Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: vempula - 24.08.11 - klo:11:28
-
Hyvät maidontuottajat, onko teidän karjassa esiintynyt koskaan enterokokki "epidemiaa", tai yksittäisiä tapauksia?
Tästä asiasta ei kovin paljon ole tietoa saatavilla.
???
-
Millainen tuo epidemia on ??? Rupeeko ammut kokkaamaan ite mieleiset appeet vai? ;D
-
Enpäs tiedä (tätä :D) mutta ongelmia luulisi tulevan jos lietelantaa ajetaan pintaan korjattaville säilörehunurmille. Näin bakteerit palautuvat navettailmaan ja siitä mahdollisesti utareisiin. Samoin noita on maassa joten maan kerääminen rehuun lisäännee saastumista.
"Mastiiteista voidaan myös eristää ns. fekaalisia streptokokkeja (Enterococcus fecalis ja E. faecium). Ne ovat antibioottiresistenttisyytensä takia hankalia hoitaa" (Satu Pyörälä)
Eli jos nuo pääsevät tisseihin asti niin ongelma lienee paha. En kyllä tiedä (tätäkään :D) että miten pahan mastiitin nuo aiheuttavat vaan selvitäänkö asiasta solutuksella.
Suolessa noita on tietysti aina ja taas on myönnettävä että en tiedä ( :D) voivatko ne tulehduttaa siellä jotain
-
Hyvät maidontuottajat, onko teidän karjassa esiintynyt koskaan enterokokki "epidemiaa", tai yksittäisiä tapauksia?
Tästä asiasta ei kovin paljon ole tietoa saatavilla.
???
Onko ammut pelkän laitumen varassa vielä?
-
Juurikin näin.
Meillä biologinen säilöntäaine ja tuo kun ei laske pH:ta riitävän alas rehussa, vaikkakaan lantaa ei ole nyt levitetty tänä kesänä kuin yhdelle pienelle pellolle rehun teon jälkeen. Mutta kuitenkin.
Meillä siis on esiintynyt tuota E. faeciumia, johon lääkehoito hankalaa/mahdotonta.
Oli lantaa levitetty tai ei, mutta ensikesänä ei enää biologista.
Koska nämä kyseiset tulehdukset alkoivat sinä talvena kun
aloimme syöttämään biologisella säilöttyä murkinaa.
Että jotain yhteyttä asioilla varmaan on toisiinsa..... ::)
-
Hapan rehu sisältää vähemmän noita pöpöjä.
Mutta vedinten sisään nuo siirtyvät lypsynvalmistelun tai itse lypsyn aikana. Tai jälkikäsittelyssä.
-
Kerran ollut sisäruokintakaudella. Ei muistaakseni ollut voimakasoireinen vaan meni soluttelemalla umpeenpanoon asti. Suolistoperäinen (ympäristöperäinen) eikä kai voi antibiooteilla hoitaa. Kuitenkin laitettiin umpeenpanohoito ja ok poikimisen jälkeen.
-
Varmaan parresta ovat voineet sen saaada myöskin, koska sairastuneilla jokunen taipuvus valuttamiseen. Ei mitään pahaa, mutta kummiski.
Lypsyhygienia meillä pitäisi olla suunnilleen kohdallaan, asema lypsy, huolelliset puhtausasiat joka suhteessa, solut pyörii 90 t, bakteerit 2.
Tietty navettailmasta siirtyminen vedinkanavaan hyvä mahdollisuus lypsyn yhteydessä, tosiaankin.
Joko sattumaa tai sitten ei, mutta asian yhteyttä rehuun pyörittelen mielessä kummiskin, koska siis ennen biologista ei ole ko. bakteeria löydetty.
-
Asian sivusta ihmettelen, miten biologisella ei pH laske. Mulla kun on päinvastoin, biolgisella pH laskee tonne 3.7 tienoille kuivemmallakin (30%) tavaralla...onko rehussa virhekäymistä? Mikä on pH?
Muuten pihatossa en usko, että noi fekaaliset kulkeutuisi rehusta utareisiin. Mutta viljelytä säilörehu?
-
Asian sivusta ihmettelen, miten biologisella ei pH laske. Mulla kun on päinvastoin, biolgisella pH laskee tonne 3.7 tienoille kuivemmallakin (30%) tavaralla...onko rehussa virhekäymistä? Mikä on pH?
Muuten pihatossa en usko, että noi fekaaliset kulkeutuisi rehusta utareisiin. Mutta viljelytä säilörehu?
Juurikin näin.Hapon kanssa sanottiin,jos pH ei laske,käyttömäärä on liian pieni,en tiedä sitten miten biologisen kanssa.Sokerilla saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa.Minusta tuntuu kanssa,että tässä kyseisessä tapauksessa syy on rehussa,mutta ei suoraan eli kaks sattumaa on sattunut yhtäaikaa.
-
hyvin on kyllä biologinen pelannut, tällä erää ei ole tarvetta hapoilla läträämiseen. Aineena kärki sil-all 4x4, ph on rehuissa alle 4. sinällään tuota ongelmaa ei vielä meidän maitonäytteissä ollut ikinä, ja lietettäkin nurmet saa.
-
Enterokokki tapauksia on meillä ollut sellaisilla lehmillä, joilla utareterveys on muutenkin huono. Yleensä sellaisia, joita on hoidettu useammalla kaudella (esim. str. uberis, KNS tai muu stafylokokki tulehdus) ja lopulta sitten löytyykin enterokokki. Tulehdus on meillä yleensä aiheuttanut vain muutoksia ko neljänneksen maidossa, mutta lehmässä ei mitään vikaa. Menee joskus ohi ja tulee uudelleen. Hankala umpeuttaa, koska silloin iskee helposti jokin muu ut bakteeri ja lehmän joutuu laittamaan hoitoon. Parannuskeinona on teurasauto.
Meillä tosin pidetty muutamaa mieluisaa lehmää tästä vaivasta huolimatta, vaikka neljänneksen erilleenlypsy ei yleensä paljoa innosta. Ainakin yhdellä lehmällä on käynyt niin että enterokokki vaivasi sitkeästi alkulypsykaudesta ja siinä sivussa muutama muukin tulehdus. Mutta sitten yks kaks vaiva oli poissa maito normaalia ja lehmä jatkoi seuraavalle kaudelle. (Taisi tosin enterokokki vaivata silloinkin).
Lähinnä olleet yksittäistapauksia eikä enterokokki ole aiheuttanut mitään epidemiaa. Uskoisin, että liittyy lehmän heikentyneeseen vastustuskykyyn, jonka toistuvat utaretulehdukset ovat aiheuttaneet ja utare on mennyt "pilalle".
-
Asian sivusta ihmettelen, miten biologisella ei pH laske. Mulla kun on päinvastoin, biolgisella pH laskee tonne 3.7 tienoille kuivemmallakin (30%) tavaralla...onko rehussa virhekäymistä? Mikä on pH?
Muuten pihatossa en usko, että noi fekaaliset kulkeutuisi rehusta utareisiin. Mutta viljelytä säilörehu?
Keroppa missä tuo säilörehun bakteeriviljely onnistuu,ulkomailla tiettävästi harrastetaan tuota listerian takia,mutta ei Suomessa.
-
Asian sivusta ihmettelen, miten biologisella ei pH laske. Mulla kun on päinvastoin, biolgisella pH laskee tonne 3.7 tienoille kuivemmallakin (30%) tavaralla...onko rehussa virhekäymistä? Mikä on pH?
Muuten pihatossa en usko, että noi fekaaliset kulkeutuisi rehusta utareisiin. Mutta viljelytä säilörehu?
Keroppa missä tuo säilörehun bakteeriviljely onnistuu,ulkomailla tiettävästi harrastetaan tuota listerian takia,mutta ei Suomessa.
Ostaa itte agaragaria ja sohii puristenestettä sekaan :D
-
Asian sivusta ihmettelen, miten biologisella ei pH laske. Mulla kun on päinvastoin, biolgisella pH laskee tonne 3.7 tienoille kuivemmallakin (30%) tavaralla...onko rehussa virhekäymistä? Mikä on pH?
Muuten pihatossa en usko, että noi fekaaliset kulkeutuisi rehusta utareisiin. Mutta viljelytä säilörehu?
Keroppa missä tuo säilörehun bakteeriviljely onnistuu,ulkomailla tiettävästi harrastetaan tuota listerian takia,mutta ei Suomessa.
Ostaa itte agaragaria ja sohii puristenestettä sekaan :D
Ja jos ei ole valmista agaria myynnissä niin voi mennä pyyntireissulle meren pohjaan ja valmistaa itte.. ;D
-
Niin ja sellainen seikka vielä että tuossa sil-alissa, jolla siis meilläkin tehty nyt rehut kun näitä löydöksiä tullut, on tuoteselosteessa juurikin tämä meidän lehmien tulehduksen aiheuttaja bakteeri Faeciumia...
Mäihää tai ei, mutta uskon että yhteys on, mutta millainen, se selviää toivottavasti ja siitä sitten sen jälkeen.
-
Aihetta nostelen kun on ollut pari tapausta lähiaikoina. Eli nyt ainakin 3 tapausta, pari ihan putkeen: Yksi neljännes menee tosi huonoksi tos nopeasti, tuotos tippuu, tulehdusarvot nousee, soluja neljänneksessä järjettömästi. Mutta lehmä itse on elämänsä kunnossa muuten (ihan eri kuin koli siinä suhteessa). Yksi jota ei ehditty analysoimaan, tuntui parantuvan itsestään, kahdelta on pistetty ko. neljännes umpeen. Ja yhdellä nyt aprokoidaan että mitä tekisi.
Mitä luulette, eläimen myöhempien kausien kannalta, kannattaako koittaa piedempään venuttaa sitä neljännestä jos maidot tippuu 3-4 litrasta alle litraan ja ainakin pari päivää pysyy siellä, vai pistääkö neljännes umpeen suosiolla (robollahan vaivaa siitä umpeuttamisesta ei ole) ? Viimeisimmillä potilailla lypsykautta jäljellä 2-3kk normaalin umpeuttamiseen. Antibiootteja en kuitenkaan ajatellut kokeilla lypsykauden aikana.
Voi myös heittää veikkauksia syistä, kuivikkeena turve ja desinfiointi silloin tällöin, rehu nyt märkää ja hapolla säilöttyä ja visiirissä 5m päässä makuuparsista, navetan ilmanlaatu ainakin yhtä hyvä kuin aiemminkin.
edit: Ja Enterococcus sp. on siis analyysin tulos.
-
Kaikki ylimääräinen lisää altistusta, kuivike myös.
-
Meillä on joskus valovuosia sitten ollut tätä. Silloin umpeutin osa, mutta osalle maito palautui ennalleen jonkun viikon kuluttua.
Nyt kun meillä tuli tuo veretseisauttanut mycoplasma tulos, niin testattiin kaikki maidot. Näistä löytyi enterokokkia aika runsaasti. Mutta tulehdusnäytteistä sitä ei ole löytynyt. Elikkä menee maidon sekaan utareen pinnalta. Elukkalääkärin kanssa tilannetta puidessa, oli sitä mieltä, että ratkaisevaa ei ole kuivikkeen laatu, vaan määrä. Enterokokki on samanlainen ulostebakteeeri kuin koli.
-
Meillä on joskus valovuosia sitten ollut tätä. Silloin umpeutin osa, mutta osalle maito palautui ennalleen jonkun viikon kuluttua.
Nyt kun meillä tuli tuo veretseisauttanut mycoplasma tulos, niin testattiin kaikki maidot. Näistä löytyi enterokokkia aika runsaasti. Mutta tulehdusnäytteistä sitä ei ole löytynyt. Elikkä menee maidon sekaan utareen pinnalta. Elukkalääkärin kanssa tilannetta puidessa, oli sitä mieltä, että ratkaisevaa ei ole kuivikkeen laatu, vaan määrä. Enterokokki on samanlainen ulostebakteeeri kuin koli.
Sellaista tarkennusta vielä, että lähtikö se umpeutettu neljännes(tai koko lehmä) pelittämään miten seuraavalla kaudella?
-
Meillä on joskus valovuosia sitten ollut tätä. Silloin umpeutin osa, mutta osalle maito palautui ennalleen jonkun viikon kuluttua.
Nyt kun meillä tuli tuo veretseisauttanut mycoplasma tulos, niin testattiin kaikki maidot. Näistä löytyi enterokokkia aika runsaasti. Mutta tulehdusnäytteistä sitä ei ole löytynyt. Elikkä menee maidon sekaan utareen pinnalta. Elukkalääkärin kanssa tilannetta puidessa, oli sitä mieltä, että ratkaisevaa ei ole kuivikkeen laatu, vaan määrä. Enterokokki on samanlainen ulostebakteeeri kuin koli.
Sellaista tarkennusta vielä, että lähtikö se umpeutettu neljännes(tai koko lehmä) pelittämään miten seuraavalla kaudella?
Nyt eletään minun muistin varassa, kun muutossa talletin niin hyvin vanhat lehmien paperit, etten ole vielä löytänyt. ;D
Muistaaksenin niille tuli maitokin näihin umpeutettuihin, ja sen muistan varmasti, että yhdeltä hieholta umpeutin lypsykauden alussa ja sille tuli ihan normimaito poikimisen jälkeen. Nyt olen, tosin eri bakteerin jäljiltä, umpeutellut lypsykauden lopussa ja niihin on tullut, miltei poikkeuksesta maito poikimisen jälkeen. Umpeen olen pannut umpituubeilla. Sitten tämän märkäbakteerin jäljiltä neljännes on mennyt poikkeuksetta.
-
Yhdellä vanhalla elukalla on kerran näkynyt testissä enterococcus. Parani itsestään. Eipä sen kummempia.
-
Meillä oli jokunen vuosi sitten muutama enterokokki-tapaus melko lyhyen ajan sisällä. Sairaan neljänneksen solut nousi pilviin ja maidossa muutoksia. Lypseltiin eroon ja lehmälle ketovettiä. Nää tulehtuneet neljännekset meni oikeastaan itsestään umpeen aika nopeasti ja tuntui ettei ne pahemmin lehmää vaivanneet (niinkuin esim. coli). Yhtä koitettiin lypsykaudella hoitaa antibiootilla, ei kannata. Laitoin umpeenpanon yhteydessä laajakirjoset tuubit ja kyllä ne poikimisen jälkeen oli ihan ok. Jälkeenpäin olen epäilly et syynä oli kuiviketurve (tai sitten ei?). Meinaan kun uusi turvekuorma tuli, ja varmistettiin ettei varastoon pääse enää mitkään ylimääräset elukat, enterokokki-tulehdukset loppu. Säilis on ollu kokoajan samanlailla säilöttyä eikä muitakaan isompia muutoksia olla tehty. Tulehdukset oli sisäruokintakaudella, että ei ollu laitumeltakaan peräisin.
-
mutuna tämmönen heitto että voisko linnut levittää?
esim. varpuset pihatossa,kuivikevarastossa tai rehusiilossa?