loppui :o
-
Millaisilla menetelmillä hapon lisääminen viljaan tapahtuu? Itse haluaisin päästä eroon kierukka ruletista kylmäilmakuivurin kanssa. Mietinnässä on mitenkä kostea vilja menee valssimyllyn läpi ja myös sukkularuokkijan läpi..?
-
luulisi tuolle olevan markkinoita niinkuin kuivalle viljalle, itse ainakin voisin ostaa jos läheltä saa ja hinta kohtuullinen.
Minkähänlainen hinta vois teoriassa olla kuivaan viljaan verrattuna?
Vai sama?
Just tänään kysyin hapon hintaa, 470€ tynnyri sis. alv ja pöntön. Ja eikös se menekki ollu 10-20l per tonni.
Kallista on se happokin ja hapotuksessa käry jotain uskomatonta...
-
Muistanko väärin että propionilla kun säilöö niin metriä/puoltatoista paksumpaa kasaan ei saisi laittaa...?
-
Muistanko väärin että propionilla kun säilöö niin metriä/puoltatoista paksumpaa kasaan ei saisi laittaa...?
Voi olla. Mulla vain on ollut parhaillaan 3-4 metriä korkea kasa. se vain pitää sitten syöttövaiheessa lähteä poraamaan ylhäältä alas. Meillä joko haudattiin kierukka jyväkasaan tai myllyauton putki työnnettiin korkeimpaan kohtaan ja siitä alettiin imemään viljaa.
-
Millaisilla menetelmillä hapon lisääminen viljaan tapahtuu? Itse haluaisin päästä eroon kierukka ruletista kylmäilmakuivurin kanssa. Mietinnässä on mitenkä kostea vilja menee valssimyllyn läpi ja myös sukkularuokkijan läpi..?
pumppuhapotin + virtausmittari-> 8-10mm hydr putkea joka tulpattu ja porattu n. 4mm reikä, putki kierukan "syöttökohdan" yläpuolelle jotaki 10-15cm.. sitte vain loota jossa kierukka ja johon valutetaan pikkuluukusta.. kierukka jotain +6m tai sitten jos sekaa kahdella lyhyemmällä.. sitten säädöt suurinpiirtein kohdilleen, tarkistella välillä mutta säätyy itsestään kun kosteampi vilja valuu hitaammin jolloin saa enemmän happoa.. 30% menny läpi sekä valssimyllystä ja sen jälkeen 40m puhallusmatkasta ja sen jäläkeen kiskoruokkijasta joka purkaa matolla, ongelmitta.. ainut mikä takkuaa on oljet, mutta siitähän saa syyttää puimurikuskia ::)
-
Millaisilla menetelmillä hapon lisääminen viljaan tapahtuu?
Puimurin purkuputken alkupäässä. Säkitettäessä mennään vielä toisen kerran kierukan läpi...
-
10 v sitten viimeksi tehty. Sanoisin, että hätävarasysteemi - kaikkine kuluineen mm. e-vitamiinilisät tai jos seassa vihreitä jyviä täytyy nuukailematta lisätä happoa - ei taida tulla kuivausta halvemmaksi. Sitten se käry säilöttäessä on tosiaankin sietämätön - ei lääkärikään suositellut pitkäaikaiseksi käytöksi, tai sitten tilat täytyy olla OK. Ei säilynyt jauhettuna viikkoja. Lehmät kyllä tykkäsivät niin että malttamattomina olisivat kaataneet koko jakokärryn.
Sitten kun säilöntä epäonnistuu, ja jyvät viedään lämmi-ilmakuivuriin on luvassa miehekäs hajunautinto. ;D