Agronet
Keskusteluaiheet => Vapaa sana => Aiheen aloitti: solarflare - 07.04.11 - klo:01:41
-
Olisin kiinnostunut ostamaan suoraan joltakin tilalta viljaa perheen ruokatarpeiksi. Jos ei muuta, niin edes niin, että aamupuuron voisi keittää. Mistä päin tälläistä kannattaisi lähteä etsimään ja mitä asioita säilyvyydessä ja käytettävyydessä kannattaa huomioida?
Itä-Helsingissä asutaan, mutta tarpeen tullen saa aina jostakin auton lainaksi, joten kai jokin isokin säkki tulisi kyseeseen, jos säilöntä huoneenlämmössä ei ole kovin monimutkaista.
-
Eikös sitä viljaa saa vaivattomammin jostain ko. alueen luomukaupasta/torilta...
Kylläkin ihanan kallista..
http://oma.mycashflow.fi/product/4/vehnan-jyvat-1-kg
Tilapäisesti loppu ;D... Luomu-SKN:lle markkinarako..
-
huh! ja sitten ollaan maailmaa parantamassa! tuolla pohjalla! kun on netti ja kaikki! ::)
-
kyllähän sitä voi käydä kysäisemässä joltain tilalta joka tien varrella näkyy. Säilytyksessä ei ole ongelmaa kunhan on varjossa ja kuivassa.
-
Olisin kiinnostunut ostamaan suoraan joltakin tilalta viljaa perheen ruokatarpeiksi. Jos ei muuta, niin edes niin, että aamupuuron voisi keittää. Mistä päin tälläistä kannattaisi lähteä etsimään ja mitä asioita säilyvyydessä ja käytettävyydessä kannattaa huomioida?
Itä-Helsingissä asutaan, mutta tarpeen tullen saa aina jostakin auton lainaksi, joten kai jokin isokin säkki tulisi kyseeseen, jos säilöntä huoneenlämmössä ei ole kovin monimutkaista.
Yleensä vilja puhdistetaan ja "karistetaan" (=on sitä irtoavan kuoren poistoa jyvistä, ei siis kuorintaa) ennen jauhamista ruoaksi. Tiloilta myytävä raakavilja ei välttämättä sovellu ihan sellaisenaan ruoanlaittoon. Tai voi sitä syödä, mutta mukana on pieniä jyviä, tikkuja ja kuorista irtoavaa mustaa mutua. Leivontalaatu ei ole välttämättä loistavaa ilman näitä toimenpiteitä.
Periaatteessa sun kannattaisi ostaa siis tuollaista viljaa. Myyjänä voisi olla joku mylly, joita Uudenmaan alueella varmasti on useita. Tuo mylly siis hoitaisi tuon puhdistuksen, lajittelun ja karistuksen. Mä en ottaisi pölisevää "tilaviljaa" mihinkään kerrostaloon, viljanpöly on maatalouden ikävin aine..
-
Hienoa, että joku on kiinnostunut ostamaan viljaa suoraan viljelijältä, toivottavasti viljelijät suhtautuvat näihin, toivon mukaan lisääntyviin, kyselyihin myös niin kuin ammattilainen yrittäjä suhtautuu. Sinänsä homma on kyllä kuten johara kertoi, eli raakaviljaa on hankala hyödyntää kotikonstein, mä suosittelen että yrittäisit löytää jonkun tilan joka itse jatkojalostaa viljaa jauhoksi yms.
-
Meillä on muutama vuosi jauhettu lähinnä ruisjauhot omalla pikku "kotitarvemyllyllä" ja ihan OK leipää siitä saa kotona leivottua. Venhässä jauhattaminen onkin haasteellisempaa, kun jauhoja on monenlaista - lähinnä sämpyläjauhoja pystyy itse jauhamaan. Ja leivontajauhojen lisäksi tuolla myllyllä voi tehdä karkeampaa puurojauhoa/ryynejä. Ohraa ja kauraa jauhaessa tarvitaan käytännössä kuorinta ennen jauhatusta ja se taas vaatii kalliimmat laitteet toimiakseen. Vehnän ja rukiin roskat voi kotitarpeeseen putsailla ihan käsitöinäkin - meillä käytetään pääosin lajittelijan jälkeistä viljaa, niin on jo melko puhdasta.
Itse olen parille ostajalle myynyt pikkusäkeissä. Tuo myynti on kuitenkin lähinnä suhde- ja PR-toimintaa. Rahallisesti jää kuitenkin merkitys hyvin pieneksi vaikka hintana olisikin jotain muuta kuin rehuviljan tonnihinta.
-
kunhan ei husukallion virma ennätä jo iltauutisiin tuota suoramyyntie kieltämään... vaen eiköhän se joku myy, kun kätteisellä pimmeänä maksaa
-
Meillä on muutama vuosi jauhettu lähinnä ruisjauhot omalla pikku "kotitarvemyllyllä" ja ihan OK leipää siitä saa kotona leivottua. Venhässä jauhattaminen onkin haasteellisempaa, kun jauhoja on monenlaista - lähinnä sämpyläjauhoja pystyy itse jauhamaan. Ja leivontajauhojen lisäksi tuolla myllyllä voi tehdä karkeampaa puurojauhoa/ryynejä. Ohraa ja kauraa jauhaessa tarvitaan käytännössä kuorinta ennen jauhatusta ja se taas vaatii kalliimmat laitteet toimiakseen. Vehnän ja rukiin roskat voi kotitarpeeseen putsailla ihan käsitöinäkin - meillä käytetään pääosin lajittelijan jälkeistä viljaa, niin on jo melko puhdasta.
Juu.. mullakin on oma mylly.. niin kerralla tarvittava jauhomäärä on kuitenkin melko pieni että sen pystyy ihan käsipelillä putsaamaan.. tai mä olen myllyn mukana tulleissaa jauhoseuloissa ravistellut ja rikkaimurilla imaissut moskat pois.
Myllyllähän saa vehnästä kokojyväjauhoa.. pullasta tulee tummempaa ja maku on erilainen mutta terveellisempää kuin kaupan valkoisesta jauhosta tehty.. ei pötsi piiputa.. ;D
Ja täppäri-viljamiehille leipäresepti.. tietysti omalla koneella eikä maitua saa olla ;D
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/158288/Olutleipä%20leipäkoneella/ (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/158288/Olutleipä%20leipäkoneella/)
Nikolailla tulee aika hyvä.... :P
-
huh! ja sitten ollaan maailmaa parantamassa! tuolla pohjalla! kun on netti ja kaikki! ::)
ja vielä osssuustoimintaa ;D
Rekkakuorma tuolla hintaa, niin tarvii olla jo turvamiehet mukana...
-
Hei KAri ja Anautti, kertokaapas minkälaisia ne teidän kotitarvemyllyt on, paljonko about maksaa ja mistä saa hankittua? Linkit on tervetulleita.
-
Hei KAri ja Anautti, kertokaapas minkälaisia ne teidän kotitarvemyllyt on, paljonko about maksaa ja mistä saa hankittua? Linkit on tervetulleita.
http://www.energian.net/osttiroler/kotitalousmallit/valinta.html
-
Hei KAri ja Anautti, kertokaapas minkälaisia ne teidän kotitarvemyllyt on, paljonko about maksaa ja mistä saa hankittua? Linkit on tervetulleita.
Energiansäästön mylly malli A-100.
http://www.energian.net/osttiroler/kotitalousmallit/a100.html
-
Kunnollinen mylly... Jollaisella saa tehtyä kaikkea....
6000€ ja 3 kW:n moottori. Vie neliön tilaa :P
Noilla pikkumyllyillä saa tietysti jauhettua viljan kuorineen ja kokonaan.
-
kyllähän sitä voi käydä kysäisemässä joltain tilalta joka tien varrella näkyy. Säilytyksessä ei ole ongelmaa kunhan on varjossa ja kuivassa.
glyfosaatilla kuivattua ??? ;D
-
Kunnollinen mylly... Jollaisella saa tehtyä kaikkea....
6000€ ja 3 kW:n moottori. Vie neliön tilaa :P
Noilla pikkumyllyillä saa tietysti jauhettua viljan kuorineen ja kokonaan.
Muutama tuttu jauhaa leipäsä pikkumyllyllä, ostaneet sieltä Energiansäästöltä.
-
Kunnollinen mylly... Jollaisella saa tehtyä kaikkea....
6000€ ja 3 kW:n moottori. Vie neliön tilaa :P
Noilla pikkumyllyillä saa tietysti jauhettua viljan kuorineen ja kokonaan.
Muutama tuttu jauhaa leipäsä pikkumyllyllä, ostaneet sieltä Energiansäästöltä.
Jos tahtoo hienoa vehnäjauhoa, leseitä tai mannaryynejä niin sitten myllyyn palaa tuo 6000€. Ja parempaan 10 000€. Kyselin noita viime vuonna.
-
Kunnollinen mylly... Jollaisella saa tehtyä kaikkea....
6000€ ja 3 kW:n moottori. Vie neliön tilaa :P
Noilla pikkumyllyillä saa tietysti jauhettua viljan kuorineen ja kokonaan.
Muutama tuttu jauhaa leipäsä pikkumyllyllä, ostaneet sieltä Energiansäästöltä.
Jos tahtoo hienoa vehnäjauhoa, leseitä tai mannaryynejä niin sitten myllyyn palaa tuo 6000€. Ja parempaan 10 000€. Kyselin noita viime vuonna.
Mutta jos tuolla energiasäästön mallilla saa tehtyä puolikarkeaa vehnäjauhoa, niin siitähän valmistaa jo vaikka mitä. Kauran jauhaminen on tietty vaikeaa, kun kuorimiseen menee ikä ja terveys... ? Mutta 6000 europa myllyyn, täp-täp-täp ;D
-
Hei KAri ja Anautti, kertokaapas minkälaisia ne teidän kotitarvemyllyt on, paljonko about maksaa ja mistä saa hankittua? Linkit on tervetulleita.
Suomen hintatasoa: http://www.myllyposti.fi/jyva_m_sahko.html (http://www.myllyposti.fi/jyva_m_sahko.html) Itselläni on muistini mukaan tuota Ericaa vastaava teholtaan (100 mm kivellä). Euroopassa noita myllyjä "harrastetaan" laajemmin ja siellä on tarjontaa myös netissä. Omani tilasin aikoinaan netn kautta Saksasta: http://www.getreidemuehlen.de/
-
Kiitos vinkeistä. :)
-
http://www.rasalas.fi/kirja.php?id=73 36€ ;D
-
Joltain protkotilalta saisit valmista müsliä mikä sisältää vehnää, hukkakauraa, rotanpaskaa, savikkaa ym
Ihmiselle terveellisessä muodossa.
:D
-
Eikös sitä viljaa saa vaivattomammin jostain ko. alueen luomukaupasta/torilta...
Ei tarvitse olla luomua. En oo parantamassa täällä maailmaa, vaan ajatuksena olis löytää se (kutakuinkin lähin) tila, joka jo on päättänyt jatkaa viljelyä kaikkein mahdottomimmissakin inflaatiotilanteissa seuraavan kymmenen vuoden aikana, joissa viljan hinta on vaikea siirtää ulosmyyntihintoihin.
mä suosittelen että yrittäisit löytää jonkun tilan joka itse jatkojalostaa viljaa jauhoksi yms.
Se juuri on ideana, kun täällä tämmöisiä kyselen. :)
Vehnän ja rukiin roskat voi kotitarpeeseen putsailla ihan käsitöinäkin - meillä käytetään pääosin lajittelijan jälkeistä viljaa, niin on jo melko puhdasta.
Onko tästä olemassa jotakin ohjetta? Tuohon riittää varmaan pari erikokoista isompaa sihtiä?
Itse olen parille ostajalle myynyt pikkusäkeissä. Tuo myynti on kuitenkin lähinnä suhde- ja PR-toimintaa. Rahallisesti jää kuitenkin merkitys hyvin pieneksi vaikka hintana olisikin jotain muuta kuin rehuviljan tonnihinta.
Pikkusäkki taitaa tarkoittaa tässä tapauksessa 40 kilon säkkiä tai jotakin vastaavaa? :)
-
Vehnän ja rukiin roskat voi kotitarpeeseen putsailla ihan käsitöinäkin - meillä käytetään pääosin lajittelijan jälkeistä viljaa, niin on jo melko puhdasta.
Onko tästä olemassa jotakin ohjetta? Tuohon riittää varmaan pari erikokoista isompaa sihtiä?
Sihdillä saa pikkuroskat pois - loput saa vaikka lautasella/tarjottimella käsin nyppimällä. Muutaman kilon kuitenkin melko nopeesti käy läpi ja niillä jo pitkään pärjää kotikeittiössä.
Itse olen parille ostajalle myynyt pikkusäkeissä. Tuo myynti on kuitenkin lähinnä suhde- ja PR-toimintaa. Rahallisesti jää kuitenkin merkitys hyvin pieneksi vaikka hintana olisikin jotain muuta kuin rehuviljan tonnihinta.
Pikkusäkki taitaa tarkoittaa tässä tapauksessa 40 kilon säkkiä tai jotakin vastaavaa? :)
Jep, jotain sellaista kokoluokkaa, että jaksaa helposti kantaa 20-40 kiloa.
-
Vehnän ja rukiin roskat voi kotitarpeeseen putsailla ihan käsitöinäkin - meillä käytetään pääosin lajittelijan jälkeistä viljaa, niin on jo melko puhdasta.
Onko tästä olemassa jotakin ohjetta? Tuohon riittää varmaan pari erikokoista isompaa sihtiä?
Sihdillä saa pikkuroskat pois - loput saa vaikka lautasella/tarjottimella käsin nyppimällä. Muutaman kilon kuitenkin melko nopeesti käy läpi ja niillä jo pitkään pärjää kotikeittiössä.
Itse olen parille ostajalle myynyt pikkusäkeissä. Tuo myynti on kuitenkin lähinnä suhde- ja PR-toimintaa. Rahallisesti jää kuitenkin merkitys hyvin pieneksi vaikka hintana olisikin jotain muuta kuin rehuviljan tonnihinta.
Pikkusäkki taitaa tarkoittaa tässä tapauksessa 40 kilon säkkiä tai jotakin vastaavaa? :)
Jep, jotain sellaista kokoluokkaa, että jaksaa helposti kantaa 20-40 kiloa.
Miksi suursäkki nimitys on käytössä jos kuitenkin löytyy kalustoa niiden siirtämiseen ja sen sisällöllä pystyy kylvämään vain muutaman hehtaarin? ::) Mikä helvetin suursäkki se sellaanen on? ::)